Het internet gaat op zwart?

Héél het internet gaat staken? Nee, hoewel de consequenties van de beide wetsvoorstellen SOPA en PIPA zeker merkbaar zouden zijn wereldwijd, zijn het vooral diverse grote Amerikaanse sites die vandaag voor 12 of 24 uur de site op zwart zetten uit protest tegen deze twee wetsvoorstellen. Wikipedia, Reddit, Boing Boing en zelfs Google doet (enigzins) mee met een linkje onder de zoekbalk.

Hoewel ik het ook zeker enorm belangrijk vind dat de SOPA en PIPA wetsvoorstellen niet aangenomen worden doe ik niet mee aan het op zwart zetten van mijn blog. Dat weerhoudt er tientallen andere Nederlandse sites en blogs niet van maar de actie is specifiek gericht op een signaal afgeven naar de Amerikaanse senaat waar PIPA ter behandeling voorligt op 24 januari en het huis van afgevaardigden waar SOPA besproken wordt. Die hebben niet zo’n interesse in wat ‘feckblog’ er van vindt lijkt me.

Ik zie er meer heil in om via deze blogpost duidelijk te maken dat ik de actie zeker wel ondersteun en op deze manier is dat ook na vandaag duidelijk.

Wil je weten waarom dit belangrijk is? Op ZDnet en NRC.nl staan twee prima artikelen die de achtergrond, inhoud en potentiele consequenties van beide wetsvoorstellen uit de doeken doen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. Pingback: Unicum: Wikipedia op zwart « Wiki loves bieb

  2. Pingback: Stop ACTA en laat je mening horen | Vakblog – werken met informatie

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top