Stapeltje links in je digitale postbakje

In zowel mijn blogpost vorige week over de HBO-bibliotheek als die van gisteren over de stockfoto-sites zocht ik naar een handige manier om te linken naar niet 1 site maar meerdere tegelijk. Respectievelijk de 10 blogposts die collega Jo Han Khouw afgelopen periode schreef over verleden en toekomst van de HBO-bibliotheek en de tien stockfoto-sites die ik gisteren aanhaalde.

Voor het handig delen van links is natuurlijk social bookmarking zo’n beetje uitgevonden dus bekeek ik wat handig zou kunnen werken bij de twee diensten die ik daarvoor gebruik. Allereerst is daar Pinboard. Deze ben ik gaan gebruiken eind 2010 toen het allemaal niet zo geweldig liep bij hun grote concurrent die zometeen nog aan bod komt. Pinboard is een uitstekende manier om je bookmarks (en links uit je eigen tweets) te beheren maar is niet zo bijzonder sociaal. Sterker nog, ze geven zelf al aan dat ze de van de social bookmarking for introverts zijn en dat komt me normaliter prima uit aangezien ik tot nu toe ook geen behoefte had om mijn bookmarks met de wereld te delen.

In Pinboard zijn je opties logischerwijs dan ook beperkt. Wat wel prima werkt is zorgen dat je de links tagged met een unieke eigen tag en dan eenvoudigweg een linkje maken naar die tag. Op die manier kan ik linken en verwijzen naar de 10 stockfoto-sites. Als je ook Pinboard gebruiker bent kun je ook eenvoudig de links naar je eigen account kopieren maar ik denk dat zelfs Pinboard zelf zou toegeven dat het een sobere functionaliteit is.

De tweede die ik sowieso al gebruikte om ook mijn bookmarks in mijn browser te beheren is Delicious. Van oorsprong social bookmarking site nummer 1 maar ze hebben door de overname door Yahoo veel gebruikers verloren en het zag er zelfs even naar uit dat Delicious uit de lucht zou worden gehaald door hun nieuwe moederbedrijf. Inmiddels zijn ze overgenomen door een nieuwe eigenaar en hoewel ook dat weer niet zonder horten en stoten ging (ook ik stapte toen over naar Pinboard), zijn ze inmiddels toch weer terug op hun oude niveau wat mij betreft. Eén van de veranderingen echter was de introductie van een nieuwe functionaliteit, stacks.


Stacks zijn niks meer en minder dan stapeltjes, bundels, van links die je eenvoudig zelf kunt samenstellen uit nieuwe links of links die je al opgeslagen had in je Delicious account. Deze stacks kun je vervolgens publiceren en, een beetje vergelijkbaar met scoop.it, worden vervolgens als een magazine achtige webpagina gepresenteerd waar automatisch abstracts met foto’s uit de individuele pagina’s zijn gehaald. Wederom vergelijkbaar met scoop.it kun je eenvoudig later links aan de stacks toevoegen of laten toevoegen door andere gebruikers.

Dit leek me precies wat ik zocht en in de blogpost van vorige week kun je nu dus de link vinden naar de 10 blogposts over de HBO-bibliotheek en aan de post van gisteren is een link toegevoegd naar de 10 stockfoto-sites.

Simpel en doeltreffend. Daar houd ik van.

 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top