Online naamgenoten

Voor de wereld digitaal zo klein werd dacht ik er nooit over na. Dat er andere mensen zijn die precies dezelfde naam hebben als ik. Op de middelbare school zat ik in de klas met een andere Raymond maar die had (vanzelfsprekend) een andere achternaam. We dachten er zelf niet echt over na want los van de voornaam leken we in niks op elkaar en was er weinig kans dat iemand ons met elkaar zou verwarren.

Online werkt dat toch wat anders. Daar zie je de verschillen niet zo snel.

Egosurfing is altijd een leuk iets met zoekmachines en jaren geleden kwam ik er al achter via Google dat ik een naamgenoot had. Die zat in Zweden en deed hele ingewikkelde dingen. Wederom weinig kans dat iemand per ongeluk bij de verkeerde zou uitkomen. Vervolgens doken er nog twee op die zelfs in een straal van 100km van Deventer wonen. In 2008 kreeg ik zelfs een uitnodiging om contact te leggen via Plaxo met 1 van die twee. Het werd vorig jaar ook nog een beetje luguber toen ik via Google Images een rouwkaartje vond van mijn naamgenoot in het oosten van het land. Mijn naam is er kennelijk ook echt eentje die je in de jaren 70 aan een kind gaf want alle (Nederlandse) Raymonds zijn dertigers.

Ik moest aan mijn naamgenoten denken toen ik een artikeltje zag van Intermediair over hoe je moet omgaan met online naamgenoten. Qua jezelf onderscheiden dan, niet om ze te elimineren.

“Profileer jezelf beter dan je naamgenoten“, is het advies dat Intermediair geeft.  Heel veel tips geven ze daar echter niet bij dus die probeer ik hieronder te verzinnen:

  • Claim een domeinnaam waar je voornaam en achternaam in staat. Daar houd ik mezelf dus niet aan want ik vond dat te lang;
  • Met dank aan @NatasjaO: claim bij LinkedIn je voornaam en achternaam voor je publieke profiel. Er zijn vijf profielen van Raymond Snijders maar ik ben de gelukkige met voornaam en achternaam in de url;
  • Maak profielen aan op sociale netwerken met je volledige naam. Hoewel ik nogal aanwezig ben op internet is (op dit moment) het vierde resultaat op een ego search een naamgenoot van me op Hyves. Ik sta zelf weer op vijf met mijn Facebook profiel;
  • Ga bloggen. Alle zoekmachines, Google voorop, geven hogere waarde aan pagina’s die periodiek nieuwe informatie bevatten. Tegenwoordig wordt er ook veel vanaf sociale netwerken naar blogposts gelinkt (ik doe dat wel tenminste) en het levert Vakblog al jaren de nummer 1 positie op als je op mijn naam zoekt;
  • Het lijkt hetzelfde als een sociaal netwerkprofiel maar maak een Google Profile aan en vul daar zo veel mogelijk relevante gegevens in. Google+ profielen en Google profielen zijn hetzelfde tegenwoordig en Google neemt dit profiel ook mee in de zoekresultaten;
  • Wees aanwezig online. Sites als about.me of quora.com leveren je snel een soort digitaal visitekaartje op als je geen eigen site/blog hebt. Hier kun je eenvoudig naar linken als je op (populaire) sites comments plaatst of stukjes schrijft. Niets werkt beter in een zoekmachine als een link vanaf een populaire of gezaghebbende site.

Mijn missie is het om de vier andere naamgenoten volledig weg te drukken bij de eerste 10 zoekresultaten in Google. Niets persoonlijks maar dat ego heb ik niet voor niets gekregen natuurlijk. Het verschilt per dag heb ik het idee maar op dit moment ben ik zelf 8 van de 10 zoekresultaten. Ik heb dus nog eventjes werk voor de boeg.

There can be only one! ;-)

@ Bepaalde afbeeldingen en/of foto’s op deze pagina zijn het auteursrechtelijk eigendom van 123RF Limited, zijn leveranciers, of zijn gelicenceerde Partners en worden met toestemming onder licentie gebruikt. Deze afbeeldingen of foto’s mogen niet worden gekopieerd of gedownload zonder toestemming van 123RF Limited.
 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top