Tien gratis stockfoto-sites voor afbeeldingen en foto’s op je blog

Ik weet niet hoe andere bloggers het ervaren maar hoewel ik best eenvoudig een tekst kan produceren, steek ik toch relatief veel tijd in een blogpost. Dat komt in mijn geval vooral doordat ik bewust geen vaststaand format heb voor mijn blogposts en ik meestal uit de losse pols begin te tikken, wat betekent dat ik bijna altijd moet schaven aan de teksten voordat ik op Publish klik. Alle grammaticale fouten die je in mijn blogposts vindt wijt ik ook allemaal aan het onzorgvuldig schaven aan de teksten en niet aan mijn eigen taalkundige vermogens. Natuurlijk.

Ik zeg dan wel dat ik geen format heb maar ik probeer eigenlijk altijd wel een afbeelding toe te voegen die iets, ter illustratie, toevoegt aan de tekst. Ironischerwijs gaat er soms meer tijd in het vinden en selecteren hiervan zitten dan het tikken van de blogposts zelf. Dat is nog te doen als je enkele blogposts per maand produceert maar sinds ik ben overgestapt naar een dagelijkse frequentie van bloggen (had u het gemerkt?) moet het kiezen en vinden van foto’s wel wat vlotter verlopen wil het niet ten koste gaan van teveel vrije tijd.

In een post van december vorig jaar over afbeeldingen en foto’s op je blog haalde ik al enkele sites aan waar vrij te gebruiken foto’s te vinden zijn en kwam ik zelf uit op een betaalde stockfoto-site waar ik regelmatig nu een foto of afbeelding vandaan haal. Met dagelijks bloggen wordt me dat echter wel te duur dus ben ik op zoek gegaan naar een aanvulling hierop. Niet verrassend zijn er vele stockfoto-sites te vinden waarvan er toch een aardig percentage gratis te gebruiken zijn. De onderstaande 10 -in willekeurige volgorde- zijn niet meer dan een selectie uit het totale aanbod maar zijn er wel 10 die ik al gebruikt heb of zeker nog ga gebruiken. Let bij alle sites voordat je foto’s gebruikt goed op de voorwaarden, de terms of de licentie die de sites vermelden. Ze verschillen per site maar maken duidelijk waar grenzen zitten in het gebruik ervan. Algemeen geldt echter wel dat je nooit het auteursrecht op een foto krijgt, je mag het zonder betaling gebruiken. En ja, dat is een groot verschil.

1. Stock.xchng

Over stock.xchng schreef ik al in mijn vorige post. Het is 1 van twee sites in deze lijst die wel vrij te gebruiken foto’s bevat maar die bij de zoekresultaten ook stevig de betaalde (en betere) foto’s laat zien. Bij het zoeken in deze site moet je goed letten dat je zoekt op foto’s zonder restricties. Het aanbod is wat beperkt sinds Getty Images de site heeft overgenomen en het vooral dus voor promotie van het betaalde aanbod gebruikt maar er zitten nog steeds prima foto’s tussen.

2. Freerange

Freerange is de tweede site die vrij te gebruiken foto’s aanbiedt maar ook betaalde content promoot. Nadat je een zoekactie uitvoert krijg je eerst enkele foto’s uit het aanbod van Shutterstock te zien voordat je de resultaten uit de Freerange catalogus krijgt. Het is echter, in tegenstelling tot stock.xchng, duidelijk waar je zoekt en welke resultaten vrij te gebruiken zijn. De site vereist wel dat je een gratis account aanmaakt voordat je een foto kunt downloaden.

 

3. Wikimedia Commons

Het is niet echt een stockfoto-site in de stricte zin van het woord maar Wikimedia Commons bevat miljoenen foto’s, afbeeldingen, geluidsbestanden en video’s. Alle komen met een licentie die hergebruik voor in blogposts toestaat dus het is zeker een bezoekje waard.

4. Rgbstock

RGBstock is 1 van mijn favoriete stockfoto-sites. Een simpel en doeltreffend design, ze richten zich (ook) duidelijk op bloggers en hoewel ze geen miljoenen foto’s hebben (ruim 66.000 op dit moment), is de kwaliteit van wat ze wel hebben erg goed. Ook deze site vereist een account als je gevonden afbeeldingen wilt downloaden en ze hebben een overzichtelijke en goed leesbare licentietekst.

5. Unprofound

Unprofound is helemaal niet zo lichtzinnig als de naam aangeeft maar is wel de stockfoto-site waar je zo goed als alles mag met de foto’s die er staan. De site is in 2001 gestart door een designer die moeite had kwalitatieve foto’s te vinden voor eigen gebruik en die zelf is begonnen met het maken van foto’s. Tot de dag van vandaag is er een klein team van fotografen die voor het aanbod zorgt en de foto’s mogen zelfs zonder naamvermelding en commercieel gebruikt worden. Absoluut een bezoekje waard. Vanzelfsprekend kun je het lichtzinnig downloaden zonder een account te hoeven aanmaken.

6. Morguefile

Morguefile heeft dan misschien wel een bijzondere naam maar bevat ook tienduizenden foto’s die expliciet bedoeld zijn als free image reference material for illustrators, comic book artist, designers, teachers and all creative pursuits . Er is wel een licentie aanwezig, gebaseerd op Creative Commons, maar daar worden effectief alle restricties weggehaald en ook deze foto’s mag je bewerken, commercieel gebruiken zonder naamsvermelding. Een gratis account is echter wel nodig om gebruik te maken van Morguefile.

7. Stockvault

Ook Stockvault gaat voor een redelijk beperkt maar kwalitatief hoogstaand aanbod. De licentie heeft meer restricties dan de twee bovenstaande sites maar niet-commercieel gebruik is gewoon toegestaan en je kunt het dus voor je blogposts gebruiken. Wederom geldt dat een gratis account vereist is om van de site gebruik te maken.

8. Public Domain Photos

Het foto aanbod is dan wel behoorlijk beperkt bij Public-domain-photo’s, ze hebben wel 8000 vrij te gebruiken cliparts en daar zijn ze redelijk uniek in. De foto’s zijn, hoe kan het anders, alle in het publieke domein wat inhoudt dat er geen rechten op geclaimd worden. Alles is dus volledig vrij en gratis (ja, als in gratis bier) te gebruiken.

9. Photogen

Nog niet genoeg foto’s tot je beschikking? Photogen is een kleintje onder de stockfoto-sites maar bevat toch een aardig en overzichtelijk aanbod. De licentie voorziet in commercieel gebruik en er wordt stevig gestuurd op het aanmaken van een account voordat je foto’s kunt downloaden.

10. Freepixels

Freepixels kom je regelmatig tegen als je foto’s op Facebook ziet. Het bevat een bijzonder fraai aanbod van foto’s en niet verrassend zijn er diverse koppelingen met Facebook aanwezig waardoor het zeer eenvoudig is om gevonden foto’s daar te publiceren. De foto’s zijn echter ook probleemloos te gebruiken op weblogs en de licentie voorziet zelfs nog in commercieel gebruik. Een account aanmaken voor downloaden is niet nodig maar naamsvermelding voor Freepixels is een vereiste, waar je hun foto’s ook gebruikt.

Alle foto’s die zichtbaar zijn op de screenshots zijn vanzelfsprekend eigendom van de genoemde sites en worden alle, indirect natuurlijk, conform de individuele licenties gebruikt.
 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (17) Write a comment

  1. Heel erg bedankt! Ik sukkel vaak met de rechten op afbeeldingen, dus dit komt heel erg goed van pas :-) Ik kende er slechts twee van, wikipedia commons (dat ik gebruik voor schilderijen en zo, vind ik heel handig!) en public domain photos dat inderdaad niet zo uitgebreid is…

    Reply

  2. Bedankt ik ben aan het uitzoeken hoe het nu precies werkt, uit de algemene voorwaarden wordt ik meestal niet wijzer van, onduidelijk en dubieus vaak. Want je koopt een stockfoto en die mag je dan niet gebruiken voor een commercieel doel? Ik begrijp dat niet. Ik wil foto’s kopen voor mijn website waarmee ik vanzelfsprekend geld wil verdienen, is dus commercieel.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top