App bespreking: Pulse News

Eind vorig jaar ben ik gevraagd om maandelijks een korte bespreking te schrijven voor de Informatie Professional. Vanaf het januari nummer wordt er een pagina besteed aan besprekingen van drie apps voor tablets. Dat leek me erg leuk om te doen, enerzijds omdat drie besprekingen betekent dat er ook drie schrijvers zijn en ik het erg leuk vind om iets samen te schrijven voor een rubriek terwijl je het uiteindelijk toch alleen schrijft. Anderzijds omdat 1 pagina met drie besprekingen betekent dat het in maximaal 200 woorden moet en ik vooraf al wist dat dit wel een uitdaging ging worden. Voor een blogpost ben ik geloof ik nog nooit binnen die grens gebleven :)

Het leek me wel een aardig idee om, ongeveer een maand nadat ze in de Informatie Professional gestaan hebben, in elk geval mijn eigen besprekingen ook hier neer te zetten. Vanaf de derde, die ik nog moet schrijven overigens voor de april editie, ga ik daar ook een beetje mee experimenteren. De eerste versie, die zonder uitzondering bijna 2x te lang is, ga ik dan ook hier neerzetten. Dat is misschien niet zo boeiend voor de lezer maar wel voor mezelf. Afgelopen maandag had ik via twitter een korte dialoog over het publiceren van je teksten zonder dat je er aan hebt zitten schaven. Voor mijn blogposts is dat bijna onacceptabel aangezien ik die achter elkaar tik en de Nederlandse grammatica zo’n beetje om de zin ernstig geweld aandoe. Voor (kleine) artikeltjes daarentegen zou dat wel eens interessant kunnen zijn dus daar ga ik mee experimenteren.

Voor het januari-februari nummer van de rubriek in Informatie Professional heb ik een Android app besproken die niet specifiek voor tablets was maar daar wel goed tot zijn recht komt: Pulse News.

Pulse is één van de vele apps waarmee je nieuws van geselecteerde websites kunt lezen. Het onderscheidt zich echter door de presentatie van de individuele nieuwsbronnen. Deze worden niet als een eenvoudige lijst gepresenteerd maar krijgen elk een eigen rij waarbij je de nieuwsitems horizontaal kunt scrollen in een fotostrip. Het selecteren van een nieuwsitem zorgt ervoor dat inhoud getoond wordt binnen Pulse zelf.

Het beheren van de nieuwsbronnen gaat eenvoudig. In Pulse kun je pagina’s maken (tabbladen) die ieder maximaal 12 bronnen kunnen bevatten. Deze bronnen kun je individueel uit de Pulse catalogus halen maar je kunt ook een voorgedefinieerde selectie van bronnen kiezen. In de Pulse catalogus zijn honderden bronnen beschikbaar, onderverdeeld in een aantal categorieën, maar ook kun je hier je feeds uit Google Reader en je nieuwsfeeds uit je Twitter of Facebook accounts selecteren.

Pulse is ideaal om een relatief klein aantal RSS feeds of nieuwsbronnen op een visueel aantrekkelijke wijze te lezen en komt goed tot zijn recht op een tablet. Heb je honderden feeds die je wilt lezen, of feeds met tientallen nieuwe dagelijkse items, dan loop je echter al snel tegen de beperkingen van deze app aan.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top