De Kobo Touch in de praktijk (2) Het scherm en de connectivity

Het scherm
Ik had natuurlijk gehoopt dat in de ruim 4 jaar dat er ereaders op de markt zijn, er ook nu wel kleurenschermen zouden zijn voor E-ink schermen maar zover is het nog niet voor de Kobo Touch in elk geval. Hoewel de derde generatie E-ink schermen met kleur al wel bestaan (E-Ink Triton schermen) beschikt de Kobo Touch over een tweede generatie scherm, een E-ink Pearl scherm. Dit is hetzelfde type scherm zoals dat ook o.a. in de Kindle 3, Kindle 4, de recente Sony PRS-T1 en de Nook Simple Touch te vinden is.

Het verschil met een eerste generatie E-ink scherm zoals dat o.a. op de iLiad en de BeBook One te vinden is, is echter groot. Het scherm van de Kobo Touch heeft, ondanks het gegeven dat ook hier ‘slechts’ 16 grijstinten weergegeven worden, een beter contrast en is minder grijs dan zijn voorgangers. Standaard worden ook 6 pagina’s tegelijk ingeladen zodat je niet bij het omslaan van elke pagina een zwarte flits te zien krijgt omdat het scherm de pagina moet opbouwen. Mocht je het hierdoor wat traag vinden gaan met het inladen van de boeken, dan kun je dit aantal ook zelf instellen.

Kon je bij eerdere generaties ereaders vaak wel verschillende groottes van het lettertype instellen, bij de Kobo Touch kun je kiezen uit meerdere lettertypes, varieren in de puntgrootte, regelafstand en zijn de marges ook nog in te stellen. Dit werkt alleen bij (goed opgemaakte) ePub ebooks, bij PDF’s en ook Mobipocket ebooks zijn de mogelijkheden hierin zeer beperkt. Met reguliere ePub ebooks heb je echter ruim de mogelijkheden om alles in te stellen naar eigen smaak.


De enige knop op de voorkant van het apparaat brengt je naar het Home scherm, waarmee de Kobo Touch ook altijd opstart. Dit toont enerzijds een selectie van covers van ebooks uit je library, inclusief het laatstgelezen boek, en anderzijds een selectie van aanbevolen ebooks in de Kobobooks webwinkel.

Mocht je niet genoeg hebben de boeken die al op de Kobo Touch staan, dan kun je snel wat nieuwe digitale literatuur op de kop tikken. Vanuit het Home scherm kun je eenvoudig naar je library waarin al je ebooks te vinden zijn maar ook naar de settings en synchronisatie (met Kobo Desktop of de Kobo webstore) om daar gekochte boeken rechtstreeks op je Kobo Touch te krijgen.

 

Connectiviteit
Om ebooks op je ereader te krijgen moet je hem kunnen verbinden met de buitenwereld. Die mogelijkheden zijn zeer overzichtelijk: de Touch kan verbinding maken met wifi netwerken (802.11 b/g/n), heeft een microUSB aansluiting om hem met de meegeleverde kabel aan de pc te verbinden voor zowel opladen als ebooks er opzetten (de Touch komt dan als drive in de Verkenner) en een opening voor een microSD kaartje tot maximaal 32GB.

Ebooks die je bij Kobobooks zelf koopt (later meer hierover) kun je automatisch synchroniseren via wifi of Kobo Desktop. Heb je ze bij Bol.com of een andere webwinkel gekocht dan zul je de Touch moeten verbinden met de pc en kun je Adobe Digital Editions of Calibre gebruiken om die ebooks er op te zetten. DRM vrije ebooks kun je in de Verkenner meteen op de Touch zetten of op een microSD kaartje. Alle ebooks worden ongeacht mappenstructuren (en bestandsnamen!) in 1 lijst getoond met de titel en auteur zoals ze in het ePub bestand staan. Dat wordt al heel erg snel heel erg onoverzichtelijk maar je kunt kiezen tussen verschillende weergaven en gelukkig is de zoekfunctie ook uitstekend.

Niks te klagen over het scherm of over de connectiviteit.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top