Zoek naar plaatjes met een plaatje: Google Search by image

Jaren geleden las ik enkele artikelen en rapporten over de mogelijkheden om in databases en zoekmachines op afbeeldingen te zoeken. Die stonden vol met beschrijvingen over wiskundige algoritmes waarmee niet alleen de technische gegevens van een afbeelding beschreven konden worden maar die ook een inschatting konden maken van wat er werd afgebeeld. De wens om niet alleen afbeeldingen te kunnen vinden op steekwoorden/tags en tekstuele beschrijvingen is al net zo oud als het zoeken zelf volgens mij maar het was echt even wachten tot de techniek deze wens in zou halen en ook zou kunnen realiseren.

Zoekmachines hebben, eveneens vanaf dag 1 volgens mij, gepoogd deze technologie te ontwikkelen en in te zetten voor o.a. filtering op ongewenste afbeeldingen. Ik kan me nog herinneren uit de begintijd van Google dat enkele afbeeldingen van Calvin & Hobbes als verdacht werden bestempeld omdat het filter het classificeerde als vermoedelijk erotisch materiaal. Ook nu, vele jaren later, is er veel behoefte om afbeeldingen te kunnen zoeken op internet, al was het maar dat rechthebbenden zeer graag zouden willen weten waar hun foto’s allemaal te vinden zijn op het wereldwijde web.

In 2008 lanceerde TinEye hun reverse image searchengine. Met een redelijk beperkte database van afbeeldingen (2 miljard op dit moment en nee, dat is procentueel maar een klein deel van wat er op internet te vinden is) was dit de eerste zoekmachine waarbij je een afbeelding kon uploaden, of er naar linken, als zoekterm. Het werkt beter dan ik had verwacht en minder goed als ik had gehoopt.

Begin vorig jaar besloot Google ook deze zoekmethodiek aan te gaan bieden als vervolg op hun Similar Image Search van Google Images  en lanceerde Search by Image. Door in de zoekbalk van Google Images op het camera icoontje te klikken kon je een afbeelding uploaden of een link naar een afbeelding op internet opgeven als zoekterm. Ik testte dat nog in juni of juli maar vond de resultaten zo belabberd dat ik zelfs de geplande blogpost geschrapt heb.

Inmiddels lijkt Google stilletjes doorgewerkt te hebben aan de functionaliteiten en werking van Search by Image en zijn de resultaten een stuk beter geworden. Niet alleen worden exact dezelfde afbeeldingen nu gevonden, ook dezelfde afbeelding in afwijkend formaat en afbeeldingen die lijken op de gezochte afbeelding in verschillende formaten behoren tot de zoekresultaten. Het uploaden van of linken naar een afbeelding werkt nog steeds maar er zijn ook Chrome en Firefox plugins die de zoekfunctie mogelijk maken met een simpele klik op de rechtermuisknop.

Perfect is het nog geenszins maar het is een hele aardige tool om specifieke afbeeldingen terug te vinden op internet. Fotografen en kunstenaars zullen blij zijn dat ze niet toegestaan gebruik van hun werken nog makkelijker kunnen traceren :)

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

  1. Als je google related image search in Opera wilt gebruiken moet je Opera zo instellen dat ie zich bij google identificeerd als Firefox. Anders schakelt google die image search uit.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top