Vijf jaar Vakblog

Pakjesavond is geweest en dat betekent dat het weer de verjaardag is van mijn blog. Daar komen geen surprises of gedichtjes aan te pas maar ik vind het toch leuk om er even bij stil te staan. Het vijfde jaar is wat minder productief geweest qua blogposts maar het is wel het jaar dat ik me een beetje ben gaan specialiseren hier. Het was u ongetwijfeld niet zo opgevallen maar blogposts over auteursrechten domineren mijn blog het laatste jaar omdat dit onderwerp me veel meer is gaan boeien. Ik zou bijna vergeten dat ik in 1996, tijdens mijn studie aan de UvA, nog een onvoldoende scoorde voor de module Auteursrecht. Ik troost me met de gedachte dat ik het anno nu vast wel zou halen.

Auteursrechten zijn echter niet de reden dat bezoekers Vakblog weten te vinden. Ik krijg het overgrote deel van mijn bezoekers niet van vaste lezers, daarvoor blog ik ook eigenlijk te onregelmatig, maar via Google zoekacties. Sinds 2 jaar zijn de blogposts die over MKV bestanden en video kijken (streamend en via mediaplayers) gaan de meest populaire. Sinds november 2009, toen ik van Pivot overstapte naar WordPress, heb ik 156.649 views weten te halen en in totaal ruim 540 posts weten te produceren. Geen supergroot aantal maar ik ben er eigenlijk zeer tevreden mee, zeker omdat ik niet kort van stof ben en gemiddeld toch al snel een uur (of 2) in een blogpost steek.

Dat ik vooral uitgebreid blog als buitenboordgeheugen is ook te merken aan het aantal reacties. Geen uitgebreide discussies of dialogen bij de blogposts en ondanks het toevoegen van de Disqus comments plugin zal hier ook zeker geen community ontstaan. Reacties komen wel regelmatig via Twitter en ik ben dan ook blij met de wetenschap dat diverse twitteraars bij tijd en wijle mijn blogposts lezen. Wat wil je nog meer van een buitenboordgeheugenblog?

Op naar de Zes jaar Zwatelen blogpost volgend jaar!

@foto via Flickr, Kylesteeddesign onder CC-licentie gebruikt

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. Hiep hiep hoeraaaaa….
  Ik waardeer je blogposts zeer, want ik leer er veel van.
  Op naar de 10 jaar!

  Groet van Wilma. 

  Reply

 2. Grappig dat we 5 jaar geleden op ongeveer hetzelfde moment hebben besloten om te gaan bloggen…. :-) Of misschien niet zo gek, want de biblioblogosphere kwam toen in bloei. Aan je auteursrechtenblogs heb ik op dit moment heel veel en ik sluit me bij Wilma aan: ik leer veel van al je blogposts! Dus keep up the good work! En proficiat!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top