Een nieuwe manier van nieuws lezen: eLinea

In februari van dit jaar lanceerde de Ereaders Groep een nieuw platform voor (nieuws)artikelen die de veelbelovende titel meekreeg van eLinea … Het Nieuwe Lezen. Het achterliggende idee was dat je jezelf kon abonneren op alleen die content die je ook wilde ipv verplicht hele tijdschriften of kranten te moeten afnemen terwijl je slechts in een gedeelte geinteresseerd bent. eLinea levert je, in een abonnementsvorm met kanalen-met-content, dan precies die content en niet meer.

Met zo’n belofte kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en vlak nadat eLinea live ging maakte ik een account aan, nam een abonnement op enkele gratis content kanalen en ging ik enkele dagen stevig aan de slag met het testen van alle functionaliteiten. Die bevindingen gaf ik overigens via twitter ook terug aan eLinea, wat ik nog steeds zelf een fraai voorbeeld vind hoe je social media ook effectief kunt gebruiken: input vragen ter verbetering van je product.

Indertijd was ik er al aardig tevreden over. De eLinea site werkt bijzonder goed om artikelen makkelijk te lezen, deed het uitmuntend op zowel pc als ook mijn 7″ Galaxy Tab en mijn iPad zonder dat daar apps voor nodig waren. Over de mogelijkheid om artikelen (dagelijks) te downloaden en te lezen als epub of pdf vond ik het lastig om een definitief oordeel te vellen: het werkte wel maar de voordelen die je met de uitstekende website had werden bijna volledig teniet gedaan. Een epub of pdf downloaden voor gebruik op een offline apparaat zoals een ereader is een leuke toevoeging wellicht maar eentje waar ik in elk geval niet op zat te wachten.

Nee, de enige minpuntjes die ik toen kon ontdekken aan eLinea waren het relatieve kleine aanbod van content kanalen en het ontbreken van de mogelijkheid om nieuws te delen via sociale netwerken. Beide kon ik zelf ook wel verklaren maar ja, content is nu eenmaal bepalend voor een dergelijke dienst en voor mezelf sprekend wil ik, als ik online mijn nieuws lees, dit eenvoudig kunnen delen op Twitter, Google+ of via email.

Inmiddels is het een half jaar later en is er kennelijk hard gewerkt om beide minpuntjes te verhelpen. In een blogpost van Wiebe de Jager las ik dat inmiddels de grens van 100 beschikbare content kanalen gepasseerd is en dat sinds afgelopen week het mogelijk is geworden om artikelen te delen via Twitter, email en andere sociale netwerken. Ik heb gelijk mijn eLinea account afgestoft, nieuwe kanalen toegevoegd aan mijn abonnementen en al flink zitten delen op twitter. Ik kan er kort en bondig over zijn: het werkt uitstekend.

Is het voor mij ook ‘Het Nieuwe Lezen’ ? Nee, zo ver ga ik ook niet maar ik ben denk ik ook niet de echte doelgroep van eLinea. Ik lees voornamelijk mijn nieuws via RSS feeds en twitter, welke behalve in Google Reader en de twitter toepassingen, fraai bij elkaar komen in apps als Zite en Flipboard. Daar staat eLinea als platform dan weer volledig los van. Echter, het idee en de uitwerking om alleen die content af te nemen die je ook daadwerkelijk wilt lezen blijft me aanspreken. Genoeg om, als mijn abonnement op NRC Next afloopt eind 2012, over te stappen op de NRC Handelsblad kanalen voor die katernen die ik ook daadwerkelijk alleen lees: Economie en Wetenschap.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top