Kraken van andermans digitale rechten

Alvast even de lezers geruststellen, ik ben het niet in de foto hierboven. Zo fotogeniek ben ik namelijk niet. Ik heb echter gistermiddag wel wat stouts gedaan want ook al houd ik me (natuurlijk) normaliter altijd aan de regeltjes, ik kon het niet meer aanzien en heb een kraak gezet.

Wat was het geval?

Ik heb een collega die, net als ik, een ebook lezer en koper van het eerste uur is. Met een Cybook en later nog een iLiad kocht ze letterlijk honderden boeken in, indertijd allemaal voorzien van DRM. We praten hier over het tijdperk voor de introductie van het ePub formaat, alle boeken waren in Mobipocket formaat maar er was toen geen vuiltje aan de lucht. Totdat het ePub formaat de standaard werd in Nederland en geen enkele ereader, dus ook de Cybook en iLiad niet, beide formaten -met DRM- ondersteunde.

Daar zit je dan met je ruim 200 boeken. Netjes gekocht en alleen nog maar te lezen op die beide ereaders die vervolgens niet in staat waren later gekochte ePub ebooks te lezen. Waarna er ook nog eentje kapot ging. Pech gehad? Ja, qua ereaders wel natuurlijk. Ook ik heb twee iLiads in de kast liggen die leuk zijn voor mijn prive museum van antiquarische gadgets maar ook geen enkel nut meer hebben eigenlijk. Dat is het risico dat hoort bij het haantje de voorste willen zijn met dit soort ontwikkelingen. Maar dat je de gekochte boeken niet meer kunt lezen op je nieuwe ereader, telefoon en tablet? Dat gaat te ver. Het maakt me niet uit dat bijna de hele ebookwereld nu ePub gebruikt, het maakt me niet uit dat Apple nu een eigen ibooks format promoot, het maakt me zelfs niet uit dat Amazon als eigenaar van het Mobipocket formaat de stekker twee weken geleden uit dit formaat trok. Als je betaalt voor je ebooks, dan zijn die ebooks van jou en moet je ze kunnen lezen op het apparaat van jouw keuze.

En ook al mag het niet, DRM kraken van ebooks, dat is dus precies wat ik gedaan heb. De bevrijde ebooks zijn inmiddels weer terug bij de rechtmatige eigenaar.

@ Bepaalde afbeeldingen en/of foto’s op deze pagina zijn het auteursrechtelijk eigendom van 123RF Limited, zijn leveranciers, of zijn gelicenceerde Partners en worden met toestemming onder licentie gebruikt. Deze afbeeldingen of foto’s mogen niet worden gekopieerd of gedownload zonder toestemming van 123RF Limited.
 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Ik snap je frustratie in dezen.
  Maar moet je eigenlijk niet schrijven: “Het maakt MIJ niet uit dat bijna de hele ebookwereld nu ePub gebruikt, het maakt MIJ niet uit dat Apple nu een eigen ibooks format promoot, het maakt MIJ zelfs niet uit dat…”.

  Reply

 2. Ik snap je punt. Maar het is natuurlijk wel een risico met de huidige technologische vooruitgang. Je kiest iets, en dat kan soms niet meer ondersteund worden. Het is een gemak dat we snel een boek in huis kunnen hebben, maar ja, als dan je programma niet meer ondersteund wordt. Kan makkelijk gebeuren natuurlijk. Aangezien het jou eigendom is (de eBooks) vind ik het wel gewoon terecht dat je ze ombouwd.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top