Digitaliseren van je eigen boeken

Via eReaders.nl kwam vanochtend het bericht dat je nu in Frankrijk ook een dienst hebt zitten die boeken inscant en verwerkt tot pdf of epub/mobi bestand. Dit gaat destructief dus dat betekent dat het fysieke boek sneuvelt in het digitaliseringsproces.

Nu had ik, via de mail (u kent het wellicht als voorloper van weblogs en Google+), een tijd geleden nog een uitgebreide dialoog over de rol en (auteursrechtelijke) mogelijkheden van copyshops om een dergelijke dienst aan te bieden aan eindgebruikers. Conclusie van die vele mailtjes heen en weer was dat er, met een aantal beperkingen, toch wel degelijk mogelijkheden waren om dit soort diensten aan te bieden.

Nu hink ik als eindgebruiker wel op twee benen. Enerzijds zou ik zeker een aantal studieboeken en naslagwerken willen laten digitaliseren voor een zacht prijsje. Anderzijds ben ik een te groot boekenliefhebber om mijn, toegegeven omvangrijke, verzameling romans/leesboeken te laten vernietigen, ook al zou ik daar een mooie ruimtebesparende ePub verzameling voor terugkrijgen. Dan koop ik liever gelijk ebookversies, wat vanzelfsprekend ook het einde van de vraag voor dit soort dienstverlening zou betekenen voor nonfictie.

Betekent de zeer trage introductie van ebooks, helemaal voor nonfictie, dat er ook in Nederland behoefte bestaat aan dit soort diensten? Kunnen (hoger onderwijs) bibliotheken hier nog wat mee, is het niet nu maar in de toekomst? Zou jij je boekenkast opschonen en laten digitaliseren?

@foto via Flickr onder Creative Commons licentie gebruikt

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Nee! Ik zou m’n boeken niet willen ‘opofferen’
  Ja, ik zou best wat meer (studie)boeken digitaal willen hebben.

  Noem me ouderwets, maar ik vind het gezellig om zo’n kleurrijke boekenwand in de kamer te hebben. Waarop meteen een gedeeltelijk antwoord op de vraag komt, waarom ebooks in Nederland zo’n trage intocht hebben “gezellig” is het Nederlandste woord wat er bestaat :-)

  Als hogeschoolbibliotheek kunnen we hier echter wel weer wat mee, maar dan lijkt me dat je vast zit aan een aantal regels mbt auteursrecht. Wel de moeite waard om eens achteraan te gaan…

  Reply

 2. Ook ik heb (meerdere) boekenkasten vol boeken in werk-, slaap- en woonkamer staan maar ik maak nog wel wat onderscheid. In de boekenkasten in de woonkamer heb ik de wat ‘mooiere’ boeken staan. Hardcovers en grote/goed uitziende paperbacks. Die horen daar thuis wat mij betreft dus die gaan zeker niet opgeofferd worden!

  Die honderden, beduimelde, pockets daarentegen die dubbelgestapeld in de kasten boven staan, daar zou ik voor een zacht prijsje zeker over nadenken om die in te ruilen voor ebooks. Oftewel, er is ruimte voor zowel papieren boeken als ebooks :)

  Als hogeschoolbibliotheek zit je trouwens al snel verkeerd auteursrechtelijk (net als die copyshop overigens). Als afnemer van het papieren exemplaar is een individu gerechtigd van alles zo’n beetje te doen daarmee aangezien de rechten uitgeput zijn. Doorverkopen, doorgeven, in de brand steken of digitaliseren voor eigen gebruik. Het wordt een heel ander verhaal natuurlijk als je het gaat exploiteren en dat is precies wat een hogeschoolbibliotheek zou doen als die de eigen collectie digitaal zou aanbieden op deze manier.

  Maar goed, ik vind ook dat je als bibliotheek de grenzen moet gaan opzoeken op dit punt. Ebooks en bibliotheken gaan bijzonder slecht samen kennelijk dus als we er wat mee willen moeten we niet het braafste kind uit de klas zijn.

  Reply

 3. Ik heb dit al een paar keer als nieuwe dienst voor de openbare bibliotheken voorgesteld. Dit zou een mooie manier zijn om toch eBooks aan te bieden zonder afspraken met uitgevers te maken (zelf boeken digitaliseren voor studiedoeleinde is namelijk toegestaan). Maar helaas heb ik van nog geen enkele bibliothecaris hier een positieve reactie op gehad :(

  Zelf zou ik dit een heel mooie dienst vinden voor bibliotheken! Maar waarschijnlijk zijn tegen de tijd dat de bibliotheken deze boeken al lang digitaal beschikbaar en door veel mensen makkelijker te downloaden dan in de bibliotheek in te scannen :)

  Reply

 4. @jeroen Ik kan me nog wat tweets herinneren inderdaad maar ook toen was ik er niet over uit of daar nu echt een gat in de markt zit. De dienst leveren om, destructief, eigen boeken te laten digitaliseren is er eentje die bij een repro hoort mijns inziens. De eigen collectie te versnijden tot pure ebooks is op papier (grapje) een grappig idee maar natuurlijk zowel auteursrechtelijk als boerenverstandelijk niet snugger.

  Blijft de vraag over of mensen, voornamelijk studenten in mijn geval van hogeschoolbibliotheken, behoefte hebben aan een dienst waarin zij zelf een digitale kopie maken van een papieren boek uit de collectie van de bibliotheek. Dat is namelijk wat er voor eigen gebruik is toegestaan volgens de Auteurswet. De bibliotheek kan dan de scanfaciliteiten, handleidingen enz regelen maar mag zelf niet de fysieke collectie digitaliseren en als een databank aanbieden aan de gebruikers.

  Ik vermoed dat er weinigen tot geen gebruik zouden maken van een dergelijke dienst als men alle handelingen feitelijk zelf zou moeten verrichten.

  Een dienst waarin je je gebruikers leert hoe ze hun eigen privé digitale bibliotheek kunnen samenstellen aan de hand van digitalisering van eigen papieren boeken en gebruik maken van goedkope of gratis beschikbare databanken, dat is een andere dienst. Met een workshopje erin hoe je die vermaledijde DRM van ebooks kunt halen ;)

  Reply

 5. Als ik mij niet vergis zijn er toch ook van die scanpennen, daarmee zou je ook boeken kunnen inscannen, zonder ze kapot te hoeven maken.
  Het is wel arbeidsintensiever werk, maar het boek blijft zo wel heel.

  Reply

  • Klopt, je hebt meerdere methoden om nondestructief te scannen en dat is ook nodig natuurlijk als je als bibliotheek bijvoorbeeld je oude boeken wilt digitaliseren. Scanpennen zijn wel extreem arbeidsintensief maar je hebt ook aparte boekscanners tussen de 500 en 5000 euro waarmee je boeken kunt inscannen. Voor werk wil ik volgend jaar eens een kleinschalig projectje doen met een goedkope boekscanner om te kijken hoeveel werk het nou oplevert en wat er voor nodig is om het zo eenvoudig mogelijk om te zetten naar bijv. ePub formaat.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top