De Kobo Touch in de praktijk (4) Eigen documenten op de Kobo Touch

Voordat ik het over de ebooks ga hebben waarvoor ik natuurlijk de Kobo Touch gekocht heb wil ik even stil staan bij eigen documenten. Dat zal niet heel lang stil staan zijn want net als met de ecomics, estrips en afbeeldingen voorzien netbooks en tablets tegenwoordig ruim in de behoefte die je zou kunnen hebben om PDF’s en tekstbestanden onderweg te lezen.

Vier jaar geleden was dat wel anders en deed ik mijn uiterste best om Word documenten om te zetten naar PDF’s en deze goed leesbaar op mijn iLiad te krijgen. Dat was zelfs met het grotere scherm van de iLiad t.o.v. de Kobo Touch al niet echt zo gemakkelijk als ik gehoopt had hoewel ik er zeker langere tijd gebruik van heb gemaakt om vergaderdocumenten op mijn iLiad te lezen.

Ook al hebben tablets ‘de markt’ echt wel veroverd met PDF’s lezen en annoteren, de Kobo Touch ondersteunt nog steeds het PDF formaat. Die leest het apparaat ook vlot in en ze worden ook netjes weergegeven. Veel van de PDF’s die je downloadt en die je maakt uit bijv. Word zijn opgemaakt in het A4 formaat. Met een 6″ scherm van een ereader betekent dat dit A4 formaat document weergegeven moet worden op een kleiner dan A5 formaat beeldscherm. Dat maakt redelijk goed leesbare letters op A4 formaat zeer priegelig en slecht leesbaar.

Als test heb ik een Word document gemaakt dat met tekst in puntgrootte 12 iets minder dan 2 A4’tjes groot was. Deze heb ik omgezet naar PDF in respectievelijk de puntgroottes 12, 14, 16 en 18 en op de Kobo Touch gezet. De twee documenten met de grootste puntgroottes waren standaard, uitgezoomd, natuurlijk kleiner op het scherm maar nog steeds prima te lezen. Bij de twee kleinere werd het al iets meer turen naar de eigenlijk niet fijn leesbare tekst. In PDF documenten heb je niet de mogelijkheid de grootte van het lettertype aan te passen en kun je alleen gebruik maken van de inzoomfunctie. Dit werkt best redelijk met als fijne bijkomstigheid dat als je eenmaal ingezoomd hebt, deze instelling ook voor de volgende pagina’s blijft gelden. Ik zou er niet snel voor kiezen om mijn tablet thuis te laten liggen en PDF’s op de Kobo Touch te gaan lezen maar het is redelijk te doen. Redelijk.

Platte tekstbestanden brachten me echter nog een verrassing in negatieve zin. Ik had verwacht dat omdat er per definitie geen opmaak zit in dit type bestand, ze ook snel geladen zouden worden maar dit bleek niet het geval. Zelfs txt bestanden onder de 100 Kb hadden bijna 10 seconden nodig om in beeld te verschijnen. Ook de weergave van de tekst viel tegen. Afhankelijk van waar tabs, harde en zachte returns staan wordt de tekst resoluut afgebroken en schaalt de tekst dus niet naar de grootte van het scherm zoals dat op een pc of tablet wel gebeurt. De tekst is qua grootte uitstekend leesbaar maar houd er rekening mee dat een tekstbestand er niet zo uitziet op je ereader als op je pc of laptop. Voor schaalbare weergave van tekst moet je bij een ereader toch echt bij een ePub ebook zijn en daar zal de volgende blogpost over gaan.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top