In de verlenging: 7″ tablets

Tijd om eens wat nieuws te proberen op mijn blog. Twitter en mijn blog beschouw ik feitelijk als 1 geheel. Die lange epistels gaan op mijn blog en linkjes plus de microblogpostjes zeg maar, die gaan naar Twitter. Hoewel ik regelmatig iets waarover ik twitter ook gebruik als input voor een blogpost, het komt ook voor dat ik twitter over iets waar ik eigenlijk geen blogpost aan wil besteden maar waar 140 tekens ook niet echt recht doet aan het onderwerp. Dat is soms een nadeel als je lang van stof bent.

Daarom vanaf vandaag iets nieuws op Vakblog: In de verlenging. Een tweet waarover ik iets meer wil zeggen dan alleen die ene tweet. Een mening die niet perse getwitterd hoeft te worden maar die mooi op mijn blog kan. Ik kijk wel even of me dit bevalt en wie weet is het de eerste van vele die nog komen.

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/rsnijders/status/169299175719182339″]

Vanochtend was het een tweet van mezelf naar aanleiding van de berichtgeving over de aankondiging van de nieuwe 7 inch Samsung Galaxy Tab. Deze is de opvolger van de eerste Galaxy Tab, eveneens een 7 inch model en de eerste echte Android tablet in Nederland. Daar ben ik zelf nog steeds een tevreden eigenaar van hoewel ik het een beetje zuur vind dat Samsung het oorspronkelijke model kennelijk doodzwijgt en niet voorziet (kan voorzien volgens hun) van de nieuwe Android 4, Ice Cream Sandwich, moet ik zeggen dat ik er ook wel mee kan leven. Ik vind het namelijk ook met Android 2.2 een uitstekend apparaatje die alles doet wat ik er van wil.

Het formaat van een tablet is echter ook een heet hangijzer. Steve Jobs (u kent hem nog?) beweerde stellig dat alles kleiner dan het 10″ formaat van een iPad de moeite van het maken niet eens waard was. Daar liet Samsung zich echter niet door weerhouden en die brachten in anderhalf jaar tijd een reeks tablets uit variërend van 7″ (mijn Tab) tot de 10,1″. Vanochtend las ik nog een chagrijnige review die de Samsung Galaxy Note, het 5″ pda/telefoon/tablet hybride model, als een onzinnige ontwikkeling bestempelde. Daar zijn de verkoopcijfers van al die apparaten echter goede tegenargumenten voor want ze verkopen prima, ondanks de mening van Steve. De stroom geruchten dat Apple ook een kleiner formaat iPad zou overwegen uit te brengen -kennelijk inderdaad over Jobs’ lijk heen- houden ook stug aan.

Ik heb een iPad, ben daar heel tevreden over, maar ben ook dol op mijn 7″ Galaxy Tab. Ideaal formaat voor onderweg, nog goed in 1 hand vast te houden en juist dankzij het formaat leent die zich fantastisch voor ebooks lezen, twitteren, RSS feeds lezen en het spelletje die ik er af en toe op speel. Video’s zien er prima uit en de muziek heeft sowieso weinig profijt van het grootte van het scherm.

Ik blijf lekker fan van een 7″ tablet. PDF’s lezen? Ja, dat doe ik wel op een iPad. Waarom kiezen als je ook het beste van twee werelden kunt hebben?

En? Wat vinden jullie? Is het merk belangrijker dan het formaat? Is iOS aangenamer als tablet besturingssysteem dan Android? Does size matter?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Ik moet nog steeds eens android testen, maar zie er weinig aanleiding toe omdat ik ook al heel tevreden ben over de combi iPhone/iPad. Begin me wel af te vragen hoeveel mobiele apparaten jij eigenlijk hebt. Een compleet arsenaal, krijg ik de indruk :-)

  Reply

  • De truc is om te goochelen met de namen en ze niet altijd tegelijk te noemen. Dan lijkt het net alsof je tientallen apparaten hebt ;-)

   Maar goed, ik heb er inderdaad wel een paar natuurlijk. Android telefoon, Android tablet, iPad en een paar ereaders. Het kan nog veel erger maar dat trekt bruin allemaal niet.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top