Ebook Library via de Koninklijke Bibliotheek: mag het een ebookje meer zijn?

Soms kom je de meest interessante ontwikkelingen op de meest ingetogen plekken tegen. Zo ook zondagavond toen ik via een tweet werd verwezen naar de nieuwspagina van de Koninklijke Bibliotheek:

17 februari 2012De Koninklijke Bibliotheek biedt haar leden sinds kort meer dan 180.000 internationale wetenschappelijke e-books aan via het platform EBook Library. Samen met duizenden abonnementen op gerenommeerde internationale e-tijdschriften vormen ze het nieuwe, digitale hart van onze context- en referentiecollectie.

Na vorige week nog geconstateerd te hebben dat het met ebooks in hogeschoolbibliotheken niet erg wilde vlotten was ik wel meteen erg benieuwd wat deze collectie van maar liefst ruim 180.000 ebooks zou inhouden. Iets verder bij het nieuws stond vermeld dat het voornamelijk [gaat] om Engelstalige boeken op het gebied van de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen maar daar leek het me wel een erg grote collectie van dan. Nu ben ik zelf ook lid van de KB dus dat kon ik zelf eenvoudig gaan controleren.

Na inloggen kom je in -wat ik aanneem- de reguliere Ebook Library interface. Er is een eenvoudig zoekvenster waarin je meteen een Quick Search kunt doen, kunt bladeren door de categorieën, full text kunt zoeken en geavanceerd kunt zoeken.

Bij de categorieën wordt het meteen duidelijk dat er aanzienlijk meer in zit dan alleen de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen. Managementboeken vormen zelfs de grootste categorie met bijna 40.000 ebooks maar ook de kunsten en onderwijs (beide ca. 10.000 ebooks), informatica (ruim 9.000 ebooks) tot de kleinste categorie mijnbouwkunde met 50 ebooks zijn vertegenwoordigd in de totaallijst van zo’n 50 categorieën.

Ebooks kunnen vervolgens online bekeken worden of gedownload. Bij de laatste wordt standaard een ‘uitleentermijn’ van 7 dagen geselecteerd en is er de keuze om het ebook in PDF of ePub formaat te downloaden.Een groene knop geeft aan dat het boek nog beschikbaar is waarbij ik aanneem dat dit beperkt is door het aantal licenties dat, in dit geval de KB, heeft afgenomen. Er is bij de titels niet te vinden hoeveel licenties, hoeveel exemplaren dus, beschikbaar zijn in totaal maar ook na het downloaden van een exemplaar bleef bij mij de knop groen.

Voor beide formaten is Adobe Digital Editions vereist met een eigen Adobe ID want het is de DRM die de termijn van 7 dagen afdwingt. De download opent daarna dan ook op de pc in Adobe Digital Editions en is dan zonder problemen te lezen, op je ereader te zetten (mits je ePub hebt gekozen als formaat) en desgewenst ook in Calibre op te nemen. Wil je het op je tablet of telefoon lezen, hou er dan rekening mee dat je een ereading app moet gebruiken die Adobe DRM ondersteunt zoals Bluefire Reader op iOS of Aldiko op Android.

Ik heb de proef op de som genomen en twee boeken geleend/gedownload. Eentje over Indesign 5 en één over Adobe Acrobat X en dat verliep allemaal vlot. Binnen enkele minuten stonden beide in Adobe Digital Editions en daarna in een aparte bibliotheek in Calibre.

Op je Bookshelf is vervolgens meteen te zien welke ebooks je geleend hebt en wanneer ze weer ‘retour’ moeten. Oftewel wanneer de boeken onleesbaar worden.

In plaats van alles te downloaden/lenen kun je ook eenvoudig gevonden ebooks in een eigen collectie bewaren om later online te lezen of te downloaden. Dit is even wat minder intuïtief doordat je wel bij elke titel de optie hebt om deze aan te vinken en te bewaren in een collectie maar deze standaard leeg is. De truc is om boven in het menu My Collections te selecteren en in het paneel dat uitschuift vervolgens de covers van de ebooks erin te slepen. Het werkt uitstekend als je het eenmaal door hebt.

Met alle discussies over en problemen rondom een landelijk ebookplatform voor openbare bibliotheken is het verrassend dat voor wetenschappelijke ebooks eigenlijk met weinig ophef een landelijk ebookplatform is ontstaan. Het is dan wel het platform van Ebook Library maar met een aanbod van meer dan 181.000 ebooks in 50 onderwerpsgebieden zorgt de KB wel voor een mooi aanbod. Het is misschien niet de ultieme collectie wetenschappelijke ebooks -daarvoor moeten er ook echt meer dan de huidige 500 Nederlandstalige ebooks bij komen- maar het is zeker wel een goed begin.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

  •  Ja, het is 15 euro per jaar (met nog kortingen als je aan een hbo instelling studeert of werkt in een hbo/wo bibliotheek) maar dat is het echt wel waard mijns inziens. Ik zat ook vol verbazing te kijken dat ze een dergelijke mooie uitbreiding van hun digitale dienstverlening doen en prompt een (lange) storing hebben om je als lid aan te melden. Waar is het meldpunt hiervoor? ;)

   Reply

 1. Mooi artikel en de boeken groeien flink want op 5-1-2012 tweette ik 

   

  “KB.nl heeft al een Ebook Library (EBL) online met 177329 titels waarvan 553 NL-talig: full tekst, online of downl te lezen met KB jaarpas”

  Dus in anderhalve maand zijn er ruim 3500 titels bij gekomen. Ik hoop dat de openbare bibliotheeksector snel ook via deze databank toegang krijgt. Zijn wel geen titels voor het grote publiek maar een deel van onze leden zal het beslist waarderen. De KB heeft trouwens wel het goedkoopste bibliotheekabonnement van NL, met 15,-

  Reply

  • Eigenlijk wel bijzonder dat de KB niet meer publiciteit heeft gegeven aan de EBL. Zoals ik al tikte kwam ik er via een tweet achter en een eenvoudige nieuwsmelding op hun site. Dat het al sinds begin dit jaar wordt aangeboden was me volledig onbekend en ik ben notabene lid van de KB.

   Maar goed, ik ga niet mopperen want je krijgt inderdaad veel waar voor je geld met een lidmaatschap. Niet alleen is de 15 euro het goedkoopste abonnement, de digitale voorzieningen groeien gestaag.

   Reply

 2. Ik wil vanuit calibre boeken overzetten op mijn kobo ereader
  Maar hij geeft steeds aan kan bestandnaam niet openen hoe los ik dit op

  Reply

  • Dat is een beetje weinig om mee te werken maar het lijkt er op dat je boeken in Calibre hebt staan in een formaat waar de Kobo ereader niet mee overweg kan. Je zou kunnen controleren of het echt wel ePub bestanden zijn in Calibre en dat ze niet beveiligd zijn met Adobe DRM?

   Reply

 3. Het is mij eindelijk gelukt mijn boeken vanuit Calibre te converteren naar Excel, maar de titels staan tussen “. Is dit te verwijderen?

  Reply

  • De aanhalingstekens in Excel worden gebruikt om aan te geven dat er tekst is geïmporteerd. Dat zou je bij het importeren kwijt moeten kunnen raken maar ook in Excel zelf is het eenvoudig. Selecteer het hele werkblad (of de kolom waar de titels in staan) en kies op het eerste tabblad Vervangen (bijna helemaal rechts) – Control-H gaat ook prima -. Vervang dan ” door en alle aanhalingstekens zijn dan weg.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top