Eindelijk dan de Kobo Touch beschikbaar in Nederland

E-ink ereaders zijn misschien niet helemaal de must have gadget meer voor de boekenliefhebber die vaak onderweg is -de tablets eisen alle aandacht op- maar persoonlijk vind ik ze nog net zo fantastisch als toen ze geintroduceerd werden in Nederland. Ik was er vroeg bij en met dank aan Selexyz kon ik mijn handen leggen op een indertijd peperdure iLiad. Ik heb er ook veelvuldig over geblogd vier jaar geleden.

De accuduur was ook niet echt geweldig maar dankzij het aangename grote schermformaat heb ik lang genoten van digitaal lezen in de trein. Tot het ePub formaat de standaard werd voor ebooks in Nederland en de iLiad geen update meer kreeg voor dit formaat. Toen was het tijd geworden om een nieuwe ereader op de kop te tikken en dat werd een tweedehandsje: via twitter nam ik de BeBook One over van Pierre Gorissen. Deze ereader was een stukje kleiner met een 6 inch scherm maar kreeg, ondanks het feit dat het ook een 1ste generatie ereader in Nederland was, wel een update zodat het ePub formaat ondersteund werd. Deze ereader gebruik ik tot de dag van vandaag, of beter gezegd, gebruikte ik tot de dag van vandaag maar daarover zo meer.

Dat ik een hekel heb aan DRM op ebooks heb is wel vaker aan bod geweest hier en ik zal niet in de zoveelste herhaling vervallen waarom dit een klantonvriendelijk gedrocht van een constructie is. Ik heb van alle gekochte boeken de DRM verwijderd zodat ik deze ook op een eenvoudige manier kon lezen op zowel mijn tablets als mijn BeBook. Dat kon ik voor mezelf ook prima verantwoorden omdat ik geen werkbaar alternatief zag.

Met de komst van de ereader van de Canadese ebookwinkel en ereaderfabrikant Kobo in Nederland is dat alternatief er wel. Net zoals Amazon, die echter nog niet officieel in Nederland haar webwinkel en Kindle ereader aanbiedt, heeft Kobo een totaaloplossing in huis. Van ebook winkelsite tot eigen ereaders maar ook apps om op tablets en smartphones de ebooks te kunnen lezen. De ebooks zijn in ePub formaat en bevatten weliswaar nog steeds DRM maar zijn zonder inspanningen (automatisch dus) te lezen op de pc (via de desktopsoftware), de Kobo ereaders en alle apparaten waar je 1 van de apps op hebt staan. De redenen om de DRM te verwijderen zijn daarmee misschien niet volledig verdwenen maar de noodzaak daartoe wel degelijk.

Aangezien na 4 jaar ook de techniek een aardig stukje opgeschoten is en het scherm beter/mooier is, heb ik gisteren meteen een Kobo Touch ereader besteld via Blz.nl en kon ik die al gelijk vanochtend ophalen bij een boekwinkel in de buurt. Net zoals ik vier jaar geleden een reeks blogposts heb besteed aan de iLiad, ga ik dat ook weer doen voor de Kobo Touch. De komende dagen ga ik de nieuwe ereader bekijken op (grotendeels) dezelfde aspecten als indertijd de iLiad.

Ik heb er zin in :)

 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Leuk! Ik ben benieuwd naar jouw mening en ervaringen als die-hard e-book lezer :) En hopelijk kan ik er spoedig over meepraten zodra ik mijn prachtige lilakleurige Kobo binnen heb ;-)

  Reply

 2. Hai, ik heb pas de kobo touch gekocht. Alleen nu heb ik een probleem met het laden van mijn boeken dmv een micro SD.
  De micro SD heeft 32 GB en er staan 7600 boeken op.
  Het laden hiervan heb ik nu al 3 x geprobeerd.
  Na één dag is hij op ongeveer 50%, maar telkens als hij dit bereikt loopt hij vast en moet ik hem resetten.

  Als gevolg hiervan staan er nu dus nog steeds géén boeken op en moet ik hem continu resetten. Hoezo doet hij er zo lang over om 7600 boeken te downloaden als hij er 30.000 kan hebben?

  Heeft u tips voor mij? Want zoals het er nu uitziet ga ik hem terugbrengen, zo kan ik geeneens boeken lezen..

  Reply

  • Dat er 30.000 boeken op passen wil kennelijk niet zeggen dat de Kobo het fijn vindt als je dat in 1x poogt er op te zetten. Het was me ook opgevallen dat de Kobo Touch elk boek van de sdkaart of intern geheugen moet ‘verwerken’ zodat het in de eigen bibliotheek van het apparaat wordt opgenomen.

   Ik was ruim 5 minuten kwijt voor enkele tientallen boeken en dan schat ik in dat tie zich enorm verslikt in 7600 boeken. De tip kun je zien aankomen dan, zet de boeken in stappen op het sdkaartje zodat de Kobo er geen duizenden tegelijk hoeft te verwerken.

   Zet er eerst eens 500 op en kijk hoe lang de Kobo daar over doet. Valt dat mee, verhoog het naar stappen van 1000. Valt het tegen, verlaag het. Het kan even duren maar uiteindelijk zou die dat moeten doen. Iig sneller dan jij die 7600 boeken kunt lezen vermoed ik :)

   Overigens alvast een weetje en nog een tip: de Kobo werkt niet met mappen in de eigen bibliotheek maar toont alle boeken op auteur of titel. De zoekfunctie werkt goed maar ik houd bewust het aantal boeken op mijn Kobo beperkt qua omvang. Bladert prettiger en ik vind snel wat ik zoek. Oftewel, zet alleen die boeken erop die je ook van plan bent te gaan lezen. Scheelt nu met laden en straks met zoeken op je Kobo.

   Reply

   • Dankjewel voor je reactie! Dat verlagen en verhogen, moet ik even kijken hoe ik dat ga doen want iedere keer als ik de SD kaart eruit haal, staan er gelijk ook geen boeken meer op de ereader.
    Toch wel jammer dat hij zo lang over het laden doet, hopelijk wordt dat ooit een update.

    Voor nu ga ik aan de slag met je tips!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top