Welke Android apps gebruik jij?

Bij de Apple apparaten is het nog enigszins overzichtelijk. Je hebt apps voor de iPhone/iPod Touch en apps voor de iPad. Alle apps van de eerste categorie doen het ook gewoon op de iPad, al dan niet in een venster, en je hebt het “voordeel” dat Apple stevig de regie voert over welke apps er uberhaupt te krijgen zijn in de App Store.

Met Android apparaten ligt dat aanzienlijk lastiger. In het algemeen zou je kunnen stellen dat Android 2 op telefoons voorkomt, Android 3 op de eerste generatie tablets en Android 4 nu die beide gaat verenigen. Het probleem is echter dat apps vaak een specifieke Android versie als ondergrens hebben om te functioneren. Tel daarbij op dat veel apps geoptimaliseerd (of alleen maar beschikbaar) zijn voor specifieke leveranciers of zelfs specifieke toestellen en dan wordt het al aanzienlijk lastiger om een antwoord te geven op de vraag ‘Welke Android apps zou je moeten hebben’. Dat hangt dus af van de Android versie die je gebruikt, vaak het specifieke toestel/tablet maar ook of je bereid bent te betalen voor Android apps.

Op de één of andere manier werkt dat laatste namelijk ook heel anders bij Android gebruikers. Ik ken volgens mij letterlijk niemand met een iPhone of iPad die geen betaalde apps op zijn toestel heeft staan terwijl ik heel goed moet zoeken naar een Android gebruiker voor wie dit het geval is. Bij de vraag welke Android apps aanraders zijn bedoelt men bijna altijd impliciet welke gratis apps. Dat negeer ik altijd meteen want ondanks het feit dat de Android Market veel gratis apps bevat zegt dat maar bar weinig over de kwaliteit ervan. In positieve en negatieve zin. Het werd dan ook eens tijd om een lijstje van te maken van Android apps waar ik makkelijk naar kan verwijzen. Niet de beste Android apps, niet de leukste gratis apps maar een selectie van de Android apps die ik zelf gebruik.

Office applicaties

 • Documents to Go – € 10,99
  De basis applicatie is gratis maar kan alleen maar Word, Excel en Powerpoint bestanden lezen. Wil je ze ook kunnen bewerken -en dat wil je- dan moet je tot aankoop overgaan. De PDF lezer is uitstekend van dit office pakket en is samen met de functionaliteit om documenten rechtstreeks uit Google Docs te kunnen openen en bewerken de reden dat ik deze applicatie al sinds mijn eerste Android apparaat gebruik.
 • Quickoffice Pro – € 11,57
  Deze gebruik ik sinds ik mijn 7″ Galaxy Tab heb en bevalt me ook prima. Als je een clouddienst voor je bestanden gebruikt is deze ideaal want behalve met Google Docs kan je met Quickoffice ook bestanden benaderen in je Dropbox, Box en zelfs Evernote accounts. Quickoffice Pro is geoptimaliseerd voor telefoons, voor tabletgebruikers is er de Quickoffice Pro HD versie die je € 15,43 lichter maakt.

Bestandsbeheer

 • ASTRO File Manager – Gratis of € 3,99 om de advertenties te verwijderen
  In tegenstelling tot iOS kun je prima met een Verkenner door alle mappen en bestanden bladeren op je Android toestel. ASTRO File Manager doet precies dat
 • Box – Gratis
  Als je een gratis account hebt bij Box.net dan kun je met de Android client ook bij de bestanden komen die je daar hebt staan. Als bonus krijg je een upgrade naar een 50GB account als je de Android client gebruikt (hoewel er een limiet van 100 MB per bestand geldt dan).
 • Dropbox – Gratis
  Ook Dropbox gebruikers hebben natuurlijk de Android client op hun apparaat staan. De Android versie heeft net een update gekregen waardoor je gemaakte foto’s meteen en automatisch kunt uploaden naar een map in je Dropbox account maar het is voor mij sowieso de meestgebruikte app aangezien ik office bestanden, video’s, foto’s en ebooks allemaal via Dropbox op mijn Android apparaten zet.
 • ES File Explorer – Gratis
  Deze bestandsbeheerder doet hetzelfde als ASTRO maar beschikt over nog meer functionaliteiten. Beide doen hun werk uitstekend maar ik heb een lichte voorkeur voor ES File Explorer.

Browsers

 • Chrome Beta – Gratis
  Het heeft een hele tijd geduurd maar Google heeft nu eindelijk Chrome ook -als beta- beschikbaar voor Android. Ik heb er 2 dagen mee gewerkt nu en ben er heel tevreden mee omdat die netjes samenwerkt met Chrome op je desktop. Synchroniseren van bookmarks en openstaande vensters ‘doorsturen’ naar je desktop versie. Let wel, Chrome vereist Android 4 dus het kan zijn dat je het nog niet kunt installeren.
 • Dolphin Browser HD – Gratis
  Dolphin is de bekendste en nog steeds de beste browser exclusief voor Android. Snel, werkt handig met gestures en mbv plugins is de functionaliteit op maat uit te breiden. Browser HD vereist minimaal Android 2 en er is een aparte versie, Dolphin for Pad beta, voor tablet gebruikers.

Ebooks & PDF

 • Aldiko Book Reader – Gratis of € 2,99 voor de advertentievrije versie
  Een ebook app die uitstekend overweg kan met ePub en PDF bestanden. Het bevat ook nog een winkel waar je ebooks kunt downloaden en kopen.
 • Droid Comic Viewer – Gratis
  Als je comics of manga wilt lezen, dan is deze gratis app wat je zoekt. Losse afbeeldingen (JPG, PNG, BMP) worden ondersteund, net als de bekende CBZ en CBR bestanden.
 • ezPDF Reader – € 2,50
  Multimedia PDF’s, aantekeningen maken in PDF’s, PDF formulieren. ezPDF doet dat allemaal.
 • Goodreads – Gratis
  Deel je wat je leest met anderen op Goodreads? Dan is deze Android client de manier om dat te doen op je telefoon of tablet.
 • Kindle – Gratis
  Geen Kindle ereader maar wel Kindle books gekocht bij Amazon? Maak van je telefoon of tablet een ereader met deze uitstekende app.
 • Kobo eBooks – Gratis
  Geen Kobo Touch ereader maar wel ebooks gekocht bij Kobobooks? Maak van je telefoon of tablet een ereader met deze uitstekende app. Zelfs al heb je de Kobo Touch wel, dan synchroniseert die de voortgang van je boeken tussen ereader en deze app. Ideaal bij de zoveelste vertraging in de trein. Let op dat Kobo eBooks de engelstalige app is en dat er ook een Kobo app is die Nederlandstalig is.
 • RepliGo Reader – € 3,99
  Alles maar dan ook alles wat je maar zou kunnen en willen doen met PDF’s op je Android apparaat.

Communicatie

 • AndroidIRC – € 3,43
  Je hebt er eigenlijk wel een Android apparaat voor nodig met een toetsenbord(je) maar als je -zoals ik- nog regelmatig op IRC zit, dan is dit de app waarvoor je je creditcard wilt pakken.
 • Hotmail – Gratis
  Het was lang wachten tot Microsoft met een Android app kwam voor Hotmail maar hij is er nu. Beschik je nog over een Hotmail account, dan wil je deze gratis app.
 • twicca – Gratis
  Ik heb alle Twitter clients voor Android uitgeprobeerd maar twicca is mijn favoriet. Heel snel, met plugins op maat uit te breiden qua functionaliteiten en zo simpel, een duidelijke visuele indicatie welke tweets nieuw zijn na een refresh. Niet zo vanzelfsprekend als je zou denken.
 • WhatsApp Messenger – Gratis
  Ik gebruik bijna geen SMS en ook deze app gebruik ik slechts sporadisch maar het is gratis en werkt prima die enkele keren dat ik hem nodig heb.

Nieuws

 • Buienradar – Gratis
  Haal ik het nog droog naar mijn werk of gaat de paraplu mee? Buienradar vertelt je dat nieuws. Er is een HD versie voor tablets.
 • Feedly – Gratis
  Feedly verzamelt het nieuws van die websites die jij wilt lezen. Het integreert o.a. met Google Reader om je uren te vermaken met het dagelijkse nieuws.
 • gReader – Gratis of een uitgebreidere Pro versie voor € 3,99
  Lees je net zoals ik dagelijks je Google Reader RSS feeds? Ik zweer bij gReader Pro.
 • Pulse News – Gratis
  Ook in Pulse News kun je nieuws lezen tot je er bij neer valt. Ik gebruik het om een kleine selectie van essentiele nieuwsbronnen te lezen. Voor als er weer eens meer dan 1000 ongelezen items in gReader Pro staan.
 • Tweakers.net – Gratis
  Natuurlijk, het nieuws van Tweakers.net kan ik ook prima als RSS feed bijhouden maar dit is 1 van de sites waar ik bijna al het nieuws van volg en dat doe ik dan liever via hun eigen app.

Video

 • Crunchyroll – Gratis
  Anime liefhebbers hebben natuurlijk een account bij de streaming videosite Crunchyroll. Via deze app kun je ook anime op je Android toestel kijken.
 • Gamekings App – € 0,99
  Nieuws rondom spellen houd ik tegenwoordig bij via de dagelijkse video items op Gamekings.tv. Het nieuws en de video’s zijn ook met de Android app te bekijken. Deze app heeft wel problemen op specifieke toestellen en Android versies in tegenstelling tot de Gamekings app op iOS.
 • Uitzending Gemist – Gratis
  Uitzending Gemist op je Android toestel. Wat wil je nog meer weten?

Foto apps

 • Camera 360 Ultimate – Gratis
  Wat mij betreft is dit *de* fotocamera app voor Android. Snel, veel filters, makkelijk delen en nog gratis ook.
 • Paper Camera – € 1,49
  Ik heb hem zelf voor 10 cent gekocht tijdens een actie maar Paper Camera maakt foto’s waarbij je meteen cartoon/papier achtige effecten toepast op de foto. Dat spreekt mij toevallig aan dus ik gebruik deze regelmatig.
 • PicSay Pro – € 2,99
  Foto’s bewerken, tekstballonnetjes toevoegen, rode ogen verwijderen. Dit is de beste app voor Android. Er is een gratis versie met enkele beperkingen en advertenties maar daar doe je jezelf te kort mee.
 • Skitch – Gratis
  Wil je toch gratis foto’s voorzien van commentaar of wat krabbels? Dan heeft Evernote daar Skitch voor uitgebracht.

Tools

 • ADWLauncher EX – € 2,30
  Gebruik je Android 2.2 of 2.3 op je telefoon? ADW.Launcher past je schermen volledig aan waardoor je niet meer beperkt bent tot de presentatie van de apps van Android zelf. De EX versie voegt een groot aantal handige widgets toe.
 • Barcode Scanner – Gratis
  Barcodes scannen of beter gezegd, QR codes? Dit is de app die ik al 2 jaar daarvoor gebruik.
 • Fokke en Sukke – Gratis
  Iedere maandag tot en met zaterdag een nieuwe en actuele Fokke en Sukke. Tablet gebruikers kunnen ook de HD versie installeren.
 • NS Reisplanner Xtra – Gratis
  Reis je wel eens met de trein? Dan is dit de app die je moet hebben. Punt.
 • SwiftKey X Keyboard – € 2,99 / SwiftKey Tablet X Keyboard – € 3,99
  Switfkey X is een alternatief voor het standaard Android toetsenbord. Je hebt de keuze uit diverse thema’s maar wat het erg sterk maakt is dat het (optioneel) door je Gmail mailtjes en tweets gaat om jouw woordgebruik te leren. De voorspellingen van deze app zijn daarmee voor mij tenminste heel accuraat.

Games

 • AirAttack HD – deel 1 is gratis, het volledige spel is € 1,99
  Een top down arcade shooter waarin jij met een vliegtuig zwermen tegenstanders af moet schieten. Daar kunnen de boze vogels niet tegen op.
 • Asphalt 6 – € 0,79
  Soms doe ik net alsof ik een rijbewijs heb en dan race ik alle wagens in de prak. Dan herinner ik me weer waarom ik geen rijbewijs heb.
 • Cut the Rope – € 0,68
  Hoe krijg je het snoepje bij ons buitenaardse wezentje? Creatief touwtjes doorsnijden natuurlijk.
 • Fruit Ninja – € 0,89
  Fruit doormidden hakken kan ook  op Android. Heel rustgevend en stressverminderend. Heb je een tablet met een Tegra 2 processor? Dan is er nog een geoptimaliseerde versie, Fruit Ninja THD voor € 2,14
 • Shadowgun – € 3,99
  Een shooter waarin je als een commando te keer gaat tegen aliens. Waar heb ik dat eerder gehoord? Het ziet er ongelofelijk goed uit hoewel ik blij ben dat ik het op mijn Xperia Play met de controller kan spelen gezien de pittige besturing. Als je een Tegra 3 processor hebt in je tablet (de nieuwe Asus Transformer Prime bijv.), dan kan het nog fraaier met Shadowgun THD voor dezelfde prijs.

Zo, dat waren de Android apps die ik regelmatig gebruik. Als iemand nog denkt dat ik definitief nog boeiende, mooie of nuttige apps vergeten ben, laat het me weten in de comments.

 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

 1. Nou, ik mis er wel ‘n paar hoor ;-) Dropbox is bij mij ook één van de favorieten, maar daarnaast gebruik ik Evernote (gratis) erg veel; als me onderweg naar huis een idee voor een blogpost invalt, kan ik de hoofdlijnen daarvan via mijn smartphone even snel neerzetten in een notitie die ik vervolgens op mijn desktop eenvoudig uitwerk. Ook interessante weblinks die ik in bijvoorbeeld Twitter tegenkom, zijn eenvoudig in Evernote op te slaan. Daarnaast heb ik Google Docs en Google Reader als apps op mijn telefoon staan ‘voor het geval dat’, maar die gebruik ik eigenlijk nauwelijks.

  Reply

  • Ik heb Evernote er wel op staan maar merk dat ik die uiteindelijk nooit gebruik. Als ik onderweg naar huis een notitie wil maken, dan doe ik dat in Quickoffice en zet ik het document meteen in mijn Dropbox. Ik gebruik het voor alles :)

   Google Docs als app gebruikte ik ook nooit dus die is verwijderd. Google Reader is wel ok maar ik vind gReader eenvoudigweg beter.

   Reply

 2. Even kijken… *zet smartphone aan* : naast een aantal apps die al in het lijstje staan heb ik: een Wikipedia-app; 9292ov; nu.nl, Evernote inderdaad, Pocketcloud (om bij mijn documenten op het werk te kunnen), WordPress (om indien nodig snel blogbeheer te kunnen doen), Hootsuite (maar ook de reguliere Twitter-app), ING Bankieren, Task N ToGo (to-do app), Our Groceries (gedeeld boodschappenlijstje voor thuis, superhandig). Als e-reader app heb ik (naast Kindle) MoonReader. En Wordfeud natuurlijk ;-)

  Reply

  • Oei, WordFeud heb ik alleen nog maar op mijn iPod Touch geinstalleerd staan. Ik speel nog maar op 1 apparaat en tegen 2 tegenstanders want anders kan ik mezelf niet inhouden en kunnen alle andere apps wel gedeinstalleerd worden :)

   Reply

   • Eigenlijk gebruik ik de WP-app zelden, maar voor de blogs die ik voor de UB beheer vind ik het af en toe wel handig om bv. een typo aan te passen of een reactie goed te keuren. Blogpost schrijven doe ik idd niet op m’n telefoon ;-)

    Reply

 3. Even kijken… *zet smartphone aan* : naast een aantal apps die al in het lijstje staan heb ik: een Wikipedia-app; 9292ov; nu.nl, Evernote inderdaad, Pocketcloud (om bij mijn documenten op het werk te kunnen), WordPress (om indien nodig snel blogbeheer te kunnen doen), Hootsuite (maar ook de reguliere Twitter-app), ING Bankieren, Task N ToGo (to-do app), Our Groceries (gedeeld boodschappenlijstje voor thuis, superhandig). Als e-reader app heb ik (naast Kindle) MoonReader. En Wordfeud natuurlijk ;-)

  Reply

 4. Dank voor de lijst met apps. een aantal gebruik ik al, maar sommige nog niet.
  Ik gebruik zelf af en toe de navigatie app. Handig voor als je verdwaald bent tijdens een (langeafstands)wandeling. En in Brabant hebben de de bibliotheek app. Heel handig om boeken te verlengen(ook werknemers moeten boete betalen tegenwoordig) en te reserveren.
  Als ik met het openbaar vervoer reis gebruik ik de 9292 ov app vanwege de trein, bus en metro. Daarnaast de routeplanner app.
  Kies Air: om vanaf android mobiel contact via wifi te maken met mijn laptop.
  Verder voor communicatie: pingchat. Om te communiceren met vrienden die deze app ook gebruiken.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top