Muziekrechten op YouTube

Eerder deze maand blogde ik over het gebruik van muziek in filmpjes die vervolgens geupload worden naar Youtube. Youtube heeft een content-match systeem bij het uploaden waarbij muziek, die door rechthebbenden geclaimd is, wordt geweerd uit filmpjes. Niet zo heel leuk als je je filmpjes wilt opleuken met een prettig en bekend muziekje maar wel terecht natuurlijk.

Echter gaat die conclusie wel uit van het gegeven dat het ook de rechthebbenden zijn die muziek daadwerkelijk (kunnen) claimen bij YouTube. Daar lijkt helaas ook de macht van grote muziekmaatschappijen een grotere rol te spelen dan die van de feitelijk rechthebbenden. Boing Boing meldde gisteren over een geval waarin een rapgroep, zonder platencontract, hun eigen nummer niet kon uploaden naar YouTube omdat deze bij het uploaden een melding gaf dat Universal Music de rechten van die muziek had. Deze maatschappij had de rechten geclaimd aangezien 1 van hun artiesten het nummer ook gezongen had in een via internet gelekte video.

In de post More cracks in YouTube’s takedown process reveal how media giants and corporations get to claim copyright to things they don’t own (prachtige titel in de categorie kort is niet altijd beter) haalt Boing Boing ook nog een eerder voorbeeld aan van bedrijven die video’s uit het publiek domein claimden en een eerder incident met Universal Music.

Zijn het de laatste spartelingen van de oude industrie of is dit slechts een voorproefje van wat nog komen gaat?

 
@foto via RGBstock
 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. vraag: Mag je een filmpje van een vuurwerkshow waar je muziek hoort (de show wordt op muziek afgeschoten) op You Tube zetten? Je zet er zelf geen muziek achter het wordt daar gespeeld. Het filmpje zonder muziek is niet zo leuk om te laten zien omdat het vuurwerk op de muziek wordt afgeschoten.
  Ik ben heel benieuwd of je hier een antwoord op kan geven?

  groeten Laura

  Reply

 2. Dat zal erg afhangen van de muziek die te horen is en vanzelfsprekend hoe duidelijk die muziek naar voren komt. Als daar ‘bekende’ muziek goed hoorbaar is dan kan het best zijn dat YouTube filters die er automatisch uithalen. Het is nog niet eens een kwestie van of het mag of niet maar meer hoe agressief YouTube die filters heeft staan. Qua auteursrechten is het erg simpel want als je het strikt bekijkt mag je niks uploaden waar je geen toestemming voor hebt gekregen :)

  Er speelt nog meer qua rechten want het is maar de vraag of je een zelf gemaakte opname van een show online mag zetten. Daar kan de rechthebbende van die show in beginsel ook bezwaar tegen maken, al was het maar bijvoorbeeld omdat de gebruikte muziek alleen gelicenseerd is voor een live voorstelling of zoiets. Nu zal maar een klein percentage van rechthebbenden actief op zoek gaan naar dit soort filmpjes maar goed, dat maakt het niet OK natuurlijk.

  Ik snap echter best dat je niet de moeite zult/wilt nemen om dat allemaal vooraf te checken dus ik zou dat filmpje gewoon online zetten en kijken of na het uploaden de muziek er nog in zit. Zo ja, dan filtert YouTube er in elk geval niet op. Herken je zelf al de muziek omdat het in de top 40 (of zo) heeft gestaan? Dan kun je ook wel nagaan dat je dat niet mag uploaden, ook al zit het onder een vuurwerkshow. Het kan dan een kwestie van tijd zijn voordat het alsnog verwijderd wordt.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top