Vakblog van 2010 en 2011 in getallen

Ik ben dan weliswaar dol op cijfertjes maar besteed maar weinig aandacht aan de stats van mijn eigen blog. Het is altijd leuk om gelezen te worden maar het is voor mij minder interessant om dat allemaal in reeksen cijfertjes en grafiekjes terug te zien.

Dat gezegd hebbende ben ik echter wel nieuwsgierig of iedere dag bloggen nou ook impact heeft op het aantal bezoekjes aan Vakblog. ‘Ze’ zeggen altijd dat regelmatig met nieuwe posts komen heel belangrijk is voor een blog en ook al is dat niet de reden voor mijn dagelijkse blogactiviteiten die ik sinds half januari ben gestart, meten is natuurlijk weten.

In WordPress kun je Jetpack gebruiken voor een groot aantal functionaliteiten die je ook bij de gehoste versie op WordPress.com hebt. Eén daarvan zijn statistieken en dat ziet er voor de afgelopen twee jaar dan zo uit als samenvatting:

In 2010 67.648 views en in 2011 89.051 voor wie die priegelige tabel niet makkelijk kan lezen.

Ik bedacht me dat ik ergens in 2009 ook Google Analytics had aangezet mbv een plugin en die levert, vanzelfsprekend zou ik al willen zeggen, totaal andere getallen op. Die maakt er voor 2010 49.156 visitors van en in 2011 67.799. Ik heb geen idee welke betrouwbaar(der) is of dat het aan een verschillende interpretatie van views versus visitors ligt maar beide metingen geven iig een vergelijkbare trend aan, namelijk dat ik resp. 32% meer views en 37% meer bezoekers heb gehad in 2011 tov 2010.

Dat is al interessant met mijn nieuwsgierigheid naar de impact van dagelijks bloggen in het achterhoofd want in 2011 heb ik minder blogposts geproduceerd dan in 2010. Om precies te zijn waren het er 47 in 2011 terwijl het er precies 100 waren in 2010. Meer dan de helft minder dus.

Als minder blogposts schrijven meer bezoek oplevert, dan wordt 2012 een dramatisch jaar voor Vakblog als ik meer dan 350 blogposts weet te produceren. We zullen het volgend jaar zien maar ik heb natuurlijk wel even stiekem naar januari 2012 gekeken en Jetpack en Google Analytics laten een stijging zien in zowel views als visitors t.o.v. 2011. Snap jij het, snap ik het? ;-)

@foto via RGBstock

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top