Afbeeldingen en foto’s in je blog

Dat je de teksten van je eigen blogposts zelf schrijft, op een citaat of wat na, dat snapt iedereen wel. Natuurlijk, je hebt sites en blogs die schaamteloos andermans blogteksten integraal kopieren zonder bronvermelding maar die sites snappen zelf ook wel dat ze fout bezig zijn. Het kan ze echter weinig schelen vrees ik.

Met afbeeldingen en foto’s op je blog ligt het vaak een stuk lastiger. Hoewel het vanzelfsprekend erg leuk zou zijn om al je teksten te voorzien van zelfgemaakte foto’s en knutselwerkjes uit Photoshop, in de praktijk pak je al snel andermans afbeelding van internet en zet je die bij je blogpost. Het oog wil ook wat en het maakt zowel korte als (hele) lange teksten net iets aantrekkelijker en leesbaarder.

Nu maakt het echter wel uit waar die gebruikte foto’s en afbeeldingen vandaan komen. Veel bloggers hebben de laatste jaren blafbrieven gekregen van auteursrechthebbenden (en dan vooral die bureau’s die stellen voor deze rechthebbenden op te komen) en je weet dat het geen klein onderwerp meer is als het Tros Radar haalt. Nog steeds heerst het idee dat als een afbeelding via internet te vinden is, deze ook vrij te gebruiken is ook al doen bureau’s als Auxen (voorheen Cozzmoss) hun uiterste best om alle mogelijke ‘misbruikers’ bij de kladden te grijpen.

Voorkomen is beter dan genezen en dus is het zaak op te letten voor je een afbeelding of foto ergens vandaan haalt voor (her)gebruik op je weblog. Haal je deze van een website via Google Images? Grote kans dat je dan fout zit. Juist via deze methode vind je duizenden afbeeldingen en foto’s die met grote waarschijnlijkheid beschermd zijn en die je niet mag hergebruiken. Je kunt het risico nog wat inperken door naar de Advanced Search te gaan van Google Images en daar te filteren op afbeeldingen die gelabeld zijn voor hergebruik. Op de helppagina voor deze functie staat echter niet voor niets duidelijk aangegeven dat je zelfs dan nog steeds goed moet controleren of afbeeldingen wel echt hergebruikt mogen worden. Er kan wel een Creative Commons licentie op een site zijn meegegeven maar die geldt vaker niet dan wel voor de gebruikte afbeeldingen. Ook in mijn eigen CC verklaring -helemaal onderaan de voorpagina- leg ik nog even expliciet uit dat mijn teksten weliswaar onder een CC-licentie vallen maar dit niet standaard geldt voor de afbeeldingen die ik zelf hergebruikt heb. Rechten die ik zelf niet heb kan ik ook niet doorgeven met een CC-licentie natuurlijk.

Foto sites als Flickr hebben ook een zoekfunctie om foto’s te zoeken waar een Creative Commons licentie aan is meegegeven. Aangezien het hier niet om websites gaat maar om alleen foto’s, kun je de aanname doen dat de licentie ook daadwerkelijk voor de foto geldt. Het biedt een eenvoudige manier om foto’s te zoeken die je waarschijnlijk mag en kunt hergebruiken maar wees ook hier een beetje voorzichtig. Hetzelfde punt als bij Google Images blijft wel staan: als de uploader de rechten niet (allemaal) heeft, dan is het ook niet aan hem of haar om een Creative Commons licentie mee te geven. Als iemand foto’s van, laten we zeggen Mark Rutte, uploadt naar Flickr en een Creative Commons licentie meegeeft voor hergebruik, dan is het maar net de vraag of Rutte zelf toestemming hiervoor geeft want er bestaat nog iets als portretrecht natuurlijk.

Wil je echt op veilig spelen, dan pak je zelf je camera natuurlijk maar the next best thing zijn zgn stockfoto sites. Dit zijn sites die gespecialiseerd zijn in het beschikbaar stellen en verkopen van foto’s en afbeeldingen voor hergebruik in diverse media. Zelf maak ik frequent gebruik van de gratis mogelijkheden van Stock.xchng hoewel die je sinds de overname door Getty Images (de partij die in de Tros Radar uitzending zo fijn achter de consument aan gingen met blafbrieven) vooral stuurt naar de betaalde foto’s op de site. Selecteer bij de advanced search bij Restricted OK de optie No en je vindt nog steeds wel een aardige selectie gratis foto’s. Blijf uiteindelijk nog steeds goed kijken naar de precieze licentie die bij de foto hoort die je wilt hergebruiken!

Het nadeel van blijven speuren naar gratis maar goede foto’s is dat je op een gegeven moment wel zo’n beetje alles gevonden hebt. Het valt dan te overwegen om te kijken naar een stockfoto site die veel/genoeg foto’s heeft en niet al te prijzig is. Zelf ben ik uitgekomen op 123RF Stockfoto en daar betaal je met een creditsysteem ongeveer een euro per foto. Ze hebben er ruim 11 miljoen dus dat lijkt me keuze voldoende. De standaardlicentie voorziet expliciet in het gebruik van hun foto’s op weblogs (ik heb het zelfs nog even nagevraagd via de mail) en ook al stelt de licentie niet als voorwaarde dat je een bronvermeldingstekst erbij zet, ik gebruik er wel eentje. Je ziet hem onderaan deze post staan.

Uiteindelijk komt het gewoon weer neer op boerenverstand. Gebruik geen foto’s of afbeeldingen van anderen waar geen toestemming voor gegeven is. Die toestemming kan je rechtstreeks krijgen van de maker of indirect via een Creative Commons licentie of licentie via een stockfoto site. Op die manier hoef je niet bang te zijn dat je in de toekomst bij Radar in de uitzending zielig in de camera zit te kijken ;)

@ Bepaalde afbeeldingen en/of foto’s op deze pagina zijn het auteursrechtelijk eigendom van 123RF Limited, zijn leveranciers, of zijn gelicenceerde Partners en worden met toestemming onder licentie gebruikt. Deze afbeeldingen of foto’s mogen niet worden gekopieerd of gedownload zonder toestemming van 123RF Limited.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. Er staat nou net een zin in die raar loopt en misschien belangrijk is: “Zelf maak ik frequent gebruik van de gratis mogelijkheden van Stock.xchng hoewel die je sinds de overname door Getty Images […] veel gestuurd wordt naar de betaalde foto’s.” Ik heb de tekst tussen haakjes even weggelaten en dit blijft over. Kun je dat even uitleggen? :)

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top