Het nieuwe pinnen met Pinterest

Ja, ik had eind vorig jaar al het een en ander gelezen over Pinterest maar het even op zijn beloop gelaten omdat de site, tot de dag van vandaag, invite-only is. Nadat ik meerdere keren vele weken heb moeten wachten op invites van alle nieuwe Google diensten de laatste 2 jaar, heb ik inmiddels mijn buik vol van invites pogen te krijgen. Na een blogpost op iLibrarian echter vorige week en het aanbod van @biebenschede voor een invite, besloot ik toch te gaan kijken wat het precies inhield.

Pinterest is een sociaal netwerk dat een soort combinatie maakt van Tumblr, ook vooral bedoeld als (foto)blog om content elders van internet te herpubliceren, en de stacks functie van Delicious waarmee je niet linkjes maar (links naar) foto’s op internet in een eigen mapje kunt stoppen. Die mappen heten pinboards, of boards om ruzie met Pinboard te voorkomen, en alle foto’s die je als embedded link toevoegt aan een board zijn de titulaire pins.

Zoals met alle succesvolle ideeën op het web -en met miljoenen bezoekers terwijl de site nog steeds alleen via invites toegankelijk is mag je het een succes noemen- blinkt Pinterest vooral uit qua eenvoud. Account aanmaken, eventueel nieuwe boards aanmaken (je krijgt er al standaard 5 die je kunt aanpassen) en handmatig of via een bookmarklet kun je beginnen met het vullen van je boards. Pinterest loodst je slim langs een aantal categorieën die je interessant zou kunnen vinden en laat je met deze keuze ook meteen een aantal mensen volgen. Een verstandige keuze want een sociaal netwerk zonder mensen om te volgen is geen sociaal netwerk. Ook fungeert de startpagina van Pinterest als je tijdlijn en zonder mensen die je volgt is dat een lege en karige bedoening.

Andere Pinterest gebruikers kunnen natuurlijk jou volgen, ze kunnen jouw pin repinnen naar hun eigen board toe, voorzien van commentaar en natuurlijk liken. Dat laatste doet vermoeden dat er een samenwerking met Facebook is en inderdaad, zoeken naar nieuwe vrienden op Pinterest gaat via een Facebook koppeling en ook biedt Pinterest de mogelijkheid om de activiteiten uit je tijdlijn te integreren met die van Facebook. Een aanbod dat ik echter afgeslagen heb.

Wat kan ik er mee?
Aangezien de boards alleen foto’s en afbeeldingen kunnen bevatten is het dus aardig voor alle overzichten, lijstjes en verzamelingen die je met afbeeldingen kunt maken. De blogpost van iLibrarian doet de suggestie om aanbevolen boeken via de covers van boeken aan te bieden als bibliotheek. Zelf heb ik een half uurtje besteed om een paar boards te maken rondom games die ik heb (Playstation spellen en Gamecube spellen) en kreeg meteen al een paar comments en likes voor een paar van die titels. Veel andere gebruikers lijken Pinterest vooral te gebruiken om thematisch foto’s van andere sites bij elkaar te brengen hoewel het me daarbij volledig ontgaat wat dan precies de meerwaarde van deze dienst hierbij is. Comments of feedback geven over de foto zelf is zo goed als nutteloos aangezien de persoon die deze pint maar zelden de maker van die foto zal zijn. Een snelle scan van comments leert ook dat het maar zelden verder gaat als ‘nice picture’ dus een inzicht in de achtergrond van foto’s, zoals je wel hebt bij Flickr, hoef je daar niet te verwachten.

Begint hij nu weer over auteursrechten?
Voor het vullen van de boards geldt dat je zowel foto’s kunt uploaden als foto’s als bestaande foto’s en afbeeldingen op internet pinnen. Bij de laatste wordt feitelijk alleen een link opgeslagen en wordt de afbeelding getoond in de board vanaf de oorspronkelijke site. Wordt daar de afbeelding verwijderd, dan heb je een dode link en dus een leeg vakje in je board. Foto’s van andere sites pinnen op je eigen board komt met afstand het meeste voor en met de mogelijkheid om deze te repinnen naar je eigen board toe zal het overgrote deel van de content op Pinterest andermans content zijn. In de copyright sectie van de Help gaat Pinterest kennelijk al uit van het ergste want het bevat geen aanwijzingen hoe je bewust met content -en rechten- van anderen moet omgaan. Nee, de hele sectie is een uitleg over hoe je een melding kunt maken als je als auteursrechthebbende een inbreuk signaleert op jouw rechten. Natuurlijk met een passage erbij dat accounts van gebruikers die zich hieraan schuldig maken verwijderd zullen worden.

Dus?
Ook met foto’s en afbeeldingen kan het interessant zijn om als individu of bibliotheek een curatierol te vervullen. Ik denk echter dat dit met Flickr (bijv. met Flickr Commons) veel beter kan en daar weet je ook (beter) wat je vervolgens met die foto’s mag doen qua hergebruik. Pinterest is een leuke site en ik kan best wel een paar toepassingen bedenken waarvoor ik het nog eens ga gebruiken maar uiteindelijk blijft het gewoon een plek waar je een collectie foto’s en afbeeldingen kunt presenteren als lijst. Bij elke interessante foto die je ziet weet je al vooraf dat je deze niet kunt gebruiken voor een blogpost, presentatie of wat dan ook. Pinterest is daarmee uiteindelijk voor mij ook niet meer dan een gimmick en absoluut geen noodzaak. Misschien dat daarom iLibrarian met de gebruiktips uiteindelijk niet heel veel verder kwam dan variaties op boekcovers op boards plaatsen.

En ik kwam niet verder dan een verlanglijstje van Gamecube spellen die ik nog goedkoop tweedehands wil zien te vinden ….

@ screenshot gemaakt van Pinterest 22-01-2012 20:34:19
 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Over die rechten. Ja, ehm…
  Verder vind ik het board van Bibliotheek Enschede over mogelijk nieuwe locatie toch wel leuk. Geeft visueel toch een aardig beeld van mogelijkheden in deze snelle wereld (veel plaatjes, weinig tekst). En we hebben op dat board al 27 volgers :-).

  Reply

 2. Ik kwam toevallig op Pinterest tijdens een zoektocht naar plaatjes voor een blog 
  http://2bejammed.org/2012/01/14/jujuutje-in-het-im-alumnimagazine/ Ik heb wel even de rechten gecheckt maar kon niets vinden. Ik heb de plaatsjes via embed code op mijn blog geplaatst, hoe zit het dan met de rechten? Ik download niet en upload niet, mag dat ook niet? Ik ga Pinterest niet zelf gebruiken maar als bron voor afbeeldingen vind ik het wel een aanvulling.Mits het natuurlijk mag (van jou ;)

  Reply

  • Tja, het embedden van video en afbeeldingen blijft een issue in het auteursrecht en werkt ook niet hetzelfde in alle verschillende auteursrechten van de diverse landen. Bij embedden van Youtube filmpjes kun je tenminste nog de aanname doen dat YouTube inspanningen verricht om auteursrechtelijk beschermd materiaal te filteren en te weren maar dat is bij Pinterest echt niet het geval.

   Sterker nog, Pinterest lijkt er zelfs vanuit te gaan dat het schering en inslag is dat men linkt naar beschermde afbeeldingen en vangt dat af met embedden en een procedure voor rechthebbenden om te gaan klagen. Piepbeleid dus en dan val ik terug op mijn eigen principetjes die niet aan het auteursrecht gerelateerd zijn. Ik wil graag voor mijn blog gebruik maken van afbeeldingen waar ik enige vorm van toestemming voor heb en bij Pinterest afbeeldingen heb ik dat eigenlijk per definitie al niet. En dus gebruik ik die niet.

   Voor een interne Powerpointpresentatie o.i.d. ben ik wat minder kritisch (tenzij die over auteursrecht gaat :P), dan copy paste ik ook het halve internet er in zonder enige schroom. Dat zijn dan ook de presentaties die ik niet op Slideshare zou zetten bijvoorbeeld.

   Het is dus tussen jou en jouw principes vrees ik :-)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top