De Kobo Touch in de praktijk (3) Strips en afbeeldingen

Je zou misschien dit onderwerp niet meteen verwachten bij het bespreken van een ereader maar ruim vier jaar geleden gaf iRex voor hun iLiad al aan dat (hun) ereader ideaal was voor het lezen van comics, manga en graphic novels. In die blogpost concludeerde ik, teleurgesteld, dat dit puur een verkooppraatje was en hoewel het technisch mogelijk was het volledig onwerkbaar in de praktijk was.

In de tussentijd hebben tablets het levenslicht natuurlijk gezien en ik heb de iPad eigenlijk hoofdzakelijk aangeschaft voor de uitstekende mogelijkheid en apps om digitale stripalbums en comics te kunnen lezen. Tablets hebben een vergelijkbaar formaat met de strips en comics en zijn natuurlijk ook in kleur. Ik ben er zo tevreden mee dat ik ook nooit meer heb verder gekeken naar andere oplossingen.

Dat had ik ook zo gelaten ware het niet dat Kobo eveneens een regeltje bij de specificaties heeft staan op hun site, nl. Comic Books: CBZ and CBR bij de Supported File Formats. Vlak daarboven staat ook dat afbeeldingen ondersteund worden: Images: JPEG, GIF, PNG, BMP and TIFF. Met die laatste kan ik snel werk maken in deze review, die worden alle inderdaad keurig ondersteund met het logische gegeven dat ze niet in kleur maar in 16 grijstinten getoond worden. Ook na 3 ereaders kan ik nog steeds geen enkele reden bedenken waarom ik een plaatje zou willen laden op mijn ereader om die vervolgens in grijstinten te willen bekijken maar als er suggesties zijn, dan hoor ik het graag.

Cbz en cbr echter zijn bestandsformaten die gebruikt worden voor digitale stripalbums en comics. Het zijn respectievelijk hernoemde zip en rar bestanden die jpg’s of png’s bevatten van de individuele pagina’s van het stripalbum of comic. Eigenlijk ecomics en estrips dus. Het voordeel is dat je in 1 bestand alle afbeeldingen van de pagina’s hebt staan die ook vanzelfsprekend in de goede volgorde getoond worden.

Beide formaten heb ik getest en ze doen het inderdaad keurig op de Kobo Touch. De bladspiegel van een comic is echter (iets minder dan) A4 formaat terwijl een stripalbum meestal zelfs een wat groter formaat bladspiegel heeft. Op het kleinere 6″ scherm van de Kobo wordt automatisch uitgezoomd waardoor de tekstballonnen ternauwernood nog leesbaar zijn. Je kunt vervolgens weliswaar inzoomen (en deze instelling blijft ook keurig bewaard bij het verder bladeren) maar het scherm krijgt moeite met het opbouwen van de pagina als je dus schuift om de rest van de pagina buiten het zoomgebied te bekijken. Ook het verder bladeren naar de volgende pagina’s  wordt bemoeilijkt omdat je met de zelfde vingerbeweging op het scherm verder binnen de pagina moet navigeren ipv naar de volgende. Het scherm flitst zwart bij elke actie als teken dat de Kobo Touch telkens nieuwe data moet inlezen en dus te traag is om dit aan te kunnen. Het is dus net als bij de iLiad indertijd eigenlijk niet werkbaar om ecomics en estrips te lezen op de Kobo Touch.

Hoewel het een leuke gimmick is dat afbeeldingen, ecomics en estrips ondersteund worden door de Kobo Touch is het ook niet meer dan dat. Heb je geen tablet dan zou je genoegen met deze functionaliteit op de Kobo Touch kunnen nemen maar letterlijk elke tablet heeft superieure functionaliteiten op dit gebied. Tenzij de volgende generatie ereaders een snel A4 kleurenscherm hebben kan deze functionaliteit op ereaders wat mij betreft gerust komen te vervallen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top