Pakketjes Koot & Bie

Met al het geruzie en gediscussieer over downloadverboden en hoe downloaden belemmerend werkt voor innovatie in de industrie, zou je bijna vergeten dat er voldoende voorbeelden zijn om goede videocontent op nieuwe, interessante en ook betaalbare wijzen aan de man te brengen. Ik betaal keurig voor de BBC iPlayer (Global) app, zit toch stiekem te overwegen of die HBO zenders bij Ziggo voor mij 15 euro per maand waard zijn en heb een paar maanden geleden netjes 5 dollar betaald toen Louis CK zijn recentste show via zijn website aanbood. Voor goed spul wil een consument best betalen blijft mijn mening en het grote succes van in elk geval de eerste en het laatste voorbeeld doet vermoeden dat dit niet alleen mijn mening is.

Gisteravond zat ik, net als de rest van de wat oudere jongeren, aan de buis gekluisterd om naar het eerste deel van de documentaire Van Kooten & De Bie Sloegen Weer Toe te kijken. Het meeste van hun werk is dan weliswaar van ‘voor mijn tijd’ maar ik heb jarenlang alleen de zondagavond sportavonden kunnen verdragen omdat ook Keek op de Week er op was. Vond ik ze als vroege twintiger gewoon leuk, later ben ik ze vooral gaan waarderen om hun teksten en de schijnbare grenzeloze creativiteit waarmee ze telkens met iets nieuws kwamen. Jaar in, jaar uit.

Hoe passend eigenlijk dat na afloop van dit deel er een korte aankondiging voorbij kwam van de VPRO om op de site “pakketjes te downloaden van Koot & Bie”. Geen uitleg, geen promotiecampagne. Nee, gewoon een uitspraak en een url en vervolgens de verbeelding en nieuwsgierigheid de rest laten doen.

De pakketjes van Van Kooten en De Bie zijn […] selecties die gemaakt zijn door de directie van het Simplisties Verbond uit het omvangrijke oeuvre van het roemruchte duo.  De meeste scènes zijn nooit eerder op dvd of videocassette verschenen.  De Pakketjes Koot & Bie hebben een tijdsduur van gemiddeld 15 tot 20 minuten. Het materiaal is puur en simpel, zoals het destijds is gemaakt. Bewaar het op de harde schijf, brand het op dvd of speel je eigen regisseur door  je tv-avond met Van Kooten en De Bie samen te stellen.

Het eerste Pakketje is gratis en bevat een viertal scènes in mp4 formaat. Je krijgt toegang tot zowel een pc versie als eentje voor je mobiel en er zit zelfs een PDF bij met toelichting op de scènes in het Pakketje. Het tweede Pakketje en ook de toekomstige Pakketjes gaan 3 euro kosten en dat is wat mij betreft het geld wel waard. Laat het maar aan het Simplisties Verbond over om zelfs in 2012 nog wat nieuws te bedenken.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top