In de verlenging: de waarde van tweets

Dat content waarde heeft, dat spreekt vanzelf. Het is de core business van bijna elk bedrijf dat zaken doet op internet. Hoe dat precies zit met updates van sociale netwerken, daar is de jury nog niet helemaal over uit geloof ik. Natuurlijk, op het moment dat je een account neemt bij Facebook, Google+ of Twitter staat er keurig in de voorwaarden dat ze jouw berichten, updates en tweets mogen gebruiken voor hun eigen doeleinden maar los van flink van privacy discussies is er eigenlijk nog geen voorbeeld van commerciële exploitatie geweest van dit soort content.

Tot nu toe want via ReadWriteWeb kwam het bericht langs dat Twitter miljoenen tweets verkocht heeft aan een bedrijf dat Datasift heet.

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/rsnijders/status/174913342966738944″]

Datasift is een marketing bedrijf dat zich specialiseert in wat ze social data noemen. Gegevens uit social media die door hun klanten gebruikt kunnen worden voor ontelbare (marketing) doeleinden. Ze hebben nu dus twee jaar aan (alle!) tweets gekocht van Twitter wat natuurlijk een idioot groot databestand oplevert van tweets, gekoppeld aan namen en locaties. Dat je hier interessante analyses op kunt loslaten staat buiten kijf maar ik sta er wel een beetje van te kijken dat Twitter dit zo verkoopt.

Dat zou me misschien niet moeten verbazen als ik bedenk dat Twitter er zelf maar bar weinig mee doet, met al die data. Een fatsoenlijke zoekfunctie voor tweets is er na 5 jaar nog steeds niet en als je geluk hebt kun je tweets van een week oud nog net terugvinden via hun zoekmachine. Het is niet voor niets dat er een breed scala aan tooltjes en webdiensten bestaan die zich focussen op het archiveren van (tenminste) je eigen tweets. Kennelijk ziet Twitter er geen financieel heil in om dit zelf aan te bieden en wordt de buit, zijnde de miljoenen tweets die jaarlijks geplaatst worden, rechtstreeks verkocht aan partijen die wel een slaatje kunnen slaan uit dergelijke analyses en zoekfuncties.

Misschien slaat dit enorm aan. Misschien krijgen we straks wel een vergoeding voor veeltwitteraars die aantoonbaar bijdragen aan de jaarlijkse buit van duurverkochte tweets. Misschien is dit het antwoord op de vraag wat het nut van twitter is. Wat de waarde van tweets is.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top