De Kobo Touch in de praktijk (6) Markeren van tekst

Het voordeel van een touchscreen in een ereader is dat je eenvoudig(er) gebruik kunt maken van wat hulpmiddeltjes qua tekst die je aan het lezen bent. Voor het daadwerkelijk schrijven van aantekeningen, zoals dat op de iLiad kon, is het scherm te klein natuurlijk maar de Kobo Touch bevat wel wat leuke functionaliteiten die de iLiad nooit had.

Enkele seconden je vinger op een woord drukken selecteert dat woord automatisch met mogelijkheid om die selectie uit te breiden naar meerdere woorden of zelfs hele alinea’s. Er verschijnen ook twee icoontjes onderin die de mogelijkheden geven wat je vervolgens met die geselecteerde tekst kunt doen. Het boekicoontje is ook hier weer het standaardmenu en daarin zijn de menu-opties te zien, Save Highlight, Add Note, Search in Book, Definition en Translate Word. Deze zijn behoorlijk zelfverklarend  en werken zonder enig probleem in een ePub ebook. Let wel dat deze menu-opties niet perse allemaal werken bij (sommige) ePubs met DRM of PDF’s.

Zowel de opties voor het woordenboek en het vertalen van woorden zijn gericht op de Engelse markt. Ook, het is logisch ik weet het, werken beide opties niet als je meerdere woorden geselecteerd hebt.

Wat wel heel grappig werkt als je meerdere woorden geselecteerd hebt is het icoontje dat te zien is naast het boek-icoon. Dat is het Facebook icoon en daarmee kun je de geselecteerde tekst op je Facebook tijdlijn plaatsen. Vanzelfsprekend moet je in de buurt zijn van een wifi netwerk en eenmalig inloggen en Kobo toestemming geven die teksten ook te plaatsen maar het werkt erg leuk om bijv. quotes uit het boek dat je leest te delen met anderen.

Al deze mogelijkheden zijn niet meer dan leuke extraatjes bij een ereader en ik zal ze waarschijnlijk ook nooit (meer) gebruiken maar toch is het aardig om ze te hebben. Zeker als ik weer eens een mooie zin tegenkom die ik als quote wil bewaren voor mezelf (en delen!).

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Ik lees wel eens een hele mooie zin, die zou ik dan wel posten denk ik. Nadeel is wel dat hij op Facebook alleen op je timeline komt te staan en niet in het nieuwsoverzicht/wall van je vrienden, dus hoogstwaarschijnlijk zal niemand je post ooit zien….

  Reply

  •  Daar heb je gelijk in. Ik moet ook wel zeggen dat ik het terugvinden en uberhaupt volgen van de updates van Facebook vrienden nog steeds geen sinecure vind. Het zal wel aan mij liggen maar ik vind Facebook nog steeds de beste manier om content spoorloos te laten verdwijnen :)

   Reply

   • Haha ja daar kun je nog heel wat blogposts mee vullen. Maar het went wel hoor, ik zie vrijwel alles. Maar toch gebeurt het ook mij dat ik toch nog iets mis, er sneeuwt wel eens iets onder de vele posts voor mijn facebook spel. Maar daar helpt Social Fixer dan weer heel erg bij (voorheen Better Facebook). 

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top