Het internet van 2011 in getallen

Natuurlijk, getallen an sich zeggen helemaal niks. Het is de context, het verhaal erachter, dat betekenis geeft aan de grote brei met cijfers, getallen en statistieken die bijna dagelijks over ons uitgestort wordt.

Toch moet ik toegeven dol te zijn op cijfers. Misschien komt het omdat cijfers niet liegen maar ze wel de onderbouwing (kunnen) geven voor de belangrijkste waarheden en de grootste leugens. Tekst heeft statistieken nodig om geloofwaardig te zijn, zinnen overtuigen nu eenmaal meer met getallen en taal kan dus eigenlijk niet zonder rekenen. Alfa en beta komen bij elkaar.

Het is daarom ook prachtig om de Royal Pingdom te lezen die honderden getallen en feiten verzameld heeft over emailgebruik, websites, social media, internetgebruik, video’s enz enz. Met bronvermeldingen. Kale cijfers die wachten op de samenwerking met een mooie tekst om werkelijk alle uitspraken maar te onderbouwen die je kunt bedenken. Die teksten mogen anderen schrijven maar bewonder ook eens die indrukwekkende getallen over het internet van 2011.

Een kleine selectie:

 • 3, 146 miljard email accounts;
 • 27,6% marktaandeel voor Outlook als mailclient;
 • 555 miljoen websites;
 • meer dan 800 miljoen Facebook gebruikers;
 • 225 miljoen Twitter accounts;
 • 70 miljoen WordPress blogs;
 • 1,2 miljard actieve mobiele internetabonnementen;
 • 1 biljoen views op YouTube;
 • 14 miljoen Instagram foto’s;
 • 51 miljoen Flickr accounts.

En nog veel meer

@foto via RGBstock

 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top