Je identiteit op social media

De kamer maakt zich druk om “identiteitsdiefstal” op social media, kopte Tweakers.net vrijdagmiddag. Daar stonden aanhalingstekens omheen omdat het niet ging om vervalste paspoorten of enge drugskartels die door (digitale) vuilnisbakken groeven op zoek naar je creditcardgegevens maar om het gebruik van andermans naam op sociale media. Aanleiding dat enkele partijen op zoek gingen naar mogelijkheden om twittergebruikers die andermans naam gebruiken strafrechtelijk te vervolgen was een advocate die tijdens een aflevering van de Wereld Draait Door haar beklag deed over een nep Twitteraccount en die een aanpassing van de wet wil om daar wat aan te doen.

Nu gaat strafrechtelijk vervolgen me een brug te ver maar kan ik me zeker voorstellen dat je als slachtoffer van zo’n account enige vorm van invloed wilt uitoefenen om er wat aan te doen. Identiteiten zijn namelijk de feitelijke valuta van sociale netwerken en dat is de reden dat Facebook en ook Google+ een beleid hebben dat je alleen onder je (eigen) echte naam lid mag zijn van hun netwerken. De waarde, de betrouwbaarheid, validiteit, zeg maar alles hangt samen met het basisgegeven dat je bent wie je zegt te zijn. Daar zitten ook wat mindere aspecten aan vast natuurlijk, privacy voorop, maar het moge duidelijk zijn dat je in ieder geval niet aangesproken wilt worden op acties van een ander op jouw naam.

Twitter kent daar niet echt een mechanisme voor. Ja, ze hebben verified accounts maar die lijken vooral gereserveerd te zijn voor de twitterende wereldsterren en levert je weinig op als twitterende Nederlander. Ook voorkom je niet dat mensen gebruik/misbruik maken van de actualiteit om snel nep accounts op te zetten die al snel veel volgers krijgen. Maar is dat erg? Moet daar strafrechtelijk tegenop getreden kunnen worden? Moet Twitter ip-gegevens van de nep Matthijs van Nieuwkerk overhandigen voordat deze kan bekennen dat het een experiment was? Dagen we de nep Henk_s voor het gerechtshof?

Wat denken jullie? Maken jullie je ook druk over “identiteitsdiefstal”?

@foto via Flickr / Leolein

 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Je moet in ieder geval, na een verzoek aan Twitter, dat account kunnen laten verwijderen. Ik zie dat dat Femke Halsema gelukt is. De account Femke Haisema die niet te onderscheiden was van de echte (de punt op de i liep door en je zag een l) is suspended. En ook Mark Rutte is het gelukt, las ik. Geen wet voor nodig dus.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top