De BBC iPlayer app voor iPad: content waar ik graag voor betaal

Twee weken geleden lanceerde de BBC dan eindelijk de langbeloofde mogelijkheid voor niet-Britten om gebruik te maken van de bekende BBC iPlayer. De iPlayer website is min of meer (meer eigenlijk) de Uitzending Gemist van de BBC en alleen toegankelijk vanuit het Verenigd Koninkrijk, hoewel je met een beetje VPN eenvoudig die territoriale restrictie kunt omzeilen.

De BBC iPlayer (Global), zoals deze dienst officieel gedoopt is, biedt echter andere content aan dan de iPlayer website en is ook niet gericht op het Uitzending Gemist publiek, ook al zullen velen in die 11 landen wel degelijk de BBC zenders kunnen zien. De BBC iPlayer (Global) is een -grafische prachtig vormgegeven- app voor alleen de iPad en ontsluit een heel groot deel van alle programma’s uit de BBC archieven. Comedy series als o.a. Blackadder, Fawlty Towers, Absolutely Fabulous, Yes Minister en Coupling zijn deels of volledig beschikbaar. Veel documentaire series, waar de BBC een welverdiende reputatie voor heeft, zijn er te vinden maar ook vind je er selecties van Doctor Who en Top Gear afleveringen en specials terug.

Afleveringen zijn standaard als stream te bekijken maar betalende klanten hebben de mogelijkheid om ze ook (vooraf) te downloaden zodat je ook kunt kijken als je geen wifi tot je beschikking hebt. Op enkele gratis beschikbare programma’s na, die overduidelijk bedoeld zijn als lokkertje, kun je maar weinig met de app zonder je digitale portemonnee te trekken. Maandelijks betaal je 6,99 euro voor ongelimiteerde toegang en je bent goedkoper uit bij een jaarabonnement: 49,99 euro. Jawel, voor iets meer dan 4 euro per maand kun je op je iPad kijken naar de beste series die de BBC te bieden heeft.

Dit soort diensten (en apps) heb ik nou voor ogen als ik mopper over het uitblijven van goede, betaalbare en legitieme manieren om gebruik te maken van content via internet.  Zoals Spotify bij mij -bijna- een einde heeft gemaakt aan het downloaden van mp3’s (ze hebben niet alles), heb ik er met plezier geld voor over om te betalen voor goede content die op zo’n eenvoudige en mooie manier beschikbaar is via de BBC iPlayer app. Ik heb de dvd’s van AbFab, Blackadder en Coupling gewoon in de kast staan maar wat is er nou prettiger om op de bank even snel een aflevering aan te tikken op je iPad? Daar betaal ik graag (nog een keer) voor!

En nu even genieten met een aflevering van Coupling.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top