App bespreking: GoodReader for iPad

Het leek me aardig om voor de Tablet apps rubriek voor de Informatie Professional een beetje te variëren in het soort apps die ik ging bespreken. Het meest makkelijke is om per maand te wisselen tussen Android tablet en iPad apps. Vorige maand was het Pulse News op een Android tablet en dus koos ik mijn meestgebruikte app op mijn iPad voor het maart nummer: GoodReader.

Het is feitelijk een alles-in-1 oplossing voor het lezen van documenten op je iPad en laat dat nou net de reden zijn waarom ik ooit een iPad heb gekocht.

GoodReader is niet voor niets één van de bestverkochte apps voor de iPad. Het is een leesprogramma voor een groot aantal documentformaten met een focus op PDF en tekstbestanden naast Office- en iWorkbestanden. GoodReader kan overweg met zeer grote PDF’s en beschikt over diverse tools om aantekeningen, markeringen en commentaar toe te voegen.

Bestandsbeheer is niet altijd eenvoudig op een iPad en daarom is het erg prettig dat GoodReader ook dient als een file manager. Hernoemen van bestanden, ordenen in mappen, (un)zippen, het versturen naar andere apps en zelfs mailen van documenten behoren tot de mogelijkheden. Misschien wel de handigste functionaliteit echter is de connectiviteit. Niet alleen kan Goodreader bestanden versturen via wifi naar andere apparaten in het netwerk, het integreert ook met Google Docs, Dropbox, Box, SugarSync en iCloud waardoor je documenten op 1 plek kunt beheren, ongeacht waar ze in de cloud staan.

GoodReader doet precies wat de naam zegt. Als je PDF’s wilt lezen of annoteren op je iPad, waar ze ook vandaan komen, dan is GoodReader de eerste en enige app die je hoeft te installeren.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Hoi, kun je me ook nog even de voordelen van deze app uitleggen ten opzichte van PDF Converter en PDF Expert (die heb ik nu op mijn iPad staan).

  Reply

  • Beetje lastig want PDF Expert (die is het meest vergelijkbaar zo te zien) is 2x zo duur en heb ik zelf nooit gekocht. Ik schat zo in dat het enerzijds een kwestie van smaak zal zijn want ze hebben ruwweg dezelfde functionaliteiten en anderzijds of je de app bij je werk iPad krijgt of niet :)

   Het lijkt me, maar dat mag iemand die beide apps heeft vergeleken me corrigeren, dat PDF Expert voor de dubbele prijs niet 2x zo goed is als Goodreader.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top