Je bent zo slecht bereikbaar!


Hoe mensen anno 2012 nog steeds alle communicatiemiddelen lijken te mijden behalve die telefoon, daar snap ik sowieso niets van. Ik heb echter ook mijn eigen set aan bijzonderheden en onder de noemer ‘leef en laat leven’ behandel ik telefoonliefhebbers hetzelfde als mensen met een andere geloofsovertuiging of politieke voorkeur: allemaal prima zolang je mij maar niet poogt te overtuigen.

Telefoneren blijkt echter een doctrine te zijn die minstens zo ver kan gaan als een religie. Blind voor redenatie, doof voor argumenten houdt een Telefoneerder vast aan zijn geloof in dit klassieke communicatiemiddel. Natuurlijk, door nood gedwongen waagt de Telefoneerder zich soms aan een mail of een sms. Met gepaste tegenzin worden er tweets of Plus updates de wereld in gezonden maar het is gewoon niet hetzelfde. De Telefoneerder wil contact! Wil nu antwoord! Wil de persoon aan de andere kant van de lijn meteen ondervragen. Zonder over de formulering na te denken want dat gaat ten koste van kostbare communicatietijd. Snel! Snel!

Zou de Telefoneerder wel eens nadenken over de gevolgen van zijn slachtoffer? Die als door een weerwolf gebeten ook gedwongen is tijdelijk te transformeren naar een Telefoneerder bij het horen van die ringtone? Of zou de Telefoneerder het juist helemaal niet als een negatieve consequentie zien? Dat diegene aan de andere kant van de lijn gedwongen wordt te staken wat die aan het doen was om te Telefoneren. Alles aan de kant te moeten gooien en pas achteraf te kunnen beoordelen welke prioriteit het had moeten hebben? Ik vrees het ergste.

Al jaren poog ik mijn omgeving op te voeden als het gaat hoe je me het beste kunt bereiken. En nee, dat is dus niet de telefoon. Ik haat de telefoon, juist om dat dwingende karakter, dat impulsieve gedrag om maar meteen elke gedachte over de telefoonlijn te smijten. Het is 2012 en ik ben belachelijk goed bereikbaar. Via meerdere mailadressen, Twitter (DM me als het prive moet), SMS en zelfs via Facebook en Google Plus ben ik eenvoudig bereikbaar en reageer ik meestal binnen het uur. Vaak binnen enkele minuten. Soms binnen enkele seconden. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat.

Toch zijn ze er nog. Telefoneerders die me niet de keus willen geven waar ik (eerst) op reageer. Die van hun prioriteiten de mijne wensen te maken. Me niet de kans gunnen om een zorgvuldig en volledig antwoord te formuleren. Die geen heil zien in iets anders dan die telefoon en van mij verwachten dat het ook mijn religie is. Die onthutst en geprikkeld kunnen reageren als ik durf wat zij niet durven en de telefoon niet opneem:

Je bent zo slecht bereikbaar!

@foto via Morguefile

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. Hahahaha, heel erg herkenbaar. De telefoon is voor mij ook al heel lang een instrument dat ik probeer te vermijden. Mij is het tot op heden gelukt om geen mobiele telefoon te hebben zowel niet privé als op het werk maar dat zal met de invoering van Het Nieuwe Werken niet veel langer meer houdbaar zijn. Op mijn werk roep ik ook altijd dat ik per mail het beste bereikbaar ben. Precies zoals jij schrijft reageer ik binnen enkele uren en vaak binnen enkele minuten of zelfs seconden. Die telefoon mag van mij in de kast naast de andere stoffige communicatiemiddelen zoals de telegraaf en de fax.

    Reply

  2. Prachtig geschreven Raymond! Ik prijs me gelukkig: ik gebruik mijn gsm niet voor het werk en deel de vaste telefoon op het werk met collega’s. Daarnaast hou ik telkens een reclamepraatje voor de mail en social media (“als je snel antwoord van me wilt, dan moet je me op die kanalen contacteren”). Ik heb bovenstaande dus aardig kunnen mijden en ga dat zeker zo houden :)

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top