De Kobo Touch in de praktijk (5) De ebooks zelf bij Kobobooks

Voorpagina van Kobobooks.com

De Kobo Touch is niet de enige ereader die in Nederland eenvoudig te krijgen is. Sinds de lancering van de verkoop van ebooks door Bol.com zijn de Sony ereaders die eveneens door Bol verkocht worden ook populair. Tenminste, als ik dat mag afmeten aan de mensen die ik ken met een ereader: de meerderheid heeft namelijk een Sony ereader.

Dat wil echter niet zeggen dat de combinatie van een Sony ereader en het aanbod van Bol.com naadloos op elkaar afgestemd is. Bol verkoopt ebooks in het ePub formaat, voorzien van Adobe DRM. Deze moet je downloaden mbv Adobe Digital Editions op je pc en via dit programma kun de gedownloade ebooks dan op je Sony ereader zetten of welke andere ereader dan ook. Dat klinkt eenvoudig, en voor een beetje ervaren pc gebruiker is dat het ook wel, maar door deze tussenstap heb je wel extra veel last van de DRM die op ebooks zit. Je moet een Adobe id aanmaken voor gebruik in Adobe Digital Editions waarmee het ebook uniek en alleen aan jouw id gekoppeld wordt. Dit gebeurt omdat je niet een ePub downloadt maar een .acsm bestand waarin in Digital Editions die koppeling wordt gelegd tussen de ePub en jouw Adobe ID. Ik heb tientallen keren de vraag gekregen of ik wist waarom iemand niet zijn gekochte ebook kon lezen .. die hadden per ongeluk dat .acsm bestand op de ereader gezet.

Vervolgens moet je ook in Digital Editions het boek nog naar je gekoppelde ereader kopieren en vooral niet willen lezen op je telefoon of tablet want die worden niet herkend door Digital Editions.

Kobo heeft echter goed gekeken naar Amazon. Ja, ook zij werken met DRM op hun ebooks maar je wordt er minder mee geconfronteerd. Zowel Amazon als Kobo hebben een eigen webwinkel voor ebooks waar via jouw account -en de cloud- de door jou gekochte boeken rechtstreeks naar hun eigen ereaders gestuurd worden. Beide hebben ook apps voor telefoon en tablet waarin niet alleen die gekochte boeken ook beschikbaar zijn, ze synchroniseren ook weer met elkaar. Lees enkele hoofdstukken van een boek op de Kobo Touch en je leest vervolgens gewoon verder op je tablet, precies waar je gebleven was.

In tegenstelling tot Amazon heb je de “Bol.com” aanpak ook nog steeds tot je beschikking: je kunt ook zonder de Kobo Touch of de apps gekochte ebooks downloaden in Adobe Digital Editions en zo op een andere ereader lezen. Je Sony ereader bijvoorbeeld. Kobobooks heeft een zeer ruim Engelstalig aanbod en maakt ook gebruik van het ePub formaat met Adobe DRM. Met de introductie van Kobo op de Nederlandse markt komt natuurlijk ook Nederlandstalig aanbod beschikbaar hoewel het nog even te bezien valt of er prijsverschillen gaan zijn tussen Kobobooks en een Bol, Hema of Bruna bijvoorbeeld. Ik lees zelf voornamelijk Engelstalige boeken die gemiddeld genomen goedkoper zijn dan bij Amazon, zeker zolang deze nog niet haar diensten specifiek op Nederland gericht heeft, en dat was ook wel de hoofdreden om een Kobo Touch te willen voor mij.

Ik zal zeker nog wel de DRM blijven verwijderen van de ebooks die ik via Kobobooks koop omdat ik nu eenmaal (ook) principieel een eigen backupexemplaar wil hebben van iets dat ik gekocht heb. Het zal me niet gebeuren dat bij het verdwijnen van Kobo ook mijn ebooks verdampen in de cloud maar ik moet toegeven, de functionele reden waarom ik tot nu toe de DRM verwijderde is eigenlijk verdwenen. Ik kan een door mij gekocht ebook lezen op alle apparaten waarmee ik ebooks lees en uiteindelijk is dat mijns inziens het grootste voordeel van (de) Kobo (Touch).

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Misschien kan iemand mij hier helpen. Ik heb vandaag mijn KOBO Touch binnen gekregen en probeer nu de boeken die ik op mijn laptop heb naar de ereader over te zetten met Adobe Digital Editons. Alles lijkt goed te gaan, ik heb de ebooks naar mijn KBO Ereader Device gesleept, en volgens ADE staan ze dus nu op mijn reader. Helaas kan ik de boeken niet vinden op de ereader… Help please! 

  Reply

 2. ik heb een hele hoop boeken via allerlei websites gedownload, alleen ik heb geen flauw idee hoe ik die op mijn kobo touch ereader zet

  Reply

  • Serieus?

   Nou ok dan maar. Er zit een usb kabel bij de ereader waarmee je hem sowieso al aan de pc hangt om hem op te laden. Zodra je de ereader aansluit op de pc vraagt je ereader of die moet verbinden. Bevestig dat en de Kobo duikt op in je Verkenner met een eigen drive letter. Je kunt dan de ebooks erop zetten voor zover ze in het ePub formaat zijn en geen DRM bevatten.

   Overigens wel de tip om er niet meteen honderden of duizenden op te zetten. De Kobo indexeert alle ebooks om ze in de bibliotheek te tonen en dat duurt enorm lang bij grote hoeveelheden.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top