Een vrij internet? Daar is ook een plugin voor

Zodra het woord censuur ergens valt, staan er (gelukkig) meteen mensen op die zoeken naar alle mogelijke wegen om die censuur heen. Zoals menig industrie gemerkt heeft de laatste decennia kun je bij het introduceren van technische beperkingen op wat dan ook meteen rekenen op een stevige tegenbeweging die over minstens net zoveel expertise beschikt.

Het recente vonnis Brein vs Ziggo en Xs4all die (waarschijnlijk) per volgende week een blokkade bij beide providers oplevert voor The Pirate Bay schoot in elk geval Greenhost in het verkeerde keelgat. Zij lanceerden vandaag dan ook een WordPress plugin RePress genaamd waarmee iedereen met een zelf gehoste WordPress installatie (je moet plugins kunnen installeren) als proxy kan fungeren voor geblokkeerde websites naar keuze.

Na installatie van de plugin kun je bij Settings de RePress instellingen weervinden. Die zijn redelijk eenvoudig met een permalink naam (het pad waar naar toe verwezen wordt en wat dus opletten is als je zoals ik je WordPress installatie al in een subdirectory hebt) en een lijst van url’s waarvoor je als proxy wilt fungeren.

RePress komt met een standaard lijstje url’s ‘geinstalleerd’ wat dus inhoudt dat je op dat moment gelijk al proxy bent voor die sites. Het is dus zaak even goed stil te staan bij die url’s en de mogelijke consequenties. Er staat namelijk ook keurig een statistics kopje waarbij je ziet hoeveel MB er via jou gebruik is gemaakt van de sites en hoewel dat leuk klinkt is het wel even oppassen natuurlijk. Je eigen webhost gaat het zeker niet grappig vinden als je vele GB’s aan dataverkeer begint te genereren omdat er tienduizenden The Pirate Bay via jouw site gebruiken.

Het aanpassen van het pad, de permalink dus, naar iets anders dan het standaard repress is dan ook aan te raden. Ik heb dat ook meteen gedaan nadat ik bovenstaand screenshot gemaakt heb en de lijst aangepast zodat ik niet meteen veel ongewenst bezoek krijg. Als de blokkade van TPB volgende week toch actief wordt bij Ziggo, dat is mijn provider, dan zal ik de plugin eens op zijn merit testen.

Getipt door Webwereld
 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top