LinkedIn: sociaal netwerk of digitale rolodex?

Ik ben er nog steeds niet helemaal over uit. Ja, ik heb een paar honderd contacten in LinkedIn. Ik heb zelfs geprobeerd om het alfabet van achternamen compleet te krijgen door te connecten met minstens 1 persoon voor alle letters van het alfabet. Wat me overigens nog niet 100% gelukt is dus als je achternaam met een X begint, zoek me gerust even op en ga de connectie met me aan. Je krijgt er de S voor terug en wie weet heb jij straks ook alle letters in je digitale rolodex gebruikt. Wordfeud met LinkedIn zeg maar.

Ik vind LinkedIn bijzonder handig om om die stapel visitekaartjes -die ik vroeger poogde netjes te bewaren maar die altijd spoorloos waren als ik ze nodig had- te vervangen. Als ik iemand tegenkom die interessant is, dan voeg ik hem of haar toe aan mijn connecties op LinkedIn en gooi ik eventuele gekregen visitekaartjes meteen in de papierbak. Op LinkedIn krijg je meteen zijn of haar CV er bij dus dat bespaart meteen weer dat gekrabbel op die kaartjes waar ik die persoon ook al weer tegen ben gekomen. Je ziet ook waar hun netwerk van connecties jouw netwerk van connecties raken en dat leidt soms tot weer nieuwe contacten in het echte leven. Ideaal.

Maar wat is er nou zo sociaal netwerk aan LinkedIn?

De overgrote meerderheid van de mensen op LinkedIn plaatsen geen updates. Zijn niet sociaal bezig op LinkedIn. Als je pech hebt, hebben ze ontdekt hoe ze al hun tweets integraal kunnen plaatsen in de LinkedIn tijdlijn. Als je iets minder pech hebt zie je updates over de buitenlandse reizen en fantastische bijeenkomsten voorbijkomen. Dat is niet sociaal doen, dat is gewoon jaloersmakend.

De LinkedIn groepen zijn op papier wel een goed idee maar in bijna alle groepen waar ik in zit is het oorverdovend stil met een laatste bericht van maanden, zo niet jaren geleden. Vindt de interactie nou net plaats in groepen waar ik niet in zit? Is het zo’n geheim feest dat zich telkens verplaatst en waar niemand mij kan vertellen waar de pret zich vandaag afspeelt?

En over 100% lukken gesproken, LinkedIn stelt van alles in het werk om jou je profiel zo volledig te laten invullen. Je wilt natuurlijk wel gevonden worden door potentiele werkgevers die zoeken naar jou om die droombaan aan te geven. Op zijn minst wil je niet dat je zakelijke relaties denken dat je een einzelgänger bent zonder connecties en over een werkervaring beschikt die zich laat beschrijven met slechts 2 regeltjes. LinkedIn moedigt je aan door een aantal handelingen te belonen met percentages die, opgeteld natuurlijk, kunnen leiden tot het nirvana van employability: een 100% LinkedIn profiel.

Jarenlang heb ik het met een magere 85% moeten doen. Misschien is dat de reden dat ik nog steeds bij mijn huidige werkgever zit want die nieuwe -met mijn droombaan- selecteert natuurlijk geen werknemers met minder-dan-100% profielen. Dat snap ik best. Ik bleef helaas op afstand tot het magische getal omdat je nog drie recommendations nodig had (voor 5% per stuk) en ik het werkelijk vertikte om te gaan zitten bedelen vragen aan anderen zo’n ding voor me te gaan schrijven. Ik ben dan wel een tikje obsessief compulsief in mijn drang naar compleetheid maar zelfs ik heb grenzen.

Goede dingen echter komen soms aan diegenen die wachten. LinkedIn heeft de aanbevelingen uit het verplichte rijtje gehaald van te nemen stappen en legt meer nadruk op het invullen van je vaardigheden en expertises. Nu heb je de volgende stappen te nemen om de 100% te halen:

  • Voeg een foto toe aan je profiel
  • Vul alle banen en posities in die je hebt gehad in je carrière
  • Voeg vijf (of meer) skills toe aan je profiel
  • Schrijf een summary (samenvatting)
  • Vul de industry (bedrijfstak) en postcode toe
  • Voeg de namen van je scholen en opleidingen toe
  • Zorg dat je 50 (of meer) connecties krijgt. (doe dit altijd wel persoonlijk)
(bron: Fidene.nl)

 

Heel sociaal vind ik het allemaal nog steeds niet. Als digitale rolodex is het echter een briljante tool en wie weet is een toekomstige werkgever nu onder de indruk van mijn 100% LinkedIn profiel. Als zijn achternaam ook nog met een X begint…..

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top