Niet meer pinnen? Pinterest blokkeren op je site

Je mag nu rustig van een hype gaan spreken geloof ik. Op welke nieuwssite je ook kijkt, dagelijks komen er berichten over Pinterest voorbij. Sommige negatief maar de meesten laaiend enthousiast. Ik vond het zelf wel een grappige site maar zag er niet bijzonder veel meerwaarde in. Voor mij is het in elk geval geen hype hoewel ik dan wel weer geboeid ben door de creatieve dingen die mensen er mee weten te doen.

Ik ben al enige keren in dialoog (discussie is een te sterk woord) beland met mensen die vanuit SEO redeneringen het een nuttige feature vinden dat Pinterest gebruikers afbeeldingen en foto’s van je site embedden op hun digitale prikborden. Mits vernuftig ingezet zou dat traffic genereren naar je site en daar droomt menig webmaster van.

Zelf kijk ik daar anders tegenaan. Toen ik lang geleden begon met bloggen, we hebben het over het einde van de vorige eeuw, had ik veel last van ongewenst dataverkeer. Andere sites plaatsten in hun berichten links naar afbeeldingen en foto’s op mijn blog. Op mijn server. Dat had als gevolg dat mijn webhost begon te klagen over excessief dataverkeer, wat zelfs leidde tot het dichtzetten van mijn site door die webhost. Hotlinken heet dat en al heel snel kwamen er scriptjes en werkwijzen om te voorkomen dat andere sites jouw content gebruikten en jou met het dataverkeer opzadelden.

Nu is dat dataverkeer argument wat minder sterk geworden. De meeste webhosts hebben aanzienlijke ruimere limieten dan 10 jaar geleden maar toch heb je weinig verbeelding nodig dat als een hele berg foto’s door Pinterest gebruikers massaal worden overgenomen, je wellicht nog een probleem krijgt. Het betere argument voor mij is echter auteursrecht. Eén van de negatieve dingen waarmee Pinterest het nieuws haalt is het gegeven dat de overgrote meerderheid van de Pinterest gebruikers de voorwaarden niet naleeft: voor bijna alle pins geldt dat de Pinterest gebruikers geen toestemming hebben voor het overnemen van de afbeeldingen en dat ze niet de rechthebbende zijn ervan. Juist foto’s zijn bijna altijd gebonden aan voorwaarden, zoals Creative Commons licenties, of mogen alleen specifiek door de oorspronkelijke site gebruikt worden. Die context, die licentie, die voorwaarden gaan verloren in het pinnen en repinnen door al die Pinterest gebruikers.

Mijn blog is daar niet anders in. Mijn teksten hebben een Creative Commons licentie maar die is niet van toepassing op de foto’s en plaatjes die ik gebruik. Zoals ik er onder heb staan: Dit betekent dat teksten van de blogposts hergebruikt mogen worden zolang het niet-commercieel is, er naamsvermelding bij gedaan wordt en die nieuwe teksten ook zelf weer hergebruikt mogen worden door anderen. Let op dat gebruikte afbeeldingen in blogposts niet zomaar hergebruikt mogen worden. Dat ligt voor de hand want de foto’s die ik gebruik zijn ter illustratie van de teksten maar komen vaak van (betaalde) stockfoto-sites. De foto’s komen met een licentie die mij toestaan het op mijn blog te gebruiken maar die staan het zeker niet toe dat die afbeeldingen op Pinterest borden opduiken.

Ik heb er ook niks bij te winnen natuurlijk. Ik hoef geen traffic naar mijn blog vanaf Pinterest boards. Ik hoef ook geen ruzie met de eigenaren van de stockfoto-sites waar ik mijn foto’s vandaan heb. Pinterest gebruikers zijn overduidelijk niet geïnteresseerd in mijn blogposts, die gaan voor de foto’s die niet centraal staan op mijn blog. Sterker nog, als ze de teksten zouden lezen hier komen ze ook redenen tegen waarom pinnen gewoon auteursrechtelijk een faux pas is ;)

Ik ben niet de enige met dit soort kritieken. Rechthebbenden van met name sites waar wel foto’s centraal staan (van fotografen bijvoorbeeld) maken ophef over hoe Pinterest copyright schendingen faciliteert en ook al kan Pinterest zich achter de Digital Millennium Copyright Act verschuilen, het valt niet te ontkennen dat de boards tot de nok toe gevuld zijn met auteursrechtelijk beschermde foto’s. De snelle groei en de grootschaligheid van Pinterest verergert dit probleem ook aanzienlijk.

Tijd voor een beetje schadebeperking moeten de Pinterest eigenaren gedacht hebben. Gisteren dook er een nieuwe sectie op in de Help pagina’s op: what if i don’t want images  from my site to be pinned. Met een stukje code in de header van webpagina’s wordt het javascript van de Pin it buttons en bookmarklets geblokkeerd en verschijnt er een melding dat “This site doesn’t allow pinning to Pinterest. Please contact the owner with any questions. Thanks for visiting!” In de berichtgeving rondom deze nieuwe optie gaf een woordvoerder van Pinterest aan dat men niet verwachtte dat de code veel gebruikt ging worden aangezien Pinterest zo populair was.

Ook daar denk ik anders over. Bewust bezig zijn met je eigen content betekent ook respect hebben voor content van anderen. Het betekent ook dat je niet je foto’s maar vrij hoeft te geven aan Pinterest gebruikers omdat het toevallig een veelgebruikte dienst is. Dat kan een keuze zijn als je daar wel de voordelen van inziet (dus SEO fans, ga vooral los met Pinterest) maar ik wil ook de keuze hebben om daar niet aan mee te werken. Ik heb dus de code op mijn site geplaatst en slik maar even de twee alinea’s in die ik wilde tikken met de zure vergelijking dat dit net is alsof je van iemand die regelmatig inbreekt in je huis een hangslot krijgt om hem buiten te houden. De omgekeerde wereld waar ik terug ben gegaan in de tijd toen ik ook aan de slag moest om hotlinkers buiten de deur te houden.

Oh ja, de code. Dat is in WordPress een kwestie van een meta tag <meta name=”pinterest” content=”nopin” /> toevoegen aan de header.php. Dat zorgt ervoor dat alle pagina’s die code automatisch meekrijgen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

 1. Als ik een afbeelding ‘pin’, heb ik daarmee helemaal niet de bedoeling de indruk te wekken dat ik enig recht op die afbeelding kan doen gelden. Integendeel, ik wil juist laten zien dat in een bepaalde online bron mooie afbeeldingen over ‘n bepaald thema te vinden zijn, en alle credits mogen naar de maker van die bron. Voorheen stuurde ik een mailtje met ‘n link naar de betreffende afbeelding aan bekenden of zette ik de link op Delicious, nu prik ik de afbeelding op één van mijn Pinterestprikborden. Maar als ik copyrights schend, is ‘t waarschijnlijk niet voldoende om te zeggen dat dat niet mijn bedoeling was… je post is food for thought, thanks!

  Reply

  • Dat maakt dit punt ook zo lastig. Ik geloof echt niet dat Pinterest gebruikers er op uit zijn om foto’s uit context bij teksten te halen en auteursrecht of licenties te omzeilen. Wat ik wel vind is dat Pinterest het faciliteert en op wat zeer kleine opmerkingen na in hun etiquette over bronvermelding http://pinterest.com/about/etiquette/ en de copyright melding http://pinterest.com/about/copyright/ weinig duidelijkheid verschaft. Over bijvoorbeeld het verschil tussen een link leggen naar een foto in delicious of hem volledig embedden op een board, al dan niet met bronvermelding.

   Ik snap best dat Pinterest niet veel moeite investeert in bewustwording die het gebruik van hun eigen dienst ondergraaft maar er zijn twee kanten aan dit verhaal. Alle websites willen gevonden, gebruikt en gelezen worden maar lang niet alle websites hebben er belang bij dat (alleen) hun foto’s getoond worden op Pinterest terwijl die foto’s notabene niet eens bij Pinterest staan. En dan erger ik me aan die opdringerige houding van Pinterest en sommige gebruikers alsof de grootschaligheid en succes van Pinterest een reden is om maar niet zo flauw te doen en gewoon mee te doen als website. Terwijl je dus niet eens de eigenaar hoeft te zijn van de afbeeldingen want daar ging het mij nou net om.

   Ik ben ook heel benieuwd of het nog interessante gevolgen gaat hebben voor copyright handhaving want dat is wel te verwachten met het grote gebruik van Pinterest!

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top