Blu-ray discs rippen en mkv’s maken (ook van dvd’s) met MakeMKV

Hoewel ik nog steeds (veel) Blu-rays en (minder) dvd’s koop, ben ik het laatste jaar steeds meer gebruik gaan maken van mediaplayers. Als je eenmaal gewend bent om vanaf usb sticks of netwerkopslag je videobestanden af te spelen, dan is het soms gewoon onhandig om nog met fysieke media te hannesen. Zeker omdat ik weliswaar een regiovrije dvdspeler onder de tv heb staan maar die keren dat ik vanaf een schijf kijk, ik dit vooral in mijn blu-rayspeler doe en die is niet regiovrij. Niet voor blu-rays maar ook niet voor dvd’s.

Het loont dus voor mij om alles via mijn mediaplayer te kijken. Dat is handig voor alle podcasts die ik download en ook om een regio 1 dvd of regio A blu-ray te kijken. Voor dvd’s gebruik ik alle lange tijd een programma dat AnyDVD heeten waarmee je heel eenvoudig een iso bestand kunt maken van de dvd, ontdaan van regiocodering. Alle mediaplayers kunnen dit iso bestand lezen en tonen het op je tv als ware het de dvd in een dvdspeler. Met een blu-ray schijf kon ik tot enkele weken geleden niets omdat ik geen blu-ray discdrive in mijn pc had zitten. In mijn nieuwe pc zit deze echter wel en dus was het zoeken naar handige software waarmee ik ook blu-ray schijven kon rippen.

Het meest voor de hand liggende voor mij is AnyDVD HD. Dat is een upgrade van het programma dat ik al gebruik waarmee ook HD-DVD en blu-ray schijven geript kunnen worden en ontdaan van hun regiocodering. Die upgrade zou echter ruim 50 euro kosten en dat vind ik nog even te prijzig gezien het feit dat ik, op een uitzondering na, geen regio A schijven in mijn bezit heb. Het zal er vast nog wel eens van komen maar voor nu ging ik op zoek naar een alternatief.

Ik kwam toen uit op MakeMKV. Dat is al geruime tijd in beta en is een bijzondere mix tussen freeware en shareware. Het converteren van dvd’s naar MKV bestanden is een freeware functionaliteit, net als de mogelijkheid om een geripte blu-ray schijf om te zetten naar dit formaat maar het kunnen rippen van die blu-ray schijf is een shareware functionaliteit. Dat viel tegen want ik had natuurlijk gehoopt mezelf 50 euro te kunnen besparen maar ik kon in elk geval die functionaliteit gedurende 30 dagen uitproberen. Registreren en kopen van de volledige versie zou me 59,50 euro gaan kosten.

Ik had natuurlijk meteen het programma kunnen uninstallen maar mediaplayers kunnen net zo goed met MKV bestanden werken als met iso’s en het leek me wel het proberen waard.

MakeMKV blinkt in elk geval uit door de eenvoud. Simpelweg de dvd schijf plaatsen en het (enige) icoon aanklikken zorgt ervoor dat de inhoud geanalyseerd wordt. Daarna krijg je te zien welke titels er op de dvd staan en kun je 1 of meerdere titel(s) selecteren inclusief gewenste audio- en ondertitelingsporen.

Daarna is het een kwestie van klikken op de Make MKV knop en zo’n 10 minuten later heb je een MKV bestand op je harde schijf staan. Er wordt geen compressie toegepast, er wordt niet gecodeerd en dus houd je een bestand over dat net zo groot is als de gekozen titels. In bovenstaand voorbeeld dus 5,3 GB want de andere titel is een extra documentaire van 2 GB.

Bij een blu-ray schijf werkt MakeMKV niet rechtstreeks vanaf het schijfje maar maakt deze eerst een onbeveiligde backup naar de harde schijf. Hiervoor gebruik je de knop Backup waarna je wederom ca. 10 minuten later een 1-op-1 rip van max. 50 GB op je harde schijf hebt staan. Deze kun je vervolgens weer openen in het programma waarna je in een bijna identiek scherm als hierboven de titels kunt kiezen die je wilt converteren naar MKV toe.

Het goede nieuws is dat de MKV bestanden goed werken op zowel mijn AC Ryan PlayOn HD Mini als mijn oudere WDTV Live HD. Voor dvd’s voegt het niet heel erg veel toe aangezien ik al gebruik maakte van de mogelijkheid om iso bestanden te maken van de schijfjes en dit uitstekend functioneert. Voor (regio A) blu-ray schijven zou het een goede oplossing zijn om ze uberhaupt te kunnen bekijken maar weerhoudt de prijs van deze functionaliteit me ervan deze software te kopen. Als ik nou veel regio A schijven had, of van plan was deze in de toekomst aan te schaffen, dan zou ik het overwegen maar zelfs dan is AnyDVD HD goedkoper ook al kan deze niet een conversie naar MKV uitvoeren.

Het blijft denk ik bij het uitproberen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top