Stromen met informatie: Google Currents

Gisteren lanceerde Google dan eindelijk, na veel speculaties, de nieuwe app die moet gaan concurreren met de Flipboards en Zites van deze wereld: Google Currents. Net als die concurrenten biedt Currents de mogelijkheid om artikelen, foto’s, kortom digitale content uit een grote verscheidenheid van aanbieders tot je te nemen in 1 app. Uitgevers hebben de mogelijkheid om eigen magazines aan te maken, zoals de losse bronnen genoemd worden, maar je kunt ook individuele RSS feeds toevoegen aan je Library van magazines.

Dat alles kan je doen op smartphones en tablets die op iOS en Android draaien, tenminste als je in de Verenigde Staten woont want wederom is een nieuwe dienst/app niet beschikbaar buiten de grenzen van het thuisland van Google. Zowel in de Market als App Store krijg je meldingen dat de app niet geinstalleerd kan worden maar gelukkig voor Android gebruikers is daar wel een mouw aan te passen. Even googelen op Currents en apk en met een klein handigheidje is Currents in elk geval op je Android toestel te installeren.

De bekende techsites als The Next Web, Mashable, Read/Write Web en AllThingsD zijn, samen met tientallen andere sites en uitgevers, al terug te vinden in de app en (vooralsnog?) gratis te installeren. Het feit dat er ‘Add for free’ bij staat impliceert dat er op termijn ook magazines gaan komen die niet gratis zijn maar dat is ook logisch. Google zal zeker uitgevers een platform willen bieden voor betaalde content en het is de enige reden die ik zo snel kan bedenken waarom Currents op dit moment alleen in de VS beschikbaar is: uitgevers zijn kennelijk niet zo dol op wereldwijde beschikbaarheid van hun betaalde content en Google zal dit voorzichtig willen benaderen.

Hoe interessant de ontwikkelingen rondom beschikbaarheid en inhoud van de betaalde content gaan worden valt nog te bezien. Op Android toestellen heeft Currents geen echte concurrentie (Flipboard en Zite zijn beide iOS apps) dus voor iedereen met een Android apparaat is Currents al een mooie nieuwe app om nieuws en RSS feeds te lezen. De concurrentie op iPhone en iPad zal vooralsnog alleen in de VS een rol gaan spelen en dan zal het inderdaad vooral belangrijk zijn wie de content kan en gaat aanbieden die mensen willen lezen (en waarvoor ze willen betalen!).

 
@ screenshots gemaakt van Google Currents op de Sony Xperia Play telefoon
 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Op Android heb je Feedly, dat is vnl Google Reader (in de app versie dan) , maar dat kan wel hele GR mapjes aan en die hoef je niet per feed in te voeren, wat ik wel bij Currents zie.
  Daar je uitgekiende mapjes in GR kunt maken heeft dat wel mijn voorkeur.
  Dat zal ongetwijfeld de komende tijd ook aangepast worden, maar voorlopig hou ik t op Feedly.

  Reply

 2. Ik vind Feedly ok maar ben eigenlijk al erg tevreden met GReader Pro die ik al een hele tijd gebruik. Het is een onofficiele Google Reader client die precies doet wat ik er van wil. Ik ga zeker Currents niet gebruiken om al mijn feeds te lezen maar het is wel prima om die ca. 10 feeds die ik echt dagelijks volg in op te nemen als losse feeds.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top