Powerpoint versus Prezi: over vorm en inhoud

Nee, dit wordt geen blogpost over de voordelen van de ene of de nadelen van de andere. Beide tools hebben hun aanhangers en lijken te struikelen over elkaar om maar de eigen voorkeur als zaligmakend te slijten aan een ieder die het horen wil. Er worden zelfs heuse battles uitgevochten om het pleit maar te beslechten welke van de tools nu het beste is, de meeste functionaliteiten heeft en natuurlijk eigenlijk gewoon het hipste is. Het lijkt wel Apple tegen Android, Linux of Windows, Ajax of Feyenoord. Kennelijk moet er een ‘winnaar’ benoemd worden en beleven mensen oneindig veel plezier om discussies op de spits te drijven.

Ik zit in het Powerpoint kamp. Niet omdat ik nou zo overtuigd ben van de kwaliteiten van dit Microsoft programma maar gewoon, omdat het werkt en doet wat het moet doen. Ik heb een middagje met Prezi zitten spelen en dat bevalt me niet. Niet omdat je er geen presentaties mee kunt maken maar omdat ik er geen presentaties mee kan maken. Ik heb namelijk een uitermate belabberd ruimtelijk inzicht en helaas voor mij geeft Prezi je een canvas waar je vervolgens met inzoomen, uitzoomen, links draaien, rechts draaien een hele geinige visuele weergave van je teksten en afbeeldingen kunt produceren. Mits je ruimtelijk inzicht hebt kennelijk want ik krijg stekende hoofdpijn na een half uurtje prutsen in Prezi. Nee, doe mij maar gewoon Powerpoint en fijn afgebakende slides die niet 180 graden draaien en waar de volgende tekst na 5000% inzoomen in de letter O is gestopt.

Eén van mijn collega’s echter is een Prezi Prediker. Hij heeft mijn beperking niet en is ook iemand die vermoedelijk teveel (slechte) Powerpoint presentaties heeft gezien in zijn leven. Enthousiast geworden door de mogelijkheden van Prezi is hij begonnen met cursussen Prezi te geven aan een ieder die het binnen onze instelling maar horen wil. En dat zijn er aardig wat inmiddels want die cursussen zijn een doorslaand succes. Fantastisch voor hem maar ik kom nu collega’s tegen die werkelijk alle praatjes, presentaties, toelichtingen, voorlichtingen enz in Prezi willen proppen. Zelfs daar is nog niet heel veel mis mee ware het niet dat velen van mening zijn dat je met Prezi ongeveer automatisch een goede presentatie maakt. Je zoomt in op teksten, je draait 90 graden naar rechts voor een plaatje, je zoomt weer uit … je hoeft er bijna niet eens meer bij te zijn om de presentatie te geven.

En daar word ik een beetje pissig van.

Iedereen die klaagt over slechte Powerpoints of de flitsende stijl van Prezi prijst zou beter moeten weten. De Powerpoint of de Prezi maakt geen presentatie, die verantwoordelijkheid ligt bij de persoon die de presentatie geeft, die het verhaal houdt. Ik ben ook ooit begonnen in Powerpoint met bergen tekst, een overmatig gebruik van overgangen en teksteffectjes en te veel slides terwijl ik er zelf bij stond te hakkelen. Het duurde vele presentaties voordat ik echt door had dat ik meer aandacht moest besteden aan hoe ik zelf het verhaal vertelde ipv ploeteren aan die Powerpoint. Presenteren is geen diploma Powerpoint of Prezi halen maar een stijl vinden om je verhaal te vertellen, je boodschap over te brengen op een manier dat de mensen hun ogen dicht kunnen doen en nog steeds zonder problemen snappen waar je het over hebt. Ik moet de eerste presentatie nog bijwonen die ik me na afloop herinner om de kwaliteiten van de Powerpoint of Prezi ipv de kwaliteiten van de spreker.

Een goede spreker kan zich een slechte of matige Powerpoint of Prezi veroorloven. Andersom niet.

Dus ga vooral lekker aan de slag met 1 van beide (of een totaal andere) presentatietools maar besteed minstens zoveel tijd aan het verhaal dat je wilt vertellen als aan de opmaak van je slides of Prezi canvas. Het klinkt logisch maar dat is het dus niet. Ik ben constant bezig om beter te worden in het vertellen in plaats van presenteren en ik heb nog een hele weg te gaan.

En jullie?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. “Prezi Prediker”? Ik? (heb overigens ook al de term ‘Prezident’ gehoord ;) Nee, daar herken ik me niet in. Kom een keer kijken en luisteren Raymond. Veel van de zaken die jij noemt haal ik ook aan in de workshop. Prezi is geen wondermiddel, zowel een PowerPoint als een Prezi zijn ter ondersteuning van jouw verhaal, niet andersom, een goed Prezi ontstaat niet vanzelf (net zomin als een goede PowerPoint), de man/vrouw met zijn/haar verhaal voor de PowerPoint/Prezi is het belangrijkste element, … En net zomin als al die animaties die te vinden zijn in PowerPoint altijd op hun plaats zijn, zo is het ook met overvloedig vliegen, zoomen en draaien in Prezi. Bedenk waarom je wat doet, gebruik iets niet omdat het nu eenmaal kan. Als ik al een Prediker ben is dat mijn boodschap: “Denk (zelf) na”.

  Dat ik het wel leuk vind om de mensen Prezi te laten zien is omdat ik graag mensen meeneem op ontdekkingstochten. Verder, en dat wordt bevestigd door de grote hoeveelheid deelnemers, is Prezi een hype. Dus niet Prediken in je workshop, maar proberen de hype er af te halen en de mensen te laten nadenken over wat het nu feitelijk is waar ze zo enthousiast achteraan hollen.

  Tot slot, ik ben van mening dat Prezi op enkele punten beter inzetbaar is dan PowerPoint. Zullen we dat binnenkort eens bij een bak koffie bespreken? 

  Reply

 2. Ik vond Prezi Prediker wel lekker allitereren hoewel Prezident misschien beter was geweest ja! :)

  Bovenstaand verhaal is vanzelfsprekend niet bedoeld om nou Prezi af te katten. Sterker nog, ik ben er van overtuigd dat bepaalde dingen beter werken hierin dan in Powerpoint maar voor mij persoonlijk merk ik dat er teveel tijd (en hoofdpijn kennelijk) in moet investeren om dat er uit te halen. Ik ken je langer dan vandaag en weet ook best dat je in de workshops het totaalplaatje brengt maar we weten beiden dat zelf nadenken een lastige boodschap is. Prezi is voor velen interessant omdat het een alternatief voor Powerpoint is terwijl zelf nadenken over een presentatie daar ook niet altijd gebeurd.

  Maar die koffie afspraak, dat doen we. Mag je me ook vertellen of het al makkelijker gaat om een Prezi presentatie op een usb stick te gebruiken op locaties zonder internet. Dat vond ik ook nog een praktisch probleempje.

  Reply

  • Is er inmiddels een oplossing voor dit praktische probleem?

   Ik ben beamist in een kerk en wij maken daarvoor normaliter gebruik van powerpoints.
   Nu zijn er ook een aantal predikanten die liever Prezi gebruiken.
   Persoonlijk heb ik daar geen enkele moeite mee ware het niet dat ik in de kerk geen toegang heb tot het internet waardoor ik deze presentaties helaas niet kan beamen.

   Mocht dat inmiddels wel mogelijk zijn dan zou ik dat erg fijn vinden.

   Reply

 3. Je hebt helemaal gelijk Raymond! Of je nu Prezi, Powerpoint of iets anders gebruikt, het gaat om het verhaal en de passie van de verteller.
  Vroeger (op de middelbare school) werkte docenten nog met een krijtbord en af en toe met een projector, sommige verhalen spraken je meer aan dan een ander, en dat had veelal te maken met de houding en het verhaal van de docent(e).

  Zelf werk ik nog steeds het liefste met Powerpoint, omdat dit me bekend is en ik gewoon nog niet de tijd heb gehad om me te verdiepen in Prezi. Meestal 5 sheets, met de belangrijkste (contact)informatie en een aantal links naar wat ik wil laten zien, een soort geheugensteun dus. Voor mij werkt dit!

  Reply

  • Heel herkenbaar! Vroeger verwerkte ik mijn hele verhaal in een Powerpoint presentatie maar dat voelde altijd alsof ik een spreekbeurt moest houden en daar ben ik van afgestapt. Nu gebruik ik zo veel mogelijk (grote) afbeeldingen en enkele steekwoorden of links, als kapstok voor mijn verhaal en geheugensteun zodat ik niet te ver afdwaal van waar ik naar toe wil :) Het is voor mij in ieder geval een methode die werkt.

   Reply

 4. Dag Raymond,
  Ik deel dezelfde mening. Ik geef presentatietrainingen en prop daar bewust allebei de programma`s in. Ik heb ook al gemerkt dat Prezi een enorme aantrekkingskracht heeft en dat sommige cursisten er na een tijdje spelen wel genoeg van hebben. Een uitermate lekker snoepje dat je na een tijdje zat bent, zoiets.
  Maar ik heb wel een goed idee voor een slimme Microsoft programmeur: zorg dat PowerPoint ook die zoomingfunctie krijgt. Voor de momenten dat je die wilt gebruiken in je PowerPoint. Het is immers wel een erg magisch tooltje dat vooral op een touchscreen fantastisch is om als presentator mee te werken.

  Reply

 5. Paar nadelen van Prezi die ik heb ondervonden zijn o.a. dat het veel meer tijd kost om er een mooie presentatie mee te maken. Zomaar wat in- en uitzoomen op plaatjes kan iedereen wel, maar om er een mooi verhaal van te maken kost erg veel tijd. Verhalende presentaties lenen zich er goed voor, strak gestructureerde wat minder. Een ander nadeel is de storingsgevoeligheid en de systeemeisen. Een eenvoudige PP met wat bullets en plaatjes doet het ook prima op een pc van 10 jaar oud. Prezi is heel wat minder vergevingsgezind wanneer er een oude laptop met verouderde software voor je gereed staat in de presentatieruimte is mijn ervaring.

  Prezi werkt weer wel erg prettig icm een smart board.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top