Die krant hoef ik niet, dat artikel wil ik echter wel

Naar aanleiding van de vorige post over eLinea had ik een discussie met een collega over (willen) betalen voor nieuwsartikelen en de business modellen van krantenuitgevers. In een tijdperk waarin gratis nieuws via o.a. NU.nl, Google News en ook deels via eLinea de norm is geworden, zie je dat kranten zoekende zijn naar dat stukje meerwaarde om zichzelf in stand te kunnen houden. Buitenlandse kranten duiken achter het betaalmuurtje na een periode waarin artikelen min of meer allemaal gratis beschikbaar waren.

Ook in Nederland valt het nog niet mee om krantenartikelen digitaal te kunnen lezen. Zeker, alle landelijke dagbladen hebben een digitaal archief en al dan niet een digitale editie van hun kranten op iPad of Android tablets in de aanbieding maar het blijft gekoppeld aan een abonnement op de krant in kwestie, vaker wel dan niet verplicht in combinatie met een dagelijkse papieren editie in je brievenbus. Honderden euro’s per jaar betalen om van één krant alle artikelen te mogen lezen, of je ze interessant vindt of niet.

Maar wat als je gewoon 1 interessant artikel wilt lezen? Die in de Volkskrant van vandaag staat? Of in het NRC Handelsblad .. en niet in de NRC Next? Of de Telegraaf van gisteren?

Tenzij je net toevallig geabonneerd bent op de goede krant heb je pech gehad. Als ik ‘terug wil vallen’ op papier kan ik de deur uit lopen en na 5 minuten fietsen (hopelijk) nog een exemplaar vinden van de krant in de boekwinkel. Dan moet ik weer betalen voor een hele krant terwijl ik slechts 1 artikel wil lezen. Bij sommige kranten kan ik via hun iOS apps een digitaal los krantje kopen maar daar kan ik weer niet naar linken op twitter bijvoorbeeld.

En dat terwijl ik juist via twitter en andere sociale netwerken steeds vaker geattendeerd word op interessante krantenartikelen. Dan wil ik ergens op kunnen klikken -of naar toe kunnen surfen- om dat ene artikel te kunnen lezen, ongeacht of het nou in de Volkskrant, NRC of Telegraaf staat. eLinea is al een belangrijke stap op weg naar wat ik zou willen maar zelfs daar betaal ik nog voor katernen, kanalen met content, al maakt de mogelijkheid om artikelen te kunnen delen met anderen veel goed.

Waarom kan ik bij de Volkskrant, NRC Handelsblad/Next, Telegraaf of welke krant dan ook geen los artikel kopen? Als iemand mij attendeert op een interessant artikel, dan zou die persoon een linkje naar dat artikel op de site van de krant moeten kunnen toevoegen. Is het betaalde content? Prima, dan wil ik best 50 of 79 cent (om maar in Apple prijsmodellen te rekenen) betalen om dat artikel digitaal te kopen. Als PDF graag en daar mag dan best een watermerkje in om angstige krantenuitgevers gerust te stellen dat ik het niet meteen op de Pirate Bay zet. Kopers van interessante artikelen vertellen het verder en brengen zo nieuwe kopers aan: artikelverkoop via sociale media, zo gek klinkt dat toch niet?

Er zal voorlopig echt wel een markt blijven voor kranten als bundeling van diverse katernen en tientallen artikelen per dag die mensen wel of niet lezen. Ik heb echter geen behoefte meer aan het verschijnsel krant die ik nauwelijks meer lees terwijl ik wel interessante artikelen voorbij zie komen die toevallig die dag niet in *mijn* krant te vinden zijn. Luisteren jullie even, beste uitgevers? Ik hoef jullie krant niet maar dat boeiende artikel, die wil ik wel! Verkoop het me dan, dat willen jullie toch?

@foto via Flickr – Anne Helmondmet CC licentie

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Dag Raymond: een kleine hulp is misschien de krantenbank, die sinds kort gratis toegankelijk is, via de site van bibliotheek.nl. Artikelen uit de grote nederlandse dagbladen tot en met gisteren, Nationale dagbladen: NRC Hsandelsblad (vanaf februari 1990), het Algemeen Dagblad (vanaf november 1991), Trouw (vanaf januari 1992), Het Parool (vanaf juli 1992), de Volkskrant (vanaf april 1994), De Telegraaf (vanaf juli 2001) , Het Financieele Dagblad (vanaf september 2005).
  Landelijke Regionale Dagbladen (vanaf 2008). Tot op heden zijn het ongeveer 30 verschillende dagbladen.
  http://zoeken.bibliotheek.nl/?exact=Krantenbank

  Reply

 2. Maar misschien een hele gekke opmerking: als je lid bent van de KB (gratis voor jou, toch?), kun je die artikelen dan niet vinden in de Krantenbank? Dat herinnert mij eraan dat ik ook nog eens lid moet worden. Betaald, vrees ik…

  Reply

 3. @Ron Ik ben lid van de KB (wat gratis is voor mij maar waar ik gewoon 15 euro voor betaald heb, ook niet een wereldschokkend bedrag) en ja, zo kan ik de artikelen vinden. Ik had echter bewust deze optie genegeerd -net als het feit dat ik via mijn werk Lexis Nexis Academic heb- omdat het idee achter mijn blogpost was dat je losse artikelen zou moeten kunnen kopen van de uitgever. Niet iedereen heeft immers toegang, hoewel die paar euro voor de KB natuurlijk al bijzonder snel rendabel is.

  @ida Ik dacht dat ik goed op de hoogte was van vrij beschikbare bronnen maar ik wist dus niet dat de Krantenbank via bibliotheek.nl gratis voor het publiek toegankelijk was. Dat lost dus het ‘probleem’ redelijk op.

  Ik zeg redelijk want voor de Krantenbank (en Lexis Nexis Newsportal/Academic want het maakt gebruik van dezelfde bronnen) geldt dat er alleen maar kale tekst van krantenartikelen in zit. Geen opmaak, geen foto’s, tabellen, grafieken of illustraties en daar zie ik dan toch nog een meerwaarde om (goedkoop) artikelen-met-volledige-opmaak bij de krantenwebsites zelf af te nemen.

  Reply

 4. Ik zie nu -te laat- dat via http://zoeken.bibliotheek.nl/?exact=Krantenbank de artikelen niet fulltext te lezen zijn; daarvoor moet je naar de bibliotheek zelf. Er is een proef geweest waarin artikelen uit de Volkskrant wel volledig te raadplegen waren maar die is niet voortgezet. De KB blijft dan over als goede optie.

  Reply

 5. Voor 5 0,79 kun je al een complete krant kopen. Nadeel dat dit nog maar alleen kan via een app voor de Ipad.
  Overigens hebben onze zuiderburen, het weer eens beter geregeld. De Standaard biedt een dagkaart aan voor € 1,50. Je kunt dan de hele dag gebruik maken van hun digitale kranten en archieven.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top