Nieuw jasje

Hoewel ik nog niet echt was uitgekeken op mijn vorige WordPress theme, bleek al het gesleutel dat ik er aan gedaan heb toch als consequentie te hebben dat een deel ervan stuk is gegaan bij al die WordPress updates van de laatste maanden. Het aparte menu met tabbladen, die ook de zoekfunctie binnen mijn blog herbergde, verdween bij de update naar WordPress 3.2 en ik kreeg het niet meer hersteld.

Nu werkte de rest gewoon prima, en zonder zoekfunctie kun je best leven merk ik, maar ja .. als je het eenmaal zelf hebt gemerkt is het alles waar je nog op let. Dus heb ik -met enige spijt- afscheid genomen van mijn theme en een nieuwe opgezocht.

Die heb ik gevonden in Blogum. Een redelijk minimalistische theme met een, vind ik, grappige structuur om weliswaar drie kolommen te hebben maar waar de linkerkolom gereserveerd is voor de titel en categorieën van een blogpost. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om mijn erg ingewikkelde werkwijze van tweets integreren ook af te schaffen en te vervangen door een eenvoudige plugin die tweets als widget toont: Tweet Blender. Daarmee is ook een einde gekomen aan het gesleutel aan themes want die tweets waren de reden waarom ik nog flink heb zitten knutselen aan mijn oude theme. Vanaf nu zit alle content in posts, pages of in widgets en dat zou het in de toekomst wat makkelijker moeten maken om te wisselen van themes.

Ik zag nog wel dat je binnen een blogpost tekst alsnog in de linkerkolom kunt zetten door deze de H6 tags mee te geven. Ik weet nog niet of ik dat (veel) ga gebruiken want dat is dan dus gelijk iets dat hinderlijk werkt als ik in de toekomst een ander theme ga gebruiken.

Hoe dit theme omgaat met comments is nog wel even bizar. Bij een blogpost is niet (meer) te zien hoeveel comments er eventueel bij zijn. Ook worden comments pas getoond onderin een volledige blogpost en dan nog ONDER de tekst van de blogpost OF de rechterkolom, welke maar de langste is op dat moment.  Het noodzaakt me Hele Lange Postjes te schrijven zodat je de comments ook gelijk onder de tekst van de blogposts ziet maar goed, het is niet alsof dat een grote uitdaging is ;)

Hoe dan ook, het is nog even wennen zo’n nieuw jasje maar over een paar weken weet ik zelf vast niet meer beter.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top