Ook Amerikaanse politici mogen niet zomaar muziek gebruiken

Dave Bickler, zanger van Survivor zingt een deel uit het boek van Newt Gingrich tijdens The Colbert Report

Soms kun je ook wel plezier hebben met auteursrechten. Haalde ik nog in een blogpost vorige maand over muziekrechten een voorbeeld aan dat je niet Eye of the Tiger zomaar onder je video kon plaatsen, nu blijkt dat Newt Gingrich (1 van de polici in de race voor het presidentschap van de US) het nummer veelvuldig gebruikt (heeft) tijdens zijn politieke bijeenkomsten. Dat mag net zo min zonder toestemming en de schrijvers van het nummer hebben hem dan nu ook aangeklaagd.

Stephen Colbert kon het niet aanzien. “As much as I love Newt, he violated something I love even more. copyright law!” Het feit dat Gingrich zelf als auteur van ruim 40 boeken wat snuggerder had moeten zijn rondom auteursrecht was dan ook aanleiding om de oorspronkelijke zanger van de band Survivor in de studio, op de muziek van Eye of the Tiger, een deel van 1 van zijn boeken te laten zingen. “I say an eye for an Eye of the Tiger

Hieronder de clip van de aflevering in kwestie:

The Colbert ReportMon – Thurs 11:30pm / 10:30c
Indecision 2012 – Newt Gingrich’s Lawsuit & Dave Bickler – “A Nation Like No Other”
www.colbertnation.com
Colbert Report Full EpisodesPolitical Humor & Satire BlogVideo Archive

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. Een goede ontwikkeling. 
    Laat auteursrechtenorganisaties vooral maar veel politici aanklagen die invloed hebben op de wetgeving rondom deze zelfde auteursrechten. Misschien dat wij dan over een aantal jaar echt een voor de digitale wereld realistische wetgeving hebben rondom auteursrechten!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top