De Kobo Touch in de praktijk (8) Sociale eReading met Reading Life

Papieren boeken lezen is uiteindelijk toch vooral een individuele en eenzame activiteit. Lekker op de bank, in bed of in de trein een boek lezen en na het dichtslaan van het boek snel weer verder kijken naar het volgende boek op de stapel. Je kunt daar vervolgens best wel met andere mensen over praten, je mening over het boek delen middels een recensie via Amazon of Bol of zelfs je collectie online neerzetten en daar tips en suggesties over krijgen via Library Thing.

Goodreads gaat niet zo zeer van complete collecties uit maar wel van praten over boeken en leessuggesties van mede lezers op deze site. Via o.a. Twitter zijn snel mede Goodreaders te vinden waarmee je beperkte sociale aspecten introduceert in de voorheen solitaire leeservaring.

Kobo gooit er echter nog een schepje bovenop en heeft Reading Life toegevoegd aan zowel hun ereaders als hun apps, bescheiden omschreven als de eerste sociale eReading experience ter wereld. Het kunnen delen van citaten en passages van ebooks via Facebook maakt ook onderdeel uit van Reading Life maar onder de gelijknamige menu optie op de Kobo Touch vind je de twee hoofdzaken terug: de Reading Stats en de Awards.

De Reading Stats pagina biedt precies wat je zou verwachten. Een voortgangsindicator voor het boek dat je thans aan het lezen bent, de gemiddelde duur van een leessessie, het totale aantal uren dat je gelezen hebt en het aantal omgeslagen pagina’s. Daarnaast natuurlijk het aantal boeken dat je uitgelezen hebt en hoever je bent in je totale bibliotheek op de Kobo Touch. Als je, net als ik, dol bent op dit soort cijfertjes dan kun je ze hier vinden.

De awards kun je het beste vergelijken met de badges van bijv. Foursquare. Als er bepaalde doelen of mijlpalen behaald zijn, dan krijg je een award erbij. Sommige awards kun je deels behalen en dan is ook te zien hoe ver je bent in het behalen van de volledige award. Na 5 keer ‘s ochtends vroeg in de trein gelezen te hebben kreeg ik bijvoorbeeld de Eat It award ‘Want some coffee with that? You read five times during breakfast: 5am – 7am‘. Er zijn er tientallen die je kunt behalen en die (mij tenminste) toch prikkelen om een keer extra laat ‘s avonds de Kobo Touch te pakken of een superdik ebook te lezen om de Juggernaut award binnen te halen. Vanzelfsprekend kun je op Facebook ook de wereld, nou ja je vrienden daar, laten weten welke award je eindelijk binnengesleept hebt.

Reading Life is absoluut niet essentieel op een ereader maar zelf vind ik het een erge leuke functionaliteit die wat toevoegt aan de leeservaring. Tijdens het lezen ineens een popup te krijgen op je scherm dat je een nieuwe award gekregen hebt geeft toch een beetje extra waardering bovenop het plezier dat het lezen zelf al geeft.

Zouden ze er ook eentje geven voor 8 blogpostjes over de Kobo Touch?

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top