Werken met muziek in filmpjes

Ik kreeg een mail met een vraag over muziekrechten bij filmpjes die door studenten gemaakt zijn. De tijd van alleen getikte opdrachten inleveren hebben we al weer achter ons gelaten en tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld om in het kader van projecten filmpjes in te leveren.

Zolang die filmpjes niet gepubliceerd/openbaar gemaakt worden is er weinig aan de hand qua rechten. Idealiter zou een gemaakt filmpje ook niet zichtbaar zijn voor de buitenwereld ware het niet dat studenten dat (natuurlijk) op YouTube zetten en de docent een link sturen naar het filmpje daar. Deze wordt vervolgens zo enthousiast dat er vanaf websites actief gelinkt wordt naar het filmpje als showcase voor een onderwijsmodule en ineens wordt het allemaal lastig met de rechten. Heb je geinterviewden wel om toestemming gevraagd? Heb je niet creatief zitten monteren met fragmenten van Star Wars films erin? En die spannende muziek onder je filmpje stond niet toevallig op je harde schijf in een Top 2000 mapje?

Of het nou voor het onderwijs is of niet, op het moment dat je iets op YouTube zet is het gewoon een openbaarmaking. Onderwijsexcepties zijn dan niet meer van toepassing en je hebt te maken met de regels van YouTube die je (toegegeven niet bepaald duidelijk) waarschuwen geen auteursrechtelijk beschermd materiaal te uploaden.

De muziek die in filmpjes gebruikt wordt is 1 van de punten waar het vaak misgaat. Met alle aandacht voor het maken van filmpjes is het selecteren van muziek vaak een bijzaak. Ook nog letten op welke muziek je wel of niet mag gebruiken is zeker geen leuk aspect van het maken van een filmpje maar eigenlijk wel 1 van de meer essentiële zaken. YouTube screent bijvoorbeeld van een groot aantal rechthebbenden of die muziek voorkomt bij het uploaden van een filmpje en als het aangetroffen wordt kan het goed zijn dat je filmpje ineens zonder audio op YouTube te vinden is, als het al niet in zijn geheel geweigerd wordt.

Let bij het maken van filmpjes die je op YouTube wilt zetten dus op een paar basale zaken:

– Bekijk je filmpje even goed voordat je het gaat uploaden. Zitten er bioscoopfilmfragmenten in? Heb je dat spannende moment voorzien van Eye of the Tiger muziek? Hoe nodig is dat nou echt en kun je niet zonder? Meer muziek en andermans videofragmenten maakt een filmpje niet perse beter en je lost tegelijk het rechtenprobleem op;

– Je wilt toch muziek gebruiken? Prima maar gebruik dan rechtenvrije muziek of muziek die je voor dit doeleinde mag gebruiken. Net als bij foto’s kun je zelf wat produceren en dus gebruiken of gebruik maken van een stockmuziek site waar je gratis of goedkoop muziek kunt vinden. Ook is er op internet best veel muziek te vinden waar geen rechten (meer) op zitten.

– Je al dan niet goed gecontroleerde filmpje kun je ook uploaden bij YouTube en afschermen door slechts 1 of enkelen toegang te geven tot het filmpje. Als je het niet kon laten om een bekend nummer in je filmpje te gebruiken -en YouTube liet het wel door tijdens uploaden- dan is er nog geen reden om het publiekelijk te zetten. Geef dan alleen je docent of projectgroep toegang en beperk tenminste het risico.

@foto via Flickr

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top