Open leermaterialen en open education

Anderhalf jaar geleden heb ik het al eens gehad over Open Educational Resources, of open leermaterialen in goed Nederlands. Dat was met de invalshoek over het gebruiken van Creative Commons licenties om leermaterialen vrijelijk beschikbaar te stellen voor reuse, revising, remixing en redistibuting maar ook de auteursrechtelijke aspecten die daarbij een rol spelen (PDF). Ik zag, ondanks enkele positieve voorbeelden, nog wel een gebrek aan deelcultuur in het hoger onderwijs en ook de rol van Wikiwijs kwam nog niet erg uit de verf.

Die deelcultuur is volgens mij nog steeds niet echt van de grond gekomen maar dat wil niet zeggen dat er geen aandacht is voor open leermaterialen. In Nederland is het een thema van SURFfoundation en er is zelfs een aparte SIG, Special Interest Group OER, voor in het leven geroepen.

Open leermaterialen staan ook centraal tijdens de eerste wereldwijde Open Education Week die plaats vindt van 5 tot 10 maart 2012. Tijdens deze dagen wordt er door het hoger onderwijs overal ter wereld aandacht besteed aan de voordelen die open education kan bieden aan het onderwijs. Ook Nederlandse hogescholen en universiteiten organiseren in deze week activiteiten zoals:

Open Education Week Event op 7 maart
Met bijdragen van Europees Commissaris Neelie Kroes, staatssecretaris Halbe Zijlstra, Unesco, OpenCourseWare Consortium en vertegenwoordigers van het Nederlandse hoger onderwijs. Het event vindt plaats bij de TU Delft, van 13.00 tot 17.30 uur. Dit is op 7 maart ook live volgen op de website van het Open Education Week Event.

Lancering OER-trendrapport op 5 maart
De Special Interest Group Open Educational Resources (OER) heeft twaalf Nederlandse OER-experts gevraagd een artikel te schrijven over trends op hun vakgebied. Op maandagochtend 5 maart verschijnen deze artikelen gebundeld in het OER-trendrapport 2012 op SURFspace.

Webinar ‘Social Entrepreneurship Learning’ op donderdag 8 maart (14.00 uur Nederlandse tijd).
Tijdens dit webinar vertelt Jos Rikers (Open Universiteit) over het Social Entrepreneurship project, dat hoogwaardige open leermaterialen over ondernemerschapsvaardigheden wil ontwikkelen, en gaat hij met de deelnemers in gesprek over de aanpak.

Workshop ‘Wikiwijs en het hoger onderwijs: wat wil de docent? op 9 maart
Tijdens deze workshop maakt u kennis met Wikiwijs, het online platform waarop docenten open leermaterialen kunnen vinden, maken en delen. De wensen en ideeën van de deelnemers zijn input voor de doorontwikkeling van Wikiwijs.

Windesheim doet niet mee deze week maar het toeval wil dat deze week wel gesproken gaat worden over auteursrechten van digitale leermaterialen. Het zou zo maar eens de inspiratie kunnen vormen om ook een stap te maken richting het beschikbaar maken van open leermaterialen.

Over inspiratie gesproken, als je meer wilt weten over open education dan is er een uitstekende TEDx Talk die je hieronder kunt bekijken en waar Dr. David Wiley in een kwartier uitlegt wat open education inhoudt.

Update 16-3-2012: Een artikel over de Open Education Week is te vinden op de site van SURFfoundation en alle berichten rondom de activiteiten die week op SURFspace.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top