TEDTalk Susan Cain: The power of introverts

Ik ben van nature introvert. Ik hou niet van grote groepen mensen, ik zie nooit het nut van ‘gezellig’ doen en dingen samen doen, alleen maar om het samen te doen. Als kind had ik een paar vrienden waar ik mee voetbalde maar voor de rest zat ik altijd binnen. Met een boek. Ik leef niet op als ik omringd ben door mensen maar als ik alleen ben met mijn gedachten. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het juist deze eigenschap is die me goed maakt in wat ik doe.

Dat introvert en verlegen zijn geen handige eigenschappen zijn in de maatschappij van vandaag de dag, dat kan ik ook helemaal beamen. Familie, vrienden, school, werk, alles en iedereen lijkt er op uit te zijn om die eigenschappen als problematisch te bestempelen. “Doe gezellig mee”, “verpest het nou niet voor de anderen”, verplicht samenwerken op school en functioneringsgesprekken waar je teamwork competenties verbeterd moeten worden. Je leert in deze maatschappij om een schil om je heen te ontwikkelen. Een andere kant van jezelf te laten zien die wel echt is maar toch ook niet helemaal jou is. Dat is ook de kant die voor groepen mensen kan staan en me in staat stelt een boodschap over te brengen, een verhaal te vertellen, ook al is die aandacht op mezelf iets wat tegen mijn natuur ingaat.

Daarom spreekt de onderstaande TEDtalk me ook zo aan. Susan Cain, zelf ook introvert, staat overduidelijk gespannen en nerveus op het TED podium voor een grote zaal mensen om de boodschap over te brengen dat introverte mensen niet gedwongen moeten worden extravert te doen. Ook stille en bedachtzame mensen hebben een belangrijke rol te vervullen. En stop nou eens met alles in groepen en teams te willen doen!

In a culture where being social and outgoing are prized above all else, it can be difficult, even shameful, to be an introvert. But, as Susan Cain argues in this passionate talk, introverts bring extraordinary talents and abilities to the world, and should be encouraged and celebrated. Our world prizes extroverts — but Susan Cain makes a case for the quiet and contemplative.

@ TEDTalks are distributed under a Creative Commons (CC) license.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top