Ebook Library boeken lenen en downloaden op je tablet

Fantastisch natuurlijk dat je nu via de Koninklijke Bibliotheek -mits je lid bent natuurlijk- gebruik kunt maken van de bijna 200.000 ebooks van Ebook Library. Die ebooks zijn echter voorzien van Adobe DRM om een ‘uitleentermijn’ mogelijk te maken wat dus inhoudt dat je Adobe Digital Editions op je pc of Mac nodig hebt om boeken te kunnen downloaden (lenen) uit de Ebook Library. Via ADE kun je dan de boeken plaatsen op bijvoorbeeld je ereader als je ze in het ePub formaat hebt gedownload.

Nu lees ik eigenlijk nooit (populair) wetenschappelijke ebooks op een ereader of pc maar doe ik dat op mijn iPad of Galaxy Tab. Gelukkig is het ook op beide platforms prima mogelijk om gebruik te maken van de Ebook Library ebooks.

Op de iPad, en dat werkt vanzelfsprekend ook op een iPhone of iPod Touch, moet je gebruik maken van Bluefire Reader. Bij de installatie van deze app (of bij de instellingen als je de app al geinstalleerd hebt staan) dien je je Adobe account op te geven en het bijbehorende wachtwoord. Dit is het mailadres en wachtwoord dat je ook bij Adobe Digital Editions hebt moeten opgeven en waar de DRM aan gekoppeld wordt. Heb je er nog geen, dan kun je die zowel in Adobe Digital Editions als op de site van Adobe aanmaken.

Als Bluefire Reader met Adobe gegevens op je iPad staat, log dan in met je KB inloggegevens op de Ebook Library en zoek de titel die je wilt lenen/downloaden. Zodra je de volledige beschrijving van het boek ziet kun je in de linkerkolom klikken op downloaden. Het boek wordt automatisch gedownload in Bluefire Reader en je kunt het zonder problemen lezen. Gedurende 7 dagen want daarna is de termijn verlopen en is het boek niet meer te gebruiken.


Voor Android apparaten hoopte ik gebruik te kunnen maken van Aldiko Book Reader. Dit is de Android app die ik al jaren gebruik voor het lezen van ebooks en sinds geruime tijd kan het ook prima overweg met Adobe DRM. Helaas is de koppeling tussen Ebook Library en Bluefire Reader een vaste want als je naar de Ebook Library gaat op een Android toestel krijg je de melding te zien dat Bluefire Reader vereist is om ebooks te kunnen downloaden. Dat is ook wel begrijpelijk om het eenduidig te houden tussen beide platforms en de app voor zowel iOS als Android gratis is maar het dwong me dus wel om een tweede app voor ereading te installeren.

De werkwijze is dan identiek op Android. Ook hier moet je eerst vooraf Bluefire Reader installeren en configureren met je Adobe account en wachtwoord. Vervolgens kun je zonder problemen ebooks downloaden. Voor zowel iOS als Android geldt overigens ook dat als je ebooks downloadt op een tablet of telefoon die kleiner dan 10 inch is, je beter de ebooks als ePub kunt downloaden. PDF’s zijn opgemaakt voor grotere schermen en worden effectief onleesbaar op een telefoon.

Ik kon het niet laten om het toch op een Android toestel met Aldiko -maar zonder Bluefire Reader- te proberen maar dan zie je dus dat Bluefire Reader expliciet aangeroepen wordt. Nadat een ebook gedownload is in Bluefire Reader kun je het ook in Aldiko weer openen door te bladeren naar de map van Bluefire Reader. Een beetje omslachtig maar werkbaar als je persé toch in Aldiko het ebook wilt lezen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Hoe komt dat toch dat deze posts op mijn iPad niet leesbaar zijn? Eerst zie ik wat tekst, maar als de pagina volledig geladen is alleen nog mar een wit blok. Nou ja, dan ga ik die vier meter naar de PC maar weer lopen….

  Reply

  •  Ik zie dat nu ook. Ik heb alle plugins uitgezet en 1 voor 1 aangezet en de dader gevonden. Het is Disqus die het veroorzaakt maar die wil ik nou net niet kwijt. Ik hoop dat er een instelling is die in combinatie met mijn theme hier het probleem kan verhelpen!

   Reply

 2. Ik vind het echt helemaal geweldig. De hoeveelheid interessante (academische) boeken is enorm! Ik zie allerlei boeken die we ook in print in de bibiotheek hebben, maar altijd online bij je op de telefoon of tablet is natuurlijk veel handiger…

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top