Stapel papier


Je zou het misschien niet verwachten maar ook informatiespecialisten hebben niet perse een perfect gedigitaliseerd archief thuis. Een gevalletje “Heelmeester, heel uzelve” zal ik maar zeggen.

Natuurlijk, alles wat digitaal kan doe ik ook digitaal maar er zijn nog voldoende zaken over die perse en alleen op papier gaan. Van salarisstrookjes en polissen tot rekeningen aan toe, het is allemaal papier dat je niet meteen wilt/kunt weggooien maar het is eigenlijk ook niet de moeite waard om blijvend te archiveren. Polissen worden jaarlijks bijgewerkt en dan krijg je opnieuw een doodhoutexemplaar, rekeningen hoef je hopelijk na betalen nooit meer in te zien (tot het moment dat je iets moet aantonen o.i.d.) en zeg nou zelf, wat doe je eigenlijk met je salarisstrookjes?

Dus ik heb een scanner waar ik papieren stukken mee digitaliseer en archiveer en zelfs nog een paar ordners om die documenten in te bewaren die eigenlijk de moeite van het digitaliseren niet waard zijn.  Het punt is echter dat er altijd een stapel is en blijft waarvan ik zowel het nut van digitaliseren niet inzie maar zelfs ook niet eens meerwaarde zie in het opbergen in een ordner. Weggooien durf ik ook niet want je zal het maar eens nodig hebben en zulke gevalletjes heb ik helaas wel eerder bij de hand gehad.

Het vervelende is dat die stapel zijn eigen systeem wordt na verloop van tijd. Ik doe er niks mee en dat betekent dat het automatisch op chronologische volgorde ligt, de laatste bovenaan. Als ik toch iets nodig heb hoef ik nooit te zoeken want ik weet zeker dat het in die stapel ligt. En dus blijft het liggen en blijft de stapel groeien tot die te groot wordt en ik zo’n 1x per jaar die stapel uitzoek. Dan gooi ik wel die documenten weg die wegkunnen en archiveer ik dat wat nog steeds nut heeft.  Oude rekeningen, verouderde polissen en die salarisstrookjes van vorig jaar komen op de scanner of in de papierversnipperaar.

En daarna groeit de stapel papier opnieuw gedurende het jaar….

 

@ Bepaalde afbeeldingen en/of foto’s op deze pagina zijn het auteursrechtelijk eigendom van 123RF Limited, zijn leveranciers, of zijn gelicenceerde Partners en worden met toestemming onder licentie gebruikt. Deze afbeeldingen of foto’s mogen niet worden gekopieerd of gedownload zonder toestemming van 123RF Limited.
 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top