De Kobo Touch in de praktijk (1) Uitpakparty

Toen ik in de boekwinkel de doos met daarin de Kobo Touch kreeg overhandigd dacht ik eventjes “Is dit alles?” Ik heb de doos nog liggen waar de iLiad ooit in kwam en daar had je zonder problemen 2 doosjes van de Kobo naast elkaar *en* op elkaar in kunnen leggen. Als je bedenkt dat de iLiad ooit 649 euro kostte en de Kobo Touch 129 euro, dan zou je bijna denken dat je per cm3 volume betaalt in de doos, behalve dat je met vier Kobo ereaders nog steeds wisselgeld had gekregen. Hoe de tijden en prijzen veranderen …

De doos van de Kobo Touch bevat dan ook slechts enkele benodigdheden. Natuurlijk zit de Kobo Touch erin die, ondanks het feit dat het ook een 6″ scherm heeft, aanzienlijk dunner, kleiner en lichter is dan de BeBook One. Een basale handleiding en een micro USB kabel om de ereader aan te sluiten op een pc voor zowel synchroniseren als opladen. De uitpakparty is dan ook zo voorbij.

De specificaties van een ereader zijn nooit echt heel spannend maar ik zal er zeker naar refereren in volgende blogposts dus neem ik ze hier maar even mee:

 • Afmetingen (h x b x d): 165 mm x 114,2 mm x 10 mm
 • Gewicht: 185 g
 • Beschikbare kleuren: Naar keuze wit, zwart, zilver, lila of blauw
 • Scherm: Helder 6” Pearl E Ink-scherm met 16 grijstinten
 • Touchfunctionaliteit: Ultrasnel reagerende infraroodtechnologie
 • Interface: Eenvoudige navigatie met één knop en geïntegreerd virtueel toetsenbord
 • Connectiviteit: Wi-Fi 802.11 b/g/n en Micro USB
 • Ondersteunende standaarden: Ondersteunt ePUB, PDF, jpeg, gif, png, tiff, txt, html, rtf, cbz en CBR
 • Geheugen: 2GB, waarvan 1GB beschikbaar voor ebooks (max. 1.000 eBooks), met Micro SD Card uitbreidbaar tot 32 GB (max. 30.000 eBooks)
 • Batterij: Werktijd maximaal 1 maand

 

Hoewel je bij bestellen van de Kobo Touch de optie hebt op libris.nl en blz.nl om een hoes te bestellen voor €24,95 heb ik er voor gekozen om niet die standaard hoes erbij te bestellen. Via Geckocovers, een site die zich specialiseert in hoezen voor alle soorten ereaders en enkele tablets, heb ik een vuurrode Kobo Touch Deluxe hoes besteld voor hetzelfde geld. In deze hoes schuif je de Kobo Touch eenvoudig vast en zijn zowel de beide knoppen als de 2 aansluitingen voor microUSB en microSD goed bereikbaar. Een magnetische sluiting zorgt voor nog meer zekerheid, mijns inziens essentieel als je hem dagelijks in een tas wilt vervoeren.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top