Synchroniseren van de voortgang in het ebook dat je leest op de Kobo Touch

Als je, zoals ik in deel 5 van mijn blogposts over de Kobo Touch al schreef, gebruik maakt van zowel de Kobo Touch als 1 of meerdere van de apps van Kobo om hetzelfde boek te lezen, dan heb je de mogelijkheid om naadloos verder te lezen waar je gebleven was tussen de verschillende apparaten.

Telkens als je op de ereader of in een Kobo app stopt met het lezen van een ebook wordt er automatisch een bookmark gemaakt. Dat zie je op de Kobo Touch het makkelijkst doordat er rechtsbovenaan een ezelsoor te zien is vlak voordat je terug gaat naar het beginscherm.

Als je dus hetzelfde boek -die je gekocht hebt bij Kobobooks want anders werkt dit niet- verder wilt lezen op een Kobo app dan moet de app weten waar je bent gebleven en dat vereist dat je Kobo Touch actief wifi heeft aanstaan. Omgekeerd zul je de bookmark op je Kobo Touch moeten bijwerken als je via een Kobo app gelezen hebt en je verder wilt lezen op de ereader. Dat gaat niet automatisch helaas en vereist een paar handelingen:

  1. Open het boek waarin je de bookmark (waar je gebleven bent) wilt bijwerken;
  2. Tik in het midden van het scherm om het Reading Menu op te roepen;
  3. Selecteer de Menu knop;
  4. Selecteer Update Bookmark;
  5. De Kobo Touch gaat online via wifi om de bookmark bij te werken;
  6. Als de bookmark op de Kobo de recentste is, dan krijg je daar een melding van. Zo niet, dan krijg je de optie om hem bij te werken;
  7. Selecteer Yes om de bookmark bij te werken en verder te lezen waar je gebleven was.

Ik gebruik de Kobo apps op zowel Android als iOS en tussen die verschillende apps werkt dit allemaal automatisch. Zover is het met de Kobo Touch helaas dus nog niet.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top