Over auteursrechtbeleid, thuiskopieheffing en downloadverbod

Ik twijfelde of ik er nog wat over ging bloggen -er is immers al voldoende over gezegd- maar voelde het toch kriebelen toen ik net het bericht ‘Filmindustrie steunt downloadverbod Teeven‘ op nu.nl zag staan. Hierin is te vinden dat de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten, Filmproducenten Nederland, de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs, de Vereniging Nederlandse Animatie Producenten en de Documentaire Producenten Nederland een brandbrief gestuurd hebben waarin ze oproepen maatregelen te nemen tegen het illegale aanbod van films.

Dat kriebelde vooral omdat ik na afloop van het debat over auteursrechtbeleid van afgelopen woensdag een raar smaakje in mijn mond kreeg van de argumenten van staatssecretaris Teeven. Die kreeg namelijk, tot zijn zichtbare teleurstelling, alleen zijn eigen VVD mee in de plannen om de thuiskopieheffing af te schaffen en te vervangen door een downloadverbod. Alle overige partijen waren zeer kritisch (bijna hartverwarmend hoe de PVV, SP, PvdA en Groen Links elkaar wisten te vinden) en kwamen met diverse vragen en invalshoeken om het probleem dat iedereen onderkende, beter op te lossen.

Daar bleek Teeven volledig immuun voor te zijn en er volgde een mijns inziens warrig setje argumenten waar eerst benadrukt werd dat alleen Nederland en Zwitserland uitzonderingen waren in het beleid dat downloaden uit evident illegale bron onrechtmatig is (wat volgens mij ook wat anders is dan een algemeen downloadverbod maar dat nog terzijde). Vervolgens nam Teeven stelling met zijn wens en verlangen dat een individuele consument nooit en te nimmer (conform het privaatrecht) vervolgd zou worden maar dat het hem ging om het aanpakken van “fanatici” die er hun hobby en passie van maken om auteursrechtelijk beschermde werken beschikbaar te maken voor downloaders. Ik riep nog tegen mijn monitor -ik volgde het debat via internet- dat Teeven nu downloaders en uploaders door elkaar gooide maar dat hoorde helaas niemand in de zaal. De CDA vertegenwoordigster die weinig van internettechnologie wist maar des te meer van strafrecht wees er meerdere malen op dat een dergelijk downloadverbod zou leiden tot rechtszaken waar elke auteursrechthebbende elk individu aansprakelijk kan stellen maar dat werd weggewuifd door Teeven die er vanuit ging dat dit zo’n vaart niet zou lopen. Kennelijk miste hij alle berichten in de media van een watertandende stichting BREIN die zo’n beetje in de startblokken staat om consumenten te gaan dagen. Iets wat met de nieuwe procedures en tarieven rondom griffierechten echt niet grappig is … je mag honderden euro’s gaan betalen op het moment dat er een zaak tegen je wordt aangespannen. Vooraf ja.

Staatssecretaris Teeven houdt vast aan de plannen ook al is alleen zijn eigen partij in hoofdlijnen hiermee eens en a.s. woensdagmiddag volgt een 2e termijn van dat debat. Ronde 2 zeg maar. Ik kon me toen al niet aan de indruk onttrekken dat Teeven vooral de lobby en in de industrie napraatte. Beiden blijven stellen dat legitiem aanbod van content voor consumenten alleen maar kan ontstaan als ongewenst ‘illegaal’ aanbod wordt bestreden en zien, om redenen die me nog steeds niet duidelijk zijn, de oplossing in een downloadverbod voor consumenten om “fanatici” uploaders aan te pakken, terwijl dat laatste al lang verboden is en juist BREIN toch al aardig wat succes geboekt heeft in het bestrijden van platforms die deze content aanbieden. Welk probleem lost een downloadverbod nou precies op?

De brandbrief aan de Tweede Kamer van de filmindustrie herhaalt dezelfde argumenten die Teeven ook al gaf afgelopen woensdag. “De filmindustrie bepleit geen jacht op de individuele consument, maar aanpak van bedrijven en misdaadsyndicaten die op megaschaal iedere dag weer auteursrechtelijk beschermde werken openbaar maken” en “Het feit dat Nederland, als een van de twee landen in Europa downloaden voor privégebruik niet verbiedt, maakt het de filmindustrie onmogelijk zich te verweren tegen grootschalige diefstal van films op het internet”, stelt de industrie. Dat de bioscopen in 2011 voller zaten dan ooit, de verkoop van DVD’s en blurays lijkt te stabiliseren en er nog steeds geen fatsoenlijk model is om films of tv series streamend af te nemen lijken argumenten te zijn die gemakshalve even weggelaten worden. Alle downloadende Nederlanders (en wie is dat tegenwoordig niet?) in 1 klap criminaliseren als potentiele diefjes, terwijl je je pijlen wilt en zou moeten richten op de georganiseerde partijen die je werken illegaal uploaden, zo’n besluit kan alleen maar rekenen op grote weerstand bij iedereen.

Wordt vervolgd woensdag 7 december!

@ Bepaalde afbeeldingen en/of foto’s op deze pagina zijn het auteursrechtelijk eigendom van 123RF Limited, zijn leveranciers, of zijn gelicenceerde Partners en worden met toestemming onder licentie gebruikt. Deze afbeeldingen of foto’s mogen niet worden gekopieerd of gedownload zonder toestemming van 123RF Limited.

 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. HR maakt een foutje in de waardering.
  liefts zien de softwareboys dat ze 1 miljard gebruikers met 100 euro per licentie en daar moeten natuurlijk wat nullen af.
  softboys hebben best recht op een redelijke marge. bedrijfsmodel even aanpassen dus en dat gebeurt ok. app prijzen zijn immers dubbeltjes werk. Zelfde met patenten. Deze fosiele flauwekul cente pikkerij remt onze kennismaatschappij. politiek kijk toch eens waar het heen gaat! Visiloze Hoge Raad! Geef ook maar een HR advies dat alle faceboek gebruikers een wettelijk copyright fee van 10 euro. toch ook programma code van de arme burgers die geen bsa hebben en Facebook 110 miljard …pfff Zelfde gedoe als met de banken ect. De wereld veranderd en geen mens snapt het. Doe dan niks!

  Reply

 2. […] Maar het alternatief was erger geweest Het kabinet wilde aanvankelijk de thuiskopieheffing per 1 januari 2013 afschaffen en vervangen door een ander systeem dat beter zou moeten aansluiten op de technische ontwikkelingen. Dat bleek echter neer te komen op een aanpassing van artikel 16c waarmee de mogelijkheid voor het legitiem maken van een digitale privé-kopie zou komen te vervallen en wat al heel snel samengevat werd als een downloadverbod. […]

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top