Calibre: de bibliotheek voor ebooks

Ik gebruik het al lange tijd maar Calibre is echt zo’n programma waar je niet heel veel over nadenkt. Je gebruikt het gewoon. Het bevat honderden functionaliteiten die de gemiddelde gebruiker nooit zal gebruiken maar in essentie is Calibre software om je ebooks te beheren. Natuurlijk, je kunt al je ebooks toevoegen aan de standaard bibliotheek van Calibre en in een lijst dan zien wat je allemaal digitaal te lezen hebt maar daar doe je het programma (en jezelf) weinig recht mee aan.

Vergelijk maar eens hoe je met fysieke boeken omgaat. Die zet je in natuurlijk in boekenkasten. Al dan niet op alfabetische volgorde maar waarschijnlijker maak je daar andere keuzes in. In de woonkamer staan de boeken met mooie omslagen, de hardcovers en de boeken die bezoekers mogen zien. De beduimelde pockets, vaak via boekenmarkten of rommelmarkten gekocht, staan dubbel gestapeld in de boekenkasten op slaapkamers en werkkamer. Tenminste, dat is bij mij zo.

Ook bij ebooks wil ik het gevoel hebben dat ik een selectie maak van ‘mooie’ edities, wil ik weten hoeveel boeken ik van bepaalde auteurs heb of tot welk genre ze behoren. Ik wil ebooks kunnen beheren en verzamelen maar ook van elkaar onderscheiden. De kwaliteit van de opmaak van het ene ebook is niet die van de andere. Kortom, ik wil het gevoel hebben dat ik  een ebookcollectie heb waar ik met net zoveel zorg aan gewerkt heb als mijn papieren boekenverzameling. Gevoel hebben voor de grootte van de collectie en waar die wellicht nog niet zo compleet is als ik zou willen.

Die dvd’tjes met duizenden ebooks waar je wel eens over leest? Die hoef ik niet. Dat is vergelijkbaar met een vrachtwagen die voor de deur zou stoppen om duizenden papieren boeken je huis binnen te kieperen. Die wil ik niet. Niet omdat ik de ruimte daarvoor niet heb maar omdat het dan om duizenden boeken gaat die ik niet of nooit zou gaan lezen. Waarom zou dat met ebooks ineens anders zijn? Omdat er duizenden op een dvd’tje passen? Natuurlijk is dat niet anders!

Dus gebruik ik Calibre. Waar ik zo’n 10 bibliotheken, boekenkasten zeg maar, heb aangemaakt. Mijn eigen ordening zoals ik dat ook voor papieren boeken doe. Fictie gescheiden van non fictie. De boekenkast met nog te lezen boeken die apart staat van de boekenkast met de gelezen juweeltjes. Die weer los staat van de digitale boekenkast met de beduimelde pockets, de ebooks van oude SF pockets die door fans zijn ingescand met wisselende kwaliteit.

De bibliothecaris in me kan z’n lol op met Calibre. Toevoegen en bewerken van metadata, verplaatsen en kopiëren tussen de verschillende bibliotheken en natuurlijk bladeren door alle boeken in de collectie. Het kan digitaal net zo mooi als met papieren boeken in de boekenkasten.

Maar Calibre herkent ook mijn ereaders en kan meteen de boeken erop zetten. De bij Amazon gekochte ebooks kunnen eenvoudig worden omgezet naar ePub formaat. Aan de hand van tags en genres laat Calibre soortgelijke boeken zien.

Calibre is bibliotheek en bibliothecaris tegelijk. Voor ebooks.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (328) Write a comment

 1. Dank voor de tip Raymond.Dit is veelbelovend. Ga proberen of ik er mee om kan gaan. Mijn verzameling ebooks is inderdaad een chaos.

  Reply

 2. kun je ook collecties maken en daar boeken in zetten? Zo ja hoe moet dat dan? Ben al dagen aan het proberen :-(

  Reply

  • Zeker, hoewel je niet op zoek moet naar collecties in Calibre. Calibre werkt met bibliotheken. Je kunt eenvoudig nieuwe bibliotheken aanmaken (de knop met het rtijtje boeken erop, naast de verwijderknop) en daar ook vlot tussen wisselen.

   Het handigste is dan om per collectie een aparte bibliotheek aan te maken. Als je daar ook duidelijke namen aan meegeeft kun je vervolgens met diezelfde knop makkelijk wisselen tussen de verschillende collecties/bibliotheken.

   Binnen 1 bibliotheek kun je niet met subcollecties werken. Je zou hoogstens de tags kunnen gebruiken om aan titels een collectienaam mee te geven. Als je dan filtert of sorteert op tags, dan heb je de verschillende collecties bij elkaar staan maar zeker als je meer dan bijv. 100 ebooks hebt, zou ik definitief aparte bibliotheken aanmaken.

   Reply

   • Beste Raymond,

    Ik ben net overgestapt naar Calibre, ik vind reader library, de software bij de Sony E-reader R650 een groot drama.
    Ik lees dat je ook in Calibre collecties (bibliotheken) kunt aanmaken, alleen lukt het me niet. Ik klik,, zoals jij zei op het pictogram met die boeken, maar dan krijg ik alleen de mogelijkheid om de locatie op de PC te wijzigen.
    Klik ik dan op nieuwe bibliotheek aanmaken daaronder, dan krijg ik een foutmelding.
    Hoe doe jij dat nou precies. en kun je dan de e-reader synchroniseren zodat die collecties ook op de e-reader komen te staan?
    Wacht met spanning op je reactie.
    Ben nl ook zo’n opgeruimd type!

    Vriendelijke groet
    Birgit Velthoven

    Reply

 3. @Birgit Over die Reader software van Sony kom ik later nog te spreken als ik de PRS-T1 review maar met een groot drama vat je mijn conclusie iig alvast aardig samen kan ik verklappen.

  Je was er bijna in Calibre met het aanmaken van een bibliotheek. Als je op de knop met de boeken klikt dan zie je het volgende:

  bibliotheek in Calibre aanmaken 1

  Als je op Switch/Create library vervolgens klikt krijg je wat meer opties:

  bibliotheek in Calibre aanmaken 2

  Je krijgt een foutmelding als je wel aanvinkt dat hij een nieuwe bibliotheek moet aanmaken (stap 1) maar vergeet om daar een nieuwe lokatie voor te kiezen (stap 2). Die foutmelding is logisch want je probeert een lege bibliotheek aan te maken op de plek waar er al eentje staat.

  Klik dus eerst nadat je kiest voor een nieuwe bibliotheek aanmaken op het diskette icoontje bij pijltje 2 om een nieuwe/andere map te kiezen waar die bibliotheek moet komen te staan. Als je dat gedaan hebt krijg je het volgende scherm:

  bibliotheek in Calibre aanmaken 3

  De optie die eerst grijs was, om de structuur van de ‘oude’ bibliotheek te kopieren naar de nieuwe, wordt dan ook actief. Feitelijk maak je dan een kopie van de bibliotheek. Ook de mogelijkheid om de ‘oude’ bibliotheek te verplaatsen naar de nieuwe map is dan nog te selecteren.

  Als je een nieuwe bibliotheek aanmaakt -wat dit keer zonder foutmeldingen gaat- dan kun je bij het menu onder het boek icoontje ook via Quick Switch snel wisselen tussen beide (of meerdere) bibliotheken.

  Overigens, de collecties op de Sony erader zijn apparaatgebonden ‘bundels’ van de ebooks die op het apparaat staan. Vanuit Calibre kun je geen bibliotheken synchroniseren met collecties op je Sony ereader, je kunt de collecties alleen beheren op de ereader zelf. De Sony Reader software kan dat trouwens ook niet eens dus de opruim- en organiseerdrift moet je helaas loslaten op je ereader zelf ;)

  Reply

 4. Ik gebruik al een paar jaar Calibre, met volle tevredenheid……..tot de laatste update!!
  Calibre reageert slecht/traag. Hebben meer mensen daar last van, want bij iedere actie moet ik nu een minuut of 3 wachten op een reactie van het programma.
  Is er anders ook nog een alternatief?
  Groetjes Peggy

  Reply

  • Bij mij is Calibre eigenlijk altijd al aan de trage kant geweest maar zolang wachten is inderdaad wel heel extreem. Ik heb daar dan weer geen last van maar ik werk Calibre ook niet echt bij. Elke week (elke vrijdag) is er een update en hoewel daar natuurlijk veel verbeteringen bij zitten, zijn dit vaak nieuwe ondersteunde ereaders en verbeterde functies die ik eigenlijk niet gebruik.

   Oftewel, als je eenmaal een versie hebt die jouw ereader ondersteunt, dan zou ik gewoon niet updaten. Bij Calibre worden oudere versies ook actief nog aangeboden op http://sourceforge.net/projects/calibre/files/ dus ik zou teruggaan naar de versie die je had voordat je de update deed.

   En Calibre is (helaas?) uniek in zijn soort. Ik ken iig geen alternatief

   Reply

 5. Raymond, Hulde voor je uitleg…!!!
  Om voor Sony een collectie (T1) te maken hoef je alleen maar in Calibre een label aan te wijzen. Heb je bijv. een serie van Baantjer, dan zoek je hierop, selecteer je deze boeken (de regels worden dan blauw). Vervolgens Metadata bewerken kiezen en hierin in het vakje Labels toevoegen met de naam die jij wilt (Baantjer lijkt me logisch). Als je dan de boeken op de reader zet, maakt de Sony automatisch een collectie aan met de naam die je hebt opgegeven. Je kunt ook eerst in het Metadata venster alle labels verwijderen en dan bovenstaand uitvoeren, zo voorkom je dat er onnodige collecties op je Sony komen.

  Reply

 6. Ik kan geen nieuwe bib aanmaken. Zelfs niet met de uitleg van hierboven.
  Er was nog wel een nieuwe map beschikbaar en daar heb ik dus kinderboeken van gemaakt.
  Maar nog een maken lukt me echt niet (steeds map is niet leeg enz…) Maar welke map moet ik gebruiken of waar maak ik die aan? HELP aub
  vriendelijke groetjes

  Reply

  • Ik kan het niet helderder neerzetten dan hierboven. Maak een lege nieuwe map aan waar de nieuwe bibliotheek in moet komen ergens op je harde schijf. Dat kun je bijvoorbeeld in de Windows Verkenner doen.

   Klik nadat je in Calibre kiest voor een nieuwe bibliotheek aanmaken op het diskette icoontje om die nieuwe/andere map te kiezen waar die bibliotheek moet komen te staan. Die foutmelding die je tot nu krijgt, krijg je omdat je een nieuwe bibliotheek poogt aan te maken in een map waar er al eentje staat.

   Reply

 7. Opgelost bedankt !!! Dat met verkenner werken was niet doorgekomen.
  Maar dat heb ik nu gedaan en is gelukt Dank je wel.
  Groetjes Anne-Marie

  Reply

 8. Mag ik nog een vraagje stellen?
  Ik merk dat er in de bibliotheek soms namen van auteurs (waarop ik dus alfabetisch rangschik met de familienaam) vermeld worden met hun voornaam en andere keren met hun achternaam.
  Is er geen makkelijker manier om dit in orde te krijgen, want dit veroorzaakt veel dubbels.
  Zou ik de omgedraaide niet kunnen selecteren en dan ergens een comando geven om te verwisselen?
  bv…Anderson Poul wordt Poul Anderson
  En ik rangschik dan op de familie naam.
  groetjes Anne-Marie

  Reply

  • Calibre gebruikt de metadata, de gegevens over titel, auteur enz zoals die in het ebook staan en zoals je gemerkt hebt staan die maar zelden precies zoals je ze hebben wilt in de ebooks.

   In een bibliotheek kun je dit op meerdere manieren aanpassen:

   – per titel. Je rechtsklikt op een boek in een bibliotheek en kiest voor Edit Metadata en dan Edit Metadata Individually. Je ziet dan een scherm met alle metadata en links bovenaan zie je hoe de auteur staan. Daarnaast zie je hoe die gesorteerd wordt. Ook Calibre sorteert op achternaam (zoals het hoort) maar moet zelf inschatten wat de achternaam is want zo slim is software ook weer niet. Hier kun je dus alles aanpassen naar eigen smaak.

   – per auteur. Je selecteert alle boeken die je in 1 keer wilt corrigeren. Als je de control toetst ingedrukt houdt op het toetsenbord kun je vervolgens alle boeken aanklikken met de muis en ze zullen dan allemaal geselecteerd worden. Als ze allemaal geselecteerd zijn klik je met de rechtermuisknop op 1 van die boeken in de selectie en kies je weer voor Edit Metadata en vervolgens voor Edit Metadata in bulk. Je krijgt dan een scherm te zien waarin author leeg is maar als je daar bijvoorbeeld dan Anderson, Poul invult bij de Poul Anderson boeken en op apply klikt, dan krijgen al die boeken Anderson, Poul als auteur en hoef je ze niet 1 voor 1 te doen.

   Het is wel even een klus om een grote bibliotheek helemaal netjes te maken met metadata maar je hebt er wel veel plezier van als alles goed staat. Vind ik

   Reply

 9. Ik wil in calibre al mijn boeken sorteren op de achternaam van de auteur. Dit lukt me wel per afzonderlijk boek. Ik zoek naar de mogelijkheid om alle boeken in een keer te sorteren op achternaam. GRAAG HULP !
  Marcel

  Reply

  • Sorteren op naam van de auteur is heel simpel. Dat is een kwestie van klikken op de kolom Author(s) en vervolgens worden alle boeken in de betreffende bibliotheek gesorteerd op auteur.

   screenshot Calibre

   Echter, Calibre sorteert op wat het *denkt* dat de naam van de auteur is en dat hangt weer samen met dat metadata verhaal. Veel ebooks, zeg maar gerust bijna alle ebooks, hebben niet de correcte gegevens in de epubs staan en dat is wat Calibre gebruikt.

   Als je bij een willekeurige titel kijkt bij de metadata (door met de rechtermuisknop te klikken op een titel en dan te kiezen voor Edit metadata – Edit metadata individually), dan zie je linksbovenaan staan wat de auteursnaam is (die getoond wordt) *en* groen daarnaast hoe Calibre die sorteert.

   screenshot Calibre

   Als het goed is zul je linksbovenaan bijvoorbeeld Poul Anderson zien staan en in het groene vakje ernaast Anderson, Poul. Dan sorteert Calibre het dus precies zoals je het wilt als je op de kolom Author(s) klikt.

   Als ik in mijn bibliotheek kijk dan is 80% van de auteursnamen fout. ALLEMAAL HOOFDLETTERS bijvoorbeeld en dat sorteert ook niet correct of zelfs titels waar auteursnamen moeten staan. Je zult ze allemaal moeten controleren en corrigeren waar nodig om er zeker van te zijn dat alle boeken netjes gesorteerd worden op de achternaam van de auteur. Dat is (helaas) het belang van goede metadata en onderscheidt bijvoorbeeld de professionele/goede ebooks van de mindere.

   Reply

 10. Zo !!!!! alle boeken alfabetisch gezet…..oef. Hebt U nu een voorstel om er snel de dubbels uit te halen?
  Alvast bedankt

  Reply

 11. Hallo

  Ik wilde van mijn verzameling eboeken die op calibre staat een tekstfile maken.
  Dan kan ik de lijst met de eboeken die ik heb teminste uitprinten via excel.
  Is dit mogelijk met calibre ?

  Groet Willem

  Reply

  • Wat kan er niet via Calibre vraag ik me soms wel af :)

   Als je een lijst van ebooks wilt maken dan kan dat met de Catalog functie in Calibre. Dat gaat wel per Library dus als je je verzameling ebooks hebt opgesplitst in meerdere libraries dan moet je een catalogus maken per library.

   Open de library waar je ebooks in staan en kies bovenaan bij de pictogrammen voor Convert Books en dan Create a catalog of the books in your calibre library.

   screenshot Calibre

   Je krijgt dan het Generate catalog venster te zien waarin je in het eerste tabblad moet kiezen voor het formaat waarin die catalogus gemaakt wordt. Dat kan een ebook formaat zijn als je bijvoorbeeld de lijst ook zelf als ebook wilt hebben. Je hebt dan feitelijk een inhoudsopgave van alle ebooks op je ereader staan bijvoorbeeld.

   screenshot Calibre

   In dit geval gaf je aan een tekstfile te willen en dus moet je voor CSV kiezen. Dat is een tekstbestand waarin de informatie gescheiden is door een komma en die je uitstekend in Excel kunt importeren voor een lijst.

   Het tweede tabblad geeft de CSV/XML opties aan en daar vind je een overzicht van alle velden die in de Calibre library gebruikt worden. Standaard staan ze allemaal geselecteerd en dat zou een gigantische (rommelige) lijst worden waarschijnlijk. Voor een eenvoudige titellijst zou ik alleen title en author_sort kiezen. Als je de metadata netjes hebt ingevuld in Calibre dan bevat author_sort namelijk alle auteursnamen gesorteerd op achternaam en dan voornaam.

   screenshot Calibre

   Klik op OK als je de velden hebt geselecteerd die je wilt opnemen in de lijst en de catalogus zal in je Calibre library komen te staan. Ook vraagt Calibre waar je het CSV bestand wilt opslaan. Dit kun je daarna openen in Excel (of nog beter, importeren in een lege Excel file en dan in het Data tabblad kiezen voor importeren van een externe tekstbestand). In Excel kun je dan de lijst eventueel nog verder bewerken en natuurlijk printen.

   Reply

   • Hallo Raymond

    Het werkt perfect de tekstfile maken via calibre

    Maar ik wilde toch nog wat vragen aan je

    In de dir waar de eboeken staan de eboeken netjes in een dir met eerst de naam van het boek,en dan de voornaam en achternaam van de schijver/ster

    Kan ik de tekstfile die ik wil maken, ook zo krijgen,dus eerst de naam van het boek en dan de voornaam en dan de achternaam van het eboek

    Ik weet niet of dat mogelijk is ?

    Groetjes Willem

    Reply

    • Dat zal voornamelijk afhangen van hoe het in de Library staat. In bovenstaande uitleg koos ik expres voor author_sort omdat dan de achternaam eerst komt. Als je bij de CSV/XML opties kiest voor authors, dan wordt het veld gekozen dat je ook ziet in de Library.

     Dat zal in de praktijk eerst de voornaam en dan de achternaam bevatten en daarmee zou je meteen klaar moeten zijn :)

     Het is overigens dus handig om eerst even in Calibre de Library na te lopen of de auteur(s) ook inderdaad in de volgorde met voornaam en dan achternaam vermeld worden bij elke titel. Zo niet, dan kun je dat beter in de Library verbeteren voordat je de cataloguslijst genereert.

     Reply

     • Hallo Raymond

      Bedankt voor de info.

      Ik ga het gelijk weer uitproberen

      Groetjes Willem

 12. Hallo Raymond, ik ben blij met je heldere uitleg!
  Ik gebruik Calibre, kan ik Reader for PC verwijderen van mijn PC of geeft dat problemen?
  Nog een vraag: Ik heb een aantal boeken gedownload waarvan ik een deel niet kan openen op mijn PC. Na importeren in Calibre kan ik ze wel gewoon openen. Doe ik iets fout?
  groet, Marjoleine

  Reply

  • Reader for PC kun je zonder problemen verwijderen. Ik heb het zelfs nog nooit geïnstalleerd op mijn pc dus ik weet zeker dat je zonder kunt :)

   Het is lastig om vast te stellen waardoor je een aantal van die boeken niet gewoon kunt openen maar wel kunt importeren in Calibre. Er gaat ontegenzeggelijk iets niet goed maar of dat aan jou, de ebooks of de software ligt durf ik niet te zeggen. Al die problematische boeken zijn wel in ePub formaat? Met of zonder DRM?

   Reply

   • Hallo Raymond, dank voor je reactie!
    De problematische boeken zitten in een groot bestand van een paar duizend boeken, allemaal in ePub formaat en DRM vrij. Waarom ik een deel daarvan wel op mijn laptop kan openen en een deel niet is mij niet duidelijk. Ze zijn voor zover ik getest heb wel allemaal te openen in Calibre.

    Reply

    • Dan is de kans groot dat die boeken niet zo heel netjes opgemaakt zijn waardoor de ‘officiele’ programma’s ze niet herkennen als valide ebooks. Calibre is aanzienlijk minder kritisch en dat zal het dan wel zijn.

     Dat krijg je ook vaak met die verzamelingen met illegale ebooks, daar zit vaak ontzettend veel tussen dat maar nauwelijks of niet goed leesbaar is. Het is mijns inziens vaak de moeite van het uitzoeken niet eens waard :)

     Reply

     • Inmiddels heb ik Reader for PC er af gegooid, nu opent hij de voorheen problematische boeken wel op de PC in ADE. Dan is dat toch misschien het probleem geweest. Dank voor het meedenken!

 13. Goede morgen Raymond,
  Alles is in calibre gesorteerd en bevan de cover met de korte inhoud van ieder boek.
  Ook heb ik apparte bibliotheken gemaakt voor bv. kinderen, koken, enz….perfect in orde dus!
  Nu ben ik tot de vast ztelling gekomen dat er ook “calibre portrable” bestaat! En misschien kan ik daarmee draadloos (?) boeken op mijn sony PRS T1 zetten.
  Nu vraag ik “hoe zet ik mijn bibliotheken van “calibre” naar “calibre portable” ?
  werk met win 7 en heb ook calibre portable al geladen en geinstalleerd.

  Alvast bedankt voor je antwoord
  groetjes Anne-Marie

  Reply

 14. Portable Calibre is, net als andere portable apps, bedoeld om een programma te installeren op bijvoorbeeld een USB stick. Dat maakt het mogelijk om het ook vanaf een USB stick te kunnen gebruiken (of in een Dropbox map te kunnen synchroniseren tussen meerdere pc’s)

  Calibre bibliotheken zijn al gewoon mappen die je aangemaakt hebt bij het aanmaken van de bibliotheken. Deze kun je overal neerzetten, waaronder op een usb stick, en ik heb er bijvoorbeeld ook enkele in mijn Dropbox staan zodat ik bij die bibliotheken kan vanaf meerdere pc’s.

  Je kunt die mappen dus kopieren of verplaatsen naar de plek waar je Portable Calibre geinstalleerd hebt. Als je daarna Portable Calibre opstart kun je daar bij het bibliotheken icoontje aangeven welke geopend moeten worden. Dan kun je bladeren naar de map(pen) met je ebooks.

  Het helpt je dus niet om ebooks draadloos naar je ereader te krijgen, daarvoor is Portable Calibre niet bedoeld. Dat is puur om het programma Calibre zelf op een USB stick te kunnen installeren.

  Reply

 15. Aahhhhh…………………..heel erg bedankt!! Heb ik eindelijk al een beter zicht op de bedoeling van portable.
  Heb ik dus gewoon niet nodig! En ik ben blij dat mijn gewone bib goed in orde is en blijft. Groetjes anne-marie

  Reply

 16. Hallo Raymond

  Ik heb een vraagje

  Ik heb al mijn eboeken op de harddisk staan in mappen

  Maar nu wil ik al mij eboeken naar calibre toevoegen,het lukt alleen niet in een keer

  Nu moet ik elke keer een map openklikken op de pc,en dan kan ik pas de inhoud van die map naar calibre overzetten

  Is er ook een mogelijkheid om al de eboeken die in de mappen staan ,in een keer over te zetten naar calibre

  Of kan het alleen maar per map openen en eboeken toevoegen

  Groetjes Willem

  Reply

  • … al mijn eboeken op de harddisk staan in mappen …

   Neem aan dat die mappen weer samen in één hoofdmap staan ?

   Heb gezien onder het rode icoontje linksboven “Boeken toevoegen” de derde optie

   Boeken uit mappen en deelmappen toevoegen | Meerdere boeken per map, neemt aan dat ieder ebook een ander boek is.

   Hierbij de hoofdmap selecteren en hij haalt alles binnen: ongeacht of er één of meer boeken in de submap(pen) staan.

   Lukt mij alleen als de hele hoofdmap ‘meegenomen’ kan worden

   Maar misschien is dit al wat je zoekt ? Succes

   Reply

  • Je kunt inderdaad niet ebooks in 1 keer toevoegen als ze allemaal in verschillende mappen op je harde schijf staan. Standaard gaat Calibre er vanuit bij Add Books dat er ebooks in 1 directory/map staan en dus zul je ofwel alle ebooks in 1 map moeten zetten of meerdere keren een nieuwe map moeten kiezen om ze allemaal toe te voegen aan een Calibre bibliotheek.

   De enige uitzondering is als de ebooks in een (sub)mappenstructuur staan. Dus bijvoorbeeld: je hebt 10 ebooks in een mapje ‘ebooks’ staan en alle andere ebooks staan in submappen binnen dat mapje ebooks. Dus in ebooks/mapje1 en ebooks/mapje2 enz. Als je bij Add Books bovenaan in Calibre op het pijltje omlaag klikt dat er meteen naast zit heb je de optie om Add books from directories including subdirectories te kiezen. Daar zijn er ook twee van en die tweede gaat er dan van uit dat er meerdere ebooks in een submap kunnen staan. Dat is de enige manier om meerdere ebooks die in meerdere mappen staan in 1 keer toe te voegen.

   Reply

 17. Ook hallo Raymond

  Allereerst fantastisch het vele werk dat je in deze website hebt gestoken.

  Ik overweeg als mijn eerste ereader de Sony PRS-T2
  Ben alvast de ebooks aan het archiveren
  Maar hoe stelt een mens zich dat voor: Calibre op de Sony ?

  Begrijp ik dat de Reader-software eerst wordt geïnstalleerd ?
  Of is die alleen nodig voor Wi-Fi en kan evt. achterwege blijven ?

  Is het de bedoeling dat ook Calibre Ebook-management op de ereader verschijnt
  en dat je de boeken leest met de Calibre Ebook-viewer ?
  Wordt daartoe Calibre (de portable-versie) op de sd-kaart gezet, of is dit helemaal niet aan de orde ?

  Als de Calibre Ebook-management op de ereader verschijnt: kunnen metadata daar worden bewerkt of kunnen bewerkingen alleen / bestens in de PC ?

  Of gaat niet de Calibre-software maar alleen de Calibrebibliotheek op de sd-kaart ?
  “Naar apparaat sturen” lijkt een betere optie als “kopiëren en plakken uit de verkenner” ?

  “Het geheugen van de Sony heeft plaats voor 1200 boeken”. Maar de boeken gaan toch op een sd-kaartje ?

  Kun je, behalve toegang tot de ebook-store, nog meer met de webbrowser ?

  Hoop dat je wilt reageren en zo weer een leek op weg helpt ! :)

  Groetjes Annet

  Reply

 18. Calibre gebruik je niet op de ereader zelf, het is alleen te gebruiken als een beheerprogramma op je pc waarbij je -met usb- wel de Sony ereader kunt koppelen.

  Feitelijk organiseer je dus dan alles netjes in Calibre en je stuurt de ebooks vanuit Calibre naar de aangesloten ereader toe. Daarmee komt het dus op het interne geheugen terecht van je Sony. Dat kun je ook handmatig doen via de Verkenner natuurlijk maar ik vind het zelf prettig werken vanuit Calibre.

  De Reader software wil Sony er heel graag opzetten en je hebt hem eventueel nodig om gekochte ebooks met adobe drm te lezen. Ik gebruik Adobe Digital Editions daarvoor en importeer vanuit de map van ADE de ebooks naar Calibre dus bij mij staat Reader niet geinstalleerd.

  Behalve dat je een SD kaartje in de Sony (en elke andere ereader) kunt doen heeft die ook zelf een intern vast geheugen. Daar passen die 1200 boeken al op hoewel je natuurlijk meer op een sd kaartje kwijt kunt. Ik zet zelf maar zo’n 50 ebooks tegelijk op mijn ereader omdat ik ze in Calibre en Dropbox beheer en bewaar. Alleen de boeken die ik nog wil lezen of bij de hand wil hebben zet ik op mijn ereader en tja, dat past met gemak op het apparaat zelf. Ik heb er dan ook geen sd kaartje in zitten.

  De webbrowser kun je gebruiken voor andere sites, zonder enige problemen. Tenminste, als je naar extreem traag ladende websites in zwart wit wilt kijken :) Het *kan* maar ik zou het niemand aanraden eigenlijk.

  Reply

 19. Goedemiddag,

  Ik had al hééééééééél mijn collectie ebooks in mijn calibre gezet. Die staat op mijn externe harde schijf. Ik heb een update gedaan en nu staan al mijn boeken er niet meer in. Ik heb op mijn externe harde schijf wel een map calibre staan en daar staan al mijn boeken wel in maar met de link op mijn pc is het niks meer. ALs ik er een boek wil insteken in de nieuwe versie zegt hij wel dat hij er al in zit en krijg ik hem dubbel erin. Ik had wel mijn externe harde schijf een paar keer aan een andere pc moeten hangen en hij is nu een J schijf geworden in plaats van eerder een D. Maar ik weet niet waar ik ergens in calibre de link kan herstellen of kan dit niet? Hoop dat er een oplossing is en ik niet alles weer opnieuw erin moet steken….

  Reply

  • Die link is heel eenvoudig te herstellen want Calibre kan meerdere bibliotheken/mappen op allerlei lokaties gebruiken. In dit geval is een bestaande link dus verbroken en die hoef je alleen maar even weer te herstellen.

   In Calibre zie je rechtsbovenaan het boekenicoontje met daaronder het aantal boeken dat zich in de huidige bibliotheek bevindt. Als je op het pijltje naast het icoontje klikt kun je kiezen voor Verwissel/maak bibliotheek. In het schermpje dat je dan te zien krijgt kun je een nieuwe map aanmaken maar in dit geval hoef je alleen maar achter het balkje te klikken op knopje om de map te selecteren waar je bibliotheek zich in bevindt. Koppel dus wel vooraf die externe harde schijf aan natuurlijk en blader dan naar de J schijf en de goede map.

   Selecteer de goede map en klik vervolgens op OK om terug te keren in je Calibre scherm. Als alles goed gegaan is zie je nu al je boeken uit die bibliotheek weer staan en werkt alles weer zoals het hoort.

   Reply

   • Goedenavond,

    Wou nu mijn nieuwe boeken erbij zetten en ik doe
    boek links
    boek toevoegen
    haal hem op
    en dan begint het te lopen en krijg daarna als foutmelding : Kan metadata niet lezen en kan dan naar klembord kopieren…. maar krijg hem dus niet in mijn bibliotheek… sorry dat ik alweer de vraag moet stellen maar ‘t is zo’n goed en praktisch programma. Het is overzichtelijk en bij dubbele zegt hij het ook dus echt wel een heel goed programma.

    Reply

    • Hier heb ik geen antwoord op want dit ben ik zelf nooit tegengekomen. Metadata niet kunnen lezen zou volgens mij niets met het boek te maken moeten hebben maar met de gegevens uit een (bestaande?) bibliotheek die niet geimporteerd kunnen worden.Calibre haalt normaliter metadata (beschrijving, tags enz) op vanaf internet dus daar gaat iets fout kennelijk.

     Check even of je in je huidige bibliotheek wellicht dat boek al hebt staan? Ik kan het even verder niet bedenken eigenlijk.

     Reply

     • Ok ga het eens proberen. Voor ik de link aangepast had gingen ze wel. Kan misschien eens proberen om die volledige map ook eens te linken. ‘k Zie wel wat en hoe…. Bedankt alvast

     • Hey, het is dus zo als ik rechtstreeks op mijn laptop naar mijn externe schijf ga dan zijn mijn ebooks epubs en zit er iets in. Ga ik via Calibre naar dezelfde map zit er niks in. Raar…. pffffffffff

     • heb net een nieuw boek binnen gehaald en dit er proberen opzetten. Dit lukte gewoon met nieuw boek toevoegen. Nu lukken ze allemaal weer. Dus ‘t probleem is opgelost. bedankt en fijn weekend

 20. Hartelijk dank voor dé oplossing. Poepsimpel maar je moet het uiteraard weten hé. Ben er super blij mee want ik zag er een beetje tegenop om alles weer op nieuw te beginnen……

  Had zelfs niet eens gezien dat er nog pijltjes waren om verder te kunnen gaan…..

  Bedankt en nog een heel fijne dag verder

  Linda

  Reply

 21. Raymond,
  Mede door jou duidelijke uitleg heb ik al verschillende zaken ontdekt om mijn boeken collectie overzichtelijk te rangschikken.
  Mogelijk heb jij nog een oplossing voor mijn vraag.
  Sommige delen van de collectie zijn series, is er een mogelijkheid om uiteindelijk op mijn ipad in iBooks de boeken te kunnen zien met daarbij het serie nummer.

  Frans

  Reply

 22. Ja die mogelijkheid is er hoewel iBooks aanzienlijk beperkt is in wat deze toont aan metadata. Allereerst moet je er (natuurlijk) voor zorgen dat in Calibre de serie gegevens netjes per boek ingevuld zijn. Je zou in de bibliotheek ook de serie en welk deel het in die serie is moeten zien.

  Als je vervolgens je iPad met usb koppelt aan je PC terwijl Calibre geopend is, dan zal de iPad herkend worden door Calibre als een apparaat waar boeken naar verstuurd kunnen worden. Standaard is in Calibre de Apple plugin zo geconfigureerd (Preferences|Advanced|Plugins|Device Interface Plugins|Apple iTunes interface) dat seriegegevens als categorie worden gebruikt in iTunes/iBooks. De sorteertitel in iBooks wordt dan samengesteld als serie-nummer-titelvanhetboek en het krijgt in iBooks dan de serie naam mee als categorie.

  In iBooks op je iPad kun/moet je dan kiezen voor de lijstweergave en dan krijg je ook de categorieën te zien. Als je alles netjes hebt gedaan in Calibre zou je keurig alle boeken per serie (categorie) geclusterd moeten zien in iBooks.

  Overigens gebruikt iBooks standaard de categorie zoals die in de iStore gebruikt wordt als je bijv. ebooks daar gekocht hebt. Ervaring leert me dat het al snel een zooitje wordt want ook daar wordt niet consequent met dezelfde categorienamen gewerkt. Categorieën kun je echter niet aanpassen in iBooks, daarvoor moet je de iPad weer aan iTunes hangen. Metadata madness ;)

  Verwar trouwens categorieën niet met collecties. Collecties kun je wel in iBooks zelf aanmaken (standaard heb je boeken en pdf’s) en je kunt ook boeken verplaatsen naar nieuw aangemaakte collecties. Het is de enige manier om je ebooks in iBooks zelf te kunnen organiseren en beheren.

  Als laatste een tip hoe ik het zelf doe met ebooks die onderdeel zijn van series. Ook op de ereaders worden series niet getoond want dit is onafhankelijk van de bestandsnaam van het ebook. Ik geef ze de serienaam en volgnummer weliswaar mee in de bestandsnaam (zodat ik zelf makkelijk kan zien wat welk deel is) maar doe dat ook in de metadata van de epub zelf. Het handigste daarvoor is het gratis Sigil – een ebook editor- te gebruiken. Na installatie van Sigil kun je een ebook openen, op F8 drukken om de metadata aan te passen en vervolgens voor de titel de serie en het volgnummer te zetten. Sla het epub bestand vervolgens weer op en of je nou op een e-ink ereader of in iBooks dat boek opent, je ziet de volledige naam – inclusief serie en nummer – in je lijst staan.

  Reply

  • Bedankt,
   Supersnel een duidelijk antwoord.
   Inmiddels bijna klaar met het aanpassen.

   Frans

   Reply

 23. Beste Raymond,

  Ik heb 2 vragen aan je

  Ik heb al mijn eboeken op calibre staan

  Hoe kan ik het beste een copy maken van mijn verzameling eboeken,die ik op calibre heb staan

  En hoe kan ik het beste die copy terug plaatsen naar een andere hardisk

  Groetjes

  Willem

  Reply

  • Twee vragen die eigenlijk maar 1 antwoord behoeven. Alle boeken in Calibre staan in een bibliotheek. Een bibliotheek is niks meer dan een map ergens op je harde schijf waar alle ebooks plus metadata in staan. Een kopie maken van die map(pen) is alles wat nodig is om je verzameling veilig te stellen.

   En andersom hoef je alleen maar Calibre te vertellen waar die map zich bevindt als je hem terugplaatst.

   screenshot calibre knop

   Als je er achter wilt komen waar de map zich bevindt met je ebooks dan ga je bovenaan naar de knop Switch/create Library. Daar kun je wisselen van bibliotheek maar na het aanklikken zie je ook bovenin het venstertje staan waar zich de huidige bibliotheek zich bevindt. Dat is de map die je moet veiligstellen.

   Als je ooit die map wilt terugzetten dan kun je hem willekeurig ergens op je harde schijf weer neerzetten. Je gaat dan wederom naar de Switch/create Library knop en laat gewoon de eerste optie aangevinkt. Wel kun je met het diskette icoontje bladeren naar de map die je teruggezet hebt en vanaf dat moment gebruikt Calibre die map weer als bibliotheek.

   Reply

 24. Beste Raymond

  Ik gebruik Calibre nu 2 weken en ik ben er onwijs blij mee. Ik heb alle 10.000 boeken erin gezet en ben nu bezig om alle missende omschrijvingen op te zoeken. Ik heb de volgende vraag : is er een manier om de boekbeschrijving mee te kopieeren naar mijn Sony prst1 ( ik heb het al geprobeerd met “voeg metadata toe als eerste pagina” maar dat lukt niet. Alvast bedankt voor je reactie, mvg, Cor

  Reply

  • Ik heb zelf nog nooit geprobeerd, die voeg metadata toe als eerste pagina functie, maar dat is wel degene die je moet hebben. Calibre slaat alle (gewijzigde) metadata op in aparte bestandjes (de metadata.db en dat andere bestandje welke naam me nu even ontschiet) en integreert ze niet in het ebook zelf. Dat doet het ook expres want Calibre hanteert de filosofie om het oorspronkelijke ebookbestand ongewijzigd te laten.

   Pas bij het versturen naar je ereader toe stuurt Calibre ook de metadata mee maar is daarbij wel beperkt tot de mogelijkheden (of beter gezegd, de beperkingen) die het ePub formaat heeft. Boekbeschrijvingen horen daar niet bij en dat is de reden dat die functie ‘voeg metadata toe als eerste pagina’ bestaat. Die zou dan een extra pagina aan de epub moeten toevoegen met o.a. de boekbeschrijving als die ook in Calibre staat.

   Het enige andere dat ik kan bedenken is om een ePub naar ePub conversie uit te voeren en te kijken of dat wel wat oplevert. Door dus je ePub te converteren naar wederom een ePub en bij de instellingen te verifieren of die optie van de metadata er dan wel bij zit. Meer kan ik zelf helaas niet bedenken.

   Reply

   • Ik gebruik die ‘voeg metadata toe als eerste pagina’ naar volle tevredenheid.

    Heb daartoe het gedrag van Calibre wel aangepast: dan hoef je bij iedere conversie niet steeds het vinkje te plaatsen:

    Calibre aanpast via Voorkeuren / Wijzig gedrag van Calibre
    • Conversie
    • Voorkeuren
    • Algemene opties
    • Structuur detectie
    • Voeg metadata toe als eerste pagina in het booek

    Calibre heeft wel even tijd nodig voor de conversie, houd daartoe het icoontje rechtsonder “Taken: …” in de gaten

    Heb je nog eens ‘n uurtje :)
    dan zou je netjes de metadata kunnen optimaliseren via Sigil (= icoontje I)

    (Indien niet aanwezig):
    • Basis toevoegen > Beschrijving = in HTML
    • Basis toevoegen > Onderwerp
    • Aan de titel heb ik de sterren = gemiddelde vlgns crimezone.nl toegevoegd
    11 Stad van beenderen = 2002 ????? ? ? = ALT 9733 + 9734
    • Auteur bijv. Connelly, Michael (vanwege alfabetische volgorde in ereader)

    voorbeeld Beschrijving in HTML:
    Oorspronkelijke titel: City of bones“Connelly’s thrillers zijn ernstig verslavend.” Arno Ruitenbeek, GPDAls in Hollywood Hills de beenderen van een 12-jarige jongen worden gevonden, raakt Harry Bosch betrokken bij een onderzoek dat de ergste beelden uit zijn verleden naar boven brengt.De botten hebben jarenlang onder de grond gelegen. Bosch stort zich in het onderzoek en brengt geleidelijk aan steeds meer feiten aan het licht. Zo komt hij uiteindelijk achter de identiteit van het kind.Wanneer blijkt dat de jongen tijdens zijn korte leven ernstig mishandeld werd, besluit hij dat degene die dit op zijn geweten heeft, zijn straf niet mag ontlopen.

    voorbeeld Onderwerp:
    Thriller • Amerika • Harry Bosch

    Na de conversie door Calibre blijkt er wel in een (ongewenste ?) aanpassing met de coverfoto te zijn doorgevoerd: de foto is uitgespreid over het hele scherm en daardoor korreliger
    • Via de codeweergave in Sigil (= icoontje ) kan de omslagfoto-pagina alsnog worden aangepast (= titlepage.xhtml of coverpage.xhtml of iets dergelijks, het is in ieder geval de bovenste).
    Best een beetje omslachtig: want daarna zou in Calibre het korrelige boek dus weer moeten worden verwijderd en de nieuwe dus weer opnieuw moeten worden toegevoegd, maar ik vind het wel de moeite waard:

    Na de conversie door Calibre staat er in de omslagfoto-pagina:

    preserveAspectRatio moet worden gewijzigd
    preserveAspectRatio=”xMidYMid meet”

    Dus:

    Zo, een heel verhaal!
    Kijk maar wat je er mee doet. Succes gewenst
    vr gr Annet

    Reply

     • @ Cor

      Sorry, heb ondertussen ook door dat de omschrijving natuurlijk het eenvoudigst heel gewoon in Calibre kan worden aangepast ( Metadata bewerken )

      Maar als je ook nog eens SIGIL gebruikt, zul je zien dat er een jacket.xhtml is aangemaakt met daarin de boekbeschrijving
      en die is via CODEWEERGAVE van SIGIL nog preciezer aan te passen aan persoonlijke wensen.

  • ik heb het al geprobeerd met “voeg metadata toe als eerste pagina” maar dat lukt niet.

   Uiteindelijk was dit de vraag nietwaar ? :)

   Heb je op het boek rechts geklikt en gekozen voor:
   1) Boeken converteren / Individueel converteren
   2) In het nieuwe scherm kiezen links voor Sturctuur-detectie
   Het invoerformaat linksboven en het uitvoerformaat rechtsboven moeten beide op EPUB staan
   3) Vinkje bij ‘Voeg metadata toe als eerste pagina in het boek’ ?
   4) OK klikken
   5) In de Calibrebibliotheek (= Verkenner) is een extra boek aangemaakt onder de originele titel
   ( met daarin de META-DATA op een nieuwe pagina 2 )

   maar de originele EPUB is bewaard en werd hernoemd naar ORIGINAL_EPUB

   Reply

 25. Dag Raymond,

  Als de Sony en pc met elkaar verbonden zijn, zet ik vanuit Calibre de boeken over naar de Sony middels de (net verschenen) knop Naar apparaat sturen / Naar hoofdgeheugen sturen.

  Jammer dat elk boek op de Sony verschijnt in een eigen collectie

  Calibre kan zoveel: heb ik soms gemist dat dit ook anders kan?
  Graag zou ik de boeken meteen gezamenlijk in één collectie hebben.

  Ook van mij alvast bedankt voor je reactie, mvg, Annet

  Reply

  • Het is even een weetje maar als je ebooks vanuit Calibre naar je ereader stuurt, dan poogt Calibre dat slim te doen. Voor een Sony ereader betekent het concreet (te vinden in Preferences – Advanced – Plugins – Device Interface Plugins – Sony PRST1 And Newer) dat als een boek in de Calibrebibliotheek een serietitel heeft staan of een tag, die serietitels en tags gebruikt worden om collections mee aan te maken.

   Heel handig als je op die manier gebruik kunt/wilt maken van de collecties op een Sony ereader (ik heb er vorig jaar zelfs een blogpost aan gewijd https://rsnijders.info/vakblog/2012/08/20/calibre-en-het-aanmaken-van-ebook-collecties-op-de-sony-ereaders/ ) maar vervelend als je juist dat niet wilt.

   Je kunt dan kiezen uit twee verschillende oplossingen:

   1. Zorg dat alle boeken die je op de Sony wilt zetten geen seriegegevens bevatten en geef ze allemaal 1 dezelfde tag mee met de naam van de collectie waar ze in moeten komen
   2.Verwijder bij de plugin (door op customize plugin te klikken bij die Sony plugin) de series, tags vermelding. Er worden dan geen collecties meer aangemaakt door Calibre. Je moet ze dan wel zelf in een collectie zetten met bijv. de Sony Reader software of op de Sony ereader zelf.

   Reply

   • Hartelijk dank, ben er ontzettend blij mee.

    Precies wat ik zocht maar niet kon vinden …

    Het is de tweede optie geworden: helemaal ideaal

    vr. gr Annet

    Reply

 26. Help! Wie kan mij helpen. Ik had 2500 boeken in Calibre staan, keurig ook op mijn Sony Reader.
  In Calibre omdat mijn man liever van het scherm leest. Maar nu kijk ik daarnet, alle boeken weg! Wat kan ik nog doen?
  Zou dankbaar zijn als iemand mij kan helpen!
  M.vr.gr. Mieke

  Reply

  • Als alle boeken weg zijn in Calibre, dan kunnen er maar twee dingen aan de hand zijn. Iemand heeft alle boeken verwijderd (en dat zal hier niet het geval zijn) of Calibre heeft op dat moment een lege map als bibliotheek. In dat geval zal er ergens op je pc een map staan waar alle boeken nog gewoon in zitten.

   In Calibre ga je vanuit het beginscherm naar het icoontje met de boeken (de 4e van rechts bekeken). Als je er op klikt kom je bij het Switch/Create library scherm terecht (ik heb het in het Engels staan). Daar zie je bovenin meteen in welke map Calibre nu kijkt. Ik vermoed dat dus niet de map is waar je 2500 boeken in staan/stonden.

   Als je rechts van het balkje op het kleine knopje klikt om te bladeren op de harde schijf kun je daar de goede map selecteren, mits je weet waar die zich bevindt natuurlijk. Heb je de map gevonden en hier geselecteerd, dan zouden alle boeken weer terug en zichtbaar moeten zijn.

   Als er expres een nieuwe lege bibliotheek is aangemaakt, dan kan het nog iets gemakkelijker. Weer vanaf het beginscherm klik je dan op het pijltje *naast* het icoontje met de boeken. Onder de eerste vijf opties komt dan, onder een streep, de oude Calibre bibliotheek te staan. Op die manier kun je wisselen tussen meerdere bibliotheken. Als daar iets staat tussen die 5 opties en Library Maintenance, klik daar dan meteen op. Grote kans dat het de oorspronkelijke bibliotheek is.

   Reply

   • Raymond, hartelijk dank! Ik moet ergens op geklikt hebben in Calibre zonder dat ik het wist en toen moet het programma een lege bibliotheek getoond hebben, anders kan ik het ook niet verklaren. Maar, ik ben omslachtig via een back-up alle boeken gaan terugzetten, tot zover weer alles goed. Nu lees ik jouw uitleg en begrijp het helemaal. Er stond inderdaad iets tussen de 5 opties en Bibliotheek Onderhoud, heb erop geklikt, de boeken bleven keurig staan maar ik kreeg wel de vraag: (vrij vertaald) geef nog even aan waar de map van Calibre staat anders vergeet het programma die de volgende keer. Ik had nl. de map een andere naam gegeven.
    Dat heb ik opnieuw ingesteld en nu is alles weer goed.
    Was me dat even schrikken!
    Fijn dat je ons zo helpt. Ik blijf het hier volgen want je leert er een hele hoop van!
    Groeten,
    Mieke

    Reply

   • Raymond, bekomen van de schrik, kan ik je nog een vraag stellen?
    Links bovenin bij Calibre heb je de mogelijkheid om een kopie van de database te maken. Je kunt met diverse mogelijkheden werken. Maar ik maak elke maand een kopie van mijn eigen database in Mijn Documenten\Calibre op een externe harde schijf. Hoe gaat het in zijn werk als om de een of andere reden Calibre weer eens leeg is? Want in mijn map staan allemaal mapjes voor elk boek, moet je die dan een voor een weer opnieuw invoeren?
    Dank voor je tijd! Stel het zeer op prijs.
    Mieke

    Reply

    • In Calibre kun je de database backuppen maar het handigste (vind ik) is inderdaad een backup te maken van de map waarin je bibliotheek (of bibliotheken staan als je er meerdere gebruikt) staat. Standaard is dat in je Mijn Documenten en dus zal dat waarschijnlijk wel die Calibre map zijn. Calibre maakt daar voor elke auteur een mapje aan waarin het boek staat en de metadata bestanden.

     Als Calibre ooit leeg is dan kan het dus zijn dat die niet meer verwijst naar de map Mijn Documenten/Calibre en dan moet je hem via Verwissel/Maak bibliotheek weer terugverwijzen/laten wisselen naar de goede plek. Als de map Mijn Documenten/Calibre leeg is geraakt dan is het een kwestie van de gehele inhoud terugzetten uit de backup. Incl. mapjes natuurlijk. Calibre zal dan de boeken weer zien.

     Reply

     • Ik heb je advies gelezen en zal het bewaren in de hoop het nooit meer nodig te hebben!
      Hartelijk dank voor alle hulp en een fijne dag nog!
      Mieke

  • Beste Raymond,
   Wanneer ik Calibre opstart, komt er een icoontje op mijn bureaublad dat heet: metadata.
   Wanneer ik een boek toevoeg, komt er een map op mijn bureaublad met de naam van de schrijver van het boek en daar in een map met de titel van het boek en daar weer in 3 icoontjes;
   1x JPEG-afbeelding van de cover ; 1x de epub file met het aantal kb met de afbeelding van PC-Reader van Sony en 1x OPF-bestand 3kb met de afbeelding van ADE.
   Bij het toevoegen van meerdere boeken komt het bureaublad vol te staan. En wanneer ik Calibre sluit komt er een icoontje met de afbeelding van PC-Reader en daar onder staat: Metadata_db_prefs_backup.
   Dit gebeurd alleen op deze PC (Windows XP) en niet op een Asus laptop ook met Windows XP waar ook PC-Reader en ADE is op geïnstalleerd.
   Ik hoop dat u mij kunt helpen om te voorkomen dat er steeds meer icoontjes op het bureaublad komen.
   Marinus

   Reply

   • Dag Marinus,

    Wat er in dit geval aan de hand is, is dat de map met je bureaublad ingesteld is in Calibre als de map van de bibliotheek. Met als gevolg dat telkens als je iets verandert of toevoegt, de bestanden en mappen met de auteursnamen op je bureaublad verschijnen. Dat is zoals het hoort in Calibre maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je bureaubladmap ingesteld staat als bibliotheek.

    screenshot calibre

    Dus als je in Calibre klikt op het pijltje naast de knop van de boekjes (waar het aantal boeken onder staat), dan krijg je een menuutje waar je Switch/Create library ziet (of Verwissel/Maak bibliotheek). Als je dat aanklikt zul je bovenaan vervolgens zien staan in welke map de huidige bibliotheek staat. Dat zal dus iets zijn waarin je je inlognaam op je pc ziet staan en eindigend op /desktop. Kies voor een nieuwe locatie door achter het zoekbalkje dat icoontje aan te klikken en selecteer een nieuwe map op je harde schijf die in de toekomst als bibliotheek kan dienen voor Calibre.

    Kies vervolgens voor de laatste optie om je huidige bibliotheek te verplaatsen naar die nieuwe locatie. Als je dat gedaan hebt wisselt Calibre naar die map toe en zal die vanaf dat moment als bibliotheek dienen. De boeken die op je bureaublad stonden zijn ook netjes verplaatst naar de nieuwe map toe en er zullen geen nieuwe icoontjes meer verschijnen op je bureaublad.

    Reply

 27. Hoi Raymond,

  Wij hebben twee computers, een met windows en een mac laptop. Nu staat calibre op mijn gewonde pc maar ik zou het handig vinden als ik dit ook kan synchroniseren met mijn laptop. Weet jij of dit mogelijk is en hoe ik dit dan moet doen?

  Reply

  • Dag Marianne,

   Het handigste is als je windows pc en mac laptop in 1 netwerk zouden zitten. Dan kun je een map delen via dat netwerk tussen beide pc’s en Calibre vertellen dat je die map als bibliotheek wilt gebruiken. Op zowel de pc als laptop gebruik je dan dus dezelfde bibliotheek.

   Heb je niet beide apparaten in 1 netwerk zitten of wil je liever niet op die manier te werk gaan, dan kun je ook een clouddienst gebruiken die bestanden kan synchroniseren, zoals Dropbox, Skydrive, Box of Google Drive. Als je op beide apparaten dan zo’n programma gebruikt kun je ook in Calibre een map gebruiken die gesynchroniseerd wordt tussen apparaten. Ik heb daar eerder over geblogd met Calibre in de cloud https://rsnijders.info/vakblog/2012/06/06/calibre-in-de-cloud/ waarbij ik Dropbox gebruikte. Dropbox is er o.a. voor zowel Windows als Mac. Van andere diensten weet ik het niet maar voor mij werkt die oplossing prima om mijn Calibre bibliotheek te synchroniseren tussen meerdere Windows pc’s

   Reply

 28. Beste Raymond
  Ik heb uitgevoerd zoals je vermeld heb … en de problemen zijn opgelost.
  De bibliotheek zat inderdaad in de verkeerde map.
  Bedankt
  Marinus

  Reply

 29. Beste Raymond,
  Wij lezen veel E-boeken uit de bibliotheek en hebben deze altijd kunnen openen in Adobe Digital Edition.
  Nu is één B-Book vervangen door een Sony E-reader. Wij downloaden nu boeken voor de Sony in PC-Reader en voor de B-Book in ADE.
  Daar Sony nog alwat problemen heeft met PDF bestanden (de bibliotheek heeft alleen maar PDF boeken) heb ik Calibre geïnstalleerd omdat daar PDF boeken omgezet zouden kunnen worden naar E-pub.
  Daar ik graag met één systeem wil werk en op advies van een winkelketen heb Calibre op o.a. de PC gezet.
  Wanneer ik de boeken uit de bibliotheek download wordt er een rolvenster geopend en staat alleen ADE en PC-Reader vermeld en Calibre wordt niet herkend.
  Wat ik ook probeer het lukt mij niet om Calibre in dit venster te zetten.
  Ik hoop dat u mij een oplossing kunt geven hiervoor.
  Groetjes
  Marinus

  Reply

  • Daar is (helaas) geen oplossing voor. Op het moment dat je ebooks downloadt uit de bibliotheek, dan opent die eigenlijk niet een ePub of PDF bestand maar een (piepklein) bestandje dat de extensie .acsm heeft. Lang verhaal samengevat zorgt dat bestandje ervoor dat er een koppeling wordt gemaakt met je Adobe ID in ofwel Adobe Digital Editions of de Sony PC Reader. Deze downloaden dan daarmee een beveiligd exemplaar van de ePub of PDF.

   Digital Editions en PC Reader zijn in staat die .acsm bestandjes te openen en Calibre doet dat eenvoudigweg gezegd dus niet. Calibre komt dus nooit in dat venster te staan om het bestand te openen. Als je de ebooks in Calibre wilt zetten, dan zul je het eerst moeten downloaden in PC Reader of Digital Editions en vanuit Calibre dan het boek openen dat in de map van 1 van beide programma’s te vinden is. Het is een extra handeling die helaas dus niet te vermijden is.

   Reply

 30. Ik heb sinds een paar weken een probleem met Calibre. Voorheen kreeg ik bij de opening van Calibre een lijst te zien met alle boeken. Als ik een boek aanklikte zagik meteen de omslag van het boek en de beschrijving. Sinds een paar weken zie ik alleen nog de beschrijving (bij alle boeken). Kan er iets fout ingesteld zijn?

  Reply

 31. Ik heb op een Imac de Calibre library geinstalleerd. De lay-out is echter in het Engels. Op mijn Windows computer kan ik dat wijzigen via “Voorkeuren”. Bij de geinstalleerde versie op de Imac is na de icoontjes voor Connect/share en Remove books geen icoon zichtbaar voor Voorkeuren. Het komt ook niet elders in de balk voor. Hoe kan ik eea wijzigen

  Reply

  • Ik heb geen ervaring met MacOS maar Calibre zal vergelijkbaar moeten werken neem ik aan. Als Voorkeuren/Preferences niet zichtbaar is, dan zal dat denk ik komen omdat de resolutie van je scherm op de iMac kleiner is dan de breedte van de menubalk. Er zouden helemaal rechts >> tekens moeten staan om aan te geven dat er nog een menuknop is.

   De toetsenbordcombinatie voor de preferences is Ctrl+P in Windows, dus dat zou wel eens cmd+P kunnen zijn op je iMac mocht je het icoontje niet te voorschijn kunnen toveren.

   Reply

 32. ik heb grote moeite de boeken die ik er op wil op mijn sony prst 1 te krijgen. De nieuwe boeken krijg ik er op de een of andere manier altijd op en ik krijg dan ook vaak gelijk mijn hele readerbibliotheek verdubbeld. Maar nu ik op al deze informatie gestuit ben hoop ik dat ik na 1,5 jr toch mijn e-raeder de door niet uit ga doen. Alvast ontzettend bedankt dat je al je kennis deelt!

  Reply

 33. Raymond, Noodkreet:
  Van de ene dag op de andere kan ik Calibre niet meer opstarten. Ik krijg op het bureaublad een foutmelding:
  Python function terminated unexpectedly cannot import name MaxRepeat (Error Code: 1) Welke versie ik nu heb van Calibre kan ik dus niet meer zien. Via Google zie ik soortgelijke foutmeldingen maar niet met MaxRepeat. Iemand miste bijvoorbeeld na onderzoek de Null
  directory, men dacht aan een virus, maar Microsoft schijnt toevallig de Malicious Software Removal Tool te hebben gedraaid bij de normale updates en toen was er niets meer aan de hand. Ik zal toch ook geen virus hebben?? De betreffende programma’s kunnen niets vinden.
  Wat kan ik doen Raymond???
  Bedankt alvast weer
  Mieke

  Reply

  • Deze ligt niet aan een virus (geen idee waar wel aan overigens) maar hij staat wel in de online handleiding vermeld: http://manual.calibre-ebook.com/faq.html#app-is-not-starting-on-windows

   “If you get an error about a Python function terminating unexpectedly after upgrading calibre, first uninstall calibre, then delete the folders (if they exists) C:\Program Files\Calibre and C:\Program Files\Calibre2. Now re-install and you should be fine.”

   Wel even onthouden waar je je bibliotheek/bibliotheken hebt neergezet zodat je die weer na een herinstallatie kunt koppelen :)

   Reply

   • Het is prima gelukt met behulp van jouw aanwijzingen Raymond. De laatste versie van Calibre 0.9.33 geïnstalleerd en de bilbiotheek
    gekoppeld. Is het trouwens noodzakelijk om elke update te installeren? Als je naar de inhoud van de updates kijkt en het is niet zo van belang voor jou, dan hoeft ‘t eigenlijk niet toch?
    Bedankt voor je tijd en hulp nogmaals,
    Mieke

    Reply

    • Blij dat het zonder verdere problemen opgelost is! En inderdaad hoef je niet elke (wekelijkse!) update te installeren. Ik doe het eens per twee maanden of zo en zelfs dat is eigenlijk niet nodig als alles naar behoren werkt. Er worden wel regelmatig nieuwe features en ondersteuning voor nieuwe ereaders toegevoegd dus ik zou het wel af en toe bijwerken.

     Reply

     • Mag ik misschien nog een vraag stellen?
      Hoe kom ik er het snelste achter waarom ik 2473 in Calibre heb staan en 2474 stuks op de Sony Reader? Is daar een methode voor? Ik kan op de Reader geen optie vinden om dubbele boeken weer te geven.
      Veel dank alvast,
      Mieke

     • Je kunt er niet achterkomen vanaf de Sony volgens mij. Weet ik zelfs wel bijna zeker. Je kunt in Calibre wel zien welke boeken uit de bibliotheek op de ereader staan maar niet andersom. Als je het echt snel wilt weten dan zou ik even kijken om vanuit Calibre alle boeken te verwijderen van je ereader. De ene die dan overblijft op je ereader is de stiekemerd :)

     • Bedankt voor je antwoord Raymond. Dat kan ik doen ja, daaraan had ik nog niet gedacht. Ik ben een perfectioniste en dat is niet altijd even leuk.
      Mieke

     • Ik zou ook niet rusten voordat ik het wist hoor :) En zul je zien dat het de handleiding is of zo die standaard als ebook op een ereader staat.

     • Nee Raymond, helaas, de handleiding van de Sony heb ik er meteen afgehaald. Ik zal eens ‘n keer doen wat jij adviseert. Er zit gewoon niets anders op..:(
      Fijne dag,
      Mieke

     • Raymond! Ik heb ‘m gevonden, puur toeval.. :))
      Bedankt, Mieke

 34. Wauw, wat een snel antwoord, dank-dank. Moet nu weg maar ga het vanavond proberen. Al blij dat het geen virus is.
  Fijn weekend Raymond en groeten!
  Mieke

  Reply

  • Raymond, mag ik nog een keer gebruik maken van jouw alwetendheid mbt Calibre (en ongetwijfeld mbt een hele hoop zaken meer?).
   Elke keer als ik iets toevoeg aan Calibre, start eerst Picasa op. Via Msconfig heb ik gekeken maar Picasa start niet tegelijk met Windows op, nergens voor nodig. Bij de Afbeeldingen Importeren in Picasa staat Calibre ook niet vermeld. Toch start Picasa met dat tabblad op om te importeren. Het moet iets te maken hebben met de (plaatjes) van de boeken op de voorkant, dat zijn ook jpg-bestanden nietwaar? Kun je me helpen? Hartelijk dank alvast.
   Mieke
   Mijn vragen staan steeds in de verkeerde volgorde/indeling op deze website maar ik weet niet goed waar ik een nieuwe vraag moet starten!

   Reply

   • Heel vervelend om na zo’n compliment geen antwoord te hebben maar dat is toch wat ik moet doen. Het is (bijna) zeker weten geen Calibre die dat veroorzaakt en dus moet het bijna wel Picasa zijn. Picasa is, als je het installeert, het standaard programma voor het openen van afbeeldingen. Ik heb het zelf niet meer dus ik kan het niet controleren maar ik zou beginnen met zoeken in de opties van Picasa. Er zal iets staan van automatisch scannen, al dan niet in bepaalde mappen en dat zou het kunnen verklaren.

    Reply

    • Raymond, dank voor je antwoord. Ja, dat weet je goed van dat scannen, welke mappen hij mee moet nemen en welke niet. Dat is onder Mappenbeheer in te stellen. Er stáát ook een rood kruis voor Calibre E-books, zoals er wel meer rode kruizen staan bij bepaalde mappen, en tóch start ie op. Als ik Picasa dan sluit wordt zorgzaam gevraagd: weet U zeker dat U wilt sluiten want de bewerking is nog niet voltooid! Ach, ik klik het wel weg ook. Maar jij weet het dus ook Raymond? hoe dat voelt, een perf….. zijnde?
     Fijn weekend verder,
     Mieke

     Reply

     • Rayomond, je zult wel moe van me worden maar ik heb het wéér verprutst. Ik veranderde op de harde schijf de naam van de bibliotheek van Calibre E-books naar Calibre E-books database (om niet in de war te komen met de inhoud van een usb-stick met nog meer te verwerken E-books. En nu kom ik er niet meer uit! Calibre ziet nergens de boeken, niet in Calibre E-books en niet in Calibre E-books database. Als ik op Verwissel/maak bibliotheek klik dan doe ik vast wat fout want de melding is steeds: Uw bibliotheek is daar al (vrij vertaald), Of de gekozen map is niet leeg. Of: Verwijder eerst de map. Nu is het zo dat ik zie dat alle boeken staan in Calibre E-books database maar die krijg ik niet gekoppeld dus. Er is ook nog een map Calibre E-books, daar zitten 2 regels db is.
      Wil je me nog één keer vertellen wat ik moet doen, want Calibre is leeg, ik moet een bibliotheek kiezen maar ik krijg het niet gedaan! Veel, veel dank alvast.
      Vr.gr. Mieke

 35. Ik heb een sony trs-1 en mijn ebooks zitten in Calibre op mijn macbook. Mijn man gaat nu een sony trs-2 aanschaffen. Kan ik zijn e-reader nu vullen met een selectie uit mijn ebooks? M.a.w. kan ik twee verschillende bibliotheken samenstellen die elk op een andere e-reader geladen worden, zodat de readers hun eigen inhoud hebben?

  Reply

  • Ja. Het zou zelfs werken met 1 gezamenlijke bibliotheek maar het is inderdaad stukken handiger om het in twee bibliotheken gescheiden te houden. Zeker als je de volledige bibliotheken synchroniseert met de respectievelijke ereaders.

   Reply

 36. Raymond, Calibre zegt nu dat mijn bibliotheek zich al op de plaats bevindt waar ik ‘t wil hebben, maar hij laat nog steeds geen boeken zien. Ik zie dus de boeken in de map op mijn schijf, bij Verwissel/Maak bibliotheek zegt Calibre ook dat de boeken zich daar bevinden, maar ik krijg niet gekoppeld.
  Dit was nog even een update. Dank
  Welterusten, Mieke

  Reply

  • Ik kan het niet reproduceren want als ik een map buiten Calibre om hernoem naar een andere naam, kan ik gewoon in Calibre bij Switch/Create library de map kiezen met de nieuwe naam. Zolang ik de eerste optie daaronder maar aangevinkt houd (use the existing library), wordt die herkend bij mij.

   Je zou dan nog 3 dingen kunnen proberen:

   1. Maak een nieuwe lege library aan (2e optie) op een willekeurige plek aan zodat Calibre die lege bibliotheek ook toont. Wissel dan alsnog weer (1e optie bij Verwissel/Maak) naar de map met de nieuwe naam waarin al je ebooks staan. Het zou dan toch echt herkend moeten worden;
   2. Lukt dat nog niet, kopieer dan de hele inhoud van je Caliber E-books database naar die nieuwe lege map die je bij 1. aangemaakt hebt. Wissel dan in Calibre naar die nu volle library en hoop op het beste ;)
   3. Nog steeds niks? Dan wederom een nieuwe lege bibliotheek aanmaken in Calibre. Kies dan bij Add Books middels het pijltje ernaast voor de 3e optie om boeken uit (sub)directories toe te voegen waarbij elk ebook meegenomen wordt. Selecteer dan de map van je Calibre E-books database en importeer feitelijk alle boeken uit de volle bibliotheek in de lege. Als dit ook niet werkt weet ik het ook niet meer.

   Reply

   • Dag Raymond, het is me gelukt, hartelijk dank. Calibre ging echter alle boeken ophalen uit de “vorige” map. Maakt verder niet uit. Ik zie ze weer. Dankzij jou. Ik ga geen namen meer veranderen!
    Groeten, Mieke

    Reply

 37. Hallo Raymond

  Ik heb hier een Sony T2 van vrienden om er wat boeken op te zetten. Maar als ik via Calibre boeken erop wilt zetten, geeft Calibre de ereader niet aan. Is hier een oplossing voor?

  Reply

  • De Sony T2 ereader zou gewoon zonder problemen herkend moeten worden als een apparaat op recentere versies van Calibre. Vanaf augustus 2012, versie 0.8.66, is de ondersteuning voor de T2 toegevoegd. Ik zou dus beginnen met controleren welke versie je hebt (dat zie je rechtsonderin het startscherm van Calibre) en hoe dan ook de laatste versie installeren. Er verschijnt wekelijks een nieuwe versie en hoewel je zeker niet elke week een update hoeft uit te voeren is het gebruik van een nieuwe(re) ereader daar wel een goede reden voor.

   Kun je laten weten of dat het probleem oplost?

   Reply

   • Hoi Raymond
    Ik heb nu de laatste update gedaan, die gaf hij aan. Hij doet het nu inderdaad, zal iets even niet goed geweest zijn denk ik, want heb pas ook nog geupdate.

    Reply

    • Heeft er misschien iemand voor mij de nederlandse handleiding in NL van de T2? Heb hem er per ongeluk verwijderd en denk dat die mensen het toch wel handig vinden als hij er opstaat.
     Alvast bedankt

     Reply

     • @ Annelies
      heb ‘m ook op de Sony staan, evenals ” Sony handleiding Resetten = Sony PRS-T2 hard reset > toepassen bij de foutmelding ‘de toepassing ContentService is onverwachts gestopt. Probeer het opnieuw’ ”

      Maar hoe kom ik aan je email?

 38. Hallo Raymond,
  Ik heb in Calibre een eigen kolom “#read” met als kolomtitel “Gelezen” gemaakt in de hoop dat die automatisch door mijn KoBo Glo zou worden gevuld als ik die aansluit op de pc. Dat is helaas niet zo. Kan dit gewoon niet of moet ik nog ergens iets instellen?

  Reply

  • Nee, voor zover ik weet kan de status niet gesynchroniseerd worden van Kobo naar Calibre. Andersom is met een trucje wel mogelijk maar dit vereist dat je de shelves op je Glo beheert met Calibre. Dat gaat inderdaad met een nieuwe custom kolom die je moet aanmaken voor de shelves (en waarbij je op 3 plekken wat moet instellen/aanpassen in Calibre). Als je dat allemaal gedaan hebt kun je een shelf ‘Read’ meegeven bij de Custom Metadata voor een boek in je Calibre bibliotheek.

   Die shelf is na synchronisatie niet zichtbaar op je Kobo maar alle boeken die je er in Calibre ingezet hebt worden als gelezen gemarkeerd op de Glo. Maar automatisch terugsyncen vanuit de Glo is er helaas (nog?) niet bij.

   Reply

   • Bedankt voor je snelle reactie Raymond.
    Jammer dat dat niet kan, blijft dus voorlopig nog handwerk.
    Ik beheer inderdaad wel de boekenkasten op mijn Glo met Calibre. Dat werkt perpect! Bovendien laat ik tevens de boeken die tot een genummerde reeks horen sorteren door Calibre bij het overzetten naar de Glo de naam van de reeks en de index vóór in de titel op te laten nemen. Staan ze netjes in de goede volgorde achter elkaar.

    Reply

  • Ik wil graag aan Calibre toevoegen dat ik een boek gelezen heb….Hoe maak je deze kolom aan?

   Reply

   • Ik zet gewoon een datum in de kolom “datum” en dat werkt perfect.
    Als je boeken in leest komt daar ook de datum in te staan van toevoeging.
    Ik weet dat het simpel is, maar werkt perfect

    Reply

   • Rechtsklikken op de kolommen in de bibliotheek, nieuwe Aangepast kolom maken en dan kun je kiezen wat je het handigste vindt: een kolom aanmaken met het kolomtype datum zoals Koos doet of eentje van het type ja/nee. Die laatste vind ik zelf wel handig omdat je ook vervolgens heel gemakkelijk alle gelezen boeken kunt filteren uit je bibliotheek waardoor je dus alleen de ongelezen boeken overhoudt.

    Reply

    • Ik ben zelf nogal een perfectionist, ik wil ook graag weten wanneer ik iets gelezen heb, vandaar de datum erbij.
     Ik kon toen geen manier vinden om een kolom toe te voegen waarin alleen een datum gebruikt kon worden.
     Maar zoals in de meeste gevallen, er leiden verschillende wegen naar Rome

     Reply

  • Sinds mei of juni wordt de Aura HD ondersteund dus zolang je een redelijk recente versie hebt van Calibre is het geen enkel probleem. Doet het bij mij uitstekend

   Reply

 39. Ik heb een vraagje. De sonylibrary synchroniseert constant dubbele boeken. Erg irritant. Onlangs heb ik calibre geinstalleerd en dat werkt erg goed. Als ik boeken download krijg ik ze binnen als sony epub. Als ik de sony ereader verwijder, krijg ik ook geen epubs meer te zien. Hoe krijg ik boeken als epub binnen voor calibre? Ik hoop dat de vraag duidelijk is

  Reply

  • Als ik de vraag (en je omschrijving) goed begrijp dan heb je je Sony ereader gekoppeld aan je pc en zie je de ebook in Calibre. Die staan dan niet in de Calibre bibliotheek maar alleen op het apparaat en dat is de reden dat je ze niet meer ziet als je de ereader verwijdert.

   Je moet ze aan Calibre toevoegen – via de Add books knop linksbovenaan – en dan bladeren naar de map waarin de ebooks op de harde schijf staan. Dat is de map waar de Sony reader for PC software de ebooks bewaart dus dat is even zoeken. Het kan zijn dat je ook de ereader kunt koppelen en daarvandaan de ebooks kunt importeren maar dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd eigenlijk.

   Laat je even weten of dit is wat je bedoelde?

   Reply

 40. Wat moet ik aanvinken in Calibre om van een pdf een epub te maken? Probeer het elke keer weer, maar het is nog steds niet helemaal goed.

  Reply

  • Als je kiest voor converteren van een ebook kun je in dat scherm rechtsbovenaan kiezen voor het formaat. Standaard is dat al epub dus ik denk dat je dat al gedaan hebt.

   PDF’s omzetten naar epub bestanden levert nooit goede bestanden op. PDF’s zijn ‘uitgeprinte’ A4 pagina’s terwijl epubs de tekst aanpassen aan de grootte van het scherm. Calibre probeert bij de conversie de PDF’s te lezen en om te zetten maar dat levert nooit nette epubs op eigenlijk.

   Reply

   • okè, zal nog eens verder zoeken dan. In ieder geval bedankt voor je toelichting

    Reply

 41. Hallo Raymond, ik wil graag gebruik maken van jouw kennis als het mag. Ik heb sinds kort een Kobo Aura HD, het is mogelijk om het lettertype te veranderen maar bij de meeste boeken lukt dat niet. Ik heb ergens iets gelezen dat je met de plugin Modify epub iets kunt aanpassen wat mogelijk maakt dat het wel kan, maar ik kan het niet vinden. Misschien heb jij daar een antwoord op. Alvast bedankt.

  Reply

  • Dag Nina. Wel een interessante vraag want een ePub is uiteindelijk gewoon een soort website dat gemaakt is in xhtml met de opmaak in css. En net zoals een website wel kan proberen om een vast lettertype te tonen, werkt dat alleen als het lettertype ondersteund wordt door de browser of op de pc aanwezig is waarmee je iets bekijkt.

   Voor een ereader betekent het dat een ebook alleen maar getoond kan worden in een lettertype dat ook door de ereader ondersteund wordt. In bijna alle ebooks die ik tegen ben gekomen staat dan ook geen expliciet voorkeurslettertype genoemd omdat dit door de ereader bepaald wordt. Een uitzondering kom je wel eens tegen bij ebooks die met Calibre gemaakt zijn want daar heb je de optie om een lettertype in te sluiten in het epub bestand. Dat wordt dan wel ondersteund door sommige webreaders maar weer niet door een ereader.

   Oftewel, bij alle ebooks die ik tegengekomen ben kan ik keurig het lettertype aanpassen op mijn Kobo ereaders. Ik heb hem standaard op Amasis staan en dat werkt gewoon.

   Zijn het ‘gewone’ ebooks waarbij jou dat niet lukt?

   Reply

   • Dank je wel voor je snelle reactie. Misschien dat ik het dan toevallig bij een aantal boeken heb geprobeerd die met Calibre gemaakt zijn, ik weet het niet. Ik ben net in een ander boek begonnen waarvan ik het lettertype weer wel kan aanpassen. Wat verder speurwerk leverde me de info op dat je met het installeren van de plugin Modify epub en dan kiezen voor Remove embedded fonts er voor zorgt dat het lettertype veranderd kan worden.

    Reply

    • Die plugin zou zeker de moeite van het proberen waard zijn (dank voor de tip trouwens want die plugin ga ik ook eens uitproberen). Mocht het niet lukken dan zou ik nog eens proberen om een epub eerst te converteren naar mobipocket formaat toe, en dan vervolgens weer terug naar een epub. Door de conversie zou die ook weer een ‘schone’ epub moeten maken die hopelijk wel normaal werkt op je ereader.

     Reply

  • Hoi Rina,

   Wat bedoel je precies met labels? Nieuwe kolommen in het hoofdscherm van Calibre? In dat geval kun je rechtsklikken op een willekeurige kolom en in het menu kiezen voor Add your own columns.

   Vanzelfsprekend kun je dat ook bij de instellingen doen door naar de Preferences te gaan in het beginscherm van Calibre (de knop rechtsbovenaan) en vervolgens in de bovenste rij van Interface te kiezen voor Add your own columns.

   Reply

 42. Beste Raymond,
  dank voor al je uitleg, ik heb er al veel gebruik van gemaakt! Kan 1 antwoord niet vinden: ik heb Calibre geheel aan mijn smaak aangepast met allerhande plug-ins en sorteringen. Nu heb ik een nieuwe laptop en wil ik niet nogmaals de hele riedel aan installatie doorlopen om het programma te personaliseren: kan ik op een of andere manieer een kopie maken van Calibre zoals het nu op mijn huidige laptop staat? Gaat dus niet om de boeken, die heb ik sowieso mobiel.

  Reply

  • Ja dat moet kunnen maar het is geen foolproof proces. Een deel van de settings van Calibre wordt bewaard in het metadata.db bestand in je library dus die ‘heb je al automatisch’ dan.

   Plugins kun je niet zo maar kopieren dus die zul je helaas echt opnieuw moeten installeren in Calibre op je nieuwe laptop.

   Als je de standaardinstellingen bij installatie gebruikt hebt en Calibre op je oude pc en nieuwe laptop in *precies* dezelfde map staat, dan kun je proberen om je gehele map met instellingen te kopieren van je oude naar nieuwe pc.

   De volgorde zou dan zijn:
   * Update Calibre op je huidige pc naar de recentste versie
   * Noteer of kijk welke plugins je geïnstalleerd hebt en download ze opnieuw voor herinstallatie zometeen
   * Kijk in welke map op je huidige pc Calibre staat
   * Download de recentste versie van Calibre op je nieuwe laptop en installeer Calibre. Controleer of het in dezelfde map geïnstalleerd wordt en pas dat evt aan zodat het overeenkomt
   * Open Calibre op je laptop en verwijs naar je mobiele bibliotheek met al je ebooks. Installeer daarna bij Preferences->Plugins alle plugins opnieuw
   * Sluit Calibre op je laptop af en open Calibre op je oude pc. Ga naar Preferences->Miscellaneous- en klik op Open calibre configuration directory
   * Dat opent een Verkenner venster die (bij mij) in C:\Users\Raymond\AppData\Roaming\calibre blijkt te staan. Kopieer alle bestanden en mappen naar een USB stick o.i.d.
   * Open Calibre op je laptop weer, ga ook daar naar Preferences->Miscellaneous en klik op Open calibre configuration directory
   * **Sluit nu Calibre weer op je laptop***
   * Prik de usb stick in de laptop en verplaats alle bestanden van de usb stick naar de map die in de Verkenner geopend is op je laptop. Overschrijf alle bestanden die er al staan.

   Als het een beetje meezit zijn daarmee alle instellingen, inclusief de instellingen voor de individuele plugins, sorteringen enz, gekopieerd naar de Calibre installatie op je laptop. Controleer het door Calibre te openen en hopelijk ben je klaar.

   Reply

    • Raymond,
     Ik heb in Calibre de metadata aangepast om in mijn Sony reader de gewenste collecties te krijgen via de tags. Ik heb echter nog een vraagje. Ik begrijp dat ik alle boeken daarvoor van Calibre naar de reade moet laden. Op de reader staan echter alle boeken al, maar niet goed in collecties. Moet ik nu eerst alle boeken van de reader verwijderen voor ik ze opnieuw oplaad via Calibre of is dit niet nodig en overschrijft Calibre gewoon de hele inhoud van de reader?

     Alvast bedankt voor uw reactie

     Reply

     • Ik weet het niet zeker maar ik zou zelf eerst alle boeken van de ereader verwijderen voor ze opnieuw toe te voegen. Ik betwijfel of Calibre anders alleen de gewijzigde metadata zou versturen aangezien de boeken al op de ereader staan en je voorkomt alle problemen door simpelweg even vooraf de bestaande ebooks van de ereader af te halen. Check wel even of je ze in Calibre hebt staan voordat je per ongeluk een ebook verwijderd waar je geen backup van hebt?

 43. Ik mis opeens een knop (drie horizontale strepen en een rode schuine streep erdoor) waarmee ik heel handig alle mogelijke sorteringen van de database kon maken. Ik vermoed dat die er bewust uitgesloopt is. Hoe kan ik die weer terugkrijgen?

  Reply

  • Met die knop (drie blauwe streepjes met een rode schuine streep erdoor die achter het zoekbalkje stond – je ziet hem helemaal bovenaan in de schermafbeelding staan) verander je de zoekfunctie van Calibre. Normaliter geeft Calibre alleen de zoekresultaten weer die voldoen aan je zoekterm maar druk je op die knop, dan worden alle boeken weergegeven uit je bibliotheek en is de zoekterm gehighlight in alle titels of auteurs.

   Die knop is inderdaad bewust uitgezet maar je kunt hem bij de Preferences weer aanzetten. In de bovenste rij Interface zie je rechts Searching staan. Daar kun je vervolgens linksbovenaan de optie vinden om (in mijn Engelse instelling) ‘Show quick toggle button to switch between highlighting and restricting results next to the searchbar’ aan te vinken.

   Reply

   • Heel erg bedankt voor je snelle antwoord. Ik vind deze functie heel erg belangrijk omdat ik hiermede vanuit elke gewenst perspectief schermen kan gaan tonen met de gewenste info uit de database.

    Reply

 44. Raymond,
  Als ik boeken overzetten naar mijn Kobo Aura en ik selecteer bijvoorbeeld 3 boeken, dan wordt er maar 1 overgezet.
  Wil ik vervolgens de boeken er 1 voor 1 overzetten dan lukt dit niet. Steeds wordt het eerdere boek wat ik via Calibre heb overgezet naar de Kobo ‘overschreven’ door het nieuwe boek.
  Als ik via Verkenner in mijn Kobo kijk dan wordt het overgezette boek weergegeven als epub en niet als kepub, ook is de titel en de naam van de auteur niet meegegaan, terwijl de metadata in Calibre zijn gevuld met de juiste gegevens.
  Ik werk met Calibre 1.21
  Graag een tip van jou.
  Bijvoorbaat dank voor het meedenken.
  Piet

  Reply

  • Dag Piet,
   Het is me een mysterie hoe je dit voor elkaar hebt gekregen. Het lijkt bijna alsof alle ebooks dezelfde bestandsnaam hebben gekregen want dat kan ik alleen maar als oorzaak bedenken als er maar 1 overgezet wordt en nieuwe boeken telkens de oude overschrijven. Ze worden in elk geval niet als nieuwe titels gezien door Calibre en je ereader.

   Dat epub en geen kepub is overigens wel normaal. Alle ebooks zijn epub bestanden. Kepub bestaat niet als bestandsextensie maar is de benaming die Kobo gebruikt voor ebooks die je via hun gekocht hebt: kobo epubs of kepubs.

   Er zit ergens iets goed mis met instellingen die je gedaan hebt in Calibre, dat is me wel duidelijk. Het is echter volslagen gokwerk welke van de tientallen er fout zouden kunnen staan, helemaal als het er meerdere zijn.

   Ik kan je eigenlijk vooral aanraden denk ik om *helemaal* schoon te beginnen met Calibre. Dat betekent dat je in Calibre naar de preferences->miscellaneous moet gaan en ‘Open Calibre configuration directory’ moet aanklikken. Dat opent de map met instellingen van Calibre in een Verkenner venster.

   Sluit dan Calibre af, gooi die hele geopende map leeg die in de Verkenner open staat en start dan Calibre opnieuw op. Je start dan weer met de welkomstwizard en alle instellingen zijn weer fris en fruitig. Je kunt dan nog gebruik maken van je bestaande bibliotheek maar eigenlijk zou ik zelfs dat niet doen gezien je huidige problemen.

   Maak een nieuwe bibliotheek aan, zet daar tien of zo ebooks in en kijk of je deze wel zonder problemen op je Aura kunt zetten. Zo ja, dan weet je dat het opgelost is en dat het probleem echt aan de combinatie van instellingen en je oude bibliotheek lag.

   Reply

   • Raymond,
    Ik zit hier als ‘n klein kind gelukkig te zijn (en dat met mijn 1.99m) met jouw oplossing. Zelf had ik al Calibre verwijderd en opnieuw geïnstalleerd, maar zonder resultaat.
    Nu werkt ‘t weer als ‘n zonnetje en mijn boekenplanken zijn weer rijkelijk (gealfabetiseerd) gevuld.
    Wat ik fout heb gedaan, daar ben ik nog niet achtergekomen-in het vervolg blijf ik maar van grote instellingswijzigingen af.
    Bedankt!

    Reply

 45. Beste Raymond,
  Mag ik nog een vraagje stellen over het beheer van mijn boeken op mijn Kobo Aura HD? Het betreft de sortering van de auteurs. Als voorbeeld heb ik nu op mijn 6 boeken op mijn Kobo staan als Adler-Olsen, Jussi en 2 boeken als Jussi Adler-Olsen. In Calibre staan alle 8 boeken bij metadata bij auteurs als Jussi Adler-Olsen en bij auteursortering als Adler-Olsen, Jussi. Daar kan het verschil niet in zitten. Wat zorgt er nu voor dat bij het ene boek de vermelding van de auteur op mijn Kobo begint met zijn voornaam en bij het andere boek de vermelding op mijn Kobo begint met zijn achternaam. Nogmaals het kan niet in de metadata zitten, want die zijn allemaal gecontroleerd. Alle auteurs beginnen met de voornaam, en alle auteursorteringen beginnen met de achternaam. Ik kan er maar niet achter komen, waarom het ene boek wel en het andere boek niet juist vermeld wordt op mijn Kobo. Kun jij me helpen? Weet jij wat de oorzaak is?
  Met vriendelijke groeten, Rob van de Laar

  Reply

  • Dag Rob,

   Hier zit toch ergens een menselijke fout vermoed ik want even ongeacht de instellingen kan het niet zo zijn dat de 8 boeken in afwijkend formaat op de ereader belanden via Calibre als je de metadata uniform ingevuld hebt.

   De weergave van titel en auteur wordt bepaald in Calibre door een instelling bij Sending Books to Device (bij de instellingen dus :)). Standaard staat daar {author_sort}/{title} – {authors} en dat zorgt ervoor dat op een Kobo ereader dat deel na de / gebruikt wordt: titel zoals in het title veld staat en de auteur(s) zoals dat in het Author(s) veld staat.

   Standaard zou je dus alle 8 boeken op je ereader moeten zien met Jussi Adler-Olsen als de auteur en niet Adler-Olsen, Jussi want die laatste is het author_sort veld.

   Als je 100% zeker weet dat de metadata correct en uniform staat in Calibre voor die boeken dan zou ik nog even checken of bij de instellingen voor Sending Books to Device ook het bovenstaande staat. Zo ja, dan zou ik alle 8 de boeken handmatig verwijderen van de Kobo en dan weer opnieuw toevoegen via Calibre. Dan zou de auteurnaam hoe dan ook op dezelfde manier op de ereader moeten komen.

   Reply

   • Beste Raymond,
    Bedankt voor je snelle antwoord. Dit was inderdaad de oplossing. Eerst de boeken handmatig verwijderen uit de Kobo e-reader, daarna via Calibre de boeken weer opnieuw toevoegen. Nogmaals zeer bedankt!
    Vriendelijke groeten, Rob van de Laar

    Reply

 46. Dag Raymond, ik ben een beginnend Calibre gebruiker maar ben er al wel in geslaagd een catalogus van mijn boeken te maken. Nou zou ik graag vanuit de catalogus met een bladwijzer naar het boek toegaan zodat hij ook geopend wordt. Is daar een mogelijkheid voor ?

  Reply

  • Ik weet niet of ik je vraag helemaal goed begrijp maar laat ik beschrijven wat mogelijk is. Calibre heeft een ingebouwde viewer die gebruikt kan worden om een ebook te openen/lezen. Daar hoef je weinig meer voor te doen dan te dubbelklikken op de regel (rij) van het ebook in de catalogus. Als de titel geselecteerd is in de catalogus kun je overigens ook op ‘V’ drukken om de viewer te gebruiken. In de viewer wordt overigens altijd het ebook op de 1ste pagina geopend en zul je moeten bladeren naar waar je gebleven bent vrees ik.

   Wil je een ebook openen in een ander programma buiten Calibre om, dan is de beste/enige mogelijkheid om een ebook te selecteren in je catalogus en dan in de rechterkolom van de beschrijving, onder de omslag van het boek, op Pad of Path te klikken. Dat opent een Windows Verkenner venster naar de map waar het ebook staat. Dubbelklik je daar vervolgens op het epub bestand, dan opent het ebook zich in het programma dat op je pc geinstalleerd staat die overweg kan met epubbestanden.

   Is dit een antwoord op je vraag?

   Reply

 47. Calibre is een heel fijne databasemanager voor mijn e-books. Ik geniet van het gebruik ervan, maar loop toch wel eens tegen beperkingen aan. Ik hoop maar dat de geconstateerde beperking aan mijzelf ligt, omdat de applicatie onvoldoende ken.
  Wat is het geval? Calibre toont de inhoud van de database op alfabetische volgorde van de achternamen met de bij de metadata ingevoerde Voornaam en Achternaam. Echter in de database waar Calibre uit put is de alfabetische sortering op de Voornaam weergegeven. Is het mogelijk om in Calibre te switchen van de ene naar de andere weergave?

  Reply

  • Ja en nee (mijn favoriete nikszeggende antwoord :P). Calibre toont standaard een aantal kolommen in de database die inderdaad uit de metadata komen: titel, auteur, datum, tags, serie, publicatiedatum enz. Door te rechtsklikken op een kolomnaam kun je eventueel ook nog andere kolommen toevoegen zoals de bestandsgrootte of rating enz.

   Door te (links)klikken op een kolomnaam wordt de hele lijst gesorteerd op die kolomvolgorde van A tot Z of 1 tot 99999 en bij een tweede keer klikken in omgekeerde volgorde van hoog naar laag.

   Dat sorteren werkt voor zowel titel als auteur echter afwijkend. In de metadata geef je bij titel en auteur namelijk 2x een waarde in. De eerste is zoals het *getoond* wordt in de databaselijst en de tweede is zoals het *gesorteerd* wordt in die lijst. Dat is bij titel dus handig en nodig om bijv. lidwoorden weg te halen bij het title_sort veld zodat je bij sorteren op titel niet alles op De, Het of Een sorteert.

   Bij auteurs is dat dus nodig om precies te doen wat jij wilt: bij auteur vul je de auteursnaam in als Voornaam Achternaam (Joseph Vermeer) terwijl je bij author sort de naam invult als Achternaam, Voornaam (Vermeer, Joseph). Daar zit zelfs bij die titel en auteursvelden een controle op door Calibre zelf want als die naam correct geïnverteerd is opgegeven wordt het veld zelf groen weergegeven.

   Om een lang verhaal samen te vatten: helaas kun je niet eenvoudig switchen van view. Je zult *elk* metadatarecord af moeten gaan om in die metadata het author sort veld aan te passen naar Achternaam, Voornaam formaat. Klik je dan op de kolom met auteur, dan sorteert die alle ebooks op volgorde van achternaam, ook al zie je de auteursnaam als Voornaam Achternaam weergegeven.

   Reply

 48. Hallo Raymond

  Het plan is Windows te herinstalleren.
  Is er een manier om de huidige calibre-instellingen ‘mee te nemen’ zodat ook bij een nieuwe calibre-installatie de huidige kolommen die zijn aangemaakt weer zichtbaar zijn. Eigenlijk dat àlles weer zal werken als vanouds?

  Reply

  • Ja, de inhoud van de Calibre map in de Appdata/Roaming map is samen met de map waarin je bibliotheek met ebooks staat, wat je moet backuppen. Let wel dat als je evt. plugins geïnstalleerd hebt, die niet in de backup zitten.

   Het is verstandig om ook eerst Calibre bij te werken naar de laatste versie, dan de backups te maken en dan na herinstallatie die recentste versie te installeren. Je zou dan zonder problemen de backups terug moeten kunnen zetten. Het is overigens geen gegarandeerde wijze om alles identiek terug te krijgen maar het zou een eind moeten komen!

   Succes!

   Reply

 49. Oh, wat logisch om voor de backup en de nieuwe installatie dezelfde ( nieuwste ) software-versie te gebruiken.
  Helemaal niet aan gedacht, maar direct deze suggestie doorgevoerd!
  Nogmaals, ontzettend veel dank

  Reply

 50. Hallo Raymond,
  Misschien kun jij me helpen. Nij mij thuis werkt Calibre perfect op mijn Linux-PC. Dus ik installeerde Calibre op een (eveneens) Linux-PC (Linux Mint) van een kennis. En downloadde boeken van Bol. Die werden niet correct weergegeven, wat werd veroorzaakt doordat Adobe Digital Editions ontbrak, zo begreep ik na een zoekslag middels Google. Dus ik heb dat Adobe-ding geinstalleerd (middels Wine). Het Adobe-ding wil echter niet werken. Ook na opnieuw opstarten niet. Weet jij raad?
  Ik kan me niet herinneren dat ik dat Adobe op mijn eigen PC heb geinmstlleerd. Heeft Calibre het echt nodig?
  Dank bi j voorbaat voor je reactie!
  Peter

  Reply

  • Dag Peter,

   Calibre heeft Adobe Digital Editions niet rechtstreeks nodig om te functioneren. Wel is het zo dat Calibre niet overweg kan met ebooks met Adobe DRM. Ebooks moeten DRM vrij zijn of alleen maar voorzien van een watermerkbeveiliging.

   Het probleem wat je beschrijft kan twee oorzaken hebben. Oftewel de ebooks hebben Adobe DRM er op zitten die er af moet … maar dan heb je Adobe Digital Editions al nodig gehad om die ebooks zelfs maar te downloaden. Dan wel dat je niet de ebooks zelf hebt gedownload maar de .acsm bestanden die in Adobe Digital Editions geopend moeten worden om het ebook te downloaden (met DRM).

   Ik gok dat laatste dus want het gaat hier om piepkleine bestandjes die niet het ebook zelf zijn en daarom logischerwijs niet in Calibre geopend kunnen worden. De vraag terug is dus wat je *precies* gedownload hebt aan bestanden die je probeert te openen in Calibre. Zijn dat epub bestanden of zijn dat acsm bestanden?

   Reply

   • Ik had net de auteurs veranderd om te testen. Maar nu krijg ik het niet terug gezet. Weet jij raad?
    Ik had eerst altijd bij auteurs bijv. Jeroen Kuipers staan en dan stond automatisch bij sorteer auteur Kuipers, Jeroen. Zo was het eerst. Nu heb ik op het zwarte hoofdje langs de auteur geklikt en en heb geklikt op auteur hetzelfde als sorteer auteur en nu staat er bij beide Kuipers, Jeroen. Helaas krijg ik het niet teruggedraaid

    Reply

    • Je hebt het jezelf hiermee knap lastig gemaakt volgens mij :) Bij zowel auteur als sorteerauteur heb je nu dus overal achternaam, voornaam staan en bij dezelfde opties kun je dat inderdaad niet meer herstellen.

     Ik heb het nog nooit gedaan maar volgens mij zou het met de volgende stappen moeten lukken als je tijdelijk de werking van de ‘Herbereken alle sorteerauteurwaarden’ en die van ‘Alle sorteerauteur-waarden naar auteur kopieren’ verandert. Dat doe je bij de Voorkeuren -> Geavanceerd -> Aanpassingen en dan de vijfde optie die je daar in de lijst ziet: Algoritme voor auteurssortering.

     Daar zitten de instellingen voor het automatisch omzetten van de namen naar sorteerauteur. Standaard staat daar author_sort_copy_method = ‘comma’.

     Ik gok dat als je dat verandert naar author_sort_copy_method = ‘nocomma’ dat je vervolgens terug kunt gaan naar het scherm bij het zwarte hoofdje en op ‘Herbereken alle sorteerauteurwaarden’ kunt klikken om bij alle sorteerauteurwaarden alle auteursnamen in voornaam achternaam formaat te krijgen.

     Dan ben je er nog niet natuurlijk want je hebt nu de sorteerauteurnamen in de eerste kolom staan en de reguliere namen bij sorteerauteurnamen. Als je vervolgens (nu wel expres) op ‘Alle sorteerauteur-waarden naar auteur kopieren’ klikt dan heb je beide kolommen weer in Jeroen Kuipers formaat staan.

     Nu ga je weer terug naar Voorkeuren -> Geavanceerd -> Aanpassingen en zet je bij Algoritme voor auteurssortering de instellingen weer terug naar author_sort_copy_method = ‘comma’.

     Voor de laatste keer terug naar het zwarte hoofdje en dan zou je met een laatste klik op ‘Herbereken alle sorteerauteurwaarden’ weer de sorteerauteursnamen in het Kuipers, Jeroen formaat hebben staan.

     En nu nooit meer ergens op klikken als je niet zeker weet wat er fout kan gaan ;) Succes en laat alsjeblieft weten of dit ook werkt!

     Reply

 51. Hallo Raymond, ik gebruik zelf Calibre al jaren en ben nu bezig bij mijn schoondochter, maar daar krijg ik de titelsortering niet goed.
  Ik wil gewoon de titel met lidwoorden vooraan aan allebei de kanten, weet jij hier de oplossing voor????
  Bij voorbaat dank.

  Reply

  • Dag Marry, ik geloof dat ik niet helemaal goed begrijp wat het probleem is. In de bibliotheek wordt het titel veld getoond en dat is het linkerveld als je bij de metadata van een ebook kijkt. Daar kan/mag de volledige titel staan, ook al begint dat met een lidwoord.

   Klik je in de bibliotheek op de kolom met titel, dan sorteert Calibre alle ebooks in de bibliotheek op het titelveld. Maar daar gebruikt Calibre niet het linkerveld in de metadata voor, maar het rechterveld bij de titel. Daar hoort de titel van het ebook te staan zonder de lidwoorden. “De kleine blonde dood” kan links staan terwijl rechts dan “Kleine blonde dood, de” moet staan voordat Calibre het veld groen maakt als teken dat het correct is. Dit alles moet voorkomen dat als je de bibliotheek sorteert op titel, je niet alle boeken bij elkaar hebt staan die beginnen met de, het of een. De titel met lidwoorden vooraan wordt dus door Calibre daarom ook niet geaccepteerd aan allebei de kanten.

   Ik heb dus ook geen oplossing voor je als je dit per se wel wilt, behalve handmatig alle boeken bewerken, de lidwoorden vooraan zetten in het sorteertitel veld en de roze kleur negeren van het veld.

   Reply

   • Dit kan wel: onder Voorkeuren, Geavanceerd, Aanpassingen in de regel “Opmaak van titel en reeksen bij het gebruik in sjablonen beheren”
    en verander de waarde ‘library_order’ in ‘strictly_alphabetic’. Vervolgens rechtsonder kiezen ‘Wijzigingen voor deze tweak toepassen’ en linksboven opknop ‘Toepassen’ kiezen.
    Calibre herstarten en klaar.

    Reply

    • Leek even later toch niet altijd te werken. Aanvullende wijziging doorgevoerd door het lijstje van alle nederlandse lidwoorden te verwijderen onder ‘Woorden als ‘lidwoorden’ beschouwen bij sorteren van tekststrings’.
     Zorg dat alles achter ‘nld’ wordt verwijderd tot aan de eerstvolgende komma voor de volgende taal.

     Reply

 52. Beste Raymond, ik heb op mijn laptop een mooie calibre bibliotheek met eigen indeling en de boeken met metadata, labels e.d. Nu is mijn laptop verouderd en heb ik een nieuwe gekocht. Weet jij hoe ik de volledige bibliotheek over kan zetten naar de nieuwe? Ik kom er zelf niet uit. Alvast bedankt voor je reactie. groet Kitty

  Reply

  • Dag Kitty, dat is gelukkig heel eenvoudig want het is feitelijk niet meer dan het kopieren van 1 map waarin de gehele bibliotheek zich bevindt.

   Als je Calibre opstart dan ga je naar het icoontje voor de bibliotheken bovenaan (die met het plankje boeken erop). Als je daar op klikt klapt er een menu uit en daar kies je de bovenste optie. Bij mij (Engelse versie) heet die Switch/create library.

   Daar hoef je nog even niet veel te doen maar bovenaan in het vervolgschermpje zie je in welke map je huidige bibliotheek zich bevindt. Dat is de map waar je een backup van moet maken. Een USB stick zou prima moeten werken tenzij je echt een gigantische grote bibliotheek hebt.

   Die map kopieer je en zet je ergens op je nieuwe laptop neer waar je het terug kunt vinden. Dat kan letterlijk dezelfde locatie zijn maar het maakt helemaal niet uit verder. Zo lang jij maar weet waar je die map neergezet hebt.

   Dan ga je op je nieuwe laptop weer naar Calibre (die je wel eerst geinstalleerd moet hebben maar daar ga ik dan even van uit) en terug naar het boekenplank icoontje en Switch/create library. Daar staat standaard dus een lege bibliotheek maar als je nu op het kleine icoontje klikt dat achter de balk staat met Nieuwe locatie, dan kun je de nieuwe gekopieerde map selecteren die je net op je laptop teruggeplaatst hebt. Zorg er voor dat de eerste van die drie opties (die onder dat balkje staan) ook aangevinkt staat (het is standaard aangevinkt) zodat Calibre de nieuwe map als bibliotheek gaat gebruiken.

   En dan zou alles weer moeten werken als vanouds! Mocht je eventueel zelf plugins geinstalleerd hebben op je oude laptop, vergeet die dan ook niet opnieuw te installeren op je nieuwe laptop. Deze zijn helaas niet eenvoudig over te zetten.

   Succes!

   Reply

   • Hallo Raymond, dank voor je uitleg. Heb boekenplanken aan mijn nieuwe calibre toegevoegd, map van oude laptop op usb gezet in op nieuwe laptop. Maar nu moet ik elk boek 1 voor 1 inlezen en de kaft en metadata zie ik niet. Wat doe ik verkeerd? Groet Kitty

    Reply

    • Ik heb een boek ingelezen en als ik dan naar metadata ga staat er bij aangepaste metadata niets ingevuld, en bij basismetadata staan wel de kaft en boekomschrijving, als ik aangepaste metadata invul en wil opslaan krijg ik de volgende melding: corruptError database disk image is malformed?

     Reply

     • Je leest er meer onder hiervoor ( 6 months ago )
      Succes!

      Zie 6 months ago:
      Hallo Raymond
      Het plan is Windows te herinstalleren.

     • Raymond, super is gelukt alles staat op de goede plek, dankjewel voor je duidelijke en handige blog, groetjes Kitty

 53. Beste Raymond,
  ik gebruik Calibre al heel lang en ik gebruik maar een fractie van de
  mogelijkheden, en ik ben er zeer content mee, maarrrrrrrrr sinds
  kort herkent Calibre mijn Kindle niet meer, dwz ik moet soms wel 10 keer de Kindle in/uitpluggen en Calibre aan/uitzetten voordat het apparaat herkend wordt. en onlangs wilde ik boeken uit Calibre overzetten naar de Kindle en kreeg de mededling dat er niet genoeg geheugen vrij was terwijl als ik de muis op “apparaat” zet hij aangeeft 17 GB vrije ruimte. Ik heb al eens gedacht Calibre te verwijderen en opnieuw te installeren maar ik ben bang dat ik dan alle boeken in Calibre kwijt ben. Of is mijn angst ongegrond en blijven de boeken op de harde schijf staan
  als Calibre verwijderd wordt?? Je zou me een groot plezier doen mijn probleem te verhelpen PS als ik in preferences kijk naar genegeerde apparaten is er geen vermelding

  mvrgr

  henney

  Reply

  • Mijn vraag zou allereerst zijn of Calibre je Kindle niet herkent of dat je besturingsysteem (Windows neem ik aan) er moeite mee heeft. In Calibre zou ik bij de Preferences controleren of bij de Plugins de Kindle driver wel aanstaat. Ik vermoed van wel want ook al moet je soms 10x inpluggen, het feit dat het de 11e keer werkt geeft aan dat het probleem niet bij Calibre zit volgens mij.

   Ik zou definitief ook even kijken bij Apparaatbeheer in Windows. Koppel je Kindle aan je pc en kijk of Windows hem wel herkent (door te kijken of je de Kindle kunt benaderen in de Verkenner bijv). Zo niet, verwijder dan in Apparaatbeheer de Kindle bij Verborgen Apparaten, herstart de pc en koppel dan opnieuw de Kindle aan. Dat forceert Windows om de Kindle driver opnieuw te installeren en met enig geluk lost dit je probleem dan op. Ook in Calibre.

   Overigens zou een deinstallatie van Calibre je bibliotheek met ebooks met rust moeten laten. Alleen het programma zelf wordt verwijderd. Als je Calibre bijwerkt naar een nieuwe versie gebeurt er feitelijk iedere keer hetzelfde want de oude versie wordt dan verwijderd en de nieuwe geïnstalleerd zonder dat je bibliotheek met ebooks aangeraakt wordt.

   Reply

   • bedankt voor je vlotte reactie Raymond,
    de computer herkende de Kindle altijd, verborgen apparaten in
    apparaatbeheer kon ik niet vinden, maar ik heb een nieuwe
    plug in in preferences geinstalleerd en na opnieuw opstarten van Calibre kwam “apparaat” direkt boven in beeld- bedankt!!!
    henney

    Reply

   • Raymond,
    sorry dat ik je nog een keer lastig val maar ik heb iets te vroeg gejuicht. ik zie nu in de bovenbalk van Calibre “apparaat” (zwart)
    en “naar apparaat sturen” (blauw) zo was het voorheen ook,
    maar als ik nu op “apparaat” klik krijg ik een leeg vlak waar voorheen alle boeken werden getoond die op de Kindle stonden.
    als ik een boek naar apparaat stuur krijg ik de mededeling kan niet uploaden naar apparaat-geen schijfruimte beschikbaar terwijl “apparaat” (zwart) in Calibre aangeeft 18 GB beschikbaar
    en die zijn ook echt beschikbaar! wat ik wel merkte is dat als de Kindle aangesloten wordt en door Calibre herkent rechtsonder “taken” begint te draaien en wanneer dit proces klaar is zie ik in de Calibre bibliotheek aangevinkt de boeken die al op apparaat waardoor het simpel is de niet aangevinkte boeken alsnog naar apparaat te sturen, echter dit proces wordt halverwege afgebroken en dus zie ik geen enkel aangevinkt boek en de boeken zitten dus echt wel op de Kindle,
    dus wat nu???
    alvast bedankt voor je antwoord

    groetjes,
    henney

    Reply

    • Het blijft wat gokken zo vrees ik maar goed, tijd om uit te sluiten waar het probleem ligt. Het is ofwel je Kindle (onwaarschijnlijk) of de drivers in Calibre functioneren niet meer zoals het hoort. Ik ben wel benieuwd wat voor Kindle je hebt als je 18GB ruimte beschikbaar hebt overigens want als ik het me goed herinner heeft alleen de oude Kindle 2 een SD geheugenkaartje en zijn alle andere Kindle modellen beperkter in hun opslag. Mocht je dat ene model hebben met SD kaartje dan zou ik die evt eens vervangen of opnieuw formatteren want er gaat kennelijk iets mis als er naar toe geschreven wordt.

     Idealiter zou ik proberen om je Kindle aan een andere computer te hangen met Calibre, bij een familielid of zo. Dan weet je redelijk zeker waar het probleem ligt want als het niet werkt is het je Kindle en als het dan wel werkt is het Calibre.

     Enfin, wat ik zou doen is – voor de veiligheid – een backup maken van de map waar je Calibre bibliotheek in zit en dan Calibre volledig deïnstalleren. Vervolgens de meest recente versie downloaden (2.14 op dit moment) en met de standaardinstellingen opnieuw installeren. Hierdoor worden gegarandeerd verse, en werkende, plugins voor de Kindle geïnstalleerd. Heb je je probleem nog steeds met de Kindle, dan lijkt het me toch echt iets met je ereader te zijn. Afhankelijk van welk model Kindle het is zou je ook nog kunnen proberen om de Kindle terug te zetten naar de standaardinstellingen. Je boeken zijn immers veilig in de Calibre bibliotheek (of bij Amazon in de cloud als je daar ook nog boeken gekocht hebt).

     Geen pretje allemaal maar hopelijk kom je een stapje dichterbij de oplossing?

     Reply

     • Hallo Raymond,
      ik heb een Kindle Fire HDX met 64GB geheugen geen pure e-reader
      dus maar boeken lezen hierop is heel prettig.Ik heb Calibre er volledig afgegooid met behulp van Revo en toen opnieuw geinstalleerd en inderdaad alles werkte weer als vanouds.
      Maar…… niet voor lang want een dag later zat ik weer met hetzelfde probleem.De computer “ziet” de Kindle wel, maar Calibre niet. Bij het installeren van Calibre vraagt het programma
      welk apparaat en in die lijst staat ook Amazon en als je die aanklikt o.a ook Kindle Fire, dus what more can i do???
      Zie je nog een achterdeurtje om eens te proberen?
      Hoor graag van je.
      met vriendelijke groeten,

      henney

     • Dag Henney,

      Ik ben door mijn voorraad achterdeurtjes heen vrees ik. Ik heb nog even gezocht naar eventuele bekende problemen met de combinatie van Calibre en de Kindle Fire (HDX) Android tablets en die kom ik wel af en toe tegen. Er zijn kennelijk meer mensen die problemen hebben met de correcte herkenning van de Kindle Fire door Calibre, zelfs met symptomen van ‘de ene keer wel, de andere keer niet’ die jij ook beschrijft.

      Het lijkt daarmee toch ‘iets’ te zijn van Calibre zelf en niet iets dat jij (of ik) kunt fixen. De enige workarounds die ik dan kan bedenken is om te kijken of het installeren van een oudere versie bijvoorbeeld wel soelaas biedt (was er een tijd en dus een versie van Calibre waarbij je dat probleem niet had) of om het op een andere laptop/pc eens te proberen.

 54. Dag Raymond,
  ik kom toch weer even terug op mijn probleem met Kindle Fire en
  Calibre. Als ik een echte Kindle e-reader aan de computer hang is
  er geen enkel probleem om boeken vanuit Calibre over te hevelen.Het is alleen ‘n probleem met de Fire HDX.
  Ik heb wel eens in Calibre zitten rommelen en kreeg dan de mededeling “naar klembord” kopieren, maar mij is niet duidelijk
  wat hiermee bedoeld wordt. Komen deze probleempjes op die manier bij de ontwikkelaars terecht? Verder zeg je probeer een oude versie, maar waar kan ik die nog downloaden??? En is er geen mogelijkheid om het probleem bij Kovid Goyal zelf aan te kaarten? Of zou ik toch een bepaalde plug-in missen? maar welke en hoe die binnen te halen.
  Ik zou het prijs stellen als je nog eens je gedachten er over wilde laten gaan en wil me bij voorbaat verontschuldigen voor de “mess” waarmee ik je opscheep.
  groetjes,
  henney

  Reply

  • Oudere versies kun je vinden vanaf de downloadpagina van Calibre zelf: http://download.calibre-ebook.com/ hoewel het de vraag is of oudere versies een betere ondersteuning hebben voor de Fire HDX.

   Ik denk inderdaad dat je beter af bent op het supportforum van Calibre http://www.mobileread.com/forums/forumdisplay.php?f=166 en dan specifiek in het Devices deel dat is bedoeld voor problemen en oplossingen voor apparaten die door Calibre ondersteund (zouden moeten) worden.

   Excuses zijn natuurlijk niet nodig, ik vind het juist jammer dat ik je niet verder kan helpen bij gebrek aan die tablet. Ik hoop wel dat je bijv. op dat forum meer hulp vindt; ook Kovid Goyal zelf is daarop aanwezig.

   Reply

   • Raymond,
    toch bedankt voor de tip en je bemoeienis.
    zal zeker op beide sites gaan kijken en mocht ik er wijzer van worden zal ik het langs deze weg laten weten,
    groetjes,
    henney

    Reply

    • Hallo Raymond,
     alweer een maand of 6 geleden dat ik om je hulp vroeg, maar dat probleem van toen is niet meer zo relevant want ik gebruik nu meestal een andere computer met Windows8
     nu doet zich echter iets vreemds voor, Ik gebruik Kindle Fire HDX 64GB. Als ik Calibre open zie ik dat er in de bibliotheek
     3.580 boeken zitten. Als ik de Kindle aansluit en op het zwarte
     symbool ‘apparaat” klik (rechts naast het “bibliotheek” symbool
     krijg ik onder in beeld de mededeling 4.346 boeken en die zijn allemaal aangevinkt als zijnde in bibliotheek-een enorm verschil
     dus de Kindle zegt dat er 4.346 boeken in zitten en dat die ook allemaal in de Calibre bibliotheek zitten, terwijl de bibliotkeek in het Calibre programma aangeeft dat er maar 3.580 boeken inzitten.RaRa, wat is hier aan de hand.Om het nog iets gecompliceerder te maken kan ik een aantal boeken die wel
     in de biblioteek zitten en dus ook op de Kindle aanwezig zouden moeten zijn niet vinden als die ga “zoeken” in de Kindle.
     Dus kort samengevat en misschien ten overvloede als ik Calibre
     open en Kindle aansluit zie ik in “bibliotheek” 3.580 boeken die allen ook staan aangevinkt op apparaat (hoofdgeheugen)
     Als ik daarna klik op ‘apparaat” zie ik 4.346 boeken die allen
     ook staan aangevinkt als zijnde in bibliotheek.
     Kun je hier iets zinnings over zeggen? Ben benieuwd.
     Alvast bedankt en groetjes,
     henney

     Reply

     • Dag Henney,

      Het is natte vingerwerk om te gokken wat er aan de hand zou kunnen zijn maar je hebt ofwel filters/virtuele bibliotheek aan staan in Calibre waardoor je niet alle titels in de bibliotheek ziet op dit moment of – en dat lijkt me aannemelijker – er staan meerdere ebookbestanden van dezelfde titel in de mappen op je Kindle Fire. Dat zou je moeten kunnen controleren als je in de Verkenner gaat kijken in de mappenstructuur van je Kindle denk ik.

      Als je zeker weet dat in Calibre alle boeken zitten die je ook zou moeten/willen hebben, dan is de makkelijkste oplossing om alles van je Kindle te verwijderen (dat kan in dat scherm waar je ze ook ziet staan in Calibre) en daarna de titels uit je bibliotheek opnieuw op de Kindle te zetten. Dan zouden het toch echt op beide locaties 3580 boeken moeten zijn :)

 55. Dag Raymond,
  Wat een interessante tips zijn op jouw website te lezen.
  Zelf ben ik al tijden op zoek hoe ik meerdere covers aan één eboek kan toevoegen. Dat vind ik leuk omdat een nieuwe druk vaak een andere omslag kent en bovendien kan ik dan ook de achterkant van een boek toevoegen.
  Is dit op een makkelijke manier mogelijk?

  Reply

  • Dag Martin,

   Het is mogelijk hoewel het van je definitie van makkelijk afhangt :)

   In Calibre is het mogelijk een ebook te bewerken (rechtsklikken op een titel in de bibliotheek en dan Edit Book) en daarmee kun je de html/xml bestanden in een ePub bestand aanpassen. Een ePub bestand is namelijk niks meer dan een (groot) aantal html/xml bestanden die bij elkaar gevoegd zijn als een soort zip-bestand. Eigenlijk is het een website die uit webpagina’s bestaat in een specifieke volgorde.

   Het is daarbij prima mogelijk om een tweede, derde of nog meer lege pagina’s toe te voegen na de cover/titelpagina en deze te voorzien van afbeeldingen die de tweede, derde of nog meer covers vormen. Datzelfde geldt dus net zo goed voor een nieuwe html pagina aan het einde van het bestand met afbeeldingen van de achterkant.

   Het vereist wel even een beetje spelen met de editor want je moet de afbeeldingen eerst importeren in het ePub bestand en dan met de correcte html code tonen op de nieuwe pagina’s (makkelijkste is om de code van de oorspronkelijke coverpagina te kopieren, te plakken op de nieuwe pagina’s en de naam van de afbeeldingen aan te passen) .. maar heel lastig is het niet en je kunt niets verkeerd doen zolang je maar het oorspronkelijke ePub bestand als backup bewaart.

   Reply

 56. Ik heb mijn backupbestand geupdate via een kopieer/plakken opdracht.
  Daarbij heb ik voor de optie gekozen dat reeds bestaande bestanden niet opnieuw worden gekopieerd. Bij het installeren van de bibliotheek blijkt nu dat Calibre een groot deel van de bibliotheek (alle boeken die toegevoegd zijn vanaf maart 2014) niet leest, terwijl deze boeken wel aanwezig zijn in de map. Dit betekent dat ik 2700 ebooks handmatig zal moeten toevoegen en alle metadata moet bijwerken. Hoe kan ik dit probleem oplossen ?

  Reply

 57. Wat heb ik al veel antwoorden op deze site gevonden, maar heb toch nog een vraag. Ik heb op 2 pc al mijn boeken in Calibre staan. Ik heb dit in één keer via een USB stick over kunnen zetten, dus ook incl aangepaste metadata. Maar als ik 1 boek wil overzetten naar mijn andere pc, dan wil ik dit gewoon via de mail kunnen doen. Alleen krijg ik dan de aangepaste metadata niet mee. Hoe moet ik dit doen? Ik heb het op dezelfde manier gedaan als toen ik in 1 keer het hele bestand overzette via de USB stick. Dus boek (en) selecteren en dan bovenaan geklikt op : op schijf opslaan. Dan via de mail dit bestand bijgevoegd. Op de andere pc het bestand via de mail geopend. Maar dan zie ik mijn aanpassingen in het metadatabestand niet. Het is het oude bestand weer.

  Reply

  • Wat je beschrijft klopt (helaas). Het ePub formaat, of welk ebookformaat dan ook, bevat zelf bijna geen metadata. In het bestand zelf zijn eigenlijk alleen maar de auteur en de titel opgenomen. Wil je al je ebooks beheren, dan is dat echt niet voldoende en dat is de reden dat je in Calibre veel meer gegevens kunt gebruiken.

   Probleem is dat die metadata dus niet verwerkt kan worden in het ebookbestand zelf. Calibre schrijft al die metadata weg in een apart bestandje “metadata.opf” in de desbetreffende map in de Calibrebibliotheek, samen met een “cover.jpg” als je een afwijkende omslag geïmporteerd hebt voor die titel.

   En nu raad je het vast al: toen je al je boeken in Calibre hebt overgezet via een USB stick heb je keurig al die mappen en metadatabestandjes meegekopieerd. Dat is ook precies zoals het bedoeld is. Maar kopieer je alleen het ePub bestand uit 1 van de mappen – en dat is feitelijk wat je doet door te kiezen voor ‘opslaan op schijf’ – dan neemt die de metadata dus niet mee. Omdat het een los bestandje is dat alleen door Calibre gebruikt wordt.

   Dat betekent ook dat het omslachtig is om 1 titel te kopieren naar de Calibre versie op je 2e pc. Handmatig de map incl. metadatabestanden kopiëren werkt niet omdat Calibre die map simpelweg niet ziet in de al bestaande database op je 2e pc.

   De opties zijn dan:
   * Een lege nieuwe bibliotheek aanmaken in Calibre op je 1e pc en die verwijzen naar een map op je USB stick. Noem het ‘Overhevelen’ of zoiets zodat je weet waarvoor die bibliotheek dient. Je kunt dan rechtsklikken op een titel en kopieren naar een andere bibliotheek – de nieuwe Overhevelen bibliotheek dus. Op de 2e pc open je de bibliotheek vanaf de USB stick in Calibre (door op de knop bovenaan met het boekenplankje te klikken) en dan doe je hetzelfde maar dan door het te kopieren naar de bibliotheek op je 2e pc.
   * Het kale ebook bestand toevoegen en handmatig & opnieuw alle metadata toevoegen

   Als alternatief zou je ook kunnen overwegen om 1 Calibrebibliotheek te gebruiken op beide pc’s. Dit kan tegenwoordig heel handig als je de map van de bibliotheek in Dropbox, Google Drive of OneDrive zet en die synchroniseert op beide pc’s. Ik heb dat voor Dropbox beschreven https://rsnijders.info/vakblog/2013/03/28/calibre-met-dezelfde-bibliotheek-op-meerdere-pcs-gebruiken-via-dropbox/ maar het werkt ook uitstekend met andere bestandsynchronisatiediensten. Met de gratis opslagruimte zou je prima uit de voeten moeten kunnen.

   Reply

 58. Ik gebruik al jaaaaren Calibre tot grote tevredenheid i.c.m. met een wat ouder e-reader Sony PRS600. Gekochte boeken (o.a. van Bol) laadt en zet ik met gemak over. Echter, een recent aangeschaft boekje kreeg ik wel geladen en lezen in Calibre en Adobe Reader maar niet op mijn Sony. Oorzaak bleek niet DRM, doch een andere code getuige het commentaar van Bol: “Deze foutmelding ontstaat omdat er de laatste jaren veranderingen in de ebookbestanden zijn aangebracht. Omdat u een ouder model e-reader heeft is het daardoor mogelijk dat deze de nieuwste ebooks niet meer ondersteunt. Bij nieuwere modellen ontstaat deze foutmelding niet”
  Ze hebben het prima opgelost- krijg het physieke boekje nu gewoon toegezonden, maar ik blijf toch een beetje met de vraag zitten of die (ondanks het commentaar van Bol) toch niet kan worden opgelost met een hardware update of anderszins.

  Reply

  • Het klinkt me erg raar in de oren hoewel ik niet kan uitsluiten natuurlijk dat het zo is. Aan 1 kant is een epub niet voor niets een standaardformaat. Het zou niet zo moeten zijn dat een ouder model ereader niet overweg kan met een ePub want dan moet het afwijken van de standaarden. Aan de andere kant wordt er veel code en script toegevoegd in het kader van die watermerk DRM.

   Het zou nog interessant zijn (geweest?) om een conversie uit te voeren van dat specifieke ebook. Van ePub naar ePub zodat Calibre in elk geval poogt er een standaard ePub bestand van te maken. Mocht je nog beschikken over dat ebook, dan is dat wellicht nog eens de moeite van het proberen waard.

   Overigens beschik ik zelf toevallig ook nog over een Sony PRS600 dus als je nog eens zoiets tegenkomt, dan wil ik ook best eens een poging wagen om het wel werkend te krijgen. En iig te kijken waar het probleem zou kunnen liggen.

   Reply

   • Dank voor je antwoord Raymond. Ben er even een weekje uit geweest en heb zojuist je suggestie gevolgd en het boekje (in Calibre re muisklik) “geconverteerd” naar ePub- dat was overigens in een oogwenk gebeurd. Boekje opnieuw overgezet via Calibre nar m’n PRS600, maar die liep na pag 1 weer vast, dus dat heeft niet geholpen. Ik blijf het ook een vreemd verhaal vinden, maar deste interessanter om er achter te komen waar dat nou aan kan liggen. Derhalve wil ik je met alle plezier het bestandje toezenden, maar ik begrijp dat ik dat niet hier moet doen. Laat me dan even weten hoe ik dat bij jou krijg.

    Reply

    • Dat ebook is inmiddels bij mij terecht gekomen omdat ik het erg interessant vond er achter te komen waarom een gekocht(!) ebook, dat als ePub bestand gewoon aan een (eenvoudige) standaard voldoet, niet zou werken op “oudere” modellen ereaders. Het klonk mij namelijk meer in de oren alsof de helpdesk van Bol alleen maar had gelezen dat Fred over een oudere PRS-600 ereader beschikt en vervolgens niet eens meer de moeite heeft genomen zijn probleem op te lossen.

     Terwijl het feitelijk om een klacht gaat dat een bij Bol.com gekocht product ondeugdelijk is en niet werkt. Op een ander product dat in 2010/2011 ook door Bol.com verkocht werd.

     Toen ik het ebook namelijk opende in Adobe Digital Editions bleek het na scrollen op de tweede pagina al een crash te veroorzaken in ADE. Dat wijst op een fout in de betreffende html pagina of in het stylesheet voor een element dat op die pagina aangeroepen wordt. Het is niet anders dan een weergavefout op een website namelijk. Een check in de ebook-editor van Calibre (de editor biedt altijd meteen de optie aan om het ebook te controleren op het voorkomen van precies dit soort fouten) onthulde meteen waar de fout zat. In de stylesheet stond een verwijzing naar “font-weight: left;” en dat moest “font-weight: normal;” zijn. Een simpel foutje dat overduidelijk door handmatig bewerken erin was geslopen. Corrigeren van dat kleine dingetje was genoeg om het ebook weer helemaal normaal werkend te krijgen. Ook op de ereader van Fred.

     Zo’n foutje kan gebeuren natuurlijk maar het is wel een kwalijke zaak dat een signaal van een koper van dit ebook niet opgepakt wordt door Bol voor wat het is: een constatering dat er iets met het product aan de hand is. Iets dat terug gecommuniceerd dient te worden naar de uitgever zodat dat foutje eruit gehaald wordt en andere betalende klanten niet de dupe er van worden. Het feit dat sommige ereading apps en andere modellen ereaders minder kritisch zijn op die fout in de stylesheet maakt natuurlijk niet uit. Grote kans dat minimaal alle Sony ereaders wel hierover vallen en daar zijn er nog genoeg van in omloop.

     Fred heeft aangegeven de oplossing van dit probleem terug te willen koppelen naar de support van Bol. Hopelijk pakken ze het signaal nu wel goed op en zo niet, dan zal ik de uitgever zelf een mailtje sturen.

     Oh en overigens betekent dit niet dat iedereen zijn of haar niet werkende ebooks moet gaan opsturen naar me he? :) Mocht je ook problemen met een gekocht ebook hebben, dan is de beste route dus om de verkoper daarvan op de hoogte te brengen en deze ook te wijzen op de verplichting die ze hebben om je een deugdelijk en goed werkend product te verkopen. Vraag een oplossing of je geld terug want daar heb je recht op, ongeacht welk model ereader je hebt.

     Ben je benieuwd of je gekochte ebooks wel voldoen aan de standaard? Dan kun je ze uploaden en laten controleren/valideren in de ePub Validator http://validator.idpf.org/ Dit is wat elke uitgever doet – zou moeten doen – voordat een ebook te koop wordt aangeboden. Zoals ik hierboven al aangaf werkt een lokale ebook-editor ook prima zoals Sigil of de ingebouwde versie in Calibre.

     Reply

 59. Ik werk al jaren met calibre. Op dit moment is de bibliotheek erg groot 76 gb. Ik kwam er achter dat boeken die ik uit calibre verwijder in de map calibre op de harde schijf blijven staan. Kan ik dit wijzigen zodat de bestanden zowel uit calibre als de harde schijf worden verwijderd?
  Alvast bedankt.

  Reply

  • Hm, dat valt niet te wijzigen want dat zou simpelweg niet moeten gebeuren. Als je ze uit Calibre verwijderd, dan worden de bestanden (metadata, epub bestand en de map van de auteur) ook uit de bibliotheekmap verwijderd.

   Tenzij de bibliotheek corrupt is geraakt – en dat kun je controleren door op het icoontje van je bibliotheek te klikken in het menu en dan bij bibliotheekonderhoud voor ‘bibliotheek controleren’ te kiezen – zou het niet eens moeten kunnen wat je beschrijft. Tenminste, ik krijg dat niet voor elkaar en er is geen instelling te vinden die dit zou kunnen veroorzaken voor zover ik dat kan zien.

   Domme vraag maar is de map calibre op je harde schijf echt wel dezelfde als de map die Calibre als bibliotheek gebruikt?

   Reply

 60. Ik heb zo’n 6000 boeken in calibre staan, wel allemaal een genre mee gegeven, maar ik heb een eenvoudige vraag.
  Is het mogelijk om bepaalde lijsten maken zoals bijvoorbeeld:
  Alleen de aanwezige auteurs
  Alleen de titels die bij een bepaalde auteur horen.
  Zo kan ik nog wel wat mogelijkheden bedenken, maar daar kom ik dan waarschijnlijk wel uit als ik weet hoe ik de eerste lijst kan produceren.
  Mijn dank zou heel groot zijn als iemand mij de gouden tip geeft

  Reply

  • Calibre heeft een functie waarmee je een catalogus kunt maken van alle ebooks in je library. Dit is feitelijk een export van de metadatagegevens van alle titels in CSV formaat en die kun je zonder problemen importeren in Excel om alle soorten lijsten te maken die je maar wilt.

   De catalogusexportfunctie zit (verstopt) onder de knop ‘Boeken converteren’ in de menubalk. Als je niet op de knop zelf maar op het pijltje aan de rechterzijde van de knop klikt, krijg je een klein submenu met als onderste optie ‘Creëer een catalogus van de boeken in uw bibliotheek’. In het vervolgscherm kun je eventueel nog aan/uitvinken welke velden geëxporteerd moeten worden in het CSV/XML tabblad maar het is mijns inziens handiger om gewoon alles te doen en dat na importeren in Excel op te schonen.

   Succes :)

   Reply

 61. Vraag
  Calibre zet boeken in een aparte map. Daar staan dan vaak drie soorten bestanden. jpg (cover), opf (metadata), epub. Als je tegenwoordig een epub koopt dan is het maar 1 bestand met de cover en de metadata er in.
  Hoe krijg ik op een slimme manier cover en metadata in het epubbestand zelf. Ik heb een hersenbeschadiging en ik vind het leuk om een bibliotheek voor ouderen te beheren, maar je hebt van die mensen die lopen te klooien. Die zetten rustig een nieuw cover over een antiek boek heen, terwijl de inhoud van het antieke boek, gewijzigd is. Dit wil ik voorkomen.
  Kunnen jullie mij helpen?

  Reply

  • @Paul Calibre zet de geïmporteerde ebooks in zijn bibliotheek neer en die bestaat inderdaad uit een aantal mappen per auteur en titel waar de ebooks in staan, aangevuld met een tweetal bestandjes die voor Calibre nodig zijn. De ene is de cover (jpg) die getoond wordt in de Calibre bibliotheek/coverbrowser en die andere is dat .opf bestand waar de metadata in opgenomen is.

   De losse ePubs hebben natuurlijk een cover ingebouwd als het goed is. Calibre biedt de mogelijkheid om een andere cover te gebruiken in de presentatie en voor zichzelf zet het de cover daarom ook los van de ePub. Het ePub formaat biedt zelf bijna geen ruimte voor metadata (op de titel en auteur na) en dus moet Calibre dat in een extern bestandje opslaan.

   Het zal je dus niet lukken om die metadata te integreren of op te nemen in het ePub bestand maar ik kan niet overzien waarom dat ook nodig zou zijn. De metadata heeft alleen maar zin in Calibre, de cover zit sowieso al in het ebookbestand en tenzij de ouderen zelf in Calibre kunnen rommelen zou het volgens mij voldoende moeten zijn als je ze alleen de ePub geeft?

   Reply

 62. Ik mimporteer boeken vanaf spotnet in calibre. Bij het importeren in calibre krijg ik bij dubbele boeken de optie “-niet selëcteren-
  De boeken komen dan niet dubbel in calibre maar wel dubbel in de directory -Calibre_ bibliotheek in verkenner. Hoe kan ik voorkomen dat op de harde schijf op deze manier heel veel bestanden op de harde schijf komen die niet in Calibre hoeven omdat dit bestand al aanwezig is.
  Momenteel verwijder ik deze dubbele bestanden door het pad in Calibre te openen en de niet geselecteerde dubbele bestanden handmatig te verwijderen. Dit is in mijn bibliotheek van ca 17000 boeken dagen werk.

  Reply

  • Probleem inmiddels opgelost. Ik had uw eerdere commentaar niet gelezen, via de optie on calibrebibliotheek opgeschoond

   Reply

 63. Hallo Raymond,

  Ik zit nu al een aantal dagen te stoeien met het volgende probleem. Ik heb twee bibliotheken. De ene is voor gewone boeken en is helemaal intact. De boeken staan in verkenner in mappen die de naam van de auteur hebben. Prima

  Nu heb ik ook een bibliotheek met strips. In verkenner had ik deze per in de map “Strips Calibre” per album ingedeeld. “Suske en Wiske …..Guust Flater” enz.
  Nu heb ik deze mappen toegevoegd aan Calibre…bibliotheek “Strips Calibre” Hieraan heb ik uit andere mappen nog meer strips toegevoegd. De strips hebben allemaal een ander formaat; epub, cbr en pdf.
  Het resultaat is dat ik nu heel veel mappen heb op de harde schijf in “Strips Calibre”. De ene map heet “onbekend” en bevat en suske en wiske. In een andere map bv “suske en wiske_Teder Tronica” staat hetzelfde album ook.
  Met de plug-in ‘Find duplicates’ (title: identical en author: ignore) kan ik al die dubbele albums opsporen. Sommige mappen bevatten alleen metadata en covers. Het werkelijk ebook-bestand staat daar niet in. Ik kan dez natuurlijk met de hand verwijderen maar dat gaat lastig bij 4000 titels.
  Daarnaast heb ik ook nog dezelfde albums maar met een andere bestandsnaam.
  Hoe krijg ik hier hier weer lijn in. Inmiddels beslaat de strip-bibliotheek meer dan 100 gb.
  Graag zou ik (als alle dubbele er uit zijn) de albums weg willen schrijven zodanig dat zij in verkenner terug te vinden zijn in de map met als naam de reeks (suske en wiske) en in submappen (die als naam de titel van het album hebben) de verschillende formaten van hetzelfde album + cover en metadata.
  Ik hoop dat je oplossing weet. Alvast mijn hartelijk dank over het meedenken.

  Hartelijke groeten,

  Bert
  Het resultaat is dat

  Reply

  • Dag Bert,

   Ik vrees dat het niet kan wat je wil. Ik krijg (veel) meer vragen over het organiseren van de mappen van Calibre maar helaas zit daar geen enkele flexibiliteit in bij Calibre omdat de mappenstructuur en inhoud simpelweg niet bedoeld zijn als manier om je bibliotheek te organiseren. De Calibre bibliotheek in het programma zelf is dat en de mappenstructuur is niet meer dan de plek waar de benodigde bestanden neergezet worden. Alle functionaliteiten, zoals het ontdubbelen maar ook het toevoegen van de metadata, werken in de Calibre bibliotheek maar worden niet vertaald naar de mappenstructuur.

   *Maar* wat je wil kan wel met de functie ‘Op schijf opslaan’. Hierbij selecteer je alle titels die je wilt wegschrijven en dan worden ze in een map van je keuze bewaard. Standaard gaat dat ook in een map van “achternaam, voornaam vd auteur” en een submap van de titel van het book waarin alle versies van een boek te vinden zijn maar je kunt de template voor het wegschrijven van ebooks aanpassen in de Voorkeuren -> Boeken op schijf bewaren.

   Verschillende formaten kunnen helaas geen eigen submap krijgen maar met de template {series}/{series_index} – {title}/{title} worden alle strips weggeschreven in een hoofdmap van de reeks, een submap met het nummer binnen de reeks icm de titel en komen de exemplaren (in alle beschikbare formaten) in die submap te staan met alleen de titel. Auteur toevoegen lijkt me met strips minder relevant dus die heb ik uit de template gelaten. Je kunt het bij de Voorkeuren echter eenvoudig aanpassen mocht je willen spelen met de verschillende mogelijkheden.

   Let wel dat dit dus een *extra* map oplevert dus als je alle titels uit je stripbibliotheek wegschrijft komt er nog eens 100 GB bij op je harde schijf.

   Reply

 64. In jouw uitleg zie ik dat je steeds de engelse versie gebruik van calibre. Ik gebruik de nederlandse versie.
  Bij het beheren van bibliotheken zie ik bij het knopje “Calibre” niet de mogelijkheden, die jij wel laat zien bij de engelse versie (bijvoorbeeld: Rename, Remove etc. Is dit in de NL-versie anders geregeld?

  Reply

  • @Rob Ik maak inderdaad altijd gebruik van de Engelse versie aangezien ik me een beetje stoor aan sommige vertalingen en die Nederlandse vertalingen er sowieso niet altijd zijn voor alle plugins die ik gebruik. In latere artikelen over Calibre ben ik overigens begonnen met toevoegen van de NL benamingen van de menu-opties die ik bespreek en dan is ook te zien dat er functioneel geen enkel verschil is tussen de NL en Engelse versie. Je kunt ook relatief eenvoudig wisselen tussen een groot aantal talen binnen Calibre en behalve de benamingen zul je geen andere verschillen aantreffen.

   Bij het beheren van bibliotheken komen de extra menu-opties, die je in de schermafdrukken hierboven ziet, pas te voorschijn als je meer dan één bibliotheek in gebruik hebt. Dat is het enige functionele verschil. Zodra je een nieuwe bibliotheek aanmaakt zul je de extra opties – in het Nederlands – zien verschijnen.

   Reply

 65. Hoi. Ook ik ben erg blij met Calibre. Helaas is t me niet gelukt m’n bieb op te slaan in droobox en die via m’n nieuwe pc weer op te halen. Nu staan er wel veel boeken op m’n ereader. Kan ik die niet van m’n ereader op Calibre zetten? Andersom volgorde dus. Ben benieuwd. Vast bedankt voor t meedenken

  Reply

  • Dag Erika, dat is geen enkel probleem. Als je Calibre start en dan je ereader aansluit op je pc, dan verschijnt in de knoppenbalk bovenaan een icoontje (met Apparaat of Device). Als je daar op klikt krijg je alle ebooks te zien die op de ereader staan en staat er een vinkje voor de titels die ook in de Calibre bibliotheek staan. Alle titels die geen vinkje hebben en die je naar je Calibre bibliotheek wilt kopieren kun je dan selecteren, rechtsklikken en dan ‘Add to library’ (of het NL equivalent).

   Reply

   • Dag Raymond, dankjewel! Ik had me er al aan gewaagd. Probleemloos inderdaad. ( ik was bang dat de ereader ging synchroniseren met een lege bibliotheek. Maar gelukkig niet. Wat is het toch een fijn programma, Calibre!

    Reply

 66. Ik heb een vraag waar ik me al tijden over buig maar waar ik niet uit kom! Mede dankzij mijn slechte engels…

  Ik wil mijn laptop leeghalen vanwege slechte prestaties maar ik ben de dan de Calibre bibliotheek kwijt. Althans.. ik heb al eens geprobeerd om de boel te kopiëren en dan kreeg ik de boeken wel over maar was ik al mijn eigen aangepaste metadata kwijt. Vaak kloppen de kaften van de boeken niet en de omschrijving van de boeken mist vaak of is niet volledig. Ik heb echt honderden uren in mijn bibliotheek zitten, om alles zo aan te passen dat ik er blij mee ben. Maar hoe kan ik mijn aangepaste metadata behouden als ik de bibliotheek weer terug zet op de laptop? Ik ga (lichtelijk..?) door draaien als ik al mijn werk kwijt ben!
  Wie kan mij helpen?

  Reply

  • Je hebt een goede timing denk ik, Gertude. De recentste versie van Calibre – versie 2.47 – heeft een nieuwe export/import functionaliteit toegevoegd voor precies dit doel: het backuppen van alle instellingen, plugins en de bibliotheken en het vervolgens kunnen importeren van die backup op een andere locatie. Dat zou prima moeten werken in jouw geval.

   Zeer binnenkort ga ik dit testen en vanzelfsprekend komt het dan met uitleg hier op mijn blog te staan.

   Reply

   • Misschien een leuke bezigheid voor de kerstdagen ??
    Ik zou vanmiddag naar een computerwinkel, zodat ze eens mee kunnen kijken/zoeken. Daar twijfel ik nu over….
    De laptop moet met spoed leeg want hij loopt continu vast. Maar ze kunnen niets doen zonder dat de bibliotheek veilig is! Kan ik met die optie ook de bibliotheek op een externe harde schijf zetten en hem weer terug plaatsen als de laptop klaar is?

    Reply

    • Daar heb je die nieuwe optie niet eens voor nodig. Calibre slaat de bibliotheek op in een aparte map(penstructuur) die los staat van waar het programma zelf geïnstalleerd is. In die map (met alle submappen) staan zowel de boeken als de aangepaste metadata en die kun je gewoon backuppen op een externe harde schijf (of zelfs in de cloud zetten mbv Dropbox of OneDrive https://rsnijders.info/vakblog/2013/03/28/calibre-met-dezelfde-bibliotheek-op-meerdere-pcs-gebruiken-via-dropbox/)

     Als je die map *met de volledige inhoud* op een externe harde schijf zet, die weer terugzet op je schoongemaakte laptop zodra je daar ook weer Calibre op gezet hebt en Calibre bij de instellingen laat weten welke map die als bibliotheek moet gebruiken (die teruggezette dus), dan gaat dat zonder enige problemen. Ik heb het meerdere malen op die manier gedaan.

     Het enige waar je dan geen backup van hebt zijn de eventuele geïnstalleerde plugins en alle instellingen die je aangepast hebt. Dat zou die nieuwe optie wel moeten doen maar als het je alleen om de bibliotheek gaat, voldoet het kopiëren van de map van de bibliotheek ook uitstekend.

     Reply

     • Ik ben het niet eens met de laatste alinea. Tot dusverre kan ik de map ‘Calibre’ kopiëren naar elke gewenste bestemming en dan worden de door mij aangepaste instellingen e.d. gewoon meegenomen. Dat komt omdat ik zowel de software als boeken tesamen veiligstel.

    • De bibliotheek veilig stellen
     en
     C:\users\naam die je gegeven hebt\Appdata\Roaming\calibre

     Zo doe ik het altijd als ik de PC schoonmaak
     Na afloop de bibliotheek weer terug zetten
     Calibre installeren
     C:\users\naam die je gegeven hebt\Appdata\Roaming\calibre
     overschrijven

     Reply

     • Dropbox is gratis met minimaal 2GB opslagruimte en je moet wel duizenden ebooks in je Calibre bibliotheek hebben staan wil je daar niet genoeg aan hebben. Maar goed, Dropbox of een andere opslagdienst in de cloud is zeker niet essentieel. Zoals ik aangaf is het backuppen van de bibliotheek in de praktijk al ruim voldoende en – daar hebben jullie gelijk in, Joseph en Koos – met de Calibre map die je kunt terugvinden in AppData/Roaming heb je ook de instellingen plus plugins. De AppData map is echter standaard verborgen in de Verkenner en dus moet je wel even weten hoe je die het beste kunt backuppen.

      Vandaar dat ik het een handige optie vind die nu aan Calibre toevoegd is want het doet niets anders dan je bibliotheken en die map met de instellingen/plugins veilig stellen in 1 backup bestand. Maar handmatig de mappen backuppen is natuurlijk altijd een optie.

      Beide opties heb ik nu beschreven hier: https://rsnijders.info/vakblog/2015/12/24/backup-maken-van-calibre/

 67. Hoi Raymond,

  Ik heb inderdaad wat aanpassingen gemaakt in Calibre. Zoals ik al zei, heb ik al eens een poging gedaan om de boeken over te hevelen naar een andere laptop. Ik heb toen Calibre daarop geïnstalleerd maar ik was alle metadata kwijt, evenals de volgorde e.d. Ik zie de map met boeken wel op de schijf staan maar daar staan niet de aanpassingen die ik gedaan heb in. Dus dat was ik toen kwijt. Ik zou graag het hele programma willen verplaatsen naar de externe harde schijf, de laptop terug zetten naar de fabrieksinstellingen en dan alles er weer op zetten wat gebruikt wordt. En dan dus de Calibre bibliotheek weer op de schone laptop zetten. Maar tot nog toe zou ik niet weten hoe…
  Je woont niet toevallig in de buurt…? ;-)

  Die jongen van de computerzaak kende het programma niet en hij wil wel een poosje puzzelen in het nieuwe jaar maar of dat bij zijn takenpakket hoort…

  Reply

  • Ik heb wel te veel boeken voor Dropbox… althans voor de gratis versie

   Reply

 68. Goedemorgen,

  Daar ben ik weer! Ik kom er niet uit. Ik krijg Calibre niet weggezet met alle nieuwe metadata en daarna weer terug. Wel met de oorspronkelijke data maar niet met de vernieuwde. Mijn laptop doet op dit moment een uur over installaties en over het opstarten van programma’s heb ik het maar niet! Elke keer loopt ie vast… Wie kan mij helpen??? Door stap voor stap de uitleg te geven in een zo makkelijke uitleg of misschien zelfs vanaf afstand. Ik wil er best voor betalen! Of is er iemand die in de buurt van Kampen woont? Ik zou je eeuwig dankbaar zijn! Graag hoor ik van je!

  Groetjes,

  Gertrude van de Vosse

  Reply

 69. Beste Raymond
  Allereerst veel dank voor de geweldige kennisbank die je inmiddels opgebouwd heb!!
  Ik maak er graag gebruik van.
  Toch een vraagje:
  Al een aantal dagen ben ik aan het prutsen met het volgende:
  Op mijn PC heb ik Calibre geïnstalleerd en al mijn boeken ingevuld.
  Ik heb diverse bibliotheken gemaakt
  Als ik in de tagkolom het pijltje bij auteurs open klap, heb ik 26 mappen van A tot Z. Elke map kan ik open klappen en dan bevinden zich alle auteurs van die beginnende achternaam letter zich in die map.
  Echter niet bij alle bibliotheken
  Bij sommigen heb ik geen 26 mappen, maar staan alle schrijvers gewoon op alfabet
  Welke instelling dit doet kan ik niet vinden

  Kun je mij vertellen hoe ik die mappen kan maken?

  Bij voorbaat dank voor je reactie
  Groet, Bert

  Reply

  • Dag Bert,

   Je was er bijna zelf achter gekomen denk ik want de meeste mensen hebben geen meerdere bibliotheken en kunnen de tag browser niet vergelijken op die manier :) Als je de bibliotheek waarbij je mappen ziet in het auteursdeel van de tag browser vergelijkt met eentje waarbij je ze niet ziet, dan zul je merken dat er een limiet is waarbij dat gebeurt.

   Om precies te zijn, als je meer dan 100 verschillende items (auteurs) hebt in een bibliotheek, dan maakt Calibre een onderverdeling in mappen voor beter overzicht. Zijn het er minder dan 100, dan krijg je simpelweg de hele alfabetische lijst.

   Die limiet – wanneer die onderverdeling in mappen ontstaat – is instelbaar. Bij Voorkeuren -> Uiterlijk en gedrag -> tabblad Labelbrowser vind je die opties terug. Je ziet bij “Inklappen bij meer items dan” nu 100 staan. Als je dat aanpast naar bijvoorbeeld 1, dan zal die altijd de mappen tonen.

   Reply

   • Raymond, dank je wel
    Hoe simpel kan het wezen!!!!
    Dagen heb ik er naar gezocht!
    Super, veel dank
    Groet, Bert

    Reply

    • Beste Raymond,
     Ik probeer boeken te delen met mijn zoon en wil ze niet in de cloud opslaan. Daarom heb ik een aparte bibliotheek aangemaakt in Calibre en daar voor hem interessante boeken ingezet. Via Bittorrent Sync deel ik die boeken met mijn zoon.
     Hij heeft ze nu dus op zijn pc staan.
     Eenmalig inlezen in Calibre gaat prima, maar wanneer ik nieuwe boeken toevoeg en hij deze binnenhaalt via BTS, dan heeft hij ze weliswaar op zijn pc staan, maar Calibre werkt niet automatisch de bibliotheek bij.
     Ik ben op zoek naar een manier om Calibre automatisch bij te werken, maar heb het nog niet gevonden.
     Ik dacht dat ik het hier had gevonden https://rsnijders.info/vakblog/2013/03/28/calibre-met-dezelfde-bibliotheek-op-meerdere-pcs-gebruiken-via-dropbox/, want daar staat “Overigens worden nieuw toegevoegde boeken op je Mac niet automatisch zichtbaar in Calibre op je laptop als Calibre openstaat daar. Calibre leest welke boeken er in de bibliotheek staan bij het opstarten en scant dat tussendoor niet. Maar goed, de kans dat je op twee plekken tegelijk Calibre hebt openstaan is niet heel groot natuurlijk.”.
     Dit werkt bij mij helaas niet zo.

     Reply

     • @Marieke Wellicht dat Bittorrent Sync niet alle bestanden in de map met de bibliotheek goed synchroniseert want het zou echt moeten werken als je een identieke map op twee verschillende computers hebt en Calibre op beide computers naar diezelfde bibliotheek verwijst.

      Ik gebruik dezelfde werkwijze in Dropbox, OneDrive en heb het meerdere malen handmatig met een USB stick gedaan. Dat gaat altijd goed. In Dropbox en OneDrive worden nieuwe boeken meteen gesynchroniseerd naar de tweede pc en zie ik ze opduiken als ik na het synchroniseren Calibre start.

      Calibre heeft geen optie om bibliotheken bij te werken want dat doet het automatisch door het laden van het metadata.db bestand dat in de hoofdmap van de bibliotheek staat. Misschien even controleren of dat bestand wel gesynchroniseerd wordt?

 70. Hoe kan ik mijn Calibrebibliotheek alfabetisch op de achternaam van de auteurs ordenen?
  Help me svp
  Hartelijk dank,
  Lambert Puls

  Reply

  • Zolang de metadata netjes ingevuld is per titel (allebei de auteursvelden dus bijv bij Auteur(s): Lambert Puls en bij Auteursortering: Puls, Lambert), kun je simpelweg in de column van de Auteur(s) klikken in de bibliotheek om er op te sorteren. Als je klinkt op – of vlak naast – het kopje Auteur(s) dan sorteert die alles op dat veld.

   In de column wordt de auteur altijd getoond met voornaam achternaam. Maar voor het sorteren wordt het Auteurssorteringsveld gebruikt en dat is dan dus op achternaam, voornaam.

   Reply

 71. Ik heb een probleem, misschien kan u helpen? Heb gans mijn Calibre leeg moeten maken. Gelukkig stonden alle boeken op een externe schijf. Maar ik zie nu dat ze na terug zetten in Calibre geen omslag meer hebben. Ik heb wel telkens twee files, ePub en opf file. Wat nu?
  Alvast bedankt

  Reply

  • Als je ePubs importeert in Calibre dan zet Calibre het in een eigen mapje op je harde schijf en voegt daar een opf bestand aan toe waar de metadata voor dat specifieke ebook in bewaard wordt. Als de ePub correct is opgemaakt en voorzien is van een omslag in het bestand zelf, dan kopieert Calibre dat er uit en wordt er ook een cover.jpg in het mapje gezet.

   Als je backups maakt van een Calibre bibliotheek dan moet je dus ook altijd die hele mappenstructuur backuppen want anders mis je de metadata en de covers die door Calibre getoond worden.

   Als je geen Calibre backup hebt maar puur de oorspronkelijke ePubs op een externe schijf had staan, dan is de beste manier om een lege bibliotheek aan te maken en dan vervolgens de ePubs opnieuw te importeren. Voor de meeste ePubs zal Calibre dan ook opnieuw de omslagbestanden aanmaken en tonen.

   Voor degene die dan nog steeds geen omslag tonen zul je de metadata moeten bewerken (per titel) en kunnen/moeten kiezen voor de optie om een omslag te downloaden. Calibre zoekt dan bij Amazon, Google en nog wat bronnen naar een geschikte omslag.

   Reply

 72. Beste Raymond,

  Ik zou graag ook de biografie vd schrijvers kwijt willen in Caibre, maar ik heb gezocht maar kan dit niet vinden, kan dit uberhaupt wel?

  Ik hoor het graag.

  Reply

  • Dag René,
   Calibre heeft geen editor voor metadata over schrijvers dus als je op zoek bent naar een overzicht van alle auteurs om daar vervolgens biografische gegevens aan toe te voegen, dan nee, dat kan niet in Calibre.

   Mocht je dat toch per se willen dan zou je elke auteur als ‘boek’ kunnen toevoegen en het commentaarveld gebruiken om de biografie in te zetten. Als je vervolgens nog een nieuwe custom kolom toevoegt aan elke neptitel (biografie bijv) dan kun je die kolom bij de Virtual Library gebruiken om die neptitels eruit te filteren als je alleen je echte titels wilt zien. Of juist alleen de biografieën. Ik vond een voorbeeld online van iemand die dat op die manier gedaan heeft: http://i.imgur.com/sydgs.jpg

   Zelf zou ik gebruik maken van de functie die *wel* in Calibre zit. Bij elke titel in de bibliotheek zie je in de rechterkolom (als je die aan hebt staan natuurlijk) de naam van de auteur(s) onder de omslagfoto. Dat is behalve de naam als tekst ook een hyperlink en Calibre is ingesteld om de (Engelse) Wikipediapagina te laten zien van die auteursnaam. Als je rechtsklikt op de naam echter kun je kiezen om die auteursnaam te beheren. Je komt dan in het ‘Auteurs beheren’ scherm waar je behalve de naam en sorteernaam ook een vaste link (koppeling) kunt invullen bij elke auteur.

   Je kunt hier geen nieuwe velden aan toevoegen helaas – het zou de beste plek zijn om die biografie toe te voegen natuurlijk – maar als je die biografiepagina’s elders al online hebt gevonden (bij de Nederlandse Wikipedia of één van de tientallen andere sites op internet met dit soort informatie) dan zou je die links hier kunnen invullen. Je kunt dan bij elke titel simpelweg doorklikken op de auteursnaam om bij die biografie te komen. Niet perfect misschien maar het werkt wel.

   Reply

 73. bij metadata bewerken kan je ook commentaar vullen (zeg maar de achterkant van het boek). maar als ik de boeken overzet naar mijn kobo ereader zie ik het commentaar nergens terug. is hier een oplossing voor??

  Reply

 74. Hallo, ik heb mijn e boeken van de ene computer op de andere computer gezet. Ook in calibre bibliotheek maar nu hebben de boeken geen inhoud (krijg melding geen beschikbare formaten). Ik ben nu handmatig bij elk boek het E pup formaat aan het toevoegen, ik weet nl. geen andere manier.
  Hoop dat u iets weet hoe en wat, alvast bedankt.
  Met vriendelijke groet, til

  Reply

  • @Til Ik ben bang dat je niet alles (goed) gekopieerd hebt uit de mappen van Calibre. De hele mappenstructuur, inclusief de bestandjes die de inhoudsopgave van de bibliotheek vormen, moet gekopieerd worden want anders herkent Calibre op je andere computer de boel niet goed. Zoals je nu helaas ondervonden hebt. En moet je dus feitelijk alle ePubs handmatig opnieuw toevoegen.

   Als je nog toegang hebt tot die ene computer waar het goed opstaat, dan kun je ofwel een nieuwe poging doen om alle mappen te kopiëren dan wel gebruik maken van de ingebouwde export/import functie van Calibre. Hiermee kopieer je zowel de bibliotheek (of bibliotheken) maar ook alle instellingen en plugins van de ene naar de andere computer.

   Ik heb hier uitgelegd hoe je dat kunt doen: https://rsnijders.info/vakblog/2015/12/24/backup-maken-van-calibre/

   Succes!

   Reply

 75. Ik heb ook in Calibre toegevoegd wanneer ik ‘n boek gelezen heb (datumveld) maar is dit te genereren naar bijvoorbeeld excel, zodat je een lijst krijgt met alle gelezen boeken? (of dat je uberhaupt een lijst kan genereren/maken van al je boeken in excel) en als dit niet mogelijk is, hoe maak je dan een lijst?

  Ik hoor t graag,

  mvg
  René Boer

  Reply

 76. Hallo ik heb in Reader for Pc boeken staan, deze heb ik voor een Sony E-reader.
  Nu zou ik deze boeken naar Calibre willen overzetten voor mijn Kindle, hoe kan dit ik bn er al een paar uur mee bezig en het lukt mij niet

  Reply

  • @Gerard De makkelijkste manier is om vanuit Calibre de EPUB bestanden te importeren uit de map waar Reader for PC ze opslaat. Dat is normaliter de \My Books\Reader map die je in de Mijn Documenten map ziet staan (dus Mijn Documenten\My Books\Reader

   Heb je ebooks in Reader for PC staan met Adobe DRM beveiliging? Dan kun je die wel importeren in Calibre maar niet converteren naar MOBI formaat zodat je ze op je Kindle kunt lezen. Dat is helaas niet mogelijk met ebooks die van DRM voorzien zijn.

   Reply

 77. Ha Raymond,
  Kan ik het ebook van m’n vriendin koppelen aan m’n pc / aan Calibre en dan enkele boeken uit Calibre op haar ebook zetten, zonder dat Calibre in de war raakt van een ander ebook.
  Dankjewel vast voor je reactie!

  Reply

  • @Erika Als je met ebook, ereader bedoelt dan kan dat zeker. Calibre kijkt alleen maar naar wat er al op de ereader staat (en of dat ook in de Calibre bibliotheek aanwezig is) en je kunt zonder problemen ebooks op haar ereader zetten. Tenminste, als je geen ebooks met DRM in Calibre hebt staan natuurlijk maar daar ga ik even niet van uit.

   Ik heb zelf meerdere ereaders en dat lukt allemaal prima :)

   Reply

 78. Hoi Raymond,
  Het gaat hier niet helemaal goed meer. M’n boeken verschijnen niet meer in Calibre. Qua map waar de boeken in staan is er niets veranderd. Wel meen ik me te herinneren dat ik laatst per ongeluk het programma winrar verwijderd heb. Kan dat het probleem zijn?
  Groetjes, Annet

  Reply

 79. Sinds kort krijg ik steeds een foutmelding als ik van de calibre bibliotheek boeken op de reader wil zetten. Eigenlijk sinds de laatste 2 update van Windows. Heeft iemand meer die problemen en hoe kan ik dat oplossen? Of moet ik afscheid nemen van Calibre?

  Reply

  • Ik heb nog nooit een probleem gehad met Calibre.
   Wat voor melding krijg je dan?
   Groetjes

   Reply

    • welke reader heb je?
     herkent calibre de reader nog wel?
     Komt het icoontje bovenin te staan?
     Ik ben ook maar een leek

     Reply

     • Ik heb Kobo Glo. Ik heb het wel aangegeven in de welkomswizzard. Ik zet nu mijn boeken via de Verkenner in de reader en dan staan ze er wel op. Maar van de bibliotheek rechtstreeks op het apparaat gaat niet meer.

     • als je calibre start en dan de reader aan sluit, wat zie je dan precies op je scherm
      Ik heb ook een Kobo en het werkt allemaal als een tierelier
      Misschien toch iets fout gegaan bij een upgrade
      Probeer de laatste upgrade nog een keer (2.71)

     • Ik zie de replay knop niet in je laatste berichtje dus doe ik het zomaar.

      Het is opgelost. Ik zag bij de upgrade dat ik vergeten was om 2 pluigins te installeren.
      Hartelijk dank voor het meedenken

 80. Hulp gezocht!

  Ik kan het nog steeds niet ?. Ik krijg het niet voor elkaar om de Calibre bibliotheek in zijn geheel over te zetten. Het lukt wel om de boeken over te zetten maar dan ben ik alle metadata kwijt. En aangezien er duizenden boeken in staan zie ik het niet zitten om ze één voor één weer bij langs te gaan. Ik heb alles volledig ingevuld.
  Is er iemand die in de buurt van Kampen woont die mij, tegen vergoeding, kan helpen?
  Mijn laptop werkt niet goed meer en moet helemaal teruggezet worden. Ik kan niet meer updaten maar ik kan dat niet eerder doen dan wanneer ik de Calibre veilig heb.
  Dus wie kan/wil mij helpen?

  Reply

 81. Is er een mogelijkheid om de inhoud van een kolom te verplaatsen naar een zelf aangemaakte kolom.

  Reply

 82. hallo,

  ik heb een vraag. bij een heel aantal boeken uit calibre stuurt calibre de boeken naar mijn ereader, maar zonder data. in de bibliotheek geeft hij wel weer hoeveel MB het boek bevat maar bij het overzetten staat het dan op 0 MB. Hoe kan dit?

  mvgr Danielle

  Reply

  • @Danielle Als het niet bij alle ebooks gebeurt dan zou ik vermoeden dat de ebooks in kwestie op 1 of andere manier niet in de correcte opmaak zijn. Oftewel, dus geen valide EPUB bestanden zijn.

   Dat kun je testen door een paar van die ebooks te openen in de ingebouwde editor (rechtsklikken en dan kiezen voor “Bewerk boek”) en dan de check te doen door in het venster rechtsbovenaan in de editor te kiezen voor ‘Controleren”. Als die met een groot aantal fouten komt kan het zijn dat het dus geen valide EPUB bestand is.

   Hoe dan ook, er is iets met die ebooks aan de hand volgens mij ….

   Reply

   • Hallo Raymond,

    Dankjewel voor je antwoord. Het gekke was juist dat die boeken ook gewoon ePub formaat hadden. Ik ben er gisteren nog de hele dag mee bezig geweest en uiteindelijk heb ik een ander programma gedownload. Adobe digitals. En hiermee heb ik alle boeken wel op de ereader gekregen. Ik vermoed dus dat het te maken heeft met de beveiliging die er op de ebooks zitten. Calibra schijnt dit niet allemaal te kunnen openen dan. Adobe lukt het dus wel schijnbaar.

    Reply

 83. Hallo Raymond,

  Ik had ook een vraagje:
  kan ik ook de inbrengen in calibre hoeveel blz het boek omvat?
  Ook wilde ik eens weten als je die metadata allemaal hebt verzameld en nadien gaat kijken krijg je het titel van het boek met een apart jpg bestand en metadata opf of zoiets is het mogelijk dat je dit allemaal tot 1 bestand verwerkt? Ik bedoel hiermee dat je het epub bestand ziet maar die 2 andere niet dat het ineens in het epub mee verwerkt is anders word de lijst nog groter?

  alvast bedankt en super topic

  Reply

  • @maryleen Het aantal pagina’s is geen standaardveld in de metadata voor ebooks en dat heeft een reden. Een ebook (in EPUB of Kindle formaat) past zich aan op het apparaat waarop het gelezen wordt. Naar mate het scherm groter of kleiner is heb je minder of meer pagina’s natuurlijk en datzelfde geldt ook als je ervoor kiest om het lettertype te vergroten of de regelafstand/marges aanpast. Een boek dat op papier 200 pagina’s heeft op mijn ereader bijvoorbeeld maar 150 pagina’s omdat ik de letters kleiner maak en de marges zo klein mogelijk maak. Maar kan ook 300 pagina’s zijn als ik juist een groter lettergrootte kies natuurlijk.

   Wil je toch per se het aantal pagina’s toevoegen? Omdat je PDF’s hebt die wel vaste pagina’s hebben of omdat je een indicatie van de omvang wilt hebben? Dan kun je een eigen kolom toevoegen door naar Voorkeuren te gaan, dan bovenaan te kiezen voor Voeg eigen kolommen toe en dan vervolgens rechts op het groene plus-teken te klikken.

   Vul daar een opzoeknaam in (blz bijvoorbeeld), koptekst van de kolom (Pagina’s bijv.) en kolomtype Tekst, kolom weergeven in de labelbrowser (of Gehele getallen als je alleen cijfers wilt invullen). Na het toevoegen van zo’n eigen kolom kun je bij de metadata van elk ebook het aantal pagina’s invullen in het nieuwe tabblad ‘Aangepaste metadata’.

   Tav de verzamelde metadata: die wordt inderdaad apart opgeslagen als metadata.opf bestandje bij elk EPUB bestand, net als het cover.jpg bestand dat de omslag toont zoals die door Calibre gebruikt wordt.
   Reden voor het apart opslaan van de metadata is dat het EPUB formaat zelf niet overweg kan met alle metadata die Calibre aankan. In een EPUB bestand zit wel de titel, auteur en kan o.a. uitgever en jaartal nog een plekje krijgen maar serie-informatie en een omschrijving, dat kan er niet in. Calibre kiest er daarom expres voor om het EPUB bestand niet aan te passen en de eigen metadata in een apart bestandje op te slaan.

   Wil je de metadata integreren in het EPUB bestand? Dan kan dat niet in Calibre en zul je dat handmatig moeten doen in een editor die met EPUB bestanden overweg kan. Sigil om precies te zijn want die heeft ook een metadata-editor. Open je een EPUB bestand uit de mappenstructuur van Calibre, dan importeert Sigil ook een deel van de Calibre metadata uit kolommen als sorteertitel en eigen toegevoegde kolommen. Omslagen hoef je niet te integreren want die zitten al gewoon in het EPUB bestand zelf.

   Reply

 84. Hallo Raymond,

  Ik wil Calibre gaan gebruiken, Is er misschien een handleiding voor een leek die die Calibre wil gaan gebruiken. Ik zie heel veel dingen hier verschijnen en zo te zien allemaal blije mensen. Maar ik zou graag een handleiding hebben (met plaatjes) zodat ik me ongeveer 20.000 boeken kan gaan sorteren, dubbele eruit halen.
  Ik sorteer ze nu in een map met achternaam, voornaam, titel van boek en jaartal indien bekend.
  Zou zo super blij zijn als er een Nederlandse handleiding zou zijn.

  Reply

  • @Collie Ik kan me bijna niet voorstellen dat niemand ooit een handleiding gemaakt heeft maar aan de andere kant, Calibre heeft zo belachelijk veel functies dat ik zelf niet eens zou weten waar te beginnen. Ik heb diverse kleine handleidinkjes geschreven over specifieke dingen die ik zelf belangrijk vind en dat komt niet eens in de buurt van een complete handleiding. Voor het uitsorteren en ontdubbelen van zo veel boeken zullen er ongetwijfeld ook wel handige trucs zijn maar ik ken ze helaas niet, net zo min als een handleiding hierover.

   Reply

   • Hallo Raymond
    Dank je wel voor je reactie. Ga denk dan maar met niet meer dan 100 boeken beginnen voordat ik iets fout doe en alles kwijt ben

    Groetjes Collie

    Reply

    • Hoi Collie, ik weet zeker dat je niets kwijt gaat raken (is mij in al die jaren nog nooit overkomen) maar ik denk dat het sowieso verstandig is om alleen die boeken in Calibre te zetten – en om al die tijd erin te steken voor opschonen enzovoorts – die je ook daadwerkelijk wilt gaan lezen. Scheelt een hele hoop gedoe en tijd die je veel beter kunt spenderen aan het lezen :)

     Succes!

     Reply

 85. hallo

  ik heb een vraagje kan je ook met calibre je omslag en korte inhoud van een boek samenvoegen zodat je 1 geheel krijgt en niet telkens alles apart?

  mvg maryleen

  Reply

 86. Mijn Kobo gaat prima. Hang ik er nu een sony aan, mijn zoon heeft mijn oude, dan maakt Calibre een eigen indeling, op auteur maar ook op genre. Kan ik dit uitzetten? Ik wil zelf graag mijn boekenplanken indelen en niet dat Calibre dit voor mij bedenkt…

  Reply

  • Hoi Mariette,

   Waarschijnlijk heb je de instellingen voor het werken met collections in Calibre wel aangezet. Bij de plugins -> device interface plugins kun je dan bij de eigenschappen van de plugin voor de specifieke ereader instellen welk veld (of geen) gebruikt wordt voor de boekenplanken.

   Bij de Kobo (Touch) plugin staat dat goed ingesteld denk ik maar voor de Sony staan daar de standaardinstellingen nog en dat betekent dat zowel het serie veld als de tags als boekenplank aangemaakt worden op een Sony ereader.

   De oplossing is gelukkig simpel: verwijder eerst de boeken weer van de Sony en ga dan naar de goede Sony plugin bij Voorkeuren -> Plugins -> Device interface plugins. Voor de Sony PRS-T1/T2/T3 is dat de SONY PRST1 plugin en als het een ouder model is moet je bij de SONY Device Interface plugin zijn.

   Selecteer de goede plugin en klik dan op Plug-in aanpassen. In het onderste deel van dat scherm zie je onder “Door komma’s gescheiden lijst …” series, tags staan. Haal ze beide weg om geen automatische boekenplanken meer op de Sony te krijgen en zet daarna de boeken terug op de Sony.

   Reply

 87. Ik zou heel graag boeken op mijn iPad zetten vanuit Calibre op mijn pc. Is dat mogelijke en zou iemand me stap voor stap op een eenvoudige manier kunnen uitleggen hoe ik dat dan doe?

  Reply

 88. Is er een mogelijkheid om de inhoud van CALIBRE te converteren naar een EXCEL bestand met behoud van bepaalde zoals titel, auteur, datum

  Reply

 89. Na een update van Calibre (Mac) zie ik aan de rechterkant geen boekbeschrijvingen meer.
  Alleen maar de cover, Titel, Auteur en Tags. Ook geen link naar het boek.
  Kan dat door de update komen of is er iets anders veranderd?
  Gr.
  JoopV

  Reply

  • Dat is (bijna) zeker weten niet door de update gekomen maar doordat je ergens verkeerd geklikt hebt, al dan niet een toetsencombinatie gebruikt hebt die de boekbeschrijving verborgen heeft.

   Gelukkig kun je alle onderdelen heel snel zichtbaar/onzichtbaar maken door rechtsonder op het icoontje Layout te klikken. Je krijgt dan een menuutje waarmee je de zes onderdelen van de Calibre layout aan- en kunt uitzetten. De optie voor de boekbeschrijvingen aanzetten staat helemaal aan de rechterkant.

   Reply

 90. Goedemiddag, mijn laptop is binnen geweest en alles is er weer heropgezet nu. Mijn calibre bib ook maar ik vind in de nieuwste versie nu niet meer hoe ik mijn F kan selecteren waar mijn bib helemaal opstaat. Ben terug helemaal rechts gegaan, pijltjes aangeklikt maar daar weet ik niet ik verder moet. Kan u me eventueel verder helpen?
  Alvast bedankt en nog een heel fijne dag verder

  Reply

  • Dag Linda,

   Als je zowel Calibre opnieuw geïnstalleerd hebt als de map waar de bibliotheek in staat teru gezet is, dan moet je inderdaad Calibre nog even vertellen waar de bibliotheek staat die die moet gebruiken.

   Ga daarvoor in het hoofdscherm naar het icoontje met de vier boekjes en klik daarop. Kies dan ‘Verwissel/maak bibliotheek’ en klik op het icoontje met het mapje achter de balk met Nieuwe locatie om de map te selecteren waar de bibliotheek met je boeken in staat. Het handigste is om de bibliotheek in een map op de harde schijf van de laptop te zetten maar dit kan ook een USB apparaat zijn. Kies liever geen netwerk-drive want dat gaat niet altijd goed.

   Heb je de map geselecteerd? Zorg dat de eerste optie onder de balk ‘Gebruik de eerder aangemaakte bibliotheek op de nieuwe locatie’ aangevinkt is en klik op OK. Calibre zou nu de bibliotheek in die map moeten gaan gebruiken.

   Reply

   • Hartelijk dank voor het vlugge antwoord. Morgen probeer ik dit zeker uit.

    Reply

 91. Calibre is een hardstikke fijne en zeer goede database manager. Maar soms doet het dingen waar ik hinder van ondervind.
  Als ik bijvoorbeeld een bestand in *.doc formaat (dus niet *.docx) wil openen terwijl ik niet met de boeken en met Calibre bezig ben, krijg ik een melding van Calibre dat het ‘dat boek niet kan openen’.
  Dat is nog daaraan toe, maar ik kan dus ook niet meer bij de in MSWord-formaat opgeslagen info.
  Raymond, jij kent alle plussen en minnen van deze sof tware. Hoe los ik dit probleem op?

  Reply

  • Dag Joseph,
   Dat probleem heeft niets met Calibre te maken maar met Windows. Op 1 of andere manier is Calibre het standaardprogramma geworden in Windows om bestanden met een .doc extensie te openen. En dat is niet de bedoeling natuurlijk want dat hoort Word te zijn.

   Afhankelijk van de gebruikte Windows versie kun je dit op twee manieren oplossen:

   1) Vanuit de lijst met standaardprogramma’s die je vindt in het startmenu (rechterkolom) in Windows 7 of als je op ‘Standaard’ zoekt in de zoekfunctie naast de startknop in Windows 10. Ga daar in de lijst met programma’s naar Calibre toe en vink daar af dat het opent bij de .doc extensie. Ga daarna naar Word toe en zorg dat het daar juist wel aangevinkt staat.

   2) Vanuit een willekeurig bestand met .doc extensie: open de Verkenner, rechtsklik op een Word document met een .doc extensie en kies dan voor ‘Openen met’. Je ziet daar een lijst met programma’s die dat bestand kunnen openen. Zorg dat het vakje aangevinkt staat onderaan met de melding dat dit programma in het vervolg gebruikt moet worden voor dat type bestanden en klik dan op Word om het .doc bestand met Word te openen. Vanaf nu is de koppeling hersteld tussen de .doc extensie en Word.

   Reply

 92. Hallo Raymond,
  Ik heb na jaren een Onyx reader nu een kobo aangeschaft en ben in Calibre begonnen met het aanleggen van 2 bibliotheken 1 voor wat er op mijn reader staat en 1 voor al mijn boeken. Met behulp van jou goed omschreven handleidingen, waarvoor mijn dank!
  nu zou ik alleen graag weten of er een mogelijkheid is om de sorteer naam aan te passen naar voornaam – achternaam en niet wat het nu doet achternaam, voornaam

  alvast vriendelijk bedankt

  Reply

  • Goedemiddag allemaal,

   Mijn vraag is of ik ook een bibliotheek aan kan maken van mijn digitale stripboeken collectie.
   Ik heb ze in deze opmaak op mijn schijf gezet:
   Als voorbeeld Suske en Wiske
   Map naam : Suske & Wiske
   Strip naam : Suske & Wiske – 001 – Naam album

   Misschien is het wel niet mogelijk, maar dan weet ik dat en hoef er dan ook niet meer naar te zoeken

   Reply

   • Dit kunt u zeer eenvoudig oplossen via in te vullen metadata van de titels in Calibre
    U vult de titel van de strip in bij ‘titel’
    Bij de serie vult u standaard in ‘Suske en Wiske’ en het nummer van de betreffende strip.
    Bij de auteur vult u de auteur van de strip in.
    Zelfs als er sprake is van verschillende auteurs kunt in de database een strip van Suske en Wiske met de rechtermuisknop aanklikken en alle strips keurig op een rij zichtbaar laten worden.

    Reply

   • Dag Koos,

    Dat is geen enkel probleem. Je kunt prima stripboeken opnemen in een bibliotheek ipv ‘reguliere’ ebooks. Calibre ondersteunt zowel PDF als de CBR/CBZ bestandsformaten waarin digitale stripboeken meestal komen dus gaat goed komen.

    Het enige punt is wel dat je niets hebt aan de opmaak en naamgeving van de bestanden op je harde schijf. Oftewel, als je de stripboeken toevoegt aan Calibre zul je alle gegevens opnieuw moeten toevoegen.

    Reply

    • Bedankt voor je reactie en ik begrijp hieruit dat ik ze 1 voor 1 in moet voeren.
     Dan ben ik een jaar bezig.
     Ik hou het wel alleen voor epub’s

     Reply

     • Dag Koos,

      Nee hoor. Je kunt ze allemaal in 1 keer toevoegen aan de bibliotheek in Calibre via de knop Boeken toevoegen. Calibre zal zo veel mogelijk proberen om informatie uit de bestandsnaam te gebruiken maar de kans is groot dat je ze nog wel handmatig moet bewerken. Met name de serie en het nummer binnen de serie zal Calibre niet kunnen afleiden uit je bestandsnamen (ook al heb je het daar wel in opgenomen).

  • Dag Wenn,

   Het author_sort veld wordt alleen gebruikt op het moment dat je de bibliotheek sorteert op de kolom van auteurs. Wat je daar invult bepaal je helemaal zelf maar het veld wordt pas groen bij de metadatan als je de waarde van het auteur-veld inverteert. Dus als er bij auteur Raymond Snijders staat dan verwacht Calibre dat je Snijders, Raymond invult bij de sorteernaam. Maar als je Snijders Raymond invult bij auteur dan verwacht Calibre dus Raymond, Snijders.

   Niets weerhoudt je echter om bij beide velden hetzelfde in te vullen. Vul je daar op beide plekken Raymond Snijders in, dan zal de bibliotheek op voornaam gesorteerd worden.

   Je kunt bij de instellingen en dan templates gaan prutsen met de Python scriptjes die bij elk veld horen maar dat zou ik je serieus afraden. Al was het maar dat ik geen idee heb hoe dat zou moeten :)

   Reply

 93. Raymond,
  Dank je wel voor je sneller reactie, ik heb het inmiddels anders opgelost ;)
  ik kreeg het niet gedaan om in beide velden het zelfde in te vullen de sorteer naam bleef rood
  ik heb bij geavanceerd- aanpassingen het Algoritme voor auteurssortering veranderd van comma naar copy.
  Voor de boeken die al in Calibre stonden bij “beheren auteurs” opnieuw laten berekenen gedaan, en alles straat zoals ik het graag zie.

  groetjes Wenn

  Reply

 94. Beste Raymond,

  Ik heb al een hele tijd een foutmelding als ik de metadata van een boek wil wijzigen. Eigenlijk alleen als ik de auteur en de titel wil aanpassen. Ik heb Calibre inmiddels al een aantal keer gedeïnstalleerd en opnieuw geïnstalleerd. Gekeken welke programma’s de bestanden in gebruik zouden kunnen hebben. Als ik gewoon op ok druk (soms 2 keer nodig), dan verdwijnt de melding en kan ik de wijziging gewoon zien in Calibre. Het maakt me wanhopig, deze melding.

  Onderaan deze boodschap heb ik de foutmelding geplakt voor alle duidelijkheid.

  Ik hoop dat je me kunt helpen, alvast bedankt!

  calibre, version 3.11.1
  FOUT: Niet afgehandelde fout: error:(32, ‘DeleteFile’, ‘Het proces heeft geen toegang tot het bestand omdat het door een ander\r\nproces wordt gebruikt.’)

  calibre 3.11.1 embedded-python: True is64bit: False
  Windows-10-10.0.15063-SP0 Windows (’32bit’, ‘WindowsPE’)
  32bit process running on 64bit windows
  (‘Windows’, ’10’, ‘10.0.15063’)
  Python 2.7.12+
  Windows: (’10’, ‘10.0.15063’, ‘SP0′, u’Multiprocessor Free’)
  Interface language: nl
  Traceback (most recent call last):
  File “site-packages\calibre\gui2\metadata\single.py”, line 647, in next_clicked
  File “site-packages\calibre\gui2\metadata\single.py”, line 579, in apply_changes
  File “site-packages\calibre\gui2\metadata\basic_widgets.py”, line 409, in commit
  File “site-packages\calibre\db\legacy.py”, line 810, in func
  File “site-packages\calibre\db\cache.py”, line 62, in call_func_with_lock
  File “site-packages\calibre\db\cache.py”, line 1095, in set_field
  File “site-packages\calibre\db\cache.py”, line 1109, in update_path
  File “site-packages\calibre\db\backend.py”, line 1587, in update_path
  File “site-packages\calibre\utils\filenames.py”, line 461, in delete_originals
  error: (32, ‘DeleteFile’, ‘Het proces heeft geen toegang tot het bestand omdat het door een ander\r\nproces wordt gebruikt.’)

  Reply

  • @Lea (ik heb je vraag compleet over het hoofd gezien, vandaar de late reactie)

   Ik durf alleen met zekerheid te zeggen dat het geen fout in Calibre zelf is want dat heb je grondig uitgesloten door het meerdere keren te herinstalleren. Mijn gok zou zijn dat er een antivirus/beveiligings programma op je pc botst met Calibre of dat er een ander proces in Windows is die de toegang tot de epub bestanden tegenhoudt. Je foutmelding meldt letterlijk dat een ander proces het te bewerken ebookbestand gebruikt waardoor Calibre het niet kan gebruiken.

   Probleem is echter dat het voor mij onmogelijk is om te achterhalen wat het precies is maar ik zou beginnen met een eventueel antivirus/security programma iig.

   Reply

   • Dank je wel Raymond, ik heb ook al gezocht in mijn security programma’s. Ga nog maar een poging wagen. Het is echt vervelend! Maar welbedankt voor je reactie!

    Groetjes, Lea

    Reply

 95. Ik ben een enthousiast gebruiker van Calibre. Heb het programma al jaren. Daar zit ´m nu ook de kneep.
  In de bibliotheek is kennelijk ooit ergens iets fout gegaan bij het overbrengen naar nieuwe computers. Nu heb ik een heleboel mappen waarin de covers en metadata staan, maar het ebook zelf ontbreekt. Weet jij of er een handige functie is om die mappen er snel uit te kunnen gooien. Er zitten er zoveel in zonder epub of mobiformaat. Ik kan ze er alleen maar stuk voor stuk uitgooien (moet dan alle bestanden stuk-voor-stuk bekijken.

  Reply

  • Hoi Mieke,

   Je kunt Calibre een check laten uitvoeren of de bibliotheek structuur nog correct is. Er wordt dan gekeken of de mappenstructuur klopt en of de ebookbestanden er nog wel in staan. Wat in jouw geval niet meer zo is. Als je op de knop klikt met de naam van je bibliotheek in het menu komt er een menu tevoorschijn. Klik daar op ‘Library maintenance’ (ik heb het in Engels staan) en vervolgens op ‘Check library’ om Calibre het automatisch te laten opschonen!

   Reply

 96. Hallo gebruik al lang in volke tevredenheid Calibra nu heb ik n nieuwe laptop en heb Calibra erop gezet alleen worden mijn boeken nu geen kepubs meer. Heb bij voorkeuren , plug in de Kobo touch extended geïnstalleerd. Wat heb ik nou verkeerd gedaan?
  En mijn bibliotheek wordt hier ook niet meer met omslagen weergegeven maar je ziet de titels hoe krijg ik dat veranderd? Alvast bedankt voor uw tijd en moeite

  Reply

 97. Hallo Raymond. Ik heb veel boeken in mappen staan. Kan je ook de mappen gelijktijdig selecteren en dan aan calibre toevoegen? Het wil bij mij niet lukken! De mappen zien er zo uit…. b.v.: D:/Abby Gaines (met hierin weer zes mappen met de boeken van Abby Gaines) en als ik die open dan zie ik pas het betrefffende boek met omslag. Om nou elke map te openen en per stuk het boek toevoegen is een monnikenwerk. Ik hoop dat er een oplossing voorhanden is. Met spanning wacht ik op een antwoord van je!! Alvast veel dank!!!

  Reply

  • Hoi Fred,

   Ja dat kan! Als je in Calibre bij de knop Boeken toevoegen kijkt zie je een pijltje (driehoekje) staan die een menu opent onder de knop. Daar vind je de opties ‘Add books from directories, including sub-directories’ terug om boeken in 1 keer toe te kunnen voegen uit een mappenstructuur. De ene optie gaat uit van 1 boek per subdirectory en de andere van meerdere boeken. Je zou dus bijvoorbeeld alle boeken uit D:\ in 1 keer toe kunnen laten voegen, ongeacht hoeveel submapjes er allemaal zijn.

   Reply

 98. Hallo Raymond,
  Bedankt voor je snelle antwoord op m’n vraag. Ik had deze opties (‘Add books from directories, including sub-directories’ (One book en Multiple book)’ al geprobeerd maar als ik de eerste map selecteer en dan naar de laatste map ga en met de shift toets alles wil selecteren dan doet ie het niet. Alleen de eerste map wordt geselecteerd en deze inhoud met meerdere boeken toegevoegd. Ik heb dus mappen per auteur met in elke map van een auteur meerdere boeken. Het gaat er dus om om alle mappen van alle auteurs te selecteren en dat calibre alle boeken kan toevoegen incl. de submappen. Het lukt me niet! Is dit een manco in Calibre?

  Reply

 99. Hoi Fred,

  Geen manco maar gewoon een niet voor de hand liggende werking. Je moet namelijk geen mappen selecteren. Kies de Add books from directories, multiple books optie, navigeer dan naar het hoofdniveau van de mappen structuur (D:\ in jouw geval) en klik dan op Select Folder rechtsonderin.

  Calibre gaat dan alle mappen en submappen scannen van D:\ op epub, mobi, zip, pdf enz bestanden en voegt ze toe aan je bibliotheek. Ik heb het net getest en dat werkt prima!

  Succes!

  Reply

 100. Hoi Raymond,

  ‘t werkt!!!! Ik maakte de fout om alle folders te willen selecteren! Maar ik moet alleen de hoofdmap (waar alle andere mappen inzitten) selecteren en……….Voila!!!
  Inderdaad met de functie ”Add Books from Directories, Multiple books optie”’

  Raymond hartelijk dank voor de moeite die je hebt genomen om dat voor mij uit te zoeken!

  Groeten,
  Fred.

  Reply

 101. Ik heb een kolom aangemaakt om aan te geven wanneer ik een boek gelezen heb.
  Dat is geluk, de kolom staat in de lijst waar alle boeken in staan.
  Maar nu weet ik niet hoe ik daar de datum in kan zetten.
  De kolom staat natuurlijk niet op het scherm “metadata bewerken”
  Een aanvullende vraag is of je de inhoud van een kolom in zijn totaliteit kunt verplaatsen naar een zelf aangemaakt kolom
  Ik hoop dat je mij kunt helpen

  Reply

  • Als je een nieuwe kolom (correct) hebt aangemaakt dan komt dat invulveld wel degelijk te voorschijn op het scherm ‘Metadata bewerken’. Echter, je ziet dan bovenaan in dat scherm een tweede tabblad en daar staan je zelfgemaakte koloms dan!

   En ja, het moet mogelijk zijn om de inhoud van een kolom te kopiëren naar een nieuwe/andere kolom (en dan de oude te wissen). Dit kan echter alleen met de Bulk edit functie en je moet met regex zoekopdrachten aan de gang waar ik totaal geen kaas van gegeten heb. Helaas kan ik je daar dus niet verder mee helpen.

   Reply

   • Ik heb inderdaad de mogelijkheid gevonden om de datum te vullen, alleen het formaat van de datum krijg ik niet voor elkaar.
    Het is de kolom waarin ik wil bijhouden wanneer ik het boek gelezen heb.
    Het liefst dd mm yyyy
    Maar mag ook als 23 mrt 2018

    In elk geval bedankt voor je hulp

    Reply

 102. Ik had je de vraag gesteld hoe ik na de laatste update mijn plug-ins weer werkend te krijgen maar het probleem is ondertussen opgelost . Ik heb dezelfde update nogmaals gedaan en alles werkt weer .
  Groetjes

  Reply

 103. Al jaren gebruik ik Calibre. Nu sinds kort bij elk te importeren boek melding:
  kan geen enkel boek toevoegen zie log is melding.
  inlog staat:
  oevoegen van boek mislukt:Boedapest
  C:\Users\Gebruiker\Downloads\boedaprstu.rar (2)\boedaprstu\Stuart , Ron – Boedapest.epub
  Met fout:
  Traceback (most recent call last):
  File “site-packages\calibre\gui2\add.py”, line 399, in add_book
  File “site-packages\calibre\db\legacy.py”, line 224, in create_book_entry
  File “site-packages\calibre\db\cache.py”, line 63, in call_func_with_lock
  File “site-packages\calibre\db\cache.py”, line 1556, in create_book_entry
  File “site-packages\calibre\db\backend.py”, line 845, in execute
  File “c:\t\t\apsw-9hooel\apsw-3.13.0-r1\src\cursor.c”, line 236, in resetcursor
  CantOpenError: CantOpenError: unable to open database file

  Raymond heb je suggestie??

  Reply

  • @loek Helaas zijn dat soort meldingen nooit expliciet in wat er precies aan de hand is. Het enige wat duidelijk is .. de laatste regel meldt dat letterlijk .. is dat de database file (metadata.db) niet geopend kan worden.

   Dat is knap vervelend want dat is letterlijk de structuur en inhoud van je bibliotheken. Het kan verschillende oorzaken hebben, varierend van een corrupt databasebestand tot een ander proces zoals een virusscanner of beveiligingssoftware die het bestandje gelocked houdt waardoor Calibre het niet kan openen. Ook als de bibliotheek met het metadata.db bestand op een netwerkschijf staat kan dat de melding zijn.

   In Calibre kun je de database controleren door op de knop van je bibliotheek te klikken (met het icoontje met het rijtje boeken) en daar bij onderhoud te kiezen voor het controleren van de database. Mocht je bibliotheek op een netwerkschijf staan, dan moet je die naar een map op je computer verplaatsen en beveiligingssoftware kun je (meestal) tijdelijk uitzetten. Als laatste (of misschien eerste) optie kun je ook nog proberen om Calibre te updaten naar de recentste versie of juist een oudere versie terug te zetten toen alles het nog gewoon deed.

   Oudere versies van Calibre vind je op https://download.calibre-ebook.com/

   Reply

 104. Raymond, Deze week heb ik weer een nieuwe set boeken (epub) op mijn Pocketbook Pro612 geladen (software hiervan onveranderd). Ik merkte op dat Calibre niet meer de boek-covers kopieerde naar de e-reader. Calibre heeft ondertussen wel wat updates gehad. Enig idee wat er aan de hand kan zijn (voorheen geen probleem met de boek covers).
  In de calibre bibliotheek is uiteraard een cover aanwezig.
  Thom

  Reply

  • Dag Thom,
   Calibre stuurt de boekcovers niet los mee dus het probleem ligt niet aan die kant. Calibre haalt de coverafbeelding uit het epub bestand zodat het getoond kan worden in de bibliotheek maar alleen de epub wordt verstuurd naar een aangesloten ereader.

   Die ereader zelf moet tijdens het verwerken van de boeken de coverafbeeldingen los opslaan in een (verborgen) mapje op het apparaat en dat wordt vervolgens gebruikt om de afbeeldingen te tonen.

   Lang verhaal kort: het ligt toch aan de software van je Pocketbook. Op 1 of andere manier verwerkt die de afbeeldingen niet meer correct. Je kunt nog proberen om eerst de boeken vanaf de ereader zelf te verwijderen en er dan handmatig een aantal terug te zetten. Zet er ook een paar rechtstreeks – dus buiten Calibre om – op je Pocketbook en kijk of dat verschil maakt.

   Het zou ook nog kunnen dat Calibre een aanpassing heeft gehad van de driver voor de Pocketbook en dat die daarom niet meer goed functioneert. Ik kan het helaas niet voor je checken bij gebrek aan een Pocketbook …..

   Reply

 105. Hai Raymond ,
  zou u mij kunnen vertellen hoe het mogelijk is dat als ik boeken toevoeg op mijn Kobo clara met calibre dat ze dan steeds in een andere volgorde staan op mijn ereader dus als ik op mijn ereader kijk naar mijn boeken dan staan er boeken die ik n paar maanden terug erop heb gezet op de eerste bladzijde. Bij sorteer op heb ik ook geprobeerd om deze op toevoegdatum te zetten maar het blijft zo staan. Bedankt alvast voor uw tijd!
  Groetjes Miranda

  Reply

  • Dag Miran,

   Er zat een soort bug in de eerste software versie op de Clara HD die er voor zorgde dat als je er zelf boeken op plaatst (dus niet de bij Bol of Kobo gekochte titels), ze niet goed gesorteerd werden. Bij mij is dat probleem verholpen door een update te doen van de software maar of dat ook het probleem bij jou oplost weet ik niet want het klinkt niet helemaal hetzelfde. Echter, ik zou niet weten wat het anders zou kunnen zijn.

   Reply

 106. sinds kort kan calibre mijn IPad niet meer vinden en maakt geen verbinding met I Tunes

  Reply

  • Dag Rinus, ik gebruik die optie zelf niet om boeken op mijn iPad te zetten maar weet dat iTunes ook wijzigingen heeft doorgevoerd waardoor je minder makkelijk ebooks via iTunes op een iOS apparaat kunt zetten. Als het bijwerken naar de nieuwste versies van zowel Calibre als iTunes niet helpt, dan zou je ook eens de Calibre Companion app kunnen proberen. Die kost wel eenmalig een paar euro maar werkt zeer fijn samen met Calibre. Ik heb er hier over geschreven https://rsnijders.info/vakblog/2018/08/01/calibre-companion-telefoon-tablet/

   Reply

 107. Dank u wel Raymond ga gelijk opzoeken hoe ik bij de clara de update kan doen. Bedankt groetjes miran

  Reply

 108. Beste Raymond, al enkele jaren gebruik ik met veel plezier Calibre en met jouw tips is het programma aardig aan mijn wensen aangepast. Nu willen ook huisgenoten wel gebruik maken van mijn Calibrebibliotheek maar dan kloppen een aantal metadata niet meer, oa gelezen en %gelezen. Ik weet wel dat ik aparte profielen kan maken om de bookmarks te syncen maar dat heb ik nog niet geprobeerd en is ook niet mijn bedoeling want dan moet iedereen mijn pc gebruiken. Ik zou gewoon de basisbibliotheek op de NAS oid willen zetten zonder de persoonlijke metadata en deze willen delen met meerdere mensen. Is er een mogelijkheid om de basisbibliotheek te delen met meerdere gebruikers, op hun eigen pc of als aparte gebruiker, zonder dat zij allemaal de epubs moeten dupliceren en iedereen zijn eigen metadata en Kobogegevens kan gebruiken in zijn versie van Calibre?
  Alvast bedankt voor je antwoord,
  Christina

  Reply

  • Hoi Christina,

   Het zal niet onmogelijk zijn om dat te doen maar het wordt wel bijzonder lastig gemaakt. Calibre is echt ingericht als single-user programma. Elke handeling die je doet wordt ergens weggeschreven naar je bibliotheek en tja, dat levert potentieel problemen op als meerdere gebruikers (al dan niet tegelijkertijd) gebruik maken van dezelfde bibliotheek. Metadata maar ook simpelweg conflicten als iemand een iets andere instelling kiest voor de weergave of zelfs maar dat een bibliotheek op dat moment geopend is.

   Het is de reden waarom Calibre expres geen ondersteuning heeft voor bibliotheken die op netwerkschijven (en dus een NAS) staan. Ik krijg af en toe al problemen met mijn eigen bibliotheek die in een Onedrive map staat doordat iets niet goed gesynced wordt naar een andere pc en dat zou onwerkbaar zijn als er ook nog meerdere gebruikers waren.

   De enige manier waarop je iets vergelijkbaars voor elkaar kunt krijgen is 1 basisbibliotheek samenstellen, deze op de NAS neerzetten en dat iedereen deze vervolgens lokaal naar zijn of haar eigen computer kopieert om te gebruiken. Maar dat vereist dus inderdaad dat ze allemaal een eigen kopie hebben en iedereen zelf zijn eigen metadata en epubs moet toevoegen voor nieuwe titels die niet in die basisbibliotheek zitten. Tenzij je die basisbibliotheek op de NAS dus door 1 persoon bijhoudt en die bijv. met een script weer opnieuw kopieert naar de overige computers.

   Reply

   • Dankjewel voor je uitgebreide antwoord. Ik was al bang dat het niet zou lukken :(
    Ik heb voor nu op mijn eigen pc meerdere bibliotheken aangemaakt, voor ieder een eigen bibliotheek. Betekent wel dat alles via mijn pc gaat maar dat is dan maar zo. Is mijn eigen bibliotheek een stuk overzichtelijker geworden gelukkig. De NAS gebruik ik nu als backup want ik wil mijn boeken niet graag kwijtraken.

    Reply

 109. Ik heb voor op de ereader van mijn moeder een aantal boeken gezet vanuit mijn Callibre (niet voor het eerst overigens). Nu heb ik de verbinding met de computer verbroken en is de ereader al uren bezig met media aan het importeren. Hij blijft op 26% steken. Wat heb ik fout gedaan en wat kan ik nu doen? De kobo van mijn moeder was al bijna een jaar niet meer gesynchroniseerd.

  Reply

 110. Hallo Raymond,
  Ik gebruik Calibre en mijn kobo ereader al langer.
  Nu was mijn Kobo stuk en heb ik een nieuwe gekocht.

  Na het synchroniseren krijg ik te zien dat “op het apparaat” in het hoofdgeheugen 2 boeken staan van dezelfde titel.

  Ik had er echter maar 1 verwacht want hij staat maar 1 keer in Calibre.

  Hoe kan ik dit herstellen ?
  Alvast bedankt !

  Reply

  • Ik heb die melding niet eerder gehad maar je kunt makkelijk controleren wat er volgens Calibre op je ereader staat: als je Calibre start met de ereader gekoppeld heb je boven in de knoppenbalk een knop voor Apparaat staan. Als je daar op klikt krijg je een lijst van titels die op de ereader staan en daar zou ik dan beide versies verwijderen. Zet het daarna opnieuw via de reguliere manier op de ereader en alles zou gefixed moeten zijn.

   Reply

 111. Is er ook een mogelijkheid om de kleuren te veranderen?
  Een groen “vinkje” op een blauwe achtergrond is nu niet zo heel duidelijk

  Reply

 112. Leesbaarheid pdf

  Ik kan boeken niet meer vasthouden, omdat het gewicht te groot is. Ik moet ze kapot scheuren om pagina voor pagina te lezen.
  Het in inlezen met pdf is een optie, omdat een e-reader van 278 gram voor mij nog haalbaar was.
  Alleen de tekst werd onduidelijk.
  Ik ben er na 7 jaar achter dat ik het beeld softwarematig moet draaien en dan zorgt het apparaat er voor dat de pagina in 3 of 4 stukken te lezen is.
  De letters zijn dan groter.
  Wellicht een aanvulling op je document over epub.

  Reply

  • Dank je wel voor je toevoeging Paul! Nou is EPUB speciaal bedoeld om op een ereader (of tablet) de letters en de opmaak van het boek aan te kunnen passen zonder dat je ingewikkeld hoeft te doen met de restricties die PDF heeft. Maar het is goed dat je een manier gevonden hebt om ook PDF documenten goed te kunnen lezen op een ereader!

   Reply

 113. Ik probeer het nog een keer omdat ik er niet uit kom.
  Ik gebruik de plugin :FIND DUPLICATES
  Mijn bibliotheek staat vol met dubbele boeken en dat zou ik heel graag met de plugin op willen lossen.
  Welke vinkjes moet ik gebruiken als ik selecteer op zowel de gelijkheid van de titel en de auteur, zodat ik dan eentje overhoud.
  De mogelijkheid is er wel, maar het werkt bij mij niet, dus ik doe iets fout

  Reply

  • Ik gebruik deze plugin niet en derhalve heb ik ook niet een direct antwoord voor je. Ik kan je alleen in algemeenheid zeggen dat dergelijke plugins alleen goed werken als je de metadata van alle titels ook goed hebt staan (zoals Paulus in feite aangeeft) maar dat dit nogal een kip & ei situatie oplevert. Als je alles netjes en correct voorzien hebt van metadata dan heb je de plugin niet meer nodig want je ziet dan de dubbele boeken eenvoudig door de bibliotheek te sorteren op auteur of titel. Staat die metadata er niet, of niet goed in, dan werkt die plugin ook niet of nauwelijks. Ongeacht welke vinkjes je kunt zetten vrees ik.

   Ik snap dat het niet de antwoord op je vraag is maar ik zou serieus overwegen om een nieuwe bibliotheek aan te maken en daar een selectie de boeken in te zetten die je door Calibre laat voorzien van de goede metadata. Er is een plugin beschikbaar waarmee je de Bol.com gegevens kunt gebruiken en dat scheelt veel handmatig werk. Maar de essentie blijft dat je beter handmatig kunt kiezen welke titels je laat voorzien van metadata want Calibre kan dat alleen 1 voor 1. Door een nieuwe bibliotheek aan te maken en daar alleen de titels in te zetten die je telkens voorziet van goede metadata kom je de dubbele vanzelf tegen.

   Reply

 114. Koos,

  Dubbele boeken is een probleem. Ook ik worstel hier al jaren mee. En maak fouten.

  Daar zijn een aantal oorzaken voor. De voornaamste is wel mijn hersenbeschadiging. De wereld zit niet meer zo in elkaar als vroeger.

  De enigste manier om goed te sorteren is net zoals dat je boeken in een fysieke bibliotheek wegzet. Om de duplicaten te vermijden, moet je een concessie doen. Door niet op onderwerp de boeken weg te zetten, maar op naam van de schrijver. De naam van de schrijver wordt op verschillende manieren op een boek vermeld. Voornaam + Achternaam, Achternaam + 1e voornaam voluit gevolgd door de voorletters van alle volgende namen.

  Voor mij werkt het als volgt:
  1. Achternaam van de schrijver gevolgd door de titels die achter de achternaam horen
  2. een komma
  3. Voornamen en/of voorletters voorafgegaan door de titels, zoals prof. dr. ir. of mr.
  4. spatie liggend streepje spatie
  5. 2 Klammen om een serie en een volgnummer aan te geven [Baantjer 03]
  6 spatie liggend steepje spatie

  Voorbeeld 1
  Graveney, Charles – Woodcarving for Beginners
  Dit is een Engelstalig boek en dit zet ik weg in een Engelstalige bibliotheek.

  Voorbeeld 2
  Hoets, Pieter Hans – De Yale connection
  Hoets, mr. Pieter Hans – De Yale connection

  Voorbeeld 3
  Symons, Julian – [Bruna Crime Classics – 10] – De 31ste februari
  Nadeel dat bij deze vermelding is dat e-readers een te lange titel bij het zoeken niet volledig weergeven
  Een optie is dan:
  Symons, Julian – 10 – [Bruna Crime Classics] – De 31ste februari
  Heeft de schrijver meerdere series geschreven dan is het mogelijk dat dit niet de optimale vastlegging is.

  Ik heb met dit stukje willen aangeven, dat een goede bibliotheek begint met een goede vastlegging van de bestandsnaam.

  Een van de andere zaken die ik doe is het opnemen van het pseudoniem tussen klammen. Sommige uitgevers brengen een boek uit onder zowel de schrijversnaam als het pseudoniem.

  Misschien is het goed om te streven naar een uniforme vastleggingsmethode en dat gewoon bespreekbaar te maken. Iedereen moet nu het wiel uitvinden. Dat is niet prettig.

  Ik heb nu een kleine aanzet gegeven. Wie geeft er kritiek op deze methode? Graag de voorbeelden waarom de voorgestelde methode niet lukt. Dan kan ik er over nadenken.

  Reply

 115. Hallo Raymond,
  Al jaren maak ik tot volle tevredenheid gebruik van Calibre op mijn Windows computer zowel als op mijn Linux computer. Nu heb ik mijn desktop ge-updatet met nieuwe componenten als een moederbord en een SSD schijf. Na het opnieuw installeren van Calibre (zowel Calibre windows als windows24) zie ik geen boeken staan. Ik heb het opgelost door een nieuwe bibliotheek aan te maken en de boeken uit de oude map toe te voegen. Het volgende probleem is dat alle boeken er dubbel in staan. Zowel in epub formaat als in None. Hoe kan ik het beste de None formaat in 1X verwijderen?
  Bij voorbaat mijn hartelijke dank

  Reply

 116. Hoi Raymond!
  Is er een mogelijkheid om er met Calibre voor te zorgen dat mijn Kobo Clara mijn boeken zo sorteeert dat de auteur gerangschikt wordt met de familienaam vooraan en niet de voornaam eerst?

  Dat zou superhandig zijn! Dat was bij de Tolino en is veel makkelijker!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top