Doe meer met Blu-ray op je pc

Hoewel ik een grote collectie dvd’s in de kast heb staan ben ik ook langzaam aan het overschakelen naar Blu-ray. Als je eenmaal gewend bent om video in high definition resoluties te kijken op je tv dan wil je eigenlijk niet anders meer.

Op de pc is het een ander verhaal. Het bekijken van Blu-ray videoschijfjes vereist natuurlijk eerst een lezer of brander in je computer die met dit formaat overweg kan maar zelfs dan ben je er nog lang niet. BD-discs zijn behalve van een regiocodering, net als bij dvd’s, ook voorzien van een sterk DRM systeem genaamd AACS. Dat bevat enkele venijnige aspecten zoals het achteraf kunnen uitschakelen van ondersteuning voor bepaalde typen afspeelapparaten. Het komt er o.a. op neer dat elk apparaat de inhoud van de schijf moet decoderen voordat het getoond kan worden en dat de sleutel om dit decoderen te doen ingetrokken kan worden. Daarnaast voorkomt AACS (vanzelfsprekend) ook dat je eenvoudig een schijf kunt kopieren als je over een Blu-ray brander beschikt.

Maar nog steeds ben je er niet. Er zit nog een stuk DRM beveiliging in de weg op de pc en dat is HDCP. Dit is een protocol die digitale video en audio beschermd en een directe relatie legt tussen de content en het afspeelapparaat. Losse Blu-ray spelers in de winkel voldoen standaard allemaal aan dit protocol maar op de pc betekent het dat zowel je videokaart als je monitor aan de HDCP standaard moeten voldoen.

Dat betekent ook dat je honderden euro’s moet investeren om je legaal gekochte Blu-ray schijven te kunnen bekijken op je pc. Mits ze de goede regiocode hebben en zolang je ze maar niet wilt rippen naar MKV bijvoorbeeld voor gebruik op je netwerk mediaspeler. Nu heb ik sinds anderhalve maand een Blu-ray lezer in mijn pc zitten en liep ik al snel tegen alle bovenstaande problemen aan. Mijn videokaart is wel HDCP compliant maar mijn monitoren niet, ik heb enkele regio A schijven en een kopie voor eigen gebruik maken is er niet bij dankzij de beveiliging.

Een tijdje geleden besprak ik het programma MakeMKV dat -30 dagen lang- in staat is om Blu-ray schijven te rippen en te converteren naar MKV bestanden. Dat beviel erg goed maar vereiste dat je dus elke disc ript naar de harde schijf toe voordat je het kunt kijken op je monitor. Beetje zonde als er gewoon een BD lezer in de pc zit en je per definitie de schijf hebt om te kijken. Dus ging ik op zoek naar wat anders en kwam meteen bij AnyDVD HD terecht. Dit programma is dan wel behoorlijk prijzig maar lost alle problemen in 1 klap op. Met AnyDVD HD kun je met alle afspeelsoftware de Blu-ray schijven kijken op je pc. Regiocodering, AACS en HDCP worden allemaal genegeerd en je kunt gewoon zelf bepalen wat je doet met je legaal gekochte schijven. Bekijken op je pc, rippen naar je mediaspeler, de hindernissen zijn verdwenen.

Zoals het hoort.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top